Naklady a jejich členění

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Metodika Full Cost Metodika Full Cost byla vytvořena v rámci projektu Metodika Full Cost na Mendelově univerzitě v Brně, registrační č.
Advertisements

Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_08_ROZPOČTOVÁNÍ.
Náklady VY_32_INOVACE_ při výrobě, obchodování, dopravě apod. dochází k spotřebě či opotřebení výrobních faktorů - pokud tuto spotřebu či opotřebení.
Autor: Autor: MSc. Marcela Vojáčková MSc. Marcela Vojáčková Zpracováno: Ročník (obor) 2. ročník (Hotelnictví) M/01 2. ročník.
Kdo vytváří přidanou hodnotu
Kalkulační třídění nákladů Technická univerzita v Liberci
Ing. Jana Korytárová, Ph.D.
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Úvod do podnikových financí
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_243.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Dlouhodobý hmotný majetek - oceňování Vypracoval : Ing. Jana Šustrová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Financování podniku Kalkulace – vyčíslení nákladů při výrobě slouží k tvorbě ceny sleduje strukturu a výši nákladů na ni závisí,zda firma prodělá,nebo.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_UCE_SA_2_03.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Ekonomická stránka činnosti podniku Vypracoval : Ing. Marcela Zlatníková Projekt Anglicky v odborných.
Řízení nákladů a ceny stavby
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Soňa Šestáková Název materiálu: Základní účtování nákladů a výnosů Označení.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_264.
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Malý hospodářský dvůr Horšov Autor: Ing. Petr Libra
Autor: Ing.Holenda Jiří
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Úvod do podnikových financí
EduCom Projekt Educom Tento projekt je financován evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR Tento materiál vznikl jako součást.
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Dlouhodobý majetek a materiál jako výrobní faktory
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_POD_73 ROČNÍK: 3. VZDĚLÁVACÍ OBOR:PODNIKÁNÍ V HOTELNICTVÍ.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
MANAŽERSKÉ ÚČETNICTVÍ
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
NAUKA O PODNIKU I Hmotný investiční majetek a materiál jako výrobní faktory.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ KAPITOLA: CIZÍ KAPITÁL – ÚČTOVÁNÍ O REZERVÁCH, ÚVĚRECH A PŮJČKÁCH Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 2 7. KAPITOLA: ZÚČTOVÁNÍ SE ZAMĚSTNANCI A INSTITUCEMI SOCIÁLNÍHO A ZDRAVOTNÍHO POJIŠTĚNÍ Vysoká škola technická a.
ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: ÚČETNICTVÍ 3 4. KAPITOLA: SPECIFIKA ÚČTOVÁNÍ V JEDNOTLIVÝCH PRÁVNÍCH FORMÁCH PODNIKÁNÍ – VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST Vysoká.
stavby pro veřejné stravování a cestovní ruch
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Účetnictví kapitola: deník příjmů a výdajů u neplátce dph, plátce dph
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
STAVBy pro obchod a služby
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Účetnictví 1 6. kapitola: Metodické prvky účetnictví
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
Personální plán pro podnikatelský plán
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
EKONOMIKA DOPRAVNÍHO PODNIKU Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
PODPORA SOCIÁLNÍHO PODNIKÁNÍ V RÁMCI OPZ – VÝZVA Č. 03_15_015 Veronika Pokorná, MPSV Praha,
Kalkulace - učitel.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
Charakteristika daňové evidence Příjmy a výdaje v příkladech.
DUM - Digitální Učební Materiál TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Finanční část. Seminář pro žadatele, výzvy Předaplikační výzkum a Předaplikační výzkum pro ITI.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Digitální učební materiál
Ekonomika podniku STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ
MAJETEK PODNIKU Kateřina dušáková.
Řízení majetku ve vazbě na zdrojovou náročnost
Transkript prezentace:

Naklady a jejich členění Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07./2.2.00/29.0019. Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

Náklady Náklady jsou peněžním vyjádřením spotřeby výrobních zdrojů. Výrobní zdroje: Spotřeba práce Spotřeba materiálu Spotřeba dalších zdrojů (energie, opotřebení strojů atd.)

Využití znalosti nákladů Ve fázi přípravy výroby: tvorba cen rozhodování při volbě variant, zdrojů, technologie Ve fázi vyhodnocení stavební výroby: sledování vlastních nákladů během realizace evidence spotřeb zjišťování efektivnosti výroby

Klasifikace nákladů jednotkové náklady – spotřeba výrobních zdrojů na jednotku produkce (např. výstavba 1 m3 obvodové zdi), celkové náklady – spotřeba výrobních zdrojů na celou stavební produkci, pokud jsou celkové náklady zjištěny např. pro stavební objekt, hovoříme o celkových nákladech stavebního objektu, podobně např. celkové náklady projektu, stavby atd.

Klasifikace nákladů přímé náklady (přímo přičitatelné k jednotce produkce), nepřímé náklady (nepřímo přičitatelné k jednotce produkce).

Kalkulační členění nákladů přímý materiál přímé mzdy náklady na provoz stavebních strojů a zařízení náklady na subdodávky ostatní přímé náklady Přímé náklady celkem výrobní režie Náklady výroby celkem správní režie Úplné náklady výkonu celkem riziko zisk Cena stavebního výkonu celkem

Kalkulační členění nákladů Přímý materiál materiál, který se stává trvalou součástí hotového výrobku (stavby), tzv. ztratné, tzn. nepoužitelné odpady z výše uvedených materiálů, materiál, který je nezbytný k uskutečnění určitého výkonu, ale nestává se jeho trvalou součástí, náklady na dopravu materiálu.

Kalkulační členění nákladů Přímé mzdy mzdy vyplácené v souvislosti s určitým stavebním výkonem, včetně dalších osobních nákladů (příplatky, prémie) a odvodů zdravotního a sociálního pojištění.

Kalkulační členění nákladů Náklady na provoz stavebních strojů a zařízení: spotřeba pohonných hmot, paušál na opravy strojů, náklady na odpisy, nájemné za stroj.

Kalkulační členění nákladů Ostatní přímé náklady náklady na vnitrostaveništní přesun hmot, náklady na záruční opravy, odpisy drobného hmotného dlouhodobého majetku, náklady na průzkumné a geologické práce, náklady na zkušební provoz.

Kalkulační členění nákladů Výrobní režie Kompletní náklady THP (včetně režie THP), tj. hlavní stavbyvedoucí, vedoucí přípravy, stavbyvedoucí, přípravář, mistr, asistent, ostatní THP, odměny THP Mzdy na pomocné práce jako údržba, úklid, sklad, ostraha Přeprava zaměstnanců a náhrady - ubytování THP - ubytování dělníků Zimní a mimořádná opatření Náklady na předání díla Reklama Náklady na specifické služby pro klienta Místní a správní poplatky (poplatky za zábory

Kalkulační členění nákladů Náklady na zařízení staveniště Náklady na pořízení ZS Náklady na demontáž a likvidaci ZS Náklady na nájem ZS Náklady na provoz ZS Náklady na stroje a zařízení Specifické a finanční náklady stavby Náklady na pojištění stavby Poplatky za vedení sdružení Náklady na bankovní garance realizační či záruční Finanční podmínky z platebních podmínek Ostatní finanční náklady Náklady na rezervy (např. na záruční opravy) Správní režie Materiál (např. kancelářský materiál) Spotřeba energií Mzdy, odměny a ostatní režie pracovníků vedení firmy a administrativy Náklady na opravy udržování a odpisy hmotného investičního majetku Pojištění budov, automobilů