INFORMAČNÍ POLITIKA – POSLEDNÍ PŘÍLEŽITOST. CHCETE SE K NĚČEMU VRÁTIT?

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
© 2004 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice Konference 80.let sociálního pojištění.
Advertisements

Dana Sigmundová E-books jako zdroj odborných informací ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Politika výběru elektronických zdrojů publikovaných v prostředí Internetu Mgr. Ludmila Celbová
VY_I/2_INOVACE_37_Internet Internet Miroslav Kaňok.
Důsledky zákona o svobodném přístupu k informacím pro veřejné knihovny Bakalářská práce FF MU V Brně, Ústav české literatury a knihovnictví, kabinet knihovnictví,
Identita a anonymita na internetu Jan Vobořil Iuridicum Remedium, o.s. Cross
USA a studená válka Mccartismus Rasová diskriminace
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky & Ministerstvo vnitra Ing. Jaroslav Svoboda
Scope2 INDEX 1. Internet mktng and sales 2. Marketing Strategy 3. International M. 4. Tenders and public procurement 5. Q & A E-commerce (Elektronické.
Chcete studovat kulturu jinak? Chcete studovat komunikaci?
Internet jako nástroj vlivu ? Dana Bérová
Konference KYBERPSYCHO , Praha Ing. Aleš Špidla
DIDO (Online informační portál pro hendikepované) Projekt DIDO, Posilování civilní společnosti v předvstupním procesu: Grantová podpora neziskových organizací.
Přístup státu k budování informačních systémů veřejné správy ing. Tomáš HOLENDA odbor informatizace veřejné správy Ministerstvo vnitra ČR.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
ČTK a státní správa komunikace v zájmu veřejnosti.
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
ISSS 2008 VÝZKUM INFORMAČNÍCH ZDROJŮ Duben 2008 / Prezentace syndikovaného výzkumu pro vybrané Krajské úřady / Jan Tuček / STEM/MARK, a.s.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
IVIG 2005, Systém informačního vzdělávání na UNC-CH Hana Landová ÚISK FF UK & SIC ČZU v Praze.
[ 1 ] Ing. Aleš Špidla ICT ve zdravotnictví © 2012 Státní ústav pro kontrolu léčiv Kybernetické hrozby ve zdravotnictví Ing. Aleš Špidla Vedoucí.
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „Výuka na gymnáziu podporovaná.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
VY_32_INOVACE_51_20 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
NEVLÁDNÍ NEZISKOVÉ ORGANIZACE (NNO)
1 Regionální inovační strategie RIS. 2 O Regionálních inovačních strategiích Projekty RIS mají za cíl podporu rozvoje regionálních inovačních strategií,
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
GovNet Ing. Zbyněk Škopán. Strana 2 KI ISVS Služby GovNet I. Centrální podpora Uživatelů.
Specifičtí uživatelé – firmy, stát
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Moderní personalistika Úvod
Účetní systémy na PC (MPF_USPC)
Ekonomika ve zdravotnictví Ze Sylabu: Předmět seznamuje studenty se systémem zdravotního pojištění, se seznamem výkonů a platnou legislativou pro úhrady.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
Sociální politika KVSOPO Jaro 2006 Katedra veřejné ekonomie Mirka Wildmannová 5. patro, místnost 523 Konzultační hodiny: úterý
Ekonomika veřejného sektoru
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová č.d.634.
Informační politika – poslední příležitost
Marketing v EU Ing. Alena Klapalová, Ph.D. č.d.634.
Dana Mazancová Databáze Anopress a ČTK ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
 Vztahy s veřejností můžeme zaznamenat už v dávné historii. V Mezopotámii, Asýrii, Persii a Egyptě, stejně jako v antickém Řecku a Římě se používalo.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
1. setkání pracovní skupiny projektu MOS obcí v územním obvodu ORP Chomutov Místo: Chomutov Dne: , 10:00 hod. C ESTOVNÍ RUCH – PROJEKT MOS.
S DRUŽENÍ MÍSTNÍCH SAMOSPRÁV Nevládní a politická organizace s celostátní působností, která sdružuje a hájí zájmy obcí a měst v ČR Vznik na počátku 2008.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Protinacistický odboj. Domácí odbojové skupiny viz předchozí prezentace.
 Legislativa  Infrastruktura veřejné správy  Projekty  Finance  Informace.
 mezinárodní právní dokument  vymezuje pouze práva dítěte (občanská, politická, ekonomická, sociální a kulturní), nedefinuje jeho povinnosti, není zmíněna.
9. Stát, politický systém, demokracie 10. Nástroje veřejné politiky Prameny: Dvořáková, Vladimíra – Kunc, Jiří Demokracie a ústavnost. Praha: Karolinum.
Ekonomika veřejného sektoru František Svoboda, Konzultační hodiny: čtvrtek, 13-15, kancelář 414
Informační kriminalita Informační kriminalita l kpt. Mgr. Pavel Zmrhal 2 Dvě věci jsou nekonečné – vesmír a lidská hloupost. Tím prvním.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Je kybernetická bezpečnost dostačující?
Bezpečnost v IP firmy a státu
BEZPEČNOSTNÍ RIZIKA INTERNETU
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Problematika dlouhodobé nezaměstnanosti v ČR Autor bakalářské práce:
Ekonomika veřejného sektoru
Informační zdroje české veřejné správy
Ekonomika veřejného sektoru
Ekonomika veřejného sektoru
MÉDIA A POLITIKA PŘÁTELSTVÍ BEZ ZÁRUKY?
Pravidla citování v absolventské práci
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Protinacistický odboj
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Příprava občanů k obraně státu …
Československo po 2. světové válce 2. polovina 40. let
Transkript prezentace:

