registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Zajímavé druhy dřevin v naší zahradě ( s jedlými plody )
Advertisements

Prezentaci vytvořil Jan Havlík
• Chardonnay (zkratka Ch) je bílá odrůda vinné révy. Pochází z Burgundska (Francie). Chardonnay dozrává později a má nižší výnosy než jiné odrůdy.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
VY_32_INOVACE_ 11_ Rozmanitost přírody Ovoce (SADA ČÍSLO 2)
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Projekt CZ.1.07/1.1.38/ Inovační technologie v odborných předmětech a odborném výcviku uměleckých řemesel a oborů gastro TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Složitá a slavnostní menu
Simona Keková, KMD FreeDeK
Název školy Střední odborná škola Luhačovice
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK 1
Ramón Bilbao Crianza 2010 Inspirace pro každý den. Obnovená klasika, která vyzrává v sudech z amerického dubu. Vyvážené, komplexní víno s ovocnou chutí.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Zdroj obrazového materiálu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Dagmar Paníčková. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava,
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
TRANSVASALS Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
KUPÁŽ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola,
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Umět charakterizovat víno a jeho význam
PRIMÁRNÍ VÍNA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
OXID UHLIČITÝ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Ročník: 3. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět : Nauka o nápojích Tematický okruh: Světová vinařství Téma: Austrálie.
Ročník:2. Vzdělávací obor: Hotelnictví M/01 Kuchař – číšník H/01 Předmět: Nauka o nápojích Tematický okruh: Sommeliérství Téma:Modré odrůdy.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavel Najman. Obchodní akademie a Střední odborná škola logistická, Opava, příspěvková.
Ovoce Andy Poláková.
Vinařství na Slovácku. Slovácko se dá charakterizovat jako kraj vinic a vína.Téměř u každé vesnice je nějaká vinece nebo vinné sklepy.Na Moravě ze 4 podoblastí.
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_BILE_PREZENTACE_09 Název školyStřední škola služeb,
Ekosystém okolí lidských obydlí Rostliny Přírodověda 4. ročník OP VK 1.4. – dotace č. 3937/21/7.1.4/2011 Základní škola a Mateřská škola, Otnice, okres.
Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu:VY_32_INOVACE_555_ Výroba vína 1 Název školy: Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMI_HISTORIE_A_PESTOVANI_VINA_PREZENTA CE_01 Název školyStřední škola.
BOBULOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: Klíčová slova: bobulové, ovoce,rybíz,angrešt, maliny, ostružiny,
PECKOVÉ OVOCE Předmět: Potraviny a výživa pro obor Kuchař – číšník druhý ročník Klíčová slova: peckové, ovoce,dělení, meruňky, třešně, višně, broskev Bc.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_JAROSLAV_HRUZA_NAPOJOVA_GASTRONOMIE_ODRUDY_VINA_MODRE_PREZENTACE_10 Název školyStřední škola služeb,
Střední škola služeb a řemesel Stochov, J. Šípka 187 příspěvková organizace EU peníze školám Projekt Evropské peníze Stochovu reg. č. CZ.1.07/1.5.00/
S TŘEDNÍ PRŮMYSLOVÁ ŠKOLA A S TŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA GASTRONOMIE A SLUŽEB, M OST, PŘÍSPĚVKOVÁ ORGANIZACE DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL.
Tematický okruh: BIOLOGIE ROSTLIN Název učiva: OVOCNÉ STROMY A KEŘE
DROBNÉ BOBULOVITÉ A DUŽNATÉ OVOCE
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Střední škola služeb a řemesel Stochov J. Šípka 187,
Bobulové ovoce Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Francie - Champagne Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/
AUTOR: Eva Strnadová NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_30_ OVOCE TÉMA: OVOCE
FRANCOUZSKÉ VINNÉ OBLASTI
Testy Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Drobné ovoce.
Autor: Mgr. Eva Procházková
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Schwarzmann Synonymum (zkratka): Schw
Peckoviny.
Šumivá vína 245,00Kč Bohemia sekt brut 245,00Kč
NÁZEV ŠKOLY: Střední škola služeb a řemesel Stochov
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
VY_52_INOVACE_05_ Ovocné stromy a keře
Výroba vína Zpracovala: Pavlína Ptáčková
Prezentaci vytvořil Jan Havlík Obr. 1. Víno je alkoholický i nealkoholický nápoj typicky vznikající kvašením moštu z plodů révy vinné. Slovo víno pochází.
Transkript prezentace:

registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879. říjen 2012 VY_32_INOVACE_TOS_080105 MODRÉ ODRŮDY VINNÉ RÉVY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Pavlína Šmachová. Střední škola hotelnictví a služeb a Vyšší odborná škola, Opava, příspěvková organizace. Materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK 1.5 – EU peníze středním školám, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/34.0879.

FRANKOVKA Na vzniku pravděpodobně rakouské odrůdy se podílela odrůda Heunisch. Pěstuje se hlavně ve středoevropských vinařských oblastech; u nás se objevuje jen na Moravě, protože je to odrůda pozdní. Tmavě rubínová barva. V mládí je u některých vín výraznější projev kyselin a tříslovin, po vyzrání se objevuje příjemná kořenitost, někdy pepřnatost spojená s ovocností ostružin. V chuti plné, kulaté víno s příjemnou perzistencí.

