Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VÍTEJTE NA STRÁNCE VÝCHOVNÉHO PORADCE
Advertisements

Školní rok 2011/2012. Školní poradenské pracoviště tvoří:  školní psycholožka  výchovné poradkyně  školní metodičky prevence.
Pololetní zhodnocení průběhu projektu Chci zůstat ve škole, reg. č. CZ.1.07/1.2.33/ za období září 2013 – leden 2014.
Spolupráce se Základní školou, Masarykova, Rychnov nad Kněžnou v rámci projektu „Nadané dítě.eu“ v lednu 2010 spolupracovala Pedagogicko-psychologická.
Kariérové poradenství
Diagnostika SPU.
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
Poradenský proces v programech všeobecné primární prevence rizikového chování Markéta Exnerová Vedoucí Centra primární prevence Semiramis o.s. PPRCH 2009.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Školní poradenské pracoviště
Cíle o.s. ISIS  pomoc náhradním rodičům  zdárný vývoj dětí  přísun informací – vzdělávání  sdílení zkušeností mezi rodiči navzájem  prevence problémů.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Název projektu: Zajištění individuální podpory Reg. číslo: CZ.1.07/1.2.31/ Pedagogicko psychologická poradna Plzeň, Částkova 78, Plzeň Práce.
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
VLASTNÍ HODNOCENÍ Z POHLEDU SLOUČENÉ ZŠ A MŠ
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Plánování ve škole. Obsah právní předpisy výuka a vzdělávání žáků / studentů prevence negativních jevů mimoškolní aktivity administrativní záležitosti.
Školní poradenské pracoviště
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
Strategický plán rozvoje školy pro období 2006 – Základní škola praktická a Základní škola speciální, Liberec, Orlí 140/7, příspěvková organizace.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
STŘEDISKO VÝCHOVNÉ PÉČE HELP
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Minimální preventivní program školy
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ředitel školy: PaedDr. Ivan Pospíchal
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Odevzdáno 23 dotazníků Struktura posluchačů: - 19 základní školy, 2 střední školy, 2 speciální školy a zařízení - 11 začínajících výchovných poradců -
Výchovný poradce v systému poradenských služeb na základní škole
Vyhodnocení odevzdaných dotazníků:
Praxe ve školní psychologii
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Středisko výchovné péče Dobrá Vyhlídka , Vyhlídka 1, Šumperk.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
ZŠ DĚČÍN 1 Kariérové poradenství na základní škole.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Informační a poradenské centrum ZČU Informační a poradenské centrum ZČU Komplexní služby v oblasti studijního, psychologického, právního, sociálního a.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Metodická schůzka RŠPP – VIP II Dr. Anna Kucharská, Ph.D.
ŠKOLNÍ SPECIÁLNÍ PEDAGOG. Náplň práce nabízí možnost učitelům, žákům i jejich rodičům konzultovat některé problémy, které souvisí se speciálními vzdělávacími.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Kariérové poradenství v českém středním školství
Seminář pro výchovné poradce SŠ
Praktické zkušenosti ze ZŠ a MŠ ANGEL v Praze 12 Mgr. Petra Kohoutová
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole
Speciálně pedagogická diagnostika
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Střední škola železniční, technická a služeb, Šumperk
Kariérové poradenství a podnikavost
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Koncepce poradenských služeb poskytovaných ve škole Věstník MŠMT, sešit 7/2005

Modely poradenských služeb ve škole A. Varianta základní: výchovný poradce školní metodik prevence třídní učitelé učitelé výchov (občanské výchovy, rodinné výchovy, výchovy k volbě povolání na ZŠ a úvodu do světa práce na SŠ) učitel-metodik pro přípravu školních vzdělávacích programů (úprava vzdělávání nadaných) B. Varianta rozšířená o školního psychologa o školního speciálního pedagoga

Poskytování poradenských služeb na škole:

Strategie pedagogicko-psychologického poradenství na ZŠ pracovat se všemi subjekty školy a vytvořit tak širokou základnu primární prevence školní neúspěšnosti a sociálně nežádoucích jevů, sledovat účinnost preventivních programů aplikovaných školou a vytvořit metodické zázemí pro jejich vytváření a realizaci, zavést do školství novou koncepci kariérového poradenství, připravit podmínky a rozšířit možnosti integrace žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných, vybudovat příznivé sociální klima pro integraci kulturních odlišností a přijímání sociálních odlišností na škole, posílit průběžnou a dlouhodobou péči o žáky s neprospěchem a vytvořit předpoklady pro jeho snižování, prohloubit včasnou intervenci při aktuálních problémech u jednotlivých žáků a třídních kolektivů, poskytovat metodickou podporu učitelům při aplikaci psychologických a speciálně pedagogických aspektů vzdělávání do školních vzdělávacích programů, prohloubit a zlepšit spolupráci a komunikaci mezi školou a rodiči, integrovat poradenské služby poskytované školou se službami specializovaných poradenských zařízení, zejm. PPP, SPC, SVP a IPS úřadů práce.

Školní speciální pedagog koordinace speciálně pedagogického poradenství ve škole koordinace zpracování individuálně vzdělávacích programů metodická pomoc učitelům vyučujících žáky s SPÚ (možnost náslechů v hodinách a následného rozboru) ve spolupráci s ředitelem školy zpracování podkladů týkajících se integrovaných žáků pro Magistrát města Brna účast na metodických schůzích Čj (1. a 2. stupeň) vedení kabinetu speciálně pedagogických pomůcek

Školní speciální pedagog vyhledávání a podpora žáků s potížemi ve výuce orientační diagnostika žáků s poruchami učení nápravné skupinky žáků s poruchami učení během dopolední výuky dyskroužek pro žáky 1. a 2. ročníků, který je zaměřený nejen na nápravu poruch učení, ale také na předcházení jejich rozvinutí u těchto dětí poradenské a konzultační hodiny pro žáky, učitele, rodiče spolupráce s poradenskými zařízeními

Metodik školní prevence směrem k žákům Formování odolnosti proti negativním vlivům, schopnosti samostatně se rozhodovat a řešit své problémy, pracovat v týmu: poskytováním informací přiměřeně k věku žáků (prožitkové metody, modelové situace, soutěže, testy, výuka v mediální a divadelní místnosti zařazováním prvků projektů „Kouření a já“, „Zdravá škola“, „Občan“ c) nácvikem a rozvojem praktických dovedností vedoucích k odmítání projevů agresivity, sebedestrukce a porušování zákona

Metodik školní prevence směrem k pedagogickým pracovníkům seznamuje s platnými dokumenty MŠMT k primární prevenci (provozní porada na počátku školního roku) informuje o problematice, pravidelně předává poznatky z odborných školení a seminářů pořádaných PPP Zachova, PC Sládkova, LF MU, PdF MU, PC Křížová, SPC Štolcova, ŠPC… (porady, schůzky MÚ, osobní kontakt a spolupráce, plán …) činnost v rámci předmětů: prvouka, přírodověda, Rv, Ov, Čj, cizí jazyky, Př, Ch, Vv, Tv…, výchovného programu ŠD a třídnických hodin; vzájemná spolupráce

Metodik školní prevence rodičovská veřejnost edukace rodičů v rámci třídních schůzek: a) problematika sociálně nežádoucích jevů a možnostmi, jak jí předcházet (letáčky a propagační materiály, kontaktní adresy odborníků …), s obsahem MPP a vnitřního řádu školy b) význam správného využití volného času jejich dítěte a možnostmi školy v této oblasti (CVČ, INEX, volitelné a nepovinné předměty, ŠvP, LVK, kurzy, zájezdy, exkurze, studijní pobyty v zahraničí …) organizace besed pro rodiče s odborníkem (na základě jejich zájmu o určité vybrané téma) možnost osobní konzultace a individuálního kontaktu při výskytu a řešení konkrétních případů

Výchovný poradce předkládá návrhy na postup řešení a prevenci výchovných problémů udržuje pravidelný kontakt s třídními učiteli, hovoří s nimi o problémech v jejich třídách metodicky pomáhá třídním učitelům při řešení výchovných problémů uskutečňuje diagnostickou činnost u žáků, kteří ji vyžadují z výchovných, vzdělávacích či sociálních důvodů aktivně vyhledává děti s výchovnými problémy, ze sociálně znevýhodněného prostředí – pracuje s nimi v rámci konzultačních hodin v ŠPC koordinuje výchovné komise koordinuje spolupráci učitelů se školním psychologem a školním speciálním pedagogem

Výchovný poradce vede agendu související s přechody žáků mezi školami vede agendu žáků se SVPU a její doplňování projednává odkladů školní docházky s učiteli 1. tříd vyřizuje návrhy na vyšetření žáků v PPP poskytování poradenské pomoci ve ŠPC spolupracuje s návaznými pracovišti (PPP, SPC, SVP), organizacemi ve státním i nestátním sektoru (Help me, …)

Poradce pro volbu povolání koordinuje poradenství pro volbu povolání zajišťuje distribuci informací: organizace burzy středních škol na škole organizace odevzdávání přihlášek žáků 9.tříd na přijímací řízení průběžná aktualizace informací o dnech otevřených dveří jednotlivých škol spolupracuje se subjekty, které poskytují specializované služby kariérového poradenství, středními školami, úřady práce: návštěva úřadu práce s 8.ročníky

Poradce pro volbu povolání provádí pedagogickou diagnostiku v souvislosti s profesní orientací žáků: ve spolupráci s učiteli českého jazyka – zadání slohové práce na téma volba povolání v 9.ročníku.: „Mé profesně kariérové plány po ukončení ZŠ“ ve spolupráci s učitelem pracovních činností v 8 ročníku – dotazníky zájmů ve spolupráci s učitelem občanské výchovy – kariérové dotazníky v 9.třídách poradenství žákům, které je zaměřené se na lepší sebepoznání a úspěšnou sebeprezentaci nabízí pravidelné konzultační hodiny