Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Trh práce v Jihomoravském kraji – dosavadní vývoj
Advertisements

Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
ZRG - Cvičení 5 Jaro SE charakteristiky  Pro daný okres zpracujte referát o vybraných ukazatelích. K potřebným datům je možné se dostat přes tuto.
Makroekonomické ukazatele
19. říjen 2011 ČSÚ České Budějovice České Budějovice, 19. říjen 2011 Ing. Jiří Kotek Zdroje a využití statistických údajů pro zachycení.
Měření ekonomiky Ing. Jakub Fischer Katedra ekonomické statistiky VŠE v Praze.
Sociodemografická analýza Výzkum potřeb uživatelů Prostějov.
Nezaměstnanost.
Moderní způsob zjišťování postojů veřejnosti k veřejné hromadné dopravě osob Ing. Zdeněk Strádal.
Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Studijní obor: Sociální činnost
Statistika inovací v Českém statistickém úřadě Odpovědné a kontaktní osoby: Ředitelka odboru statistik rozvoje společnosti: Ing.
Nezaměstnanost.
Český statistický úřad a zpracované regionální analýzy o Královéhradeckém kraji Ing. Ivana Dušková Český statistický úřad, Hradec Králové,Oddělení regionálních.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Trendy trhu práce a pracovní migrace
1 Aktuální vývoj nabídky na trhu práce Smilovice, František Cvengroš.
Zadání případové studie
Měření nezaměstnanosti a segmentace na trhu práce
Prostorová mobilita - aspekt trvání přemístění
Nezaměstnanost.
Nezaměstnanost a trh práce
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Využívání služeb e-governmentu jednotlivci ISSS 2007, Hradec Králové Andrej.
RNDr. Josef Pitner, Ph.D. Hlavní charakteristiky trhu práce v Jihomoravském kraji EXPAK AT.CZ Slavonice
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Šetření o využívání informačních technologií ve veřejné správě Konference ISSS 2006.
Úvod: organizační pokyny základní pojmy a vztahy
/v Pardubickém kraji/ Iva Svobodová, ITP PÚP v Pardubicích
Ing. Jaromír BERÁNEK MAKROEKONOMICKÉ SOUVISLOSTI V CESTOVNÍM RUCHU.
Z0027 GEOGRAFICKÁ ANALÝZA TRHU PRÁCE cvičení října 2013.
Trh práce a politika zaměstnanosti
Pracovní trh a politika zaměstnanosti EVSE
Míry nezaměstnanosti Dvě míry nezaměstnanosti:
Vývoj nezaměstnanosti, segmentace pracovního trhu
( vzdělanostní struktura obyvatel )
CIZINCI NA TRHU PRÁCE V ČR
1 SPP 728 Služby zaměstnanosti a práce s nezaměstnanými Diferencovaná rizika nezaměstnanosti Hana Pořízková.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů 1. přednáška.
Úvod do problematiky, definice základních pojmů
ZAHRANIČNÍ INSTITUCE A DATABÁZE (zabývající se trhem práce) 21. listopad 2013.
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání 1. prosince 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD | Na padesátém 81, Praha 10 | Miloš Polák, Věra Varmužová, Ivana Dušková SENIOŘI V KRÁLOVÉHRADECKÉM KRAJI Tisková.
Nezaměstnanost - vývoj v ČR v 21. století - struktury nezaměstnanosti 29. září 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 POČÍTAČE A INTERNET V ČESKÉ SPOLEČNOSTI DOMÁCNOSTI A JEDNOTLIVCI Využívání informačních.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Průzkum zaměstnanosti v Jihomoravském kraji k Zpracovatel: Centrum pro regionální rozvoj Geografický ústav Přírodovědecká fakulta Masarykova.
Postavení osob do 25 let, nad 50 let a absolventů a mladistvých na trhu práce 24. listopadu 2014 Z0027 Geografická analýza trhu práce.
Krajská správa ČSÚ v Plzni | Slovanská alej 36, Plzeň | Miloslav Chlad CHARAKTERISTIKA A VÝVOJ PLZEŇSKÉHO KRAJE Tisková konference,
Milan Šimek Ekonomická fakulta VŠB-TUO Dlouhodobá nezaměstnanost znevýhodněných skupin obyvatel v Moravskoslezském kraji.
České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education at a Glance 2008 Tisková konference.
Nezaměstnanost ve městě Brně Daniel Kovář. Cíle práce Hlavní cíl: - vyhodnotit nezaměstnanost ve městě Brně.
Informace pro členy oborových skupin Analýzy a informace vytvářené v NÚV k přechodu a uplatnění absolventů škol na trhu práce Ing. Jiří Vojtěch vedoucí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ Návrh struktury. ANALÝZA POTŘEB V ÚZEMÍ „Analýza vývoje trhu práce a vzdělávacího systému Plzeňského kraje pro potřeby KAP“  Povinná.
Prameny demografických dat Všechny prameny běžné demografické statistiky i výsledky speciálních výběrových šetření Poskytují údaje pro analýzu procesu.
Cizinci v Jihomoravském kraji Úřad práce ČR – krajská pobočka v Brně
PROGRAM ROZVOJE OBCE TUPESY NA OBDOBÍ 2017–2024 Úvodní informace
Trh práce v ČR, veřejné služby zaměstnanosti ČR
Hospodářství (ekonomika)
Aktualizace strategické vize Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 „Kraj, kde je radost žít“
Průvodní list Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT   Vzdělávací materiál: Prezentace Určen pro: 3. ročník oboru Ekonomika podnikání.
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS)
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Postavení osob na trhu práce dle nejvyššího dosaženého vzdělání
Zpráva o činnosti ÚP ČR osnova
HOSPODÁŘSTVÍ.
Problémy trhu práce v České republice a Evropské Unii
Transkript prezentace:

Výběrové šetření pracovních sil (VŠPS) 3. října 2012

VŠPS - metodika úvodní informace probíhá nepřetržitě od prosince 1992 na celém území České republiky, výsledky zveřejňovány za: NUTS 1 (ČR) NUTS 2 (regiony soudržnosti) NUTS 3 (kraje) čtvrtletně (k 31. 3., 30. 6., 30. 9., 31. 12.), výsledky zveřejňovány 3 měsíce po skončení čtvrtletí cíl: získat informace o situaci na trhu práce → provádět ekonomické, sociální, demografické a jiné analýzy

VŠPS - metodika LFS (Labour Force Survey) VŠPS vychází z doporučení Mezinárodní organizace práce (ILO) aplikaci doporučení v zemích EU konkretizuje Eurostat pro země EU platí jednotná metodika → LFS šetření je povinné VÝHODA: mezinárodně srovnatelné role ČSÚ v ČR: a) připravuje šetření, b) provádí sběr dat, c) vyhodnocuje výsledky, d) vydává shrnující publikace. 3

VŠPS - metodika kvalifikované odhady šetření probíhá v domácnostech bydlících v náhodně vybraných bytech počítány jsou všechny osoby obvykle bydlící ve vybraném bytě pobyt: trvalý, přechodný, dlouhodobý, nehlášený charakteristiky každého respondenta jsou vztaženy k jeho postavení v referenčním týdnu panel bytů je obměňován, každé čtvrtletí zařazeno 20 % nových bytů, po pěti čtvrtletích vyřazeny velikost vzorku: nejdříve 23 000 bytů, později 26 000 bytů (= 0,7 % všech trvale obydlených bytů), v současnosti 25 000 (= 0,6 %). - 58 tis. respondentů (z toho 50 tis. ve věku 15 let a více) 4

VŠPS - metodika kvalifikované odhady (kraje) 5

VŠPS - metodika výhody nevýhody mezinárodně srovnatelné zjišťuje rozsah a charakter i ekonomicky neaktivního obyvatelstva nevýhody nevztahuje se na osoby bydlící dlouhodobě v hromadných ubytovacích zařízeních jedná se pouze o kvalifikovaný odhad (šetřeno 0,6 % bytů) 6

VŠPS - metodika populace podle vztahu k trhu práce (ILO, 1982) data za 4. čtvrtletí 2011 7

VŠPS - ukazatele Počet obyvatel Věková struktura Vzdělanostní struktura Ekonomická aktivita Struktura zaměstnanosti podle sektorů NH (odvětví) Míra nezaměstnanosti (%), mezinárodní srovnání 8

VŠPS - metodika zaměstnané osoby nezaměstnané osoby během referenčního týdne příslušely mezi placené zaměstnané nebo zaměstnané ve vlastním podniku práce po dobu alespoň 1 hodiny v referenčním týdnu nezaměstnané osoby souběžné splnění tří podmínek: 1) nebyly zaměstnané, 2) hledaly aktivně práci, 3) byly připraveny k nástupu do práce (= do 14 dnů). - pokud nesplňují alespoň jednu ze tří podmínek, tak jsou buď zaměstnané nebo ekonomicky neaktivní 9

MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI podle ILO MN= nezaměstnaní podle ILO/pracovní síla dle ILO* 100 Za nezaměstnané jsou podle definice ILO považovány osoby, které v referenčním období neměly žádné zaměstnání, neodpracovaly ani jednu hodinu za mzdu nebo odměnu a aktivně hledaly práci, do které by byly schopny nastoupit nejpozději do dvou týdnů. Jednotná metodika pro všechny členské země EU

REGISTROVANÁ MÍRA NEZAMĚSTNANOSTI (NYNÍ PODÍL NEZAMĚSTNANOSTI) Registrovaná míra nezaměstnanosti je podíl, kde v čitateli je počet dosažitelných neumístěných uchazečů o zaměstnání a ve jmenovateli součet zaměstnaných z VŠPS, počtu pracujících cizinců podle evidence MPSV a MPO a počtu dosažitelných neumístěných uchazečů o zaměstnání. Údaje o počtu zaměstnaných jsou počítány jako klouzavé průměry za posledních 12 měsíců.

VŠPS - metodika obecná míra nezaměstnanosti (ILO, Eurostat, ČSÚ) X registrovaná míra nezaměstnanosti (MPSV ČR) mezi oběma hodnotami rozdíly z důvodů: 1) jiné vymezení nezaměstnané osoby, 2) pořadí otázek v dotazníku VŠPS (odhad 30 až 50 tis. osob), - ekonomické postavení v referenčním týdnu, - obvyklé ekonomické postavení, 3) míra neodpovědí, - podíl prázdných bytů ve výběrovém souboru, - kategorické odmítnutí spolupráce. příklad dat k 31. 12. 2011: ILO (ČSÚ): 350 564 nezaměstnaných, MN 6,7 % MPSV ČR: 508 451 nezam. (491 958 dostupných), MN 8,6 % 12

VŠPS - metodika 13

VŠPS - metodika 14

Publikace z VŠPS Zaměstnanost a nezaměstnanost v ČR podle výsledků výběrového šetření pracovních sil vychází čtvrtletně čtvrtletní hodnoty Trh práce v ČR 1993 až 2012 vychází ročně průměrné roční hodnoty 15

Zadání cv.3 Hodnocení vývoje na trhu práce v letech 2000 až 2012 podle VŠPS a MPSV Porovnejte míru obecné nezaměstnanosti a registrované míry nezaměstnanosti ve Vámi zvoleném kraji a ČR v letech 2000 až 2012. území: kraj a ČR Přečíst Základní metodické přístupy a Metodické vysvětlivky v publikacích Trh práce a Zaměstnanost a nezaměstnanost http://www.czso.cz/csu/2012edicniplan.nsf/s/2012-E_3

VÝSTUP 1 tabulka 1-2 grafy Komentář – 1 strana míra nezaměstnanosti (%) 2000-2012 podle MPSV (integrovaný portál) míra nezaměstnanosti (%) 2000-2012 podle ČSÚ (VŠPS) 1-2 grafy Komentář – 1 strana Termín odevzdání: 9. 10. 2013