2. Koloběhy makroelementů Chemické procesy v rašeliništi

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Půdy:.
Advertisements

Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Koloběhy látek Cyklus vody.
Koloběh uhlíku.
Abiotické podmínky života
REDOXNÍ DĚJ RZ
Chemie 9.ročník Mgr. Daniela Ponertová
Obecná limnologie - 07 Salinita, iontové složení sladkých vod
VIII. OXIDAČNĚ - REDUKČNÍ (REDOX) REAKCE
KOLOBĚHY LÁTEK V PŘÍRODĚ
Nekovy ve vodách - sloučeniny chloru
Ekologické aspekty liniových staveb
Humus Odumřelé org.l. v různém stupni rozkladu a resyntézy, jejichž část je vázána na minerální podíl.
Měření vody z Jičínky Vypracovali: Jiří Hodura, Silvie Vykydalová, Jana Konvičková, Dominika Miková Třída: 8.A.
Charakteristika ekosystému
XIII. TYPY CHEMICKÝCH REAKCÍ
Půdní typy v ČR.
Salinita – iontové složení vody a
Kovy Z prvních 92 prvků (po uran) je 70 kovů a pouze 22 polokovů a nekovů. Nejrozšířenějším kovem v zemské kůře je hliník, následovaný železem.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Jméno autoraMgr. Eva Truxová název projektuModernizace výuky na ZŠ Česká Lípa, Pátova ulice číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/ číslo šablony V/2 Inovace.
Inovace profesní přípravy budoucích učitelů chemie CZ.1.07/2.2.00/ I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n í Tento projekt je spolufinancován.
Látkové množství, molární hmotnost
Látkové množství a molární hmotnost
Nekovy ve vodách - sloučeniny dusíku
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Zpracoval: ing. Pavel Králík
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Biogenní prvky.
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Koloběh látek v přírodě
1) Podmínka zachování druhu atomů - Na levé i pravé straně chemické rovnice nesmí chybět žádný druh atomů reagujících látek, může však být obsažen v látce.
REDOXNÍ REAKCE Chemie 9. ročník
Molekuly a chemické sloučeniny
KOLOBĚH LÁTEK A TOK ENERGIE
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
Cykly živin koloběh dusíku koloběh fosforu - esenciální živiny
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
PrvekXI b. t. (K) b. v. (K) O 3, ,3 90,1 S 2, ,6 717,7 Se 2, ,6 958,0 Te 2, ,91263,0 Po 1, ,0 1235,0 VI. VI. skupina.
Hodnocení vlivu minerálního hnojení na mikrobiální společenstva v dlouhodobém polním pokusu na trvalém travním porostu Stanislav Malý Národní referenční.
ABIOTICKÉ PODMÍNKY ŽIVOTA
Působení ekologických faktorů
Mikroorganismy v životním prostředí
Dvacet let hydrologického a biogeochemického výzkumu povodí Červík v Beskydech Filip Oulehle1, František Zemek2, Zora Lachmanová3, Oldřich Myška1, Jan.
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt LITERACY Minerální výživa rostlin.
Chemické reakce a výpočty Přírodovědný seminář – chemie 9. ročník ZŠ Benešov,Jiráskova 888 Ing. Bc. Jitka Moosová.
Ověřování základních znalostí z chemie
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
MAKROELEMENTY (2. část) Předmět Pěstování rostlin Obor Agropodnikání.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Organická hmota v půdě Rozdělení půdní organické hmoty (podle stupně přeměny) Humusotvorný materiál Meziprodukty rozkladu a syntézy (nespecifické látky)
záznam o odběru vzorku Anotace: Prezentace slouží k přehledu tématu rozbory vod – anionty ve vodách Je určena pro výuku ekologie a monitorování životního.
Organická hmota v půdě Soubor všech odumřelých organických látek rostlinného i živočišného původu Odumřelá organická hmota v různém stupni rozkladu a resyntézy,
Role mykorhizních symbióz v minerální výživě rostlin
Rozpustné soli v půdách
(podle stupně přeměny)
Redoxní reakce.
REDOXNÍ VLASTNOSTI KOVŮ A NEKOVŮ
Kvalita humusu Rozdělení půdní organické hmoty Humusotvorný materiál
Působení ekologických faktorů
2. Koloběhy makroelementů Chemické procesy v rašeliništi
Obecná a anorganická chemie
Jiří Jan Jakub Borovec Daniel Petráš Nana O-A. Osafo Iva Tomková
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Rozdělení prvků Různé pohledy Podle obsahu v organismu
Uhlík v půdě a kyselá depozice
VY_52_INOVACE_44_Pedosféra – učební text
4.2 Které látky jsou chemické prvky?
Půdy.
Transkript prezentace:

2. Koloběhy makroelementů Chemické procesy v rašeliništi Ekologie Rašelinišť 2. Koloběhy makroelementů Chemické procesy v rašeliništi

Chemické pochody Chemismus rašeliništní vody / půdy je ovlivňován: - kvalitou přitékající vody (množství minerálů a živin). Množství bází je jednoduše měřitelné přímo v terénu pomocí pH a konduktivity (vodivosti) vody. Konduktivita se uvádí v µS/cm/20°C (příp. 25°C). - chemickými procesy v rašeliništi, z nichž nejdůležitější roli hrají oxidačně-redukční procesy Redox potenciál (Eh; uvádí se v mV s údajem o typu použité referenční elektrody), vyjadřuje dostupnost elektronů v roztoku - tendenci vody nebo půdy oxidovat (redukovat) látky. Je funkcí hladiny vody, teploty a mikrobiální aktivity. Eh klesá s rostoucími anaerobními podmínkami - při tom se dějí chemické přeměny díky činnosti anaerobních nebo fakultativně anaerobních bakterií.