INFORMAČNÍ POLITIKA – POSLEDNÍ PŘÍLEŽITOST

CHCETE SE K NĚČEMU VRÁTIT?

Pokud ne, tak… … co je podle Vás informační politika? … jaká témata IP řeší? … jaká témata už znáte a jaká ne dost? … jaké úspěchy a jaké neúspěchy IP znáte? … nějaké dotazy ke zkoušce?

PROBLÉMY V INFORMAČNÍ SPOLEČNOSTI

Negativní stránka informační společnosti Předchozí přednášky pozitiva – teď druhá stránka Ohroženi všichni Občané – viz předmět Informační bezpečnost Organizace – ICT stále podstatnější, růst konkurence i v neziskovém sektoru – nutné chránit informace => informační politika instituce Stát – hrozba informační války

INFORMAČNÍ VÁLKA – BUDOUCNOST KONFLIKTŮ

Kdy je státní správa cílem? Státní správa největší správce OÚ Množství počítačů a techniky k ovládnutí Cílem mohou být zaměstnanci jako jiní uživatelé, ale i zesměšnění státní správy či (h)acktivismus INFORMAČNÍ VÁLKA

Co je informační válka Po každé válce odpor lidí ke konfliktu Nezmizí, ale jistě se změní vlivem informační války Zohledňováno i ve vojenských dokumentech, např. Joint Vision 2020 v USA Informační válka = bojová činnost využívající informace či ICT nebo proti informacím či ICT Různé definice, časté dva přístupy – vylepšení klasických X nová forma války

Typy informační války (dle Libického) Command-and-Control Warfare – zničení vedení či komunikace s ním Intelligence-Based Warfare – zpravodajská válka, např. špionáž, průzkumné akce, senzory statické nebo v komunikaci Electronic Warfare – antiradarová, antikomunikační (na úrovni signálů) nebo kryptografie (správně kryptologie) Psychological Warfare – manipulace s informacemi, dělení: proti národní morálce, velitelům, vojákům, kultuře Hacker Warfare – výhradně činnost hackerů, oproti cyberwarfare mohou být prostředky i fyzické povahy Economic Information Warfare – manipulací získání ekonomické převahy; informační blokáda nebo imperialismus Cyberwarfare – válka čistě v kyberprostoru; dělení: informační terorismus, sémantické útoky, simulované boje v kyberprostoru, Gibson warfare (ve virtuálních světech, např. sexuální obtěžování, pomluvy…)

