MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/15.0204 Terénní exkurze k environmentálním problémům Černovická terasa 8. 5. 2011.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vliv rekreace a cestovního ruchu na životní prostředí
Advertisements

Vytváření podmínek pro podporu populací vranky obecné (Cottus gobio) v EVL Krkonoše Přednášející : Jiří KŘESINA.
Ekonomické nástroje v kontextu Rio+20
Vodní plochy označené jako NP a CHKO
KVARTA LISTOPAD 2004 VÍTEK URBAN
Písemka č. II  jméno, kruh, varianta 3, 4  Odpověď – 1 a b, 2 b 3 a b c  6 x 50 sekund opisování 
Cíle územního plánování Cílem územního plánování je vytvářet předpoklady pro výstavbu a pro udržitelný rozvoj území, spočívající ve vyváženém vztahu podmínek.
Ekologický urbanismus zkušenosti z Úval JUDr. Ing. P. Petržílek, Ph.D. místostarosta Seminář pořádaný Ekologickou platformou při ČSSD a Masarykovou.
Regionální plán územního systému ekologické stability a ozelenění obcí a krajiny na území obcí regionu Cézava (POV 2004) TELNICE 19. Listopadu 2004.
Ochrana přírody 5. Ročník LI.
Volnočasové projekty a EU financování
 zamezit dalšímu zhoršování životního prostředí  urychlit odstraňování jevů, které ohrožují živé i neživé složky přírody  chránit přírodní i kulturní.
Péče o biodiverzitu Jan Plesník
Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm
Územní ochrana OBECNÁ.
Hospodářská úprava lesa Legislativa Podle možností hospodářského využití jsou pozemky určené k plnění funkcí lesa zařazeny do kategorií: Les ochranný Les.
Statutární město Ostrava
ROZBOR UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ ENVIRONMENTÁLNÍ PILÍŘ Ostrava Ing. Jiří Krist.
Jihočeský kraj Rozloha – km2
Voda ( environmentální příručka – 5.ročník )
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Krajina a životní prostředí
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
y.cz Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorMgr. Marcela Chovancová Název šablonyIII/2.
Ekosystémy.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
SUCHOZEMSKÉ EKOSYSTÉMY V
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
Pozemkové právo – pojem, principy a systém, objekt a subjekty pozemkově- právních vztahů, metoda právní regulace JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
RNDr. Jiří Kocián, RNDr. Josef Glos AGERIS s. r. o. Jeřábkova 5, Brno
Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková Projekt: S anglickým jazykem do dalších předmětů Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.36/ Tento.
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
ČESKO a jeho krajina.
 Rozloha 709 km 2, les 47 % trvalé travní porosty 15 %, orná půda 29 %, vodní plochy 2 %, ostatní 7 % Geografická orientace 49° 47´ - 49° 31´N, 15° 46´
Seminář č. 3 – PŽP II Právní režim ochrany půdy a lesa JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
CHKO BROUMOVSKO Smírčí kříž Radek DRLIČKA, V. Zk, Brno 2004.
KULTURNÍ KRAJINA.
OCHRANA PŘÍRODY NA ÚZEMÍ HLAVNÍHO MĚSTA PRAHY
STRATEGICKÝ PLÁN ROZVOJE STATUTÁRNÍHO MĚSTA JIHLAVY DO ROKU 2020 VYHODNOCENÍ VLIVŮ NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ A SOUSTAVU NATURA 2000.
Středoevropské centrum pro vytváření a realizaci inovovaných technicko-ekonomických studijních programů Registrační číslo CZ.1.07/2.2.00/ Tento.
Vodní režim krajiny v územním plánování Petr Birklen AOPK ČR.
Pozemkové úpravy nástroj pro obnovu a ochranu krajiny.
Název školy: Dětský domov, Základní škola praktická, Praktická škola a Školní jídelna, Dlažkovice 1, příspěvková organizace Třebívlice Autor: Mgr.Lenka.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č. 115/2000 Sb. Ekologie a životní prostředí 2011 Barbora Kněžínková.
ZÁVĚREČNÝ SEMINÁŘ 2. GLOBÁLNÍCH GRANTŮ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE V RÁMCI OPERAČNÍHO PROGRAMU VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
Česká republika Moravskoslezský kraj. Anotace: Materiál slouží k seznámení s jedním z krajů České republiky (Morava) – Moravskoslezským krajem.
2. setkání pracovní skupiny „Životní prostředí“. Souhrnná SWOT analýza Silné, slabé stránky Silné stránky B. Slabé stránky B. Zvyšování podílu separovaného.
JIHOMORAVSKÝ KRAJ Agáta Uchytilová, Hana Doležalová.
Opatření vázaná na vodu v SC 4.3
Krajina Co to je krajina?
Co je to mokřad, význam, mokřady ČR
OPŽP PO 4 Specifický cíl 4.1 a 4.2
CVIČENÍ Z HODNOCENÍ KRAJINY
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Přírodní, rekreační oblasti na Slovácku
Strážnické pomoraví.
CHŘIBY.
Zákon o ochraně přírody a krajiny č. 114/1992 Sb. a zákon č
Právní režim ochrany přírody a krajiny
17 LET RÁMCOVÉ SMĚRNICE O VODĚ PŘÍNOS ANO NEBO NE?
Právní režim ochrany půdy
ÚSK zadání – specifikum SO ORP Veselí nad Moravou
VY_52_INOVACE_54_Životní prostředí ČR
Rozdíly v zadáních územní studie krajiny z pohledu zpracovatele
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Krajský úřad Středočeského kraje
Zákon č. 114/1992 Sb., o ochraně přírody a krajiny
Ochrana a péče o přírodu a krajinu Seminář MAS Sokolovsko o.p.s.
Znečištěné místa na Slovácku
EKOLOGICKÉ REKULTIVACE
Transkript prezentace:

MODULARIZACE VÝUKY EVOLUČNÍ A EKOLOGICKÉ BIOLOGIE CZ.1.07/2.2.00/ Terénní exkurze k environmentálním problémům Černovická terasa

Staré letiště Černovická pískovna Švédské Valy Průmyslová zóna

Staré letiště v Černovicích (průmyslová zóna)

Staré letiště v Černovicích historický kontext (první letiště v Brně) stepní biotopy (největší nezastavěná plocha blízko brněnského centra) – na ně vázaná biota přeměna polního letiště na průmyslovou zónu (co je veřejný zájem?) typická příměstská „halová“ zástavba (nový biotop a pro koho?) vztah ke krajině a zodpovědnost za ni

Černovická pískovna

historický kontext (původ písečné terasy, historie těžby) těžba písku jako specifický management specifické biotopy – ranná sukcesní stádia, ruderály sukcese vs. zavážení odtěžených jam v pískovně budoucnost pískovny jako „Ekologický park Černovická terasa“? – novodobý přístup k suburbii (rekreace) skládka a navážky (vliv na biotu)

Švédské Valy

historický kontext (pravěké osídlení, vápencový útes, v současnosti v soukromém vlastnictví) vápencový útes překrytý slévárenskou struskou (specifické biotopy) motokros jako management nebo hrozba pro některé živočichy majetkoprávní vztahy vs. chráněné druhy možnosti podpory mokřadních živočichů na ČT

Obecně: ochrana biotopů ruderálních příměstských ploch a jejich bioty (těžební prostory, skládky, průmyslové zóny apod.)

Envi-exkurze 3: Černovický hájek, Holásecká jezera

Řeka Svitava v Brně

Řeka Svitava regulovaná řeka protékající městem odstraněné břehové porosty průchodnost pro ryby, znečištění, morfologie a hydrologie biokoridor za jakých podmínek

Zemědělsky využívaná krajina ruderální biotopy plevely bezobratlí a obratlovci polních kultur

PR Černovický hájek

historický kontext - poslední zbytek lužního lesa (aluvium Svitavy) organismy vázané na tento biotop management dřevin (cizokrajné druhy - javory, akát) vodní režim a jeho ohrožení souvislost zanesení vody z blízké černovické skládky a průmyslových areálů možnosti revitalizace? výkup pozemků ČSOP Veronica

PP Rájecká tůň

lužní tůně – zánik návaznosti na řeku zánik slavné hydrobiologické lokality – provalení Černovickým potokem možná řešení obnovení původního stavu (revitalizace)

PP Holásecká jezera

rybniční hospodaření – intenzifikace a její vliv na biotu koupání a využití území pro rekreaci výskyt bobra (střety zájmů) problematika chatových osad a zahrádek

Obecně: problémy s realizací managementu chráněných či nechráněných území na území města