Profesní etické kodexy

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přednáška č. 3 Normalizace dat, Datová a funkční analýza
Advertisements

Vymezení a pojetí sociální práce
Schopnost adekvátně pracovat s mocí, autoritou a zodpovědností
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
POZNATKY Z ETNOGRAFICKÉHO VÝZKUMU NA ČESKÝCH VYSOKÝCH ŠKOLÁCH JAK VYPADÁ VZDĚLÁVÁNÍ, KTERÉ SE SNAŽÍME ZLEPŠIT? JANA DVOŘÁČKOVÁ (FSS MU) PETR PABIAN (KSV.
Profesionální sebeprezentace
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Etika v podnikání Business Ethics
Každý může potřebovat pomoc aneb K čemu je sociální práce?
Podnikatelské organizace (firmy, podniky, popř. jejich dílčí části) tvoří součást sociálně ekonomické struktury společnosti. Z tohoto hlediska je pro.
Pro úspěch práce manažera a jím vedeného kolektivu je důležité i to, v jakém prostředí společně pracují, co je spojuje, jaké hodnoty a cíle sdílejí, jaká.
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Česká legislativa sociálních služeb – hodnoty a etická dilemata
Vnímání označení CE ze strany Hospodářské komory ČR František Holec viceprezident Hospodářské komory České republiky Seminář Označení CE vám otevře evropský.
Analýza vnitropodnikového trhu práce
Problémy menšinových skupin II
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
Seznamuje žáky s procesem lidské socializace a společenským statusem.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Sociální konstruktivismus
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
4. Motivace 4.1 motivační koncepce 4.2 ovlivňování 4.3 dokumentace
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
PhDr.Hana Pazlarová, ph.d.
Sociální práce s rodinou 3
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Titulek Tvorba titulků a mezititulků. Význam titulků Podstatný prvek struktury textu – slouží k orientaci Utváří první dojem z textu Obsahuje klíčová.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
12. října  z řeckého filein – milovat / sofia – moudrost  touhu po vědění, které by obsáhlo celou skutečnost a vyjevilo člověku smysl jeho života,
Zpracovala: Simona Hyková
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Legislativa.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Etika v práci s lidmi.
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Norma, právo, forma zákonů
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Profese a etika Regulace a samoregulace. Etika = oblast, ve které se uskutečňují individuální dobrovolné volby a rozhodnutí, a to jak v záležitostech.
Etický kodex Komory auditorů
pokus o obecnou teorii sociálního jednání (T
Profesní etické kodexy
Podniková kultura Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Doc. PaedDr. Tatiana Matulayová, Ph.D. Pardubice De/profesionalizace sociálních služeb – dilema současnosti.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Systémová podpora procesů transformace systému péče o ohrožené děti a rodiny Klíčové aktivity realizované v Pardubickém kraji Pardubice, dne
Sociální práce charakteristiky, definice, vývoj oboru Úvod do sociální práce ZS 2015 Úvod do sociální práce ZS 2015.
Vzdělávací oblast:Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:Management a řízení hotelu Název vyučovací oblasti:Managerské funkce Ročník / obor studia:IV.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
PRESTIŽ SOCIÁLNÍCH PRACOVNÍKŮ A JEJÍ SOUVISLOST S PŘIPRAVOVANOU PROFESNÍ KOMOROU A-FORUM, z. s.
Příležitosti a rizika profesní komory pro sociální pracovníky v sociálních službách Presentace pro seminář Výboru pro sociální politiku PČR Daniela.
Praha, 1. – ročník mezinárodní konference k profesnímu rozvoji pedagogických pracovníků Profesní rozvoj pedagogů.
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Ekonomika malých a středních podniků
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Co se dá změřit v psychologii a pedagogice?
Sociální šetření versus etický kodex sociálního pracovníka
Co říkají sociální pracovníci o sociální práci. PhDr
Mezioborový přístup v SP východiska, podmínky, metody
EVROPSKÝ SOCIÁLNÍ FOND
Specializace na nepříznivé sociální situace rodin s dětmi
česká asociace sdílené ekonomiky
Transkript prezentace:

Profesní etické kodexy Přednáška 5.4. 2009

Úvod Etický kodex je jednou z charakteristik, které patří k jakékoli profesi Diskuse: splňuje sociální práce základní charakteristiky profese?

Charakteristika profese → Greenwood vyznačuje profesi pěti základními atributy: systematická teoretická základna autorita profese vzhledem ke klientům autorita uznávaná komunitou kultura profese etický kodex

Kritika Greenwoodovy teorie: Analýza teorie ukazuje, jak nereflektuje vývoj profese. S tím, jak se mění společnost, její problémy, požadavky na sociální práci, je třeba počítat s potřebou změny teorie. Model založený na charakteristických znacích navozuje představu, že jednou ustavená teorie (ale také etický kodex) garantuje profesionální status navždy. Tento model tedy nezohledňuje sociální dynamiku. Formálnost posuzování znaků - to, že se příslušníci aspirující profese shodnou nad přítomností definovaných znaků, je vzato jako důkaz jejich existence. Určitým způsobem diskvalifikuje některé typy zaměstnání. Například znak „kultura profese” upřednostňuje povolání, která jsou méně diferencovaná. Sociální pracovníci se svou multikulturalitou nemají šanci dostát požadavku typické kultury profese. Společná kultura končí na obecně deklarovaných hodnotách profese, jako je například individuální přístup nebo autonomie klienta.

