DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vůdcovská zkouška – Gemini 2010 •Změna •Aktivnější zaměření programů, praxe •Potřeby Castorů –rozdílné znalosti (úroveň ČK) –různorodé oddíly –možné zaměření.
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
POSPOLU Podpora spolupráce škol a firem se zaměřením na odborné vzdělávání v praxi T. Vencovská.
Zkušenosti s CMS Moodle na OPF SU František Koliba prezentace: Petr Korviny.
ADAPTAČNÍ KURZ aneb první společný krok s novou třídou „Jsme na jedné lodi“ září v Janově nad Nisou.
RVP a jejich transformace do školních vzdělávacích programů
Sylabus pro prezentační dovednosti I.
K LIENT JAKO MOTOR ZMĚNY Klient jako partner a spolutvůrce terapie Mgr. Veronika SlepičkováBc. Tereza Peštová
DÍTĚ V OBTÍŽNÉ ŽIVOTNÍ SITUACI MOŽNOSTI ÚČINNÉ SPOLUPRÁCE
Škola pro udržitelný život 2010 Plánovací procesy ve škole a vzdělávání Jiří Kulich, Michal Veselý.
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Jaroslava Sýkorová Milena Tomášková Karlovy Vary, 2014
Dotyková zařízení ve výuce​ KA4 Evaluace
Didaktické prostředky
RVP ZUV: VZDĚLÁVACÍ OBSAH UM. OBORŮ
 Pro hodnocení není žádný jednoznačný předpis či návod, žádná kuchařka.  Existují principy, metody, formy a prostředky a také specifické podmínky školy.
Jak se stát dobrým právníkem?
1 Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
Jak se stát dobrým právníkem?
Zahájení tvorby ŠVP co nás čeká co je základem kurikulární reformy základní přístup sestavení pracovních týmů časový harmonogram.
E-LEARNINGOVÉ VZDĚLÁVÁNÍ TVŮRCŮ A UŽIVATELŮ JEDNOTNÉHO ZADÁNÍ.
Úvod do managementu 1. seminář
Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice
1 OD PROJEKTOVÉHO ZÁMĚRU KE KVALITNĚ PŘIPRAVENÉ AKCI 3 témata a) Přehled požadavků financující instituce b) Fáze přípravy akce c) Kritéria úspěšnosti akce.
Osnova kurzu – modulu A3 PŘÍPRAVA PROJEKTU
Týmové dovednosti 2 Marie Blahutková. Tým – základ dobré spolupráce Neustálý růst týmů a jejich výkonnosti Zlepšování klíčových postupů Schopnost efektivně.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Projektový cyklus, analýza SWOT
Základní informace k projektu Zapiš se do dějin Jakub Kočí, Klára Ludvíková Letní semestr 2015.
Psychologie pro sportovní praxi
Metodická východiska pro utváření hodnotových postojů ve školní třídě Bc. Jana Kocourková.
Postup při empirickém kvantitativním výzkumu
 Příprava  Obecný záměr (současný stav, roční cíle oddílu)  Chytrý cíl (výchovný)  Atraktivní prostředek – naplnění cílů  Příprava plánu (název, termín,
aneb Assessment Centre a Development Centre
Návrh koncepce a implementace CSR Česká zemědělská univerzita Jan Burian - ČZU Lucie Ceplová - ČZU Tereza Dohnalová - UK Kateřina Klimentová - ČZU Tereza.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Rozvoj klíčových kompetencí v rámci oborových didaktik, průřezových témata mezipředmětových vztahů Praha, 1. února.
. Lektor: Mgr. Stanislav Loskot, MBA – pro Magistrát města Frýdku-Místku Dolní Lomná zpracovala: Lucie Dužíková Manažerské dovednosti.
Ředitel - manažer učící se organizace KA3. Účastníci 6 ředitelů ZŠ a SŠ v Kraji Vysočina.
Vytrvalostí a dalším vzděláváním k vyšším kompetencím v oblasti tělesné kultury a zdravého životního stylu SPORTEM PRO LEPŠÍ ŽIVOT Vzděláváním k vyšším.
Předškolní vzdělávání.  Rámcový vzdělávací program vymezuje hlavní požadavky, podmínky a pravidla.  Školní vzdělávací program vytváří každá mateřská.
Klíčová aktivita 3 Profesní portfolio Ing. Aleš Jurečka Praha,
Psychologie práce a organizace Matěj Stříteský
Zpracování žádosti na podporu sociálního podnikání do OPZ - příklad dobré praxe Vznik sociálního podniku Hustířanka služby s.r.o. Hradec Králové, 7.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
Závěrečná evaluace vzdělávání cílové skupiny, shrnutí projektu
9. Tvorba individuálního plánu
Autor: Linda Dufková Vedoucí práce: PhDr. Pavla Kovářová, Ph. D.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
hodnoťte ⋆ diskutujte ⋆ plánujte
Didaktické prostředky
Nový vzdělávací systém Divadla F. X. Šaldy pro školy v celém regionu
Reforma školství, kurikula a systém kurikulárních dokumentů
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ (seminář)
Studuj na… Studuj na ISŠ Na Karmeli, Mladá boleslav
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
9. Tvorba individuálního plánu
DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ
PRAKTICKÁ DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ
Práva dítěte Výchova k občanství
Financováno Nadací Sirius
Mgr. Dominika Pudilová manažerka projektu
KMT/DIZ1 Příprava na vyučování Příprava na vyučovací hodinu
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Centrum kolegiální podpory CKP
Kariérové poradenství a podnikavost
Volnočasová pedagogika
KLUB MLADÝCH DIVÁKŮ (KMD)
Transkript prezentace:

