When Virtual Becomes Real: The Use of Videoconferencing in Language Teaching Barbora Budíková, Alena Hradilová, Hana Katrňáková, Libor Štěpánek Masarykova.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola, Matice školské 3, České Budějovice
Advertisements

Vzdělávací technologie kurzu podnikatelství pro techniky
ON-LINE TESTY PRO DOKTORANDY NA UK FF PRAHA
Martin Weiter, Petr Zdílna, Karolína Černá, Miroslava Krčmová
Psychologie pro manažery Projekt ESF v Opatření 3.3 Rozvoj celoživotního učení Registrační číslo projektu: CZ / /0018.
Obecná východiska, zdroje ►Mezinárodní soustavy kvalifikací ►Národní soustava kvalifikací pro terciární sféru ►Projekt Q-RAM/ Národní kvalifikační rámec.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Setkání kontaktních osob Praha Marta Rybičková.
Rapid e-learning (REL): sílící trend Mgr. Ludmila Urbášková CDV UP Olomouc akademie distančního vzdělávání.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
Projekt Infogram aneb P.I.V.O. žije. Eva Svobodová, IVIG 2008, Česká zemědělská univerzita v Praze Praha,
„RESTART ŠKOLNÍCH METODIKŮ“. Aktuální situace Koncepce státu  ICT koordinátor  Enviromentalista  Koordinátor ŠVP Kariérní řád.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Komunikační techniky užívané v komunikaci sluchově postižených studentů s vyučujícími na vysoké škole Lenka Doležalová Brno, 2007.
E-learning na vysokých školách ? Jaroslava Mikulecká Petra Poulová Fakulta informatiky a managementu Univerzita Hradec Králové.
Výstupy projektu Ing. Marek Vochozka, MBA, Ph.D.
KURZY PRO VYSOKOŠKOLSKÉ PEDAGOGY doc. Ing. Pavel Krpálek, CSc
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“ Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Výstupy z Úvodního semináře
Brno, Projekt Q – Ram Popis studijního předmětu B. Tremlová, V. Celer, J. Doubek.
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
e-learning Lucie Rohlíková
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v Moravskoslezském kraji a jeho realizace Operační program Rozvoj lidských zdrojů Opatření 3.2.
Spolupráce ČR - Slovinsko v aplikované výpočetní geometrii v rámci projektů Kontakt v l Řešitelé : Doc.dr.ing.Ivana Kolingerová, Západočeská univerzita,
 Pilotní kurz pro pedagogy MUDr. Iveta Matějovská, CSc.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
PARTNER PROJEKTU OBCHODNÍ AKADEMIE A STŘEDNÍ ZEMĚDĚLSKÁ ŠKOLA BRUNTÁL Ing. Ladislav Konopka Bruntál
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Tomáš Sýkora GOPAS, a.s. Úskalí e-learningu Tomáš Sýkora GOPAS, a.s.
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
Junior Achievement je mezinárodní vzdělávací nezisková organizace. Česká kancelář Junior Achievement byla založena panem Tomášem Baťou v roce Jejím.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Zkušenosti z vyučování chemické teorie a jeho administrativa v e-prostoru Masarykovy univerzity Pavel Kubáček Katedra fyzikální chemie.
Zpráva o činnosti SK RVŠ 5. schůze P RVŠ Studentská komora Rady VŠ ve stálém zasedání Ján Říha.
Zapojení ZŠ Krnov, Dvořákův okruh 2 do projektu. Mgr.Ivana Procházková Krnov
Základní norma zdravotnických znalostí pro pedagogické pracovníky
E-learningové aktivity na MU Luděk Matyska
1 Činnost komise IVIG v roce 2006 CPVŠK 2006, Olomouc,
ZÁSADY KONCIPOVÁNÍ LOGISTICKÝCH SYSTÉMŮ KAPITOLA 5: VZTAH STRATEGIE PODNIKU A LOGISTICKÉHO PLÁNOVÁNÍ, CÍLE, METODY A NÁSTROJE PLÁNOVÁNÍ, POSTUPOVÉ KROKY.
E-learningový kurz e-learningu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Další vzdělávání pracovníků škol GP – oblast podpory 1.3 CZ1.07/1.3.05/ Vysoká.
Informační vzdělávání Nové trendy, web 2.0. IG a web 2.0 Decentralizované služby, kooperace, agregace zdrojů, princip aktivní účast uživatelů Důsledky.
Flexibilní jazyková výuka: případová studie využití multimédií na CJV MU Libor Štěpánek
Podpora vzdělávání na vysokých školách: Mezinárodní zkušenosti a doporučení Petr Pabian, Univerzita Pardubice, Telč, Podpora.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Hodnocení kvality VŠ 15. seminář Podpora výuky a učení se na VŠ Jak podpořit kvalitní vysokoškolské.
aneb Assessment Centre a Development Centre
ELearning na počátku nového tisíciletí a pět let poté Miloslava Černá Petra Poulová.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Personální plán pro podnikatelský plán
Návrh koncepce a implementace CSR Česká zemědělská univerzita Jan Burian - ČZU Lucie Ceplová - ČZU Tereza Dohnalová - UK Kateřina Klimentová - ČZU Tereza.
Výzva č. 32 – školení pro žadatele OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Oblast podpory 2.1 Vyšší odborné vzdělávání Mgr. Martina Jedličková.
Využití ICT ve výuce jazyků. CílCíl Cílem školení je seznámit se s možností využití ICT ve výuce anglického jazyka. Důraz je kladen na osvojení a praktické.
Integrační trendy při tvorbě multimediálních výukových portálů pro medicínu a zdravotnictví V. Mihál, J. Potomková Lékařská fakulta Univerzity Palackého.
Didaktika odborných předmětů jako vědní disciplína
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
na Slovanském gymnáziu
Úvod do odborného stylu pro studenty s poruchami učení
Libor Štěpánek Flexibilní učení a u-learning: kombinace mnohotvaré a individualizované formy multimediální výuky jazyků Libor.
Vnitropodniková komunikace ve vybraném podniku Kateřina Krčmářová České vysoké učení technické v Praze – Masarykův ústav vyšších studí „Specifická forma.
„K inovaci s inspirací“
SEMINÁŘ Mgr. Karolina BOSTLOVÁ
Libor Štěpánek, Alena Hradilová, Hana Katrňáková, John Morgan,
aneb vyvážený plán hodiny s prvky konstruktivismu
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Financování digitálního vzdělávání z OP VVV
Transkript prezentace:

When Virtual Becomes Real: The Use of Videoconferencing in Language Teaching Barbora Budíková, Alena Hradilová, Hana Katrňáková, Libor Štěpánek Masarykova Univerzita, Brno

Osnova Videokonference na CJV MU Vývoj a využití videokonferencí na CJV MU Možnosti využití videokonferenčních technologií ve výuce Teorie učení Limity videokonferenční výuky Přínosy videokonferenční výuky

Videokonference na CJV MU ICT – vyšší nároky na: –mezinárodní, interdisciplinární a transverzální formy spolupráce –nové pedagogické postupy ve vzdělávání Videokonference –nový technicko-pedagogický nástroj –kombinace přirozeného zapojení ICT + pedagogických prostředků dialogu a interakce (Goodfellow et al., 1996, McAndrew et al. 1996) Videokonference na CJV MU = PRIORITA

Vývoj a využití videokonferencí na CJV MU 2003 –přípravná komunikační fáze - videokonferenční konzultace pedagogů (MU + UWA + Universitat Jaume I Castellón) –podprojekt „E-learning na MU: Multimediální a IT podpora všech forem výuky na MU“, –společný videokonferenční kurz CJV MU + LLC UWA (jeden semestr) –úspěšná implementace videokonferencí do tradiční výuky jazyků ve formě pilotního videokonferenčního kurzu CJV MU + LLC UWA – –rozvoj a realizace videokonferenčních kurzů –CJV MU - promotor evropského projektu INVITE http//:invite.lingua.muni.cz

Možnosti využití videokonferenčních technologií ve výuce: zapojení vysokoškolských studentů do skutečných autentických situací akademického či odborného charakteru angličtina max. délka jedné videokonference 90 minut max. počet studentů ve skupině na jedné univerzitě 12 separátní kurzy nemusí sdílet totožné cíle, průběh ani hodnocení kombinace synchronní a asynchronní komunikace studentů videozáznam pro zpětnou vazbu on-line

Možné varianty Asymetrický model –skupina z jedné strany pracuje na více videokonferencích než skupina ze strany druhé Transverzální model –kombinace studentů a profesionálů (projekt INVITE)

Uživatelé v praxi  Důraz na rozdílnost  Vytváří se společné povědomí  Porovnáváním a uznáním rozdílností dohodnuty společné myšlenky  Důkaz funkčnosti používaného modelu prostřednictvím vyjednávání a dohody Profesní autority  Důraz na vytvoření pravidel a modelu chování a mluvy  Vytvářejí společné povědomí a formát  Formálně vyjadřují společné myšlenky  Důkaz funkčnosti používaného modelu porovnáním s předem vytvořenými pravidly

Limity videokonferenční výuky operační a organizační náročnost výuky –nadstandardní nároky na vyučující nutnost dvojí přípravy na každou hodinu motivace studentů při selhání techniky omezený počet studentů (v semináři) specifické technické nároky –nároky na umístění techniky –značná závislost na momentálním stavu techniky –vhodné zapojení techniky v souladu s pedagogickými cíli

Přínosy videokonferenční výuky Subjektivní přínosy: vnitřní pocit studentů, že je to „baví“, že se „hodně naučí“ X vnitřní pocit nemusí odrážet reálnou situaci (Qvist,2006; Temple,2006) Objektivní přínosy: interdisciplinární, mezifakultní, meziuniverzitní, mezinárodní a multikulturní přesah propojení akademické výuky jazykových dovedností s reálnými komunikačními situacemi věcnější vyjadřování účastníků v rámci vymezeného času lepší soustředěnost na podstatné myšlenky větší trpělivost a vstřícnost k názorům ostatních objektivnější hodnocení

Zdroje : Constable, G. (date not provided). “Guidelines for Successful Video Conferencing” [online]. Available from: (Accessed 7th June, 2005). Goodfellow, R. et al. (1996): Face-to-face language learning at a distance? A study of a videoconference try-out. ReCALL, 18,2, str.5-16 McAndrew, P. et al. (1996): Videoconferencing in a language learning application. Interacting with computers, 8,2, str Qvist, P.(2006): Videolectures and the Feeling of Learning, DIVERSE Conference, Glasgow, VB Temple, B. (2006) Multi-cultural Teaching Using Video Conference and Shared Workspace, DIVERSE Conference, Glasgow, VB Temple, B. (2006b) New Brooms Sweep Clean? A Focus on Videoconferencing in Virtual Team Environments, DIVERSE Conference, Glasgow, VB CJVA1B CJVA2B Angličtina pro právníky I.4 Video Technology Advisory Service (date not provided). “UKERNA Video Conferencing Meetings User Guide: A General Guide for Participants, Facilitators and Chairpersons” [online]. Available from (Accessed 7th June, 2005). Kress, G. & Van Leeuwen, T. (2001). Multimodal Discourse: The Modes and Media of Contemporary Communication. London: Arnold. Morgan, J. (2005). "Video conferencing as an evolving literacy practice in higher education" [online] MU subject village pages UWA subject village pages