Oxidačně-redukční procesy Extrémně anaerobní Mírně anaerobní NO3  NH4 + N2O Mn3+  Mn2+ Fe3+  Mn2+ Anaerobní CO2  CH4 SO42-  H2S

Oxidačně-redukční procesy Mírně anaerobní Anaerobní Extrémně anaerobní NO3  NH4 + N2O Mn3+  Mn2+ Fe3+  Mn2+ SO42-  H2S CO2  CH4 Hranice mezi těmito 3 stupni se liší podle pH ! Např. redukce síranů nastává při: pH Eh 7,0 -220 mV 5,0 -70 mV

Chemické pochody Vliv hydrogenuhličitanů (H2CO3-): * pufrují pH na bazických slatiništích: - vyšší stabilita pH na bazických slatiništích - náhlá změna pH při odrostení rašeliniště od podzemní vody nebo při změně geologického podloží bimodální rozdělení hodnot pH na rašeliništích Kanada, Vitt 2000 Švédsko, Sjors et Gunnarsson 2002

Chemické pochody Sezónní variabilita * relativně stálé proměnné: pH (na bazických), konduktivita, Ca * fluktuující proměnné: Fe, redox, N, P, K * N, P, K: zvyšování koncentrace při mineralizaci rašeliny v sušších obdobích

Chemické pochody Sezónní variabilita * relativně stálé proměnné: pH (na bazických), konduktivita, Ca * fluktuující proměnné: Fe, redox, N, P, K * N, P, K: zvyšování koncentrace při mineralizaci rašeliny v sušších obdobích

Cyklus uhlíku

Cyklus dusíku Hlavní chemické transformace N * mineralizace: organický dusík se mění na NH4+ * nitrifikace: NH4+ se za pomoci bakterií r. Nitrosomonas a Nitrobacter oxiduje na NO3- (akrotelm, rhizosféra) * denitrifikace: NO3- se v redukčních podmínkách (zamokření) přeměňuje na NH4+ a N2O.

Cyklus dusíku Rydin et Jeglum 2006

Cyklus síry Hlavní chemické transformace S redukční SO42-  H2S (Desulphovibrio) SO42- + Fe  Fe2S (pyrit) oxidační H2S  FeSO4 + H2SO4 (Thiobacillus) Vzniká při odvodnění rašelinišť bohatých sírou; to vysvětluje aciditu odvodněných vápnitých slatin

Cyklus P a K N Soluble Reactive Phosphorus Total Phosphorus Hlavní chemické vlastnosti P Vázán železem, vápníkem a hliníkem !!! (problémy při stanovení přístupného P v půdě; různé výluhy) Fe3+ (váže P) red. Fe2++ P To vysvětluje produktivnější a eutrofnější vegetaci při trvalém přeplavení (rákosiny) Stanovuje se: Soluble Reactive Phosphorus Total Phosphorus Reaktivní alfa - fosforečnany Organický fosfor Přístupný dusík stimuluje aktivitu fosfatázy na kořenech a tedy hydrolýzu organického P N P je obsahově nejméně zastoupená živina na rašeliništích. Hlavní chemické vlastnosti K - velká mobilita - vyplavuje se dešti z proschlé půdy - odstraňování při kosení Stává se limitujícím na kosených loukách a na odvodněných rašeliništích.

Více přístupného Na, Mg a Ca v půdě než je jejich koncentrace v rostlinách N, P a K jsou naopak více obsažené v biomase rostlin. Poměr N:P, případně N:K může naznačit, který prvek je limitující pro růst rostlin.

Živiny a dekompozice Více N (např. depozice) – rychlejší dekompozice (Limpens et Berendse 2003, Bragazza et al. 2006, Gerdol et al. 2007). I rašeliníky z minerotrofních rašelinišť se rozkládají rychleji než z vrchovišť (Bragazza et al. 2007). Větší iniciální C:N poměr znamená i vyšší uvolňování N při dekompozici (Limpens et Berendse 2003, Bragazza et al. 2007) – expanze náročnějších druhů na vrchoviště. Dekompozice je nejrychlejší na slatinách a nejpomalejší na bultech vrchovišť (např. Moore et al. 2007). Rychleji se taky rozkládá opad cévnatých rostlin než mechů. Pokud srovnáme hlavní živiny mezi sebou, tak se při dekompozici uvolňuje zejména P (např. Moore et al. 2005) a K (Bragazza et al. 2007), záleží však na iniciálním chemismu. K obrovskému uvolnění P dochází při vysušení a dekompozici rašeliny, uvolněný fosfor se ale váže na železo. Při opětovném přeplavení (restaurační zásah!) dochází k redukci železa a velké množství P se dostává do vody: problém při obnově odvodněných rašelinišť.

Dierssen et Dierssen 2001

Dierssen et Dierssen 2001