Z historie výchovy čtenáře. Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka 

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Advertisements

Redukce textů, obsahová analýza, anotace
Český jazyk a literatura
Volný čas a kultura Kultura pro děti a kultura dětí.
Didaktika fyziky jako vědecká disciplína
Vzdělávání a jeho kategorie
Výzkum (pedagogického zhodnocení) volného času
Rozbor uměleckého textu
PTaČ. Spolupracující organizace Zapojené školy Pojem čtenářské gramotnosti ve škole Učitelé chápou čtenářskou gramotnost především jako dovednost dekódovat.
Kulturně-vzdělávací aktivity NPMK Ing. Eva Rezková, NPMK.
Národní institut dětí a mládeže MŠMT Centrum ekologické výchovy DŘÍPATKA pracoviště pro školní i mimoškolní environmentální výchovu, vzdělávání a osvětu,
Teorie a kritika literatury pro děti a mládež
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Prof. Marie Königová Havlíčkův Brod června 2008.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Jednoduché vyhledávání – Jednoduchý uživatel Bc. Helena Selucká Knihovna Jiřího Mahena v Brně sekce IVU: Čtenářská gramotnost.
Výuka fyziky v ČR vývoj, současnost a perspektivy Jiří Tesař.
Výuka soudobých dějin problémy a perspektivy Ústav pro studium totalitních režimů Praha.
Specifika zpracování vzdělávacích obsahů vyučovacích předmětů: Čtení – globální a analyticko–syntetická metoda – vzhledem k vícečetnému postižení bylo.
Struktura výuky.
NÁRODNÍ INSTITUT PRO DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ
Zdravá škola.
Jindřichův Hradec, Školní a veřejné knihovny – spolupráce v regionu Konkurence? Ne! Spolupráce …
ROSTEME S KNIHOU KAMPAŇ NA PODPORU ČETBY KNIH Pod záštitou Svazu českých knihkupců a nakladatelů.
Střední odborné učiliště Liběchov Boží Voda Liběchov Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona: I/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
FÁZE NÁCVIKU SLOHOVÉHO PROJEVU
MAGIE MASEK Diplomová práce.
Informační vvzdělávání v knihovnách Lída Švíková.
Škola Vinoř Anketa březen 2015.
Uspořádání učiva a interpretace textu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 4 didaktických pojmů + 2 otázky.
Návrh Projektu „Čteme prarodičům“
Přetrvává stejný postoj k dítěti
Umí knihovny zaujmout čtenáře?
MU, Umí knihovny zaujmout čtenáře? Standard VKIS - změny.
Inovace filologických studijních oborů v souladu s potřebami na trhu práce Reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Poznáváme antickou kulturu „ „Vzdělanost má trpké kořínky, ale sladké plody“ Aristoteles.
RÁMCOVÝ VZDĚLÁVACÍ PROGRAM
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
Základy pedagogické metodologie Mgr. Zdeněk Hromádka
Postavení pedagogiky mezi vědami
2. Pojetí dítěte a dětství v historickém kontextu, počátky a vývoj institucionálního vzdělávání u nás PRAVĚK Dítě jako pokračovatel rodu, nulová hodnota.
Výzkumy PIRLS, PISA, Jak čtou české děti
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
GENETICKÁ METODA ČTENÍ
České děti jako čtenáři v roce 2013/2014 Praha UISK Vít Richter Národní knihovna ČR
Specifika dětské literatury. Žánrová a tematická struktura LPDM
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Mateřský jazyk jako podpora národní identity a zachování kulturního dědictví v Evropských školách PhDr. Dana Musilová Inspektorka pro předškolní a primární.
Svět se mění – knihovna ne Knihovna je stabilní jistota v nestabilním světě Prof. PhDr. Tomáš Kubíček, Ph.D.
Využití standardů pro průběžné sledování učebního pokroku žáků Jana Straková Institut pro sociální a ekonomické analýzy a Ústav pro informace ve vzdělávání.
ČESKÝ JAZYK A LITERATURA Umělecký styl On-line diskuse k virtuální hospitaci – Gymnázium J. K. Tyla, Hradec Králové Vyučující: Mgr. Lenka Krejsová.
Vít Richter (využití podkladů kol. P. Mazáčové a L. Nivnické)
Uměleckonaučná literatura
Obecná didaktika ÚVOD.
Ukončení: Zkouška Písemný test nebo ústní zkouška Obsah Zk: vysvětlení 6 didaktických pojmů + zodpovědět 2 otázky.
Didaktika literární výchovy na 1. stupni základní školy
Kurikulum: obsah školní edukace
Teorie a metodika výchovy Lekce 2: Alternativní školství
12. Autodiagnostika = sebepoznání (z hlediska psychologie součást sebereflexe, která je strukturovaným procesem vývoje osobnosti)
Teorie a metodika výchovy Lekce 3: Alternativní školství
3. Hra jako základní prostředek vzdělávání
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Metody výuky počátečního čtení
Současné trendy důraz na kontinuitu předškolního a počátečního školního rozvoje teorie emergentního rozvoje gramotnosti předškolní období – diskuse o systematické.
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Škola Katolické gymnázium Třebíč, Otmarova 22, Třebíč Název projektu
Transkript prezentace:

