Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
Advertisements

Tvorba OP pro programovací období Kontext a vazby OP •EU jako ek. nejrozvinutější společenství na světě – charakterzované sociálním smírem.
ECVET v Programu celoživotního učení
Kvalita a péče o seniory Milena Jabůrková a Ondřej Mátl Fakulta humanitních studií, Univerzita Karlova, Praha Řízení kvality dlouhodobé péče o seniory.
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Odborný seminář „APLIKACE STRATEGICKÉHO HODNOTÍCÍHO RÁMCE PRO STRATEGIE MÍSTNÍHO ROZVOJE V ČR“ Odborný seminář Praha 20. září 2010.
Systémový přístup k předvídání kvalifikačních potřeb Ing. Věra Czesaná, CSc. Národní observatoř zaměstnanosti.
VLIV ZMĚN SVĚTA PRÁCE NA KVALITU ŽIVOTA 2005 – 2008 Moderní společnost a její proměny Seminář k výzkumu na úseku BOZP
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/ Mgr. Ilona Štorová AIVD ČR, o. s.
Univerzita Mateja Bela v Banskej Bystrici Fakulta prírodných vied Katedra environmentálneho manažérstva Klub ekologické výchovy, o.s. Praha Podmínky a.
ReStEP – Základní informace Plný název: ReStEP – Regional Sustainable Energy Policy based on the Interactive Map of Sources (Regionální udržitelná energetická.
Monitoring dalšího vzdělávání
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Katedra sociální politiky a sociální práce Centrum praktických a evaluačních studií SLUŽBY PRO ORGANIZACE CEPRES Centrum praktických a.
DOPRAVNÍ SEKTOROVÉ STRATEGIE
Postup výzkumného šetření v projektové fázi I. V projektové části směřují výzkumné práce k přípravě výzkumného šetření pro získání empirických informací.
Teoretické přístupy ke studiu urbanizace
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Národní tematická síť F NTS F – národní tematická sít F Ing. Václav Götz 19.listopadu 2007.
Implementace ECVET v České republice. HLAVNÍ ZÁSADY ECVET Nástroj k podporování mobility Využití v počátečním i dalším vzdělávání Podpoření stáží v ČR.
Omezené nabírání žádostí
Pomozme lidem učit se a uplatnit se PLUUS (OP RLZ 3.2) ( RNDr. Vladimír Krajčík, Ph.D. PaedDr. Jiří Mezuláník, CSc. Vysoká.
Mezinárodní migrace v kontextu České republiky: vývoj a perspektivy
Výzkumné aktivity – dotazníková šetření
Střední škola umělecká a řemeslná PROJEKT EVA. 10 oblastí hodnocení: 1.Cíle a jejich dosahování, ŠVP, základní dokumenty 2.Vnitřní pravidla života ve.
SOCIÁLNÍ KAPITÁL JAKO FAKTOR OVLIVŇUJÍCÍ REGIONÁLNÍ DISPARITY A REGIONÁLNÍ ROZVOJ Projekt MMR ČR WD
Strategie AGE MANAGEMENTu v české republice
Monitorování a prognózování trhu práce: Švédskou cestou? Konference, Projekt ”Aktivní matching: Strategická podpora poradenství na pracovním.
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
REGULARIZACE JAKO JEDEN Z NÁSTROJŮ V BOJI PROTI NELEGÁLNÍ MIGRACI.
INSPIRE Stav a výhled.
C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Osnova kurzu C8 – hodnocení kvality výsledků VaV Jana Hančlová Ekonomická fakulta VŠB-Technická univerzita Ostrava.
”Národní tým expertů ” Dům zahraniční spolupráce Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
1 Univerzita Karlova v Praze Přírodovědecká fakulta Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje Martin Šimon Teoretické přístupy ke studiu urbanizace.
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Genderový mainstreaming a genderový audit
MD, 7. listopadu Analytická část (2011)  Vyhodnocení plnění opatření a indikátorů stávající DP  Doprava jako podmínka konkurenceschopnosti ČR.
Analýzy v projektu „Ohrožené děti a mládež ve Zlínském kraji“
Prezentace oboru Regionální rozvoj Katedra regionální a environmentální ekonomiky Ekonomická fakulta, VŠB - TU Ostrava.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Projekt diplomové práce.  Vedoucí práce:  prof. Ing. Ladislav Blažek, CSc.  Autor práce  Jakub Zatloukal (UČO )
MIGRAČNÍ & INTEGRAČNÍ POLITIKA V ČESKU
K vývoji aktivit v organizaci výzkumu se zaměřením na hodnocení výsledků Odborná skupina Organizace výzkumu ČFS JČMF Akademické fórum XI – 11. březen 2010.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů: Česko a evropský kontext Identita ve vztahu k národnostním menšinám listopadu 2005.
ESPON POLYCE Metropolizace a polycentrický rozvoj ve střední Evropě
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
SPONDEA, o.p.s. Brno Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Spolupráce OSPOD s intervenčními centry Spolupráce OSPOD s intervenčními centry-
Univerzita Karlova v Praze, Přírodovědecká fakulta.
1 PRIORITY SEKCE NÁMĚSTKYNĚ MINISTRA PRO SOCIÁLNÍ A RODINNOU POLITIKU.
1 LETNÍ ŠKOLA MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ – SUPMAT - Podpora vzdělávání pracovníků center pokročilých stavebních materiálů (CZ.1.07/2.3.00/ )
Scénáře budoucího vývoje regionu: socioekonomický výzkum dopadů vývoje JE Dukovany Založeno na výsledcích projektu „Scénáře budoucího vývoje mikroregionu.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Střednědobý plán rozvoje sociálních služeb v Ústeckém kraji na období konference Sociální služby v Ústeckém kraji Krajský úřad Ústeckého kraje.
Reg. č. projektu: CZ.1.07/2.3.00/ Název projektu: Měření výkonnosti Rozvoj lidských zdrojů v oblasti výzkumu měření a řízení výkonnosti podniků,
Katedra sociální práce a sociální politiky Katedra sociální práce a sociální politiky.
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
PhDr. Radek Suda, odbor sociálních služeb a sociální práce, MPSV
Workshop pro tazatele Bc. Petr Pavlíček Bc. Artem Vartanyan
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
STRATEGIE AGE MANAGEMENTU V ČESKÉ REPUBLICE CZ.1.04/5.1.01/
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání v JčK
Transkript prezentace:

Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Projekt pro MPSV ČR: Program: „Moderní společnost a její změny“ Č. 1J 057/05-DP1 Č. 1J 057/05-DP1

Mezinárodní migrace a nelegální pracovní aktivity migrantů v Česku v širším evropském kontextu Návaznost na projekty: Výzkumný záměr (MSM ) GAČR (205/03/0337) Projekt MMR (WA Z01)

Katedra sociální geografie a regionálního rozvoje, Přírodovědecká fakulta UK v Praze Složení výzkumného týmu: Dušan Drbohlav Zdeněk Čermák, Dagmar Dzúrová, Eva Janská Dita Čermáková, Lenka Lachmanová Andrea Baršová Milan Lupták, Jiří Kocourek, Rusková, Mathilda Darley,

Hlavní cíle projektu POPIS A VYSVĚTLENÍ NELEGÁLNÍCH/KVAZILEGÁLNÍCH EKONOMICKÝCH AKTIVIT MIGRANTŮ V ČESKU - na příkladu Ukrajinců (Bělorusů, Moldavců, Rusů) Vietnamců/Číňanů, západních migrantů mimo EU Zjistit jejich migrační motivy Zjistit jejich migrační motivy Analyzovat podmínky života v jejich zemi původu, při tranzitu do cílové země i v cílové zemi – Česku Analyzovat podmínky života v jejich zemi původu, při tranzitu do cílové země i v cílové zemi – Česku Přiblížit jejich vztah k zemi původu Přiblížit jejich vztah k zemi původu Analyzovat dopad daných aktivit migrantů na společnost a naopak poznat to, jak opatření na úrovni státu ovlivňují danou migraci i dané aktivity migrantů Analyzovat dopad daných aktivit migrantů na společnost a naopak poznat to, jak opatření na úrovni státu ovlivňují danou migraci i dané aktivity migrantů Vyzkoumat možné změny podmínek a chování po vstupu Česka do EU Vyzkoumat možné změny podmínek a chování po vstupu Česka do EU Poznat jejich budoucí strategie chování Poznat jejich budoucí strategie chování Porovnat situaci v Česku s Porovnat situaci v Česku s Rakouskem (Michael Jandl – International Centre for Migration Policy Development Maďarskem (Judit Juhász – Panta Rei Bt.) Maďarskem (Judit Juhász – Panta Rei Bt.)

Testování migračních teorií a konceptů „Push-pull“ koncept „Push-pull“ koncept Neoklasická ekonomická teorie Neoklasická ekonomická teorie Teorie dvojího trhu Teorie dvojího trhu Teorie sítí Teorie sítí Institucionální teorie Institucionální teorie Koncept migračního transnacionalismu Koncept migračního transnacionalismu

Metody výzkumu 1) Interview s experty 2) Dotazníkové šetření a interview s migranty 3) Delfy výzkum Aplikace jak kvalitativních tak kvantitativních přístupů

Výzkumný plán ) Interview s experty (N=30) 2) Dotazníkové šetření (N=100) a interview s migranty (N=10) v Praze a okolí 3) Delfy výzkum (50)

Výzkumný plán )Zpracovávání získaných dat; výstupy v prestižních domácích a zahraničních odborných časopisech 2)Finalizace podkladových studií na téma: „legislativa“ a „trh práce“ 3)Dotazníkové šetření pracovníků okresních úřadů práce a živnostenských úřadů ( , dopis) 4)Interview se zadrženými ilegálními migranty v detenčním centru??? 5)Organizace konference s prezentací dílčích výsledků a v návaznosti na síť: „European Migration Dialogue“ (Migration Policy Group); pozvání Jeleny Malinovské (Ukrajina) a Valerie Mošňjagy (Moldavsko) a jejich prezentace na téma: nelegální ekonomické aktivity migrantů z Ukrajiny a Moldavska v Česku

Výzkumný plán ) Dotazníkové šetření (N=100) a interview s migranty (N=20) v regionech Česka kromě Prahy a okolí 2) Zpracovávání získaných dat 3) Finální výstup – výzkumná zpráva a kniha v anglickém jazyce