Profesionální jednání se skládá z profesní praxe a profesní etiky Profesní praxe: popis úkonů a praktických dovedností Profesní etika: morální nasměrování, které provází vztah sociálního pracovníka s ostatními subjekty

Profesní etika Profesní etika může být vyjádřena ve formálních kodexech a jako neformální porozumění Ideální stav nastává tehdy, když je formální i neformální porozumění totožné

Etický kodex „Systematicky zpracovaný soubor norem a předpisů, který vymezuje a upravuje vztahy mezi členy určité komunity. Etický kodex poskytuje detailnější rozpracování, konkretizaci morálních zásad a jejich použití v praxi.“ (zdroj: Studie Transparency International: Aplikace metod a nástrojů podnikatelské etiky v českém podnikatelském prostředí)

Etický kodex Reguluje chování členů profese Formální (psaný) x neformální (nepsaný) Formálním kodexem si profese zajišťuje důvěru komunity Poskytuje mimo jiné i souhrnné poučení v oblasti etických dilemat a chrání profesi před vnějším usměrňováním Kodexy se v průběhu času mění. Kodex není detailní průvodce, ale nabízí obecné principy lidského jednání v situacích, které mají etické implikace. Kodex ani nemůže být detailní kuchařkou, podle které by soc. pracovník bezmyšlenkovitě jednal – neměl by prostor pro vlastní úsudek a rozhodování a etická dimenze by se z toho jeho jednání nutně vytratila.

Význam etického kodexu (Banks, 2004) Kodex vyjadřuje poslání profese Poskytuje pravidla správného jednání, je průvodcem dobré (etické) praxe, zabezpečuje vedení a inspiraci svým členům Vytváří a udržuje profesní identitu Zdůrazňuje status profese

Slouží jako podklad pro posouzení stížností, kritérium pro hodnocení etičnosti aktuální praxe Slouží jako regulace v oblasti profesního chování svých členů, chrání klienty před zneužitím úřední moci a zanedbáním péče

Kodexy mohou obsahovat: Poslání (ideál) Prohlášení týkající se osobnosti profesionála a hodnot profese Etické zásady Etická pravidla Zásady profesní praxe Pravidla profesní praxe (in Banks, 2004)

Etické kodexy sociálních pracovníků Vznik prvních etických kodexů souvisí s rozvojem sociální práce po 2. světové válce Etické kodexy sociálních pracovníků vydávají profesní asociace (v ČR Společnost sociálních pracovníků, 1995, 2006) Kodex plní funkci sjednocujícího faktoru v sociální práci

Etický kodex sociálních pracovníků České republiky Vydán Společností sociálních pracovníků v r. 1995, revize v r. 2006 Obsahuje: Etické zásady Pravidla etického jednání sociálního pracovníka (ve vztahu ke klientovi, ke svému zaměstnavateli, ke svým kolegům, ke svému povolání a odbornosti, ke společnosti)

Etický kodex sociálních pracovníků České republiky dále obsahuje: 3. Etické problémové okruhy (měly by být rozpracovány v rozšířeném kodexu, který by byl zaměřen na specifika sociální práce v různých oblastech) 4. Postupy při řešení etických problémů

Kritika etických profesních kodexů Je obtížné vytvořit jednotný kodex za situace, kdy v sociální práci nedominuje jeden druh práce. Existence specializací v sociální práci znamená větší potřebu kodexu. Na druhé straně to také může znamenat, že bude těžké tento kodex podporovat a udržet jeho význam jako základního relevantního zdroje morálního vedení. Etický kodex by mohl zůstat jednotný, praktické kodexy se budou každopádně lišit. Upozorňuje na to, že profesní etické kodexy: Nejsou konzistentní Mají tendenci implikovat, že etika profesionálům dána zvnějšku, zatímco je jasné, že soc. pracovníci do ní vkládají své vlastní subjektivní individuální hodnoty Mnoho aspektů soc. práce není možné vyjádřit soustavou pravidel a povinností (např. empatie) Kodexy jsou exkluzivními pro jednu profesi, zatímco soc. práci stále častěji zajišťují multidisciplinární týmy Kodexy se zabývají především hlavně vztahem mezi soc. pracovníkem a klientem s tím, že soc. pracovník dělá pro klienta to nejlepší – ignorují tedy ekonomický tlak V kodexech se předpokládá hodnotový konsenzus veřejnosti a profesionálů

„Není jistota, zda všichni sociální pracovníci o etickém kodexu vědí, pokud ano, zda ho četli, pokud ano, zda ho pochopili, pokud ano, zda s ním souhlasí, a pokud ano, zda se jím řídí. Není jasné, co se stane v případě, že odpověď na některou z položených otázek bude znít „ne”.“ (http://archiv.noviny.mpsv.cz/clanek.php?id=614)