Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Kružnice Sečná rovina je kolmá k ose kuželové plochy.
Advertisements

Množiny bodů dané vlastnosti
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Počítačová grafika III - Cvičení Integrováví na jednotkové kouli
KUŽELOSEČKY 1. Kružnice Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Kuželosečky Autor: Mgr. Alena Tichá.
Soustavy dvou lineárních rovnic se dvěma neznámými
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
T.A. Edison Tajemství úspěchu v životě není v tom, že děláme, co se nám líbí, ale, že nacházíme zalíbení v tom, co děláme.
Křivočarý pohyb bodu. křivočarý pohyb bodu,
 př. 4 výsledek postup řešení Zjistěte, zda jsou vektory a, b, c lineárně závislé. a=(1;2;3), b=(3;0;1), c=(-1;4;5)
Kuželosečky - opakování
Koule a kulová plocha v KP
Rovinné útvary.
Analytická geometrie pro gymnázia
Název školy: Gymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Rozvoj žákovských kompetencí pro 21. století Název šablony:
HYPERBOLA Hyperbola je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných pevných bodů – ohnisek F 1 a F 2 stálý kladný rozdíl vzdáleností, menší než vzdálenost.
Předmět: Počítačová grafika 1 (PGRF1) Přednáška č
Frenetův trojhran křivky
CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_42_INOVACE_KvK_MA_4L_26
ÚHEL DVOU VEKTORŮ Mgr. Zdeňka Hudcová TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR Poznámky v PDF.
Zobrazení v jednotkové kružnici Vlastnosti goniometrických funkcí
Funkce více proměnných.
TECHNICKÉ KRESLENÍ Autor: Luboš Šlechta Datum: Třída: 8 - 9
Oskulační rovina křivky
Křivky. Tečná a oskulační rovina. 6. Křivky. Tečná a oskulační rovina Tečna křivky. z y x O P1P1 P0P0 t 1.Na křivce k zvolíme dva různé body P 0,
Elipsa VY_34_INOVACE Matematika, č.přílohy Autor: Mgr. Eva Hubáčková
Diferenciální geometrie křivek
Kuželosečky.
* Kružnice a kruh Matematika – 8. ročník *
Parametrické vyjádření přímky v prostoru
ELIPSA vzniká jako řez kužele rovinou, která není rovnoběžná s podstavou kužele a zároveň podstavu neprotíná.
Graf funkce Graf = množina bodů, jejichž souřadnice splňují předpis dané fce. Př.: Leží bod A[-2;7] na grafu fce dané rovnicí y=6x +19 ? Řešení: y=6x.
Diferenciální geometrie křivek
Matematika pro počítačovou grafiku
PARABOLA Parabola je množina bodů v rovině, které mají od pevného bodu – ohniska F a pevné přímky d (F = d) stejné vzdálenosti. Přímka d se nazývá řídící.
8. Parametrické vyjádření a obecná rovnice přímky a roviny
ELIPSA Elipsa je množina bodů v rovině, které mají od dvou daných bodů – ohnisek ( F1 a F2) stálý součet vzdáleností, větší než vzdálenost ohnisek. Vzdálenosti.
Pythagorova věta.
 př. 2 Jsou dány vektory u=(4;-1;2), v=(0;5;6), w=(s;t;5). Určete souřadnice s, t vektoru w, jestliže víte, že vektor w je kolmý k vektoru u i k vektoru.
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Křivky - vytvoření, rozdělení, tečna. Šroubovice.
Co dnes uslyšíte ? Křivky – Určení Analytický popis křivek
Vzdálenosti v tělesech
Obecná rovnice přímky v rovině
SMĚRNICOVÝ TVAR ROVNICE PŘÍMKY
Parabola.
KUŽELOSEČKY 3. Parabola Autor: RNDr. Jiří Kocourek.
Repetitorium z matematiky Podzim 2012 Ivana Medková
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík Elipsa.
FUNKCE, KONSTRUKČNÍ ÚLOHY Převody jednotek, funkce, konstrukční úlohy, osová a středová souměrnost.
směr kinematických veličin - rychlosti a zrychlení,
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
KŘIVKY A PLOCHY JANA ŠTANCLOVÁ
Koule těleso, tvořené množinou všech bodů prostoru, které mají od daného bodu S (střed) vzdálenost menší nebo rovnu r (poloměr)
II. část – Části kruhu a kružnice,
Kmitání Kmitání stavebních konstrukcí Harmonické kmitání
Kinematická geometrie
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM
Kružnice Vypracoval: Mgr. Lukáš Bičík
Matematika Parabola.
Funkce více proměnných.
Funkce Pojem funkce Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Matematika pro počítačovou grafiku
Konstruktivní úlohy na rotačních plochách
Analytický geometrie kvadratických útvarů
Lineární funkce 2 šestiminutovka
Lineární funkce 3 desetiminutovka
KŘIVKY Cílem této přednášky není prezentovat kompletní teorii vektorových funkcí a diferenciální geometrii křivek, ale nastínit jen tu část, která nám.
Analytická geometrie kvadratických útvarů
Transkript prezentace:

