Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast: Nápojová gastronomie Název vyučovací oblasti: Tržní druhy lihovin Ročník / obor studia: 2. a 3.. ročník / Kuchař - číšník Vypracoval: Ing. Kovač Lukáš Škola: Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb, Litoměřice (do 31.08.2012 – SŠHGS) Ověřeno : I. pololetí šk. r. 2012/2013 DUM 90
Tržní druhy lihovin
Lihoviny a jejich členění Lihoviny jsou nápoje, které obsahují více jak 15% obj. ethanolu. Podle druhu je můžeme členit na: Ušlechtilé destiláty, Řezané destiláty, Konzumní lihoviny, Značkové lihoviny. Dle obsahu cukru je můžeme členit na: Slazené, Neslazené.
Ušlechtilé destiláty vyrábějí se destilací zkvašených cukernatých surovin, případně destilací vína. Veškerý líh musí být získán z původní zkvašené suroviny. Rozeznáváme: Destiláty z ovoce, Vinné destiláty, Destiláty z obilovin, Destiláty z ostatních škrobnatých surovin. Zdroj obrázku: http://www.lihovarlzin.cz/cz_cenik.php
Řezané destiláty jsou polo-ušlechtilé lihoviny, vyráběné míšením destilátů s jemným rafinovaným lihem, upravenou pitnou vodou, případně s jinými přísadami. Poměr smíchaného lihu s pravým destilátem se označuje v tzv. řezu (např. řez 1:2 znamená l díl destilátu a 2 díly lihu). Zdroj obrázku: http://velkoobchod.dios.cz/merunka-bozkov-35-0-197-l-ean3803200-skup67Zn1ak12Zn1ak19.php
Konzumní lihoviny jsou vyrobeny tzv. studenou cestou, tj. smíšením rafinovaného jemného lihu, změkčené vody, trestí, případně cukru, destilátu a dalších přísad. Zdroj obrázků: http://www.lineanivnice.cz/cz/detail/peprmintovy_liker_25_1L_PET.aspx
Značkové lihoviny vyráběné převážně za tepla podle postupů, specifických pro každý tržní druh. Většinou se jedná o lihoviny vyráběné dle speciálních receptur či dovážené lihoviny. Zdroj obrázku: http://www.ssss.cz/files/ucebnice_3lete_obory/pv/pvhlavni.htm
Použitá literatura MAŠEK, Libor. Potraviny a nápoje v kostce. 1. vyd. Úvaly: Ratio, 1996, 211 s., [6] s. obr. přílohy. Gastronomie. ISBN 80-238-1585-7. ROP, Otakar a Jan HRABĚ. Nealkoholické a alkoholické nápoje. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2009, 129 s. ISBN 978-80-7318-748-4. HRABĚ, Jan. Základy zbožíznalství potravin. Vyd. 1. Zlín: Univerzita Tomáše Bati ve Zlíně, 2011, 167 s. ISBN 978-80-7454-118-6.