PRŮŘEZ VÝVOJEM ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ, NOVÉ TENDENCE V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ V RÁMCI EU A ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Advertisements

MOŽNOSTI FINANCOVÁNÍ PROJEKTOVÝCH ZÁMĚRŮ V NOVÉM PROGRAMOVACÍM OBDOBÍ EU
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Přednáška na téma Rozbor udržitelného rozvoje území a vyhodnocení vlivů vyhodnocení vlivů zásad územního rozvoje a územního plánu na udržitelný rozvoj.
Nástroje územního plánování
MAS Lužnice, o.s. Příprava strategie MAS Lužnice na období
Struktura stavebního zákona č. 183/2006 Sb. ČÁST PRVNÍ ÚVODNÍ USTANOVENÍ Předmět úpravy, Základní pojmy ČÁST DRUHÁ VÝKON VEŘEJNÉ SPRÁVY HLAVA I ÚVODNÍ.
KONCEPT ÚZEMNÍHO PLÁNU ODOLENA VODA pro veřejné projednání –
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Vladimíra Henelová ENVIROS, s.r.o. Podrobnosti zpracování ÚEK dle zákona č. 406/2000 Sb., v platném znění, a Nařízení vlády č. 195/2001 Sb.
Půda – složka životního prostředí
Veřejné projednávání PÚR ČR září  Byl zpracován na základě § 32 zákona č.183/2006 Sb. V souladu s tímto ustanovením: ◦ stanoví republikové.
KONFERENCE PROTIPOVODŇOVÁ OCHRANA – PREZENTACE VÝSLEDKŮ PILOTNÍHO PROJEKTU „ATLAS LABE NA ÚZEMÍ KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE“ Projekt je spolufinancován Evropskou.
? Územní (prostorové) plánování ÚP
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Vývoj státního území autor: Mgr. Jana Mikešová
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
Cíle územního plánování „vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území soustavným a komplexním řešením účelného využití a prostorového.
SUBURBANIZACE.
Jan Hercik Katedra geografie Přírodovědecká fakulta UP v Olomouci DOPRAVNÍ POLITIKA A DOPRAVNÍ PLÁNOVÁNÍ.
Správa stavební 2 Filip Dienstbier, 2010 Nástroje územního plánování Územně plánovací podklady Politika územního rozvoje.
Teorie optimální velikosti města
Základní informace o programu PS ESPON Území programu a rozpočet Programové území - 28 států EU + 4 partnerské státy - Švýcarsko, Norsko, Lichtenštejnsko.
COMPARATIVES, SUPERLATIVES, TIME EXPRESSIONS Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Úkol, cíle a základní pojmy logistiky Kapitola 2: Úkol logistiky, Cíle logistiky, Základní pojmy logistiky Vysoká škola technická a ekonomická v Českých.
Logistika průmyslového podniku Oblasti, vazby a rozhraní
RRV2 Strategické řízení. 2 úvod  Vymezení lokálního a regionálního rozvoje  Široký kontext pojetí rozvoje území (ekonomika, ŽP, veřejné služby…)  Diferenciace.
ZÁKLADNÍ DISPOZIČNÍ PRINCIPY NAVRHOVÁNÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
zásady navrhování dopravních – železničních staveb
ZPŮSOBY FINANCOVÁNÍ A ZPOPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ INFRASTRUKTURY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Program ESPON 2013 Témata aktuální výzvy Národní informační den Ministerstvo pro místní rozvoj ČR 21. února 2011.
STAVBY PRO KULTURU, OSVĚTU A DUCHOVNÍ SLUŽBY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České.
Dodavatelsko- odběratelské vztahy při realizaci stavby
Revision of tenses, Pronouns,Numerals, Prepositions
Kapitola 13: Evropské bankovnictví, Evropská centrální banka
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
ZÁKLADNÍ NORMOVÁ A PŘEDPISOVÁ USTANOVENÍ V OBORU DOPRAVNÍCH STAVEB (POZEMNÍ KOMUNIKACE) Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute.
Rozdělení pozemních staveb do typologických skupin
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
REGRESNÍ ANALÝZA Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Dotační projekty Vysokého Mýta
KONCEPCE NAVRHOVÁNÍ NÍZKOENERGETICKÝCH A PASIVNÍCH BUDOV Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
Životní prostředí a doprava Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
TEST DOBRÉ SHODY A TEST NEZÁVISLOSTI Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Ing. Klára Dostálová, náměstkyně pro řízení sekce regionálního rozvoje Ing. Tomáš Sklenář, ředitel odboru územního plánování.
Informace o aktualizaci Politiky územního rozvoje ČR Ing. Filip Novosád, OÚP MMR 14. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území.
Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Dopravní politika ČR.
Strategický plán rozvoje statutárního města Jihlavy „JIHLAVA – MĚSTO PRO ŽIVOT“ 17. prosince 2013.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Ministerstvo pro místní rozvoj Řídící orgán SROP a JPD Praha Pardubický kraj.
ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech PRVNÍ AKČNÍ PROGRAM pro implementaci ÚA EU ÚZEMNÍ AGENDA EU LIPSKÁ CHARTA o udržitelných.
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Možnosti využití expertní pomoci JASPERS
Koncepce rozvoje sociálních služeb pro osoby se zdravotním postižením poskytovaných příspěvkovými organizacemi Zlínského kraje na období Luhačovice.
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
20 TRVALE UDRŽITELNÝ ROZVOJ
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

