Byzantská říše Důležité pojmy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivityInovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT.
Advertisements

Situace ve starověkém Římě ve 4. a 5. století n. l.
Shrnutí učiva raného středověku
Byzantská církev a kultura
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 7.
Odpověz: ANO NE 1) věrozvěsti šíří víru 2) 863 přišli bratři Konstantin a Metoděj na Velkou Moravu 3) Velká Morava přijala křesťanství z Franské říše a.
VZNIK STÁTŮ VE STŘEDNÍ EVROPĚ
Základní vzdělávání – Člověk a společnost - Dějepis
= VÝPRAVY DO SVATÉ ZEMĚ = Palestiny
Starověká Palestina.
Opakování Středověk se dělil na tři období – napiš která.
Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Autor: Mgr. Pavlína Vaculíková Základní škola Zlín, Komenského 78, příspěvková organizace Základní škola Zlín, Komenského.
Vznik státních útvarů II.
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Byzantská kultura.
Raný středověk 5. – 11. století
ZŠ TGM Rajhrad Autor: M. Kocmanová
Křesťanská antika. Náboženství vzniklo kolem roku 30.n.l. v Palestině – víra chudých V Římě byli křesťané pronásledováni R EDIKT MILÁNSKÝ Konstantin.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Byzantská říše Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Období raného středověku
Opakovací otázky BARBAŘI GERMÁNi ŘÍMANÉ AVAŘI KELTOVÉ HUNOVÉ
Raně středověké umění.
Byzanc, arabská říše Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o byzantské a arabské říši.
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Antický Řím Dějiny impéria.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
KŘESŤANSTVÍ.
BYZANTSKÁ ŘÍŠE Byzantská říše vznikla po rozdělení Římské říše na území Říše …………. Zahrnovala zejména Malou Asii a ……….. poloostrov.
Dominát Petr Machala.
DĚJINY VÝZNAMNÝCH STÁTŮ A NÁRODŮ V EVROPĚ
STRUKTURA PŘEDNÁŠKY JUSTINIÁN A BOJ O OBRAZY. Východořímská říše a církev Spjatost byzantské říše s římskou říši. Dějinný význam Konstantinopole. Termín.
Byzantské umění.
Slované.
Jméno autora: Jitka Hegerová Škola: ZŠ Náklo Datum vytvoření (období): říjen 2012 Ročník: sedmý Tematická oblast: Dějepis - středověk Téma: První středověké.
Od dotace EU k proměně vyučovací hodiny registrační číslo projektu CZ 1.07/1.4.00/ Příjemce: Základní škola, Základní umělecká škola a Mateřská.
Tomáš Stejskal.  Byzantská říše vznikla po rozdělení římského imperia (Imperium Romanum) v jeho východní části - v r. 395, kdy si po smrti Theodosia.
Projekt:OP VK Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Autor:Mgr. Anna Csanádiová Číslo DUM:D7 - 3 Datum ověření ve výuce: Ročník:7.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.7 Opakování hlavních raněstředověkých kulturních oblastí.
ŘÍMSKÉ CÍSAŘSTVÍ. - období principátu začíná nástupem OCTAVIANA - republikánské úřady fungují pouze formálně, Řím se mění v monarchii - v roce 20 př.n.l.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Jindřiška Řehořková Název DUM: VY_32_Inovace_7.1.5 Křesťanská církev Název sady: Raný a vrcholný středověk.
BYZANTSKÉ UMĚNÍ. Stručná historie * po rozpadu římského impéria v 5. století(476) hl. město: Konstantinopol( město založeno císařem Konstantinem na místě.
Mgr. Jindřiška Řehořková VY_32_Inovace_7.1.4 Byzantská říše
Křesťanství – církevní dějiny
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Lenka Špillerová Název materiálu: VY_32_INOVACE_5-14_ Církev ve středověku Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Byzantská říše Byzantská říše
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5A_05
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Digitální učební materiál
Byzantská říše.
Starověký řím 6. ročník NG.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
DĚJEPIS – 7. ročník Číslo DUM: VY_32_INOVACE_13
BYZANTSKÁ ŘÍŠE.
Byzanc Označení materiálu: VY_32_INOVACE_08_byzanc.ppt
Druhé centrum křesťanství Konstantinopolis (Cařihrad, dnes Istanbul)
Římské císařství - dominát
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_05
Byzantská říše.
Život jako leporelo, registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA. VY_32_INOVACE_58 BYZANTSKÁ KULTURA.
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Římské císařství - dominát
Význam křesťanství ve středověku
KSV/LVM Liturgie – vzor modlitby (lex credendi a lex orandi)
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Byzantská říše Důležité pojmy