Křivka Množina bodů v rovině či prostoru, která je dráhou pohybujícího se bodu.  Grafické (empirické) křivky  Graf funkce jedné reálné proměnné  Množiny bodů na ploše  Křivky definované rovnicí  Křivky pro CAD Reálné objekty, jejichž modelem jsou křivky, mají výrazně dominantní jeden rozměr, zbývající dva rozměry jsou zanedbatelné – lana, dráty, koleje...

Způsoby zadání Bodová rovnice X(t) = [x(t);y(t);0] = [x(t);y(t)], t  I Rovinná křivka: Explicitní rovnice (graf funkce) y=f(x)  X(t) = [t;y(t);0], t  I Implicitní rovnice f(x,y)=0 Rovnice v polárních souřadnicích  =f(  )  X(  ) = [  cos  ;  sin  ;0],   I Prostorová křivka: Bodová rovnice X(t) = [x(t);y(t);z(t)], t  I Průniková křivka dvou daných ploch kružnice x 2 +y 2 -1=0 parabola y=x 2  X(t) = [t; t 2 ;0], t  R šroubovice X(t) = [r.cos t;r.sin t;v o t], t  R Archimédova spirála  =k.  k  0, k  R přímka jako průsečnice roviny x-z-1=0 a roviny y+z-1=0

Délka oblouku křivky Délka s oblouku křivky K dané X(t) mezi body a=X(t a ) a b=X(t b ): Délka s = l(n)

Transformace parametru parabola P: X(t) = [t; t 2 ], t  I položíme t=v+2, v  J Q: Y(v) =X(v+2)= [v+2; v 2 +4v+4], v  J Platí: Funkce Y(v)=Y(t-2) vyjadřuje tutéž křivku jako funkce X(t). Šroubovice X(t)=[r.cos t;r.sin t;v o t] parametrizována obloukem je X(s)=[x(s);y(s);z(s)], kde

Výpočet křivosti křivky Je-li křivka K dána rovnicí X(t), kde t je obecný parametr, potom křivost křivky K v bodě X(t) je Je-li rovinná křivka K dána explicitně rovnicí y=f(x), potom Př.: Vypočítejte funkci křivosti paraboly y=x 2. Př.: Vypočítejte funkci křivosti šroubovice.

Kružnice, která leží v oskulační rovině bodu T=X(t o ) křivky a má střed S na hlavní normále n bodu T ve vzdálenosti r =  (t o )=1/k(t o ) od T, se nazývá oskulační kružnice křivky v bodě T. Oskulační kružnice křivky

Oskulační rovina a oskulační kružnice křivky Určení oskulační kružnice v bodě T=X(t o ): Poloměr r: r =1/k(t o ) Střed S: S=X(t o )+r.(  N(t o )), kde N(t o ) je jednotkový vektor hlavní normály n v bodě T. Rovnice oskulační kružnice rovinné křivky: (x-s 1 ) 2 + (y-s 2 ) 2 = r 2. Př.: Určete rovnici oskulační kružnice kubické paraboly y=x 3 /3 v bodě T=[1,?].

Oskulační kružnice elipsy

Taylorův rozvoj funkce y = sin x Taylorův rozvoj kružnice