Zdraví a internet online poradenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Hristo Trajkovski – VerbaVoice GmbH Komunikační podpora pro neslyšící a nedoslýchavé lidi Přepis na mobilu – Přepis mluvené řeči – Živé.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví Moravskoslezského kraje KRIZOVÉ CENTRUM OSTRAVA ul. Nádražní 196, Moravská Ostrava tel.: ,
Workshop - internetové poradenství. Vzdělávání v oblasti IP Nová oblast Nová oblast  Pro nás  Obecně Do současné doby se kurzům IP věnovaly zejména.
Definování prostředí pro provozování aplikace dosud jsme řešili projekt v obecné rovině aplikace bude ovšem provozována v konkrétním technickém a programovém.
ÚČEL AUTOMATIZACE (c) Tralvex Yeap. All Rights Reserved.
Individuální projekt „Podpora a rozvoj služeb sociální prevence v Moravskoslezském kraji“ (číslo projektu: CZ.1.04/3.1.00/ ), dále jen „Projekt“
Didaktické prostředky
Mgr. Luděk Šídlo, Ph.D. Přírodovědecká fakulta UK v Praze, Katedra demografie a geodemografie Albertov 6, Praha 2
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Imaginace.
1 PDIS Táborský Otakar Výhody systému nástroj pro ovlivňováni chování pacienta ISO, CEN, ČSN, HL7 rozvoj eHealth spolupráce se zdravotní.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Typy elektronické komunikace
Jak efektivně komunikovat s klientem?
Role ceny zdravotní péče – ekonomický pohled PhDr. Lucie Antošová Všeobecná zdravotní pojišťovna ČR.
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí KOORDINACE SLUŽEB V PÉČI O KLIENTA V RT.
Prosinec 2007 MUDr. Jana Valjentová a kolektiv Cesty domů
Vyjednávání I sebelepší mezilidské vztahy nebo manažerské techniky nás čas od času nedokážou ochránit před střetem různých názorů, myšlenek nebo přístupů.
Název příjemce: Základní škola Vyškov, Nádražní 5, příspěvková organizace Název partnera: ZŠ Slavkov Komenského, ZŠ Drnovice, ZŠ Pustiměř, ZŠ Šaratice,
Mgr. Radek Markus Centrum následné péče DROP IN Holečkova 33, Praha 5
(Katedra psychologie FF UK Praha)
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Bakalářské studium 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 3. ročník – ošetřovatelství – prezenční 912Základy řízení 912Základy řízení 4. ročník – ošetřovatelství.
Pomáhající poradenství na českém internetu Pavel Veselský.
Elektronické spisy před branami českých soudů - Nabídne justice zákazníkům nové moderní služby?
1 © AGIT AB IT Projekt roku 2007 Systém objednávání pacientů přes Internet Martin Zeman, Jan Pejchal, Aleš Daniel Workshop „eHealth a veřejná správa –
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
ZDRAVÍZDRAVÍ Stav plné tělesné, duševní a sociální pohody, nikoliv pouze nepřítomnost nemoci nebo vady.
TELEMEDICÍNA Lukáš Přívozník.
Systém zdravotní péče v ČR v datech OECD a dalších
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Didaktická část diplomové práce
14. Informace vládnou sv ě tu Úloha ICT p ř i ř ízení podniku rb.
Případová studie Seminář 2014.
Riziko: Chybí ochranné prostředí, které nevyhovuje individuálním potřebám dítěte. klíčové: uzpůsobit prostředí patří mezi první úkoly + Náročnější prostředí.
„ WORKSHOP „Terénní sociální práce v sociálně vyloučených lokalitách Moravskoslezského kraje – práce se závislými klienty“ Vyhodnocení a shrnutí výstupů.
Hodnocení kvality a bezpečí zdravotních služeb
Klasifikace nemocí – ICD, ICF
Online nástroje pro sběr a administraci dotazníků Ladislava Suchá , Brno Zdroj obrázku: bredmaker, Sxc.hu.
Možnosti domácí léčby některých forem strabismu
Petr Kopečný Katedra speciální pedagogiky PdF MU Prešov,
Doc. Vladimír Rogalewicz, CSc. CzechHTA, České vysoké učení technické v Praze Fakulta biomedicínského inženýrství, Kladno Využití.
0 A healthier tomorrow. MUDr. Pavel Kubů CEE Healthcare Business Development Manager Přínosy eHealth nástroji koordinované zdravotní péče pro klienty Maccabi.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Vypracování národních norem kódování pro český systém DRG číslo projektu CZ2005/017/ Program Evropské Unie Transition Facility pro Českou.
R OZDÍLNOST INTERVENCÍ SOCIÁLNÍHO PRACOVNÍKA PŘI N ETSTREETWORKU A PŘI I NTERNETOVÉM PORADENSTVÍ Centrum Anabell, z. s. Mgr. Klára Gelnarová.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Středisko křesťanské pomoci v Praze Párová terapie násilných osob Mgr. Bc. Michaela Kopečková Mgr. Petra Králová KONFERENCE STOP NÁSILÍ VE VZTAZÍCH Místo.
Tabák a alkohol: proč je v ČR tak málo motivovaných, kteří by motivovali k prevenci. Příklady ze zahraničí Ing. Daniela Kandilaki, Health Policy Institute.
Logistické procesy ve stavebnictví Autor diplomové práce: Bc. Lukáš Hlaváč Vedoucí diplomové práce: Ing. Terezie Vondráčková, Ph.D. České Budějovice, červen.
Praktické základy internetového poradenství Šárka Licehammerová
HORIZONT ZLÍN Workshop
Kvalita-Inkluze-Poradenství-Rozvoj (KIPR)
N. J. Křížková, A. Mikulenková, R. Pajlíková
METODY PSYCHOLOGIE Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Didaktické prostředky
Zdraví a internet online poradenství
Táňa Křížová Krajský úřad Kraje Vysočina
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Zdraví a internet online poradenství
Násilná osoba aneb co s ní
Terénní péče o seniory s demencí a jejich podpora v domácím prostředí
Metody a techniky výzkumu II.
VYUŽITÍ PŘÍSTUPU EHEALTH V LÉČBĚ ZÁVISLOSTI NA TABÁKU
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Rodičovství biologické a pěstounské
RODIČ A SPORTOVNÍ PŘÍPRAVA DĚTÍ
Transkript prezentace:

Zdraví a internet online poradenství Alena Černá PSY279

E-health, telemedicine Nástroje elektronického zdravotnictví jsou zaměřeny na interakci v několika úrovních: mezi pacientem a lékařem, resp. poskytovatelem zdravotní péče, mezi zdravotnickými zařízeními (např. předávání údajů), mezi pacienty vzájemně, mezi zdravotnickými oborníky

Telemedicína dálková komunikace s lékařem monitoring pacientů pomocí internetu nebo mobilních komunikačních systémů včasné získání informací pro záchranu života dálkové vyhodnocení sledovaných parametrů u chronicky nemocných pacientů (tlak…)

Online poradny lékaře Jaké jsou výhody? Nevýhody?

Online poradny lékaře Jaké jsou výhody? Nevýhody? Větší otevřenost, svěření se i s intimními potížemi, pro ty, kdo jsou hodně uzavření, bojí se lékaře, bojí se možné diagnózy – snižuje úzkost; rovnou doporučení na správné pracoviště, uklidnění, povzbuzení k návštěvě odborníka… Nevýhody? Omezené možnosti diagnostikovat, poradit a pomoci; rada typu „tady vám neporadím, bežte k lékaři“; kolísavá kvalita; banalizace nebo naopak nadsazování možných problémů (nechtěné); chybí kontakt – může působit stroze; nelze odhadnout pacienta

Online psychologické poradenství Pravděpodobnost zachycení skryté populace rizikových osob se s rozšířením internetu a jeho běžným užitím zvyšuje (ti, kdo žijí v odlehlých oblastech, osamělí lidé, lidé, u nichž začíná duševní porucha…) Snížení nákladů na léčbu a zvýšení léčebné kapacity (TOSSMANN & LEUSCHNER, 2009)

Psychologické online poradentsví Skutečný terapeut poskytující poradenství/terapii skutečnému klientovi (ROCHLEN et al., 2004) někdy online psychoterapie/poradenství v kombinaci s webovým strukturovaným programem, který mají klienti k dispozici (jsou proškolení či je jim k dispozici online terapeut jako asistent) Terapie jako taková i jako doplněk klasické psychoterapeutické nebo poradenské práce

Psychologické online poradentsví – specifika Synchronní/asynchronní komunikace Textová/audio-vizuální komunikace