PRŮŘEZ VÝVOJEM ÚZEMNÍHO PLÁNOVÁNÍ, NOVÉ TENDENCE V ÚZEMNÍM PLÁNOVÁNÍ V RÁMCI EU A ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice

Tento učební materiál vznikl v rámci projektu "Integrace a podpora studentů se specifickými vzdělávacími potřebami na Vysoké škole technické a ekonomické v Českých Budějovicích" s registračním číslem CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.

EVROPA A USA V 70. LÉTECH energetická krize, pokles obyvatelstva v metropolích, proces desurbanizace (návrat obyvatel do menších center) trend zahušťování, intenzifikace zástavby důvodem je zvýšení ceny benzínu a trend opětovného využívání městské hromadné dopravy

ŘÍMSKÝ KLUB byl založen v roce 1968, sdružuje uznávané osoby z mnoha zemí a provádí výzkumy beroucí v potaz problém vývoje světa jako celku, aby bylo možno vést rozhodující kroky ke stanovení limitů růstu, popř. limitů směru růstu v roce 1972 Římský klub uveřejnil zprávu zadanou týmu vědců z Massachusetts Institute of Technology (MIT)

ŘÍMSKÝ KLUB tato zpráva zveřejňuje výsledky počítačově simulovaného vývoje lidské populace a využívání přírodních zdrojů do roku 2100 z této zprávy bylo patrno, že během 21. století dojde k brutálnímu populačnímu pádu v důsledku znečištění, vyčerpání úrodnosti obdělávatelných půd a nedostupnosti energetických zdrojů (především fosilních paliv) tato zpráva byla vydána rovněž knižně pod názvem „Meze růstu“ (v originále The Limits to Growth), hlavními autory byli manželé Meadowsovi

VÝVOJ V 80. LÉTECH A SMĚRY V 21. STOLETÍ 80. léta – neoliberalismus, tchatcherismus, reganimus, odstátnění, privatizace, extrémní názor „pryč s veřejným plánováním“ snaha o odstranění regulací z územního plánování směry v 21. století – postmoderní filosofie, revitalizace dříve opuštěných „starých“ čtvrtí na okraji center velkých měst (Bronx, Harlem, Dockland, Hamburk, Rotterdam)

VÝVOJ V 80. LÉTECH A SMĚRY V 21. STOLETÍ proces reurbanizace, návrat bohaté třídy zpět do luxusních bytů v centrech (Paříž, Londýn, Benátky, Vídeň, Malá Strana, Pařížská ul.) návrat střední a vyšší třídy do nových bytů (100 – 200 m2) na okrajích center (Vinohrady, Karlín, Smíchov)

VELKÉ PROJEKTY – MILTON KEYS Poslední evropské města založené na zelené louce. Oficiálně se Milton Keynes stalo městem 23. ledna Nyní se rozkládá na ploše 89 km2 na místě 3 původních měst a dalších 15 obcí a zemědělských pozemků. Svůj název převzalo od stávající obce. Dle výsledků sčítání lidu z roku 2001 činil počet obyvatel Milton Keynes Počet obyvatel v širší správní oblasti Milton Keynes byl , což bylo čtyřnásobně více než v šedesátých letech. Poslední odhady o počtu obyvatel pocházejí z roku Tehdy byl počet obyvatel odhadován na pro město a přes pro širší správní oblast

VELKÉ PROJEKTY – BERLÍN Na ploše zhruba jedenácti fotbalových hřišť zde vyrostlo nové nádraží, které propojilo železniční trasy vedoucí napříč evropským kontinentem. K nádraží se sbíhají také dálnice, silnice a berlínská příměstská dráha S-Bahn, takže denně se tu pohybuje okolo 1,35 milionu cestujících. Výstavba nového nádraží začala 9. září 1998 a je součástí celkové přestavby Berlína. Pro futuristickou stavbu nádraží je typické ocel a sklo. Zastřešení má profil ploché elipsy. V projektu za miliardy eur se realizovaly také podzemní parkoviště, sít obchodů, ubytovací kapacity a další služby. Největší nádraží Evropy je v provozu od mistrovství světa ve fotbale v polovině roku 2006

LIPSKÁ CHARTA lipská charta o udržitelných evropských městech je politickým dokumentem vypracovaným za široké účasti evropských zainteresovaných subjektů obsahuje shodu členských států na společných principech a strategiích urbánního rozvoje

LIPSKÁ CHARTA doporučuje aby se v urbánním rozvoji rozšířilo využívání integrovaných přístupů k rozvoji měst vytváření a zajištění vysoce kvalitního veřejného prostoru, o modernizace infrastrukturních sítí a zlepšení energetické účinnosti, proaktivní, inovativní a vzdělávací politiku věnovat zvláštní pozornost deprivovaným/upadajícím čtvrtím, kde dochází k sociálnímu vyloučení zavádění strategií pro dosažení vyššího standardu urbanistických řešení a kvality stavebně technických složek městského prostředí, o posílení municipální ekonomiky a municipální politiky zaměstnanosti, o proaktivní vzdělávací politika pro děti a mládež, o podporu cenově dostupné, tj. sociálně únosné a efektivní městské dopravy

POUŽITÁ LITERATURA BRŮHA, J., V. FUČÍK, D. POLCAROVÁ, R. BOČEK, Zásady územního rozvoje Jihočeského kraje. České Budějovice: A+U design. Dostupné: na KÚ a všech stavebních úřadech v Jihočeském kraji a také na ČESKO, Zákon č. 114 ze dne 19. února 1992 o ochraně přírody a krajiny, In: Sbírka zákonů České republiky. Částka 28, s. 666–6927. ISSN ČESKO, Zákon č. 100 ze dne 20. února 2001 o posuzování vlivů na životní prostředí a o změně některých souvisejících zákonů (zákon o posuzování vlivů na životní prostředí). In: Sbírka zákonů České republiky. Částka 40, s ISSN ČESKO, Zákon č. 500 ze dne 24. června 2004, správní řád, v platném znění (správní řád). In: Sbírka zákonů České republiky. Částka 174, s. 9782–9827. ISSN ČESKO, Ministerstvo pro místní rozvoj. Vyhláška č. 500/2006 Sb. ze dne 10. listopadu 2006 o územně analytických podkladech, územně plánovací dokumentaci a způsobu evidence územně plánovací činnosti. In: Sbírka zákonů České republiky. Částka 163, s ISSN

POUŽITÁ LITERATURA ČESKO, Ministerstvo pro místní rozvoj. Vyhláška č. 501/2006 Sb. ze dne 10. Listopadu 2006 o obecných požadavcích na využívání území. In: Sbírka zákonů České republiky. Částka 163, s ISSN ČESKO, Stavební zákon a vyhlášky. Ostrava: SAGIT. ISBN ČESKO, Zákon č. 183 ze dne 14. března 2006 o územním plánování a stavebním řádu vplatném znění (stavební zákon). In: Sbírka zákonů České republiky. Částka 63, s. 2226–2288. ISSN ESPON, [b.r.]. Operační program ESPON In: Fondy Evropské unie [online]. Aktualizace 10. srpna 2010 [cit ]. Dostupné z: /Evropska-uzemni-spoluprace/ESPON-2013 EUROPEN URBAN KNOWLEGDE NETWORK. Vision planet, acieving greater spatial integration. In: European Urban Knowledge Network [online] [cit ]. Dostupné : spatial_integration EVROPSKÁ UNIE. Nová aténská charta. In: European council of town planners [online], květen 1999 [cit ]. Dostupné z: /11_charta.pdfhttp:// HRŮZA, J., Charty moderního urbanismu. Praha: Agora. ISBN

POUŽITÁ LITERATURA JIHOČESKÝ KRAJ. Územně analytické podklady. In: Územní plánování – Jihočeský kraj [online]. Copyright © 2009 Jihočeský kraj, aktualizace červen 2011 [cit ]. Dostupné z: JIHOČESKÝ KRAJ. Územní studie Třeboňsko - Novohradsko. In: Územní plánování – Jihočeský kraj [online]. Copyright © 2009 Jihočeský kraj [cit ]. Dostupné z: jihocesky.cz/?uzemni-studie-trebonsko-novohradsko,91 KOUCKÝ, R., Elementární urbanismus. Praha: Zlatý řez. ISBN: MAIER, K. (Ed.), Urbanistická čítanka 1: Vybrané texty urbanistické literatury XX. století. Praha: Česká komora architektů. ISBN: X. MAIER, K. (Ed.), Urbanistická čítanka 2: Vybrané texty urbanistické literatury XX. století, Praha: Česká komora architektů. ISBN MAIER, K. a V. ŘEZÁČ, Urbanistická ekonomika a územní rozvoj. In: Ekonomika v území. Praha: ČVUT, s – Také jako: Maier, K. a J. Čtyroký. Ekonomika územního rozvoje. Praha: GRADA, ISBN

POUŽITÁ LITERATURA MARKVART, J. a L. FRIDRICH, Udržitelný rozvoj území. Brno: Ústav územního rozvoje. ISBN MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ, Politika územního rozvoje České republiky. Brno: Ústav územního rozvoje. ISBN Dostupné též z: uzemnihorozvoje- Ceske-republiky/Politika-uzemniho-rozvoje-CR-2008 TUNKA, Martin, Obsah územně plánovací dokumentace. Praha: Arch, edice Stavební právo. ISBN UN HABITAT. Oficiální webové stránky organizace OSN. In: UN HABITAT: The United Nations Human Settlements Programme [cit ]. Dostupné z: Urbanismus. In: Wikipedia: the free encyclopedia [online]. St. Petersburg (Florida): Wikipedia Foundation, , poslední editace [cit ]. Dostupné z:

DĚKUJI ZA POZORNOST