Pojmenování říše Byzantion – název osady (Konstantinopol, Cařihrad, Istanbul) Název používán od doby humanismu (16.st.) Sami sebe označovali za Římany – pokračovatele římské říše Konstantinopol - „nový, lepší Řím“

Křesťanství Základ byzantské společnosti, politického uspořádání a kultury Císař – zástupce Boha na Zemi Caesaropapismus – panovník spojuje moc světskou a církevní, císař je nejvyšší autoritou v církvi Svolával koncily, vydával zákony světské i církevní nařízení Dosazoval patriarchu – oficiálně nejvyšší duchovní Časté byly spory mezi císaři a duchovní mocí

Problémy říše Obrazoborectví (ikonoklasmus) – poč. v 8.st. – zákaz uctívat náboženské obrazy (Ježíš) – odpor lidových vrstev i církve Základ – spor o moc světskou a církevní Spor mezi teology o zobrazení Boha Spory vnitřně oslabovaly říši Otázka k přemýšlení: Kdy v dějinách docházelo k ničení a znehodnocování (nejen)církevních obrazů a symbolů?

Obrazoborectví Příklady z historie: husitství – zničeno mnoho vybavení i církevních staveb protestantská reformace – luteráni, kalvinisté Praha – „zimní král“ Fridrich Falcký – zničena výzdoba sv.Víta

Velké schizma 1054 – vyvrcholení sporů mezi papežem a konstantinopolským patriarchou o nejvyšší autoritu nad křesťanstvem Potvrzeny rozdíly v liturgii Z x V (latina, papež x řečtina, patriarcha) Rozpory přetrvaly i později – 1204 4.křížová výprava – vypleněn Cařihrad, vytvořeno tzv.Latinské císařství (1204-1261)

K přemýšlení Jaké vztahy panují dnes mezi tzv.ortodoxní (pravoslavnou) církví a římsko-katolickou církví? Kde v nedávné době přerostla nenávist mezi (mimo jiné příčiny) katolíky a pravoslavnými do válečného konfliktu?

K přemýšlení V rámci ekumenického hnutí je snaha o sblížení všech církví a náboženských systémů Problémy nejvíce přetrvávají na Balkáně – katoličtí Chorvati X pravoslavní Srbové – 90.léta 20.st. – válečný konflikt Rusko – v současnosti hlavní a nejsilnější oblast pravoslaví – bránění v šíření jiných církví

K přemýšlení Existuje pravoslavná církev v České republice? Kde je v Brně pravoslavný kostel?

Společnost Zemědělství – založeno více na pronajímání půdy (kolóni) než na práci otroků (srov.starověký Řím) Rozvinutá řemeslná výroba a obchod (rozdíl proti západu) Velká města – Konstantinopol, Antiochie (Sýrie), Alexandrie (Egypt)

Nepřátelé Avaři, Slované, Bulhaři – Balkán Gótové, Hunové – západ, sever Arabové – východní provincie (Mezopotámie, Egypt, Sýrie) křižáci – Latinské císařství (13.st.) Turci – 14.-15.století (1453 – dobytí Konstantinopole, konec říše)

Osobnosti Konstantin (cca 272 – 337) – přenesl centrum do Byzance, vytvořil podmínky pro šíření křesťanství (Milánský edikt 313), pokřtěn před smrtí

Osobnosti Justinián I. (483-565) – reformátor, dobyvatel, největší rozkvět říše Na začátku problémy – povstání Níká (Zvítězíme!) – pův.bitky mezi fanoušky koňských závodů, přerostlo v krvavé boje – 30000 obětí Nová území v sev.Africe a Itálii X ztráta Mezopotámie, Sýrie

Justiniánovy výboje

Justiniánův kodex uzákoněna neomezená moc panovníka hlava křesťanské církve převzal hlavní zásady římského práva přispěl k upevnění stability říše

Stavební činnost 532 – 538 chrám Boží moudrosti (Hagia Sofia) – dnes mešita – největší křesťanský chrám chrám v Ravenně (Itálie) bohatá mozaiková výzdoba – typický znak architektury

Hagia Sofia

Ravenna