Dimenzování sítí Uspokojení uživatele služby závisí na její jakosti, která představuje schopnost sítě poskytnout službu s předepsanými parametry. Pohotovost.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Provozně - ekonomický pohled na datová centra
Optimalizace chování firmy v podmínkách dokonalé konkurence
Modely řízení zásob Základní pojmy Deterministické modely
Prezentace společnosti B&C Dopravní systémy s.r.o. Společnost se zabývá aplikováním sofistikovaných metod využitelných pro poznávání, řízení a regulaci.
ČLENĚNÍ NÁKLADŮ PODNIKU S DŮRAZEM NA ROZHODOVÁNÍ
Ekonomika provozu a současné trendy v oblasti využívání sluneční energie A5M13VSO-7.
_________________________________________
D) Užitek a optimální rozhodnutí
METROPOLITNÍ PŘENOSOVÝ SYSTÉM
VÝNOSY, NÁKLADY, VÝSLEDEK HOSPODAŘENÍ
Oceňování majetku a závazků
Investiční výdaje. Podstata I = výdaje na kapitálové statky a změna stavu zásob Rozdíl mezi I a Ip. Ip = plánované investice, to co firmy chtějí vynaložit.
RŮST CENOVÉ HLADINY VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ JE INFLACE. DOCHÁZÍ-LI VE ZKOUMANÉM OBDOBÍ K POKLESU CENOVÉ HLADINY, JDE O DEFLACI. DEFLACE JE VZÁCNÝM JEVEM. ČASTĚJŠÍ.
Klasifikace investic v podniku
ÚVOD DO UDRŽITELNÉ SPOTŘEBY A VÝROBY Ekonomické hodnocení podniku.
MAKROEKONOMIE – 1. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření: Datum vytvoření: Klíčová.
Ekonomika investic.
nabídka DOKONALe konkurenční firmy Mikroekonomie I
Chování spotřebitele, výrobci, efektivnost
Mikroekonomie I Rovnováha na dokonale konkurenčním trhu
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
VÝKAZ ZISKU A ZTRÁTY (VZZ)
LOGISTICKÉ SYSTÉMY /14.
POROVNÁNÍ VYBRANÝCH SYSTÉMŮ KLIMATIZACE A VĚTRÁNÍ Z POHLEDU SPOTŘEBY ENERGIE A NÁVRATNOSTI 2VV s.r.o. 8/08.
VÝSLEDKOVÉ ÚČTY říjen 2012 VY_32_INOVACE_UCE_070113
6. přednáška Finanční řízení podniku – základní charakteristika Finanční řízení podniku – základní charakteristika.
Ekonomické modelování Analýza podnikových procesů Statistická simulace je vhodný nástroj pro analýzu stochastických podnikových procesů (výrobní, obchodní,
HOSPODAŘENÍ PODNIKU listopad 2012 VY_32_INOVACE_EKO_060106
Se stochastickou poptávkou
Systémy hromadné obsluhy
Kamov KA 50 „Hokum“ (Rusko). Spolehlivost strojních systémů Hlediska posuzování strojů: funkční ekonomické ekologické výtvarné spolehlivostní Standardy.
FINANČNÍ ANALÝZA PROJEKTU
Nauka o podniku Investice.
Hlavní druhy bank Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Zdroj: KOVANICOVÁ, D. Abeceda účetních znalostí pro každého.
Cíl přednášky Seznámit se
BSC - Metoda Balanced Scorecard
Náklady, příjmy, ekonomický zisk
Náklady, výnosy, hospodářský výsledek
9 Hodnocení udržovatelnosti strojů a zařízení
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Volba doby porovnání Určení a použití toku hotovosti.
Investiční rozhodování
EVA - doplnění EVA - doplnění Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 6. přednáška Eva Tomášková Eva Tomášková.
TARIFY aneb Ceny telekomunikačních služeb. Způsoby tvorby cen z hlediska marketinku: 1. Nákladově určená cena 2. Podle konkurence (vůdce a následovatel…)
FEL ČVUT, katedra ekonomiky, manažerství a humanitních věd © Oldřich Starý, 2012 Finanční management Analýza projektu.
INFORMAČNÍ ZDROJE FINANČNÍ ANALÝZY
Náhradní elektrické schéma transformátoru a fázorový diagram
Eva Tomášková Ukazatel EVA Ekonomické souvislosti právní úpravy obchodních společností 3. přednáška.
Spolupráce operátorů a spojování sítí Motivy spojování – potřeba komunikovat: na co možná největší vzdálenosti s co nejvyšším počtem účastníků (informačních.
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
Aplikace marginálních nákladů Oceňování ztrát v distribučním rozvodu Učební text k předmětu MES Doc. Ing. J. Vastl, CSc Doc. Ing. J. Vastl, CSc.
Majetek podniku. oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) oběžný majetek – jednorázový, spotřebován, mění podobu (materiál) dlouhodobý.
Akademický senát AMU Meziroční pokles prostředků na činnost VVŠ v rámci kapitoly MŠMT o 1,21% (240,1 mil. Kč) Odlišný způsob výpočtu příspěvku.
VýnosyVýnosy. Výnosy Výnosy představují výkony podniku. Hlavní složku výnosů tvoří tržby z prodeje výrobků, zboží či služeb.
Hodnocení a odměňování pracovníků OBSAH: 1.Náklady podniky 2.Výnosy podniku 3.Hospodářský výsledek podniku 4.Použití zisku z hlediska podniku 5.Použití.
MIKROEKONOMIKA Efektivnost podniku a její základní kategorie.
Téma 3: Majetková a finanční struktura podniku. Cash flow 1. Majetková struktura - faktory ovlivňující majetkovou strukturu 2. Finanční struktura - míra.
NÁKLADY, VÝNOSY, HOSPODÁŘSKÝ VÝSLEDEK PODNIKU
Základy firemních financí
Simulace podnikových procesů
Náklady a Výnosy.
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
FINANČNÍ GRAMOTNOST Hospodaření podniku.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU: ICT ve výuce
Systémy hromadné obsluhy
Příklad (investiční projekt)
5. přednáška.
Finanční podpora pro provozovatele LDS v rámci V. Výzvy Smart grids
Transkript prezentace:

Dimenzování sítí Uspokojení uživatele služby závisí na její jakosti, která představuje schopnost sítě poskytnout službu s předepsanými parametry. Pohotovost sítě je schopnost systému plnit zadané funkce v daném časovém intervalu v daných mezích provozních ukazatelů. Závisí na 1. spolehlivosti pravděpodobnost bezporuchového stavu sítě 2. prostupnosti pravděpodobnost disponibilní cesty v síti

Provozní ztráta Provozní ztrátou v telekomunikační síti označujeme bezprostřední neuspokojení poptávky po spojení, která je způsobena obsazením všech spojovacích cest mezi koncovými body kde je spojení poptáváno. Ztráty lze omezit řazením požadavků po spojení do fronty -> systémy s čekáním. Opakované vytáčení čísla. Hodnota zprávy s rostoucím zpožděním klesá.

Ocenění provozních ztrát v síti 1.Pomocí střední hodnoty z plochy spotřebitelského přebytku U c =∫P(Q) dQ 2.Pomocí společenských ztrát díky ztracenému provozu: Typ ztráty OPERÁTORÚČASTNÍK Realizační ušlá tržba ztráta přidané hodnoty Režimová Δ Npr + Δ V zvýšení provozních nákladů přímá náklady na opravu

Optimální hodnota spolehlivosti MR ≥ MC !

Denní diagram zatížení

Posílení prostupnosti  Když překročí hodnota provozních ztrát vyjádřená v penězích dlouhodobé marginální náklady operátora sítě, přistupujeme k posílení systému.  Posilovat systém (vynakládat peníze) se nevyplatí, pokud je hodnota „zachráněného provozu“ nižší než anuitní hodnota investičních výdajů na posílení.

Příklad:  Výkon ústředny – 100 současných spojení  Výdaje na zvýšení výkonu o jedno spojení (další modul do ústředny) – 100 tis. Kč  Životnost modulu – 4 roky  Diskontní míra (požadovaná míra výnosu inv.kapitálu) – 16 %  Cena minuty hovoru – 1 Kč  Počet pracovních dní v roce – 260

Po zvýšení výkonu o jedno spojení:

Marginální tržby – marginální náklady  MR = 60*1*10*260 = Kč  MC = a(r,T ž ) N i = 0,3574* = = Kč MR > MC => MΠ = Kč Zvýšení výkonu ústředny se vyplatí !

MR = 60*1*2*260 = Kč MC = Kč MC > MR => nevyplatí se instalovat 4. modul