Z historie výchovy čtenáře

Výchova čtenářů v 19. století Negativa:  Metodický schematismus, formalismus, minimální respektování individuality žáka  Ustálená podoba hodin čtení – uvedení do tématu, nácvik techniky čtení a stereotypní, samoúčelný rozbor po větách nebo odstavcích, pamětní osvojení, mravoučené zakončení + mluvnická a pravopisná cvičení  Dokonce: myšlenky o škodlivosti čtení, znepokojení nadměrnou četbou

Pozitiva (2. pol. 19. století):  Kritika praxe v pedagogických časopisech  Vznik školních knihoven + otázky samostatné četby žáků  Hnutí za estetickou výchovu – odmítnutí utilitárně didaktického přístupu k literatuře (literatura = jeden ze základních prostředků estetické výchovy)  Vznik tzv. folkórního programu

Čítanky v 19. století:  Nejprve: překlady a adaptace z němčiny, cvičebnice čtení, mravoučný, didaktický charakter  2. čtvrtina 19. století: K. A. Vinařický – slabikáře a čítanky … počátek původní české čítankové tradice, přihlédnutí k psychice dítěte (X ostatní produkce té doby)  2. polovina 19. století: čítanka = jediný základ vzdělání (nahrazovala neexistující učebnice naukových předmětů)  Konec století: názory o potřebě literárních kvalit textů v čítankách (ale: neutěšený stav LPM samé)

První čítanka kvalitních literárních ukázek: J. Kožíšek a J. Tůma: RÁNO ( ) Pojetí čítanky jako souboru umělecky hodnotných textů. Na Kožíškovu koncepci navázali další autoři čítanek (Mužík, Sulík, Pražák, Keprta …)

Reformní snahy 20. a 30. let 20. století Nové pojetí výchovy čtenáře: zdůraznění pozitivního a aktivního vztahu k literárnímu textu. Např. vedení k:  uvědomělému čtení,  vyjádření vlastního postoje k textu,  vyhledávání informací,  domýšlení příběhu,  srovnávání čteného s vlastní zkušeností apod.

Názory na čítanky v této době:  Důležitá je především jejich literární hodnota.  Kritika podceňování dětského čtenáře. (Kvalitní literatura již existovala v daleko větší míře. – X předchozímu období)  Ale také: odmítání čítanek a preferování čtení celých knih.

Výchova čtenáře v 50. letech 20. století Jednostranná orientace výchovy čtenáře na výchovu světonázorovou. V čítankách výrazná schematičnost, tendenčnost, redukce zahraniční literatury. Opět spojování čtení s věcným učením.

Výchova čtenáře v 60. letech 20. století Rozvoj literárněvýchovné teorie. Snahy o terminologické sblížení metodické teorie, literární vědy (oživených strukturalistických přístupů) a komunikační teorie pojem