SYNCHRONNÍ/ASYNCHRONNÍ KOMUNIKACE E-mail, diskusní fórum - asynchronní POZITIVA: Větší časový prostor pro reflexi vlastních reakcí na získanou odpověď Možnost reakce v kteroukoliv denní dobu Zdůraznění skutečnosti procesuálního charakteru terapie Možnost zajištění větší diskrétnosti, soukromí

Synchronní komunikace Chat, internetové telefonování nebo audio-video konference POZITIVA: Přiblížení klasické psychoterapii/psychologickému poradenství Zachována spontaneita a flexibilita komunikace Zachování některých paralingvistických prvků (pauzy v hovoru, přijití pozdě na terapii) Větší vnímání přítomnosti terapeuta (vztah) Okamžité vysvětlení nedorozumění

TEXTOVÁ/AUDIO-VIZUÁLNÍ KOMUNIKACE Email, chatové aplikace či diskusní fóra + Snadné ukládání si přesných záznamů z průběhu sezení Absence jiných audiovizuálních podnětů může u některých klientů zvýšit pocit bezpečí v terapii, a tak podpořit jejich otevřenost již v začátečních fázích léčby Některé osoby se lépe vyjadřují přes psaný text Samotné psaní může mít výrazný terapeutický účinek

Komunikace za pomoci textu + Pokud dojde k nedorozumění, snáze se vytvoří tzv. přenos; to může v procesu terapie pomoci Textová forma terapie pomáhá klientovi překonat rozptylující a povrchní aspekty lidského kontaktu dané vzhledem, tónem hlasu, chováním a napomáhá rychlejšímu napojení se na „duši“ druhého člověka - Velmi komplikované sdělování neverbálních podnětů Absence sluchových a vizuálních podnětů může vést k větší disinhibici a agování

Audio-vizuální komunikace Audio forma (internetové telefonování, nejčastěji Skype bez videopřenosu) a video forma (audiovizuální konference) + Možnost přenosu mnoha informací Minimalizace rizika vzniku nedorozumění Vhodné hlavně v případech, kdy se klienti vyjadřují slovně mnohem lépe než písemně

ZÁKLADNÍ DRUHY ONLINE PSYCHOTERAPIE/PORADENSTVÍ A) Otázka a odpověď B) E-mailová forma psychoterapie/poradenství C) Chatová forma psychoterapie/poradenství D) Videokonference E) Online skupiny F) Online psychoterapeutické programy

A) Otázka a odpověď (GRIFFITHS, 2005) Poradensky orientovaný dotaz, na který odborník odpovídá poměrně rozsáhlou poradensky či psychoterapeuticky orientovanou odpovědí Vhodný, pokud daný problém není příliš ve své podstatě komplikovaný a lze ho stručně vystihnout Méně vhodný je v případech, kdy se jedná o vážnější problém dlouhodobého charakteru Nepracuje s terapeutickým vztahem, ale pouze s poskytováním informací

B) E-mailová forma psychoterapie/poradenství Kontakt mezi terapeutem a klientem probíhá prostřednictvím emailové komunikace Nejrozšířenější forma online psychoterapie/poradenství (CHESTER & GLASS, 2006)

C) Chatová forma psychoterapie/poradenství Soukromé chatování klienta s terapeutem přes chatové aplikace po definovanou dobu Online Behandeling Alcohol (www.rct.jellinekclinics.com), který nabízí 7 chatových sezení trvajících kolem 40 minut, v jejichž rámci je věnovaná pozornost stanoveným úkolům a klient je motivován omezit užívání alkoholu nebo s ním zcela přestat (BLANKERS et al., 2009)

D) Psychoterapie/poradenství v podobě videokonference Nejblíže klasickému sezení především díky použití videokamery a možnosti simultánně přenášet jak zvukové, tak vizuální podněty Mnohé studie nezjistily žádné rozdíly v efektivitě (např. Germain et al., 2009)

E) Online skupiny Možnost využívání speciálně vytvořených chatových místností, videokonferencí nebo diskusních fór za účelem skupinové psychoterapie Svépomocné skupiny (Al-anon a jiné)

F) Online psychoterapeutické programy Částečně nebo plně automatizované léčebné programy pro jednotlivé duševní poruchy Nejčastěji vytvořené na principech kognitivně behaviorální terapie a motivační terapie Online adiktologická ambulance http.poradna.adiktologie.cz, délka 1 měsíc, 3 části (motivační část, část zaměřená na změnu, prevence relapsu)

Charakteristika online klientů Klienti, kteří mají zkušenosti s používáním internetu a mají k němu pravidelný přístup Klienti s méně závažnou patologií, což tedy vylučuje klienty se sebevražednými myšlenkami, poruchami myšlení, hraniční poruchy osobnosti (ROCHLEN et al., 2004) Nejčastěji využívají ženy, osoby s vyšším vzděláním, zaměstnané osoby a většina konzultací probíhala mimo pracovní dobu (POSTEL et al., 2005; SWAN & TYSSEN, 2009).