DRAMATURGIE TEAMBUILDINGOVÝCH PROGRAMŮ Aneb co předchází okamžiku, kdy potkáte klienty na place

Co je to dramaturgie?

Co je to dramaturgie? Dramaturg je pracovník v divadle, rozhlasu, televizi apod., který je pověřen výběrem a sestavováním repertoáru.

Co je to dramaturgie? Dramaturg je pracovník v divadle, rozhlasu, televizi apod., který je pověřen výběrem a sestavováním repertoáru. Divadelní dramaturgie je umělecká činnost, která tvoří teoretický podklad pro práci režiséra, herců a dalších. Ve výsledku netvoří hmotné, hmatatelné výsledky, je zejména prostředníkem a zprostředkovatelem mezi autorem/dílem a divadelním souborem.

Dramaturgie TB programů Praktická tvůrčí činnost, která předchází samotné akci Přidává prvky zážitkové pedagogiky Je to metoda/nástroj uvažování o tématu a cíli www.pwa.org.au

Dramaturgie TB programů Dramaturgická vazba: Záměr – program – vyhodnocení

DRAMATURGIE teorie/praxe Lektor/instruktor = dramaturg + režisér Teoretická dramaturgie Volba tématu a cílů Dramaturg Praktická dramaturgie Tvorba programu a harmonogramu Režisér dmscs

NEŽ SE PUSTÍME DO PRÁCE Co jsme dělali posledně? Claremont Colleges Photo Archive

NEŽ SE PUSTÍME DO PRÁCE Co jsme dělali posledně? Diagnostika skupiny – zjištění potřeb skupiny Claremont Colleges Photo Archive

NEŽ SE PUSTÍME DO PRÁCE Co jsme dělali posledně? Diagnostika skupiny – zjištění potřeb skupiny Tvorba zadání pro TB agenturu Claremont Colleges Photo Archive

Kdy teambuilding dělat?

Kdy teambuilding dělat? Payne (2007)

SKUPINOVÁ DYNAMIKA - Příčina problému ve skupině? „Něco se děje!“ – Klima-koheze-tenze Indikátory atmosféry ve skupině

SKUPINOVÁ DYNAMIKA - Příčina problému ve skupině? „Něco se děje!“ – Klima-koheze-tenze Indikátory atmosféry ve skupině „Proč se to děje?“ - Fáze skupinové dynamiky Možné příčiny tření ve skupině

SKUPINOVÁ DYNAMIKA - Příčina problému ve skupině? „Něco se děje!“ – Klima-koheze-tenze Indikátory atmosféry ve skupině „Proč se to děje?“ - Fáze skupinové dynamiky Možné příčiny tření ve skupině Forming-storming-norming-performing

TEORETICKÁ DRAMATURGIE - příprava TB programu Vytváří a vyhodnocuje záměr akce TÉMA (Co?) – výchozí bod a centrum všech úvah = pojmenování oblasti rozvoje CÍLE (Kam?) – přesně formulovaná oblast rozvoje = popis stavu účastníků při plánované změně

JDEME NA TO! Udělejte si skupiny po 2-3 členech (nezapomeňte na ty, co tu nejsou)

SPECIFIKA VAŠÍ SKUPINY Popište vaši vybranou skupinu: Typ skupiny: pracovní tým, zájmová skupina, sportovní klub, školní třída,… Počet členů: Věk: Co se ve skupině děje? Co řeší? Co potřebují?