Specifika informační války Výrazný vliv na vítězství i konvenčně slabší armády Využití ovlivněno i (relativně) nízkými náklady na zbraně X prevence velmi drahá, nutné stále udržovat, i když k ničemu nedojde Útok někdy těžké rozpoznat – denně tisíce útoků na vojenské cíle bez ambice konfliktu, jen kriminalita Vždy podoba války podle zamýšleného cíle – dnes klíčové ICT => vhodná informační válka Lze zasáhnout cíl nehledě na geografii (dříve fronta X týl), tím i stírání rozdílu civilní X vojenské cíle, kvůli menší chráněnosti lze napadnout i civilní infrastrukturu Cíle: kritické infrastruktury (dodávky energií, vody, informační a komunikační systémy, nouzové služby, zásobování potravinami, státní správa a samospráva…) a kritické informační infrastruktury

Metody informační války - manipulace Nejen nástroj informační války Nutný správný výběr komunikačních kanálů, záleží na cíli Tradiční média (tisk, televize) pasivní – ideální pro ty, kteří je ovládají (stát) Internet obousměrný – umožňuje rychlou a levnou manipulaci i malými skupinami (IRA, Al Qaeda, neonacisté…), monitorování státem nákladné až nemožné, po zablokování či zničení snadné migrovat a pokračovat Př. ve válce ve Vietnamu manipulace médii – pobouření americké veřejnosti televizními záběry – stažení vojsk, tím prohra (zvláštní případ, většinou každý stát svá média využije pro svůj prospěch)

Techniky manipulace (dle Boháčková, s ) Účelová selekce informací Řazení informací Využití emocí Výběr komentátorů Kontext sdělení Nesrozumitelné zprávy Podprahové techniky Kombinace výše uvedených

Diskuze – WikiLeaks 2010 Co je WikiLeaks? Co se stalo v roce 2010? Lze onu situaci označit za informační válku? Proč? Jak na to reagovaly vlády a jak veřejnost?veřejnost Jaký to mělo ohlas v ČR? Jak zakladatel dopadl dnes? Jste pro nebo proti WikiLeaks a podobným službám?

Použitá literatura BASTL, Martin. Kybernetický terorismus: studie nekonvenčních forem boje v kontextu soudobého válečnictví. Brno, s. Disertační práce. BITTMAN, Ladislav. Mezinárodní dezinformace: černá propaganda, aktivní opatření a tajné akce. 1. vydání. Praha: Mladá fronta, s. ISBN Masarykova univerzita, Fakulta sociálních studií. BOHÁČKOVÁ, Gabriela. Kvalita a objektivita informací v médiích: pravda versus manipulace a dezinformace. Brno, s. Diplomová práce. Masarykova univerzita, Filozofická fakulta, Ústav české literatury a knihovnictví. Europe ‟ s Information Society Thematic Portal [online] [cit ]. Critical Information Infrastructure Protection – a new initiative in Dostupné z WWW:. HAENI, Reto E. Information Warfare: an introduction [online]. Washington DC: The George Washington University, 1997 [cit ]. Dostupné z WWW:. JANCZEWSKI, Lech; COLARIK, Andrew. Managerial Guide for Handling Cyber-Terrorism and Information Warfare. London: IGI Global, s. ISBN JIROVSKÝ, Václav. Kybernetická kriminalita: nejen o hackingu, crackingu, virech a trojských koních bez tajemství. 1. vydání. Praha: Grada Publishing, s. ISBN Joint Vision 2020 [online] [cit ]. Dostupné z WWW:. LIBICKI, Martin. What Is Information Warfare? [online] [cit ]. Dostupné z WWW:. Ministerstvo vnitra České republiky [online] [cit ]. Pojmy. Dostupné z WWW:. MLEZIVA, Emil. Diktatura informací: jak s námi informace manipulují. 1. vydání. Plzeň: Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk, s. ISBN MOTEFF, John; COPELAND, Claudia; FISCHER, John. Critical Infrastructures: What Makes an Infrastructure Critical? [online] [cit ]. Dostupné z WWW:.