Online terapeutický vztah Psychoterapie v online prostředí nemá zásadní negativní vliv na terapeutický vztah Klienti si daleko snadněji a rychleji v porovnání s klasickou terapií vytvořili důvěru v terapeutický vztah V ranějších fázích terapie se daleko častěji otevírali než klienti v klasické formě terapie, a to díky s anonymitě terapeutického vztahu

Efektivita online terapie Efektivní v porovnání s kontrolní skupinou a stejně efektivní v porovnání s klasickou terapií (VYBÍRAL & VONDRÁČKOVÁ, 2012) U jakých typů problémů může být online terapie lepší než klasická? Napadají Vás konkrétní příklady?

Psychologické online poradenství Potřebujeme-li poradit, můžeme se spolehnout na kvalitu odborníků v tak citlivé oblasti? http://www.psychoweb.cz/online-psychologicka-poradna-a-psychoterapie-v-kurzech-zluta-sova/ http://www.rovena.info/psychologicka-poradna-online-rovena-psycholog.html

Náležitosti jednorázového dotazu v poradně Co Vás napadá? Co tam musí být, čemu se vyhnout?

Co ANO: Úvodní oslovení se jménem Ocenění Shrnutí Potvrzování, empatie, citování a parafrázování, zkoumání, emoční rámování… Nabídnout více úhlů pohledu a víc možných řešení problému Podpořit klienta, využít jeho zdroje Konečné rozhodnutí na klientovi Rozloučení, podpis

Co NE? Znevažování Familiérnost, neformální jazyk Diagnostikování na dálku Podsouvání, předjímání (a pozor na vlastní projekce) Poměr délky dotazu a délky odpovědi Špatná práce se zakázkou – na co se klient ptá, co potřebuje?

Literatura Cunningham, J. A. (2007). Internet-Based Interventions for Alcohol, Tobacco and Other Substances of Abuse. In P. M.Miller, Kavanagh, David J. (Ed.), Translation of Addictions Science into Practice (pp. 399-416). Oxford: Elsevier. Retrieved from http://www.apolnet.ca/resources/education/presentations/RevisedCunninghamChapter.pdf Fenichel, M., Suler, J., Azy Barak, Zelvin, E., Jones, G., Munro, K., Meunier, V., & Walker-Schmucker, W. (2002). Myths and Realities of Online Clinical Work. CyberPsychology and Behavior, 5, 481-497. Suler, J. R. (2000). Psychotherapy in cyberspace: a 5- dimension model of online and computer-mediated psychotherapy. CyberPsychology & Behavior, 3, 151–160.  Taylor, C. B., & Luce, K. (2003). Computer-and internet-based psychotherapy interventions. Current Directions in Psychological Science, 12, 18–22.  Kraus, R., Stricker, G., Speyer, C. (2010). Online Counseling, 2nd ed., Second Edition: A Handbook for Mental Health Professionals (Practical Resources for the Mental Health Professional). Academic Press. Derrig-Palumbo, K., Zeine, F. (2005). Online Therapy: A Therapist's Guide to Expanding Your Practice. Norton. Anthony, K., Merz Nagel, D., Goss, S. (2010). The Use of Technology in Mental Health: Applications, Ethics and Practice. Charles C Thomas Pub Ltd. Griffiths, M. (2005) Online Therapy for Addictive Behaviors. Cyberpsychology & Behavior, 8, 555-61.

Poradenství-otázka a odpověď Na co byste se při zodpovídání dotazu zaměřili, kde vidíte nejdůležitější oblasti, na než je třeba reagovat? Co Vás na dotazu překvapilo, zarazilo? Zkuste v bodech načrtnout, co byste tazatelce poradili.

http://www.poradna.fss.muni.cz/poradna.html