SPECIFIKA NAŠÍ SKUPINY– kurz TB Typ skupiny: skupina studentů FSpS, kteří mají zapsaný předmět TB kurz Počet členů: 20 osob (muži i ženy) Věk: 23-25 let Co se ve skupině děje? Co řeší? Co potřebují? Jedná se o skupinu, ve které se účastníci až na několik jedinců znají (spolužáci). Předmět mají povinně zapsaný, přičemž jako studenti oboru MAN potřebují vědět více o tématu teambuildingových programů, a to nejen z důvodu své budoucí manažerské praxe, ale také pro úspěšné zvládnutí navazujícího teoretického předmětu. Současně se jedná o skupinu, jejímž společným cílem je zdárně ukončit studium na VŠ.

TÉMA/PODTÉMATA – CO? Téma – hlavní nosná myšlenka celého programu Podtémata (tematické linie) - konkrétnější a uchopitelnější linky Oblasti témat: Pedagogické téma (př. přátelství) Programové téma (př. Indiáni) Téma skupiny (aktuální téma, charakter nebo postoje skupiny) Vnější téma (společenská událost, časoprostor, diskomfort)

Teambuilding kurz – Co? Téma – Teambuilding Podtémata Oblasti témat: Základní teorie TB programů a úvod do praktické dramaturgie TB program z pohledu účastníka i lektora Ochutnávka hodnotového programu na hlubší cíl skupiny Oblasti témat: Pedagogické téma – teorie a praxe teambuildingových programů Programové téma – Výstup na Muntapaatnu, horolezci a šerpové Téma skupiny – školu studuji jako jedinec, ve skupině je to jednodušší Vnější téma – chata, diskomfort, počasí, letadla

VAŠE SKUPINA – CO? Téma – pravidla/normy, role a kompetence, komunikace v týmu, cíle a vize, spolupráce členů, … Podtémata (tematické linie) - konkrétnější a uchopitelnější linky Oblasti témat: Téma skupiny (aktuální téma, charakter nebo postoje skupiny) Pedagogické téma (př. Přátelství, aktivní naslouchání, …) Programové téma (př. Indiáni, astronauti na měsíci, …) Vnější téma (společenská událost, časoprostor, diskomfort)

CÍLE (KAM?) Cíle navazují na jednotlivá témata Mají formu sloves a popisují stav účastníků po skončení programu (míra toho, co bude člověk umět) Funkční cíl – konkrétní, měřitelný, ve vztahu k tématu, atraktivní, adekvátní k účastníkům, aktivní sloveso

CÍLE NAŠEHO KURZU Na konci kurzu studenti budou: znát základní dělení a principy TB umět postavit jednoduchý program dle zadaných specifik skupiny budou schopni odvézt TB program mít zkušenost s TB programem z role účastníků PEDAGOGICKÉ CÍLE KURZU

CÍLE NAŠEHO KURZU Na kurzu studenti : poznají skupinu horolezců, se kterou budou horolezit připraví program pro 4 skupiny šerpů společně zdolají vrcholek Muntapaatny PROGRAMOVÉ CÍLE

CÍLE NAŠEHO KURZU Na kurzu studenti : Vyzkouší si práci ve skupině zamyslí se nad svou rolí ve skupině spolužáků Seznámí se se spolužáky (anyway) SKUPINOVÉ CÍLE

CÍLE VAŠEHO PROGRAMU? Na konci programu účastníci budou: Skupinové: Pedagogické: Programové: Funkční cíl – konkrétní, měřitelný, ve vztahu k tématu, atraktivní, adekvátní k účastníkům, aktivní sloveso

Funkční cíl – konkrétní, měřitelný, ve vztahu k tématu, atraktivní, adekvátní k účastníkům, aktivní sloveso Bloomova taxonomie, portál RVP

Shrnutí PROGRAMU - záměr Co jsme chtěly my: Chceme vytvořit 4denní kurz na téma Teambuilding, protože o tomto tématu mají různé vědomosti, zkušenosti a čeká je z něj teoretická zkouška. Kurz bude zážitkový, aby si studenti na vlastní kůži zažili práci ve skupině (se skupinou), a také tréninkový, aby si co nejvíce dovedností prakticky vyzkoušeli. Součástí bude také večerní hodnotová hra, aby měli prostor se podívat na sebe a na skupinu, se kterou studují.

Shrnutí PROGRAMU - záměr Co chcete vy? Chceme vytvořit víkendový kurz o …

Kam? Příště nás čeká PRAKTICKÁ DRAMATURGIE Realizuje váš aktuální plán: Program (jednotlivé aktivity) Plán a časový harmonogram Vývoj skupiny, úpravy programu

DĚKUJI ZA POZORNOST.