FRANKOVKA Synonymum: Lemberger, Blaufränkisch (7,2 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní drůdové knihy 1941 obr. 1

SVATOVAVŘINECKÉ Odrůda ve Francii známá jako Saint Laurent se dnes nejvíce pěstuje u nás. Genetické analýzy ukazují, že je příbuzná s odrůdami burgundskými. Tuto odrůdu lze pěstovat i na méně úrodných půdách, dosahuje dobrých výnosů a jakosti. Tmavě granátová barva s fialovými odstíny. Projev tříslovin i kyselin doprovázejí vůně višní, povidel a někdy i černého rybízu. Víno je středně plné až plné, v době láhvové zralosti se jeho výrazný charakter mění v říznou a nakonec sametovou plnost.

SVATOVAVŘINECKÉ Synonymum: Saint Laurent (8,7 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 2

CABERNET SAUVIGNON Módní modrá odrůda Cabernet Sauvignon vznikla přirozeným opylením Cabernetu Franc odrůdou Sauvignon. Hrozny zrají pozdě, proto lze odrůdu vysazovat jen do nejlepších, velmi teplých poloh a do záhřevných, nejlépe štěrkovitých půd. Tmavě granátová barva. Typickou vůni černého rybízu Doprovázejí v závislosti na zralosti hroznů vůně třešní, ostružin, tabáku, cedrového dřeva či marmelády. Víno je mohutné, s velmi dlouho trvajícím dojmem a při vyvinuté láhvové zralosti je hebce sametové.

CABERNET SAUVIGNON (1,3 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1980 obr. 3

MODRÝ PORTUGAL Traduje se, že roku 1772 povolal hrabě de Fries na svůj zámek několik vinařů z okolí a předal jim svazky réví odrůdy, které dostal od své obchodní agentury v Oportu v Portugalsku. U nás byl kdysi Modrý Portugal nejrozšířenější modrou odrůdou nejen pro vysokou úrodnost, ale i pro jemné aroma. Jemně rubínová barva a mladistvá vůně květin jsou nejtypičtějšími znaky. Víno má méně tříslovin, je lehčí, velmi příjemného projevu, vyniká výbornou pitelností a harmonií.

MODRÝ PORTUGAL Synonymum: Blauer Portugieser (3,7 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 4

RULANDSKÉ MODRÉ Burgundská odrůda, která vznikla křížením Mlynářky (Pinot meunier) a Tramínu. Po celém světě nese název Pinot Noir. Slupka bobulí obsahuje málo červeného barviva, a proto se lisováním celých hroznů snadno docílí bezbarvé klarety. Bledě rubínová až cihlově červená barva. Vůně mladých vín připomíná ostružiny, jahody, z vyzrálých hroznů spíše černé třešně. Ve vyzrálých vínech se objevuje vůně kůže, kouře hořícího dřeva, sušených švestek. Kyseliny jsou jemné, stejně tak i méně zastoupené třísloviny.

RULANDSKÉ MODRÉ Synonymum: Pinot noir (3,9 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1941 obr. 5

ZWEIGELTREBE Odrůdu vyšlechtil křížením odrůd Svatovavřinecké a Frankovka v rakouském Klosterneuburgu Fritz Zweigelt v roce 1922. Je to velmi úrodná odrůda vhodná do severních vinohradnických oblastí, kvalitní vína však poskytuje jen v dobrých polohách, hlavně chráněných před jarními mrazy. Granátová barva a ovocně kořenitá chuť připomínající vůni višní i jiného bobulového ovoce. Vína jsou rozdílné plnosti. Při usměrněné sklizni je plnost výraznější a třísloviny komplexnější, takže se dá docílit jemné a harmonické víno.

ZWEIGELTREBE (4,8 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1980 obr. 6

ANDRÉ Odrůdu vznikla křížením odrůd Frankovka a Svatovavřinecké a byla nazvána na počest CH. K. Andrého zakladatele spolku na podporu šlechtění ovoce a révy v Brně. André patří do nejteplejších oblastí, kde vyžaduje výborné polohy, protože zraje pozdě a je současně náročné na hluboké a živné půdy. Tmavě granátová barva s vůní zralých ostružin a lesního ovoce, s výraznějším projevem tříslovin v mladém víně. Ve vyzrálém víně se objevují ovocné marmeládové tóny se sametovou Tříslovinou a s osobitou plností.

ANDRÉ (1,5 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 1980 obr. 7

CABERNET MORAVIA Odrůda vznikla křížením odrůd Cabernet Franc a Zweigeltrebe. Zrání je velmi pozdní. Plodnost je výborná a pravidelná. Cabernet Moravia patří do nejteplejších poloh a oblastí. K výrobě vysoce kvalitních vín je třeba regulovat sklizně. Tmavě granátová barva. Aromatické látky černorybízové, typické pro kabernetovité odrůdy, jsou spojeny s ovocností a s dobře strukturovanými tříslovinami, které dávají při zrání na láhvi příjemný komplex typický pro červená vína severnějších oblastí.

CABERNET MORAVIA (1,1 % z celkové plochy vinic ČR) Zápis do Státní odrůdové knihy 2001 obr. 8

Citace zdrojů Text: Vína z Moravy, vína z Čech. [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.wineofczechrepublic.cz/ovine/files/Plakat%20A2%20odrudy%20vin_2tisk_2007-10.pdf obr. 1-7: Rakouské víno.cz. Rakouské víno.cz [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://rakouskevino.cz/shop/content/21-bila-vina obr. 8: O víně, nezávislý portál [online]. 2012 [cit. 2012-10-27]. Dostupné z: http://www.ovine.cz/web/structure/20.html?do%5BloadData%5D=1&itemKey=cz_63