Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Mikroekonomie I Formování cen na trzích výrobních faktorů
Advertisements

Rozhodování firmy v postavení monopolu o výstupu a ceně
TEORIE VÝROBNÍCH FAKTORŮ A ROZDĚLOVÁNÍ
Kapitálový trh.
Mikroekonomie I Chování spotřebitele: užitečnost a poptávka
Poptávka na dokonale konkurenčním trhu práce
Mikroekonomie I Chování výrobce: náklady a nabídka
Firma a jejich cíle.
POPTÁVKA PO VF TRPX – příjem z celkového produktu faktoru
Trhy výrobních faktorů
Specifika formování poptávky firem po práci a kapitálu
Mikroekonomie I Užitek spotřebitele a odvození poptávky Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
Mikroekonomie I Nedokonalá konkurence
Cvičení 1 – Úvod, formování trhu
Poptávka na nedokonale konkurenčním trhu práce
TRH VÝROBNÍCH FAKTORŮ MIKROEKONOMIE I
HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o.
Mikroekonomie I Trh kapitálu a kapitálových statků
A) Determinanty nabídky
Trh kapitálu a půdy formování poptávky po kapitálu (kapitálových statcích) odvození poptávky po investicích formování nabídky úspor Kapitálový trh, investiční.
Trh kapitálu a půdy formování poptávky po kapitálu (kapitálových statcích) odvození poptávky po investicích formování nabídky úspor Kapitálový trh, investiční.
Sportovní a podnikatelská střední škola, spol. s r.o. Ekonomika a marketing I. ročník Vyučující PhDr. Jan Sinkule Trh kapitálu II.  Výnosová míra z kapitálu.
HDP= hrubý domácí produkt
Výrobní náklady firmy a jejich vztah k nabídce
Ekonomie kolem nás EKONOMIE Ekonomie kolem nás 1. přednáška Eva Tomášková Katedra národního hospodářství Eva Tomášková
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Současný a budoucí příjem, úrok, kapitálový trh
Mikroekonomie II Příjmy firmy Ing. Vojtěch Jindra
Mikroekonomie I Typy firem v tržní ekonomice a jejich cíle
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo n áměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_19_JAK.
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Volba mezi současnou a budoucí spotřebou
Trh výrobních faktorů.
Trhy výrobních faktorů
 Práce patří mezi výrobní faktory. Na trhu v roli poptávajícího vystupují firmy a v roli nabízejícího domácnosti. Pro většinu domácností představují.
Dokonalá konkurence (DK)
Základy ekonomie Seminář Spotřebitel nakupuje statky X a Y, přičemž MUX = MUY. Platí, že PX < PY. Plyne z toho, že racionální spotřebitel zvýší.
Základní pojmy, principy a zákony
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
 Kapitál je proti jiným výrobním faktorům považován za faktor již vyrobený. Kapitál se skládá z takových vyrobených statků dlouhodobé spotřeby, které.
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Označení materiálu: VY32_INOVACE_EKRZU_EKONOMIKA2_03 Název materiálu: CIZÍ A VLASTNÍ ZDROJE Tematická oblast: Ekonomika, 2. ročník Anotace: Prezentace.
Ekonomie 1 Bakaláři Devátá přednáška Trh statků a jeho fungování.
Nedokonalé konkurence
Všeobecná rovnováha Téma 10 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Teorie firmy Téma 3 Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS
Podstata přebytku spotřebitele
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_100 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
Ekonomie 1 Magistři Devátá přednáška Čistý přebytek a tržní struktury
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Kapitálový trh (finanční trh)
Teorie výrobních faktorů a rozdělování
Charakteristika a podmínky dokonalé konkurence
CHOVÁNÍ VÝROBCE: NÁKLADY A NABÍDKA Cíle: Vysvětlit pojem nákladů (utopené náklady, náklady příležitosti, ekonomické náklady). Bod uzavření firmy. Produkční.
Časová hodnota peněz Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
NEUSTÁLE SE OPAKUJÍCÍ PROCES: 1) VÝROBY 2) ROZDĚLOVÁNÍ, PŘEROZDĚLOVÁNÍ 3) SMĚNY 4) SPOTŘEBY HOSPODÁŘSKÝ PROCES.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Financování podniku. náklady přímé – stanoví se na jednotky (materiál, úkolová mzda, pojištění z úkol. mezd) přímé – stanoví se na jednotky (materiál,
Teorie výrobních faktorů a rozdělování Mikroekonomie bakalářský kurz - VŠFS Jiří Mihola, Téma 8.
Ekonomie 1 Magistři Osmá přednáška Čistý přebytek na trhu výrobních faktorů.
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Ekonomie 1 Bakaláři Pátá a šestá přednáška Teorie jednání firmy
Ekonomie 1 Magistři Čtvrtá přednáška Analýza trhu zápůjčních fondů
5 FIRMA A SPOTŘEBITEL.
Teorie her, suboptimální řešení
Základy nabídky a poptávky, trh a tvorba ceny TNH 1 (S-2)
Tržní síly nabídky a poptávky, elasticita a její aplikace TNH 1 (S-3)
Transkript prezentace:

Ekonomie 1 Magistři Třetí přednáška Produkce v čase

Časová nesoulad mezi produkcí a příjmy z produkce Produkce trvá nějaký čas Co všechno se do tohoto času počítá Příjmy z produkce zpravidla až na konci tohoto času Majitelům vstupů je zpravidla placeno hned. Co by se dělo, kdyby tomu tak nebylo. Firmy potřebují zdroje na výplatu majitelů těchto zdrojů

Vlastní a cizí úspory firem Vlastní počáteční a jiné vklady majitelů zadržené zisky odpisy Cizí od někoho nějaká forma půjčky

Vlastní a cizí úspory firem Při rozhodování, zda spořit porovnáváme výnos z úspor se ztrátou užitku z nespotřeby Výnos: zákon klesajících mezních výnosů v nedokonalé konkurenci (NDK) výnos klesá i kvůli ceně. Další faktory: riziko čas inflace, …

Kdy mají firmy zájem o úspory Pokud je díky nim vyprodukováno reálně větší množství statků než v situaci bez úspor. Výnos z úspor převýší nebo je minimálně rovna ztrátě užitkům v důsledku úspor a nespotřeby.

Co ovlivňuje výnos z úspor Množstvím dodatečné produkce, která je vyprodukována díky úsporám (mezním produktem). Cenou, za kterou je produkce, prodána. Tato cena spolu s mezním produktem určí výši příjmu z mezního produktu (mezního příjmu) – o kolik se zvýší příjem, pokud produkce firmy vzroste o jednotku nebo určitý počet jednotek. Náklady na vyprodukování jedné jednotky produkce (mezními náklady).

Propojenost úspor, investic a produkce, zisku a úroku Úspory firmy investují (nějak využívají) Okliková metoda Zisk a úrok zisk by měl být větší než úrok, majitelé firem více riskují

Trh směny současných statků za budoucí Na tomto trhu směny současných statků za budoucí statky firmy (producenti) poptávají současné statky a zdroje, které potřebují k tomu, aby byli schopni produkovat budoucí statky. Za tyto současné statky firmy nabízejí budoucích statků, než je množství současných statků. Majitelé současných statků jsou přitom ochotni směnit svoje množství současných statků za nějaké větší množství budoucích statků.

Trh směny současných statků za budoucí Firmy platí majitelům současných statků současnými penězi. Prostřednictvím toho, co firmy nakoupily, vyprodukují budoucí statky a získají budoucí peníze, přičemž množství budoucích peněz je větší než současných. Firmy se dále rozhodují, z čeho současné statky zaplatí, tedy kde vezmou současné peníze. Zda to bude z úspor majitelů firem nebo zda budou poptávat jiné úspory.

Kdo je podnikatel (firma) Člověk, který má pouze podnikatelský nápad, rozhodne se jej realizovat a najímá si zaměstnance, pronajímá nebo kupuje kapitálové statky nutné k realizaci, spadá pod kategorie firmy. Dotyčný je podnikatelem, vidí nějakou podnikatelskou příležitost. Tím, že vidí tuto podnikatelskou příležitost, způsob, jak ji zrealizovat, disponuje nějakou znalostí, informací, disponuje nějakým lidským kapitálem. I tento dotyčný musí na zaplacení zaměstnanců, pronajatých nebo koupených kapitálových statků apod. použít svoje úspory nebo úspory někoho, kdo je ochoten mu je půjčit.

Další aspekty rozhodování firem Optimální zásoba kapitálu a její změny, časové prodlevy Politické a právní prostředí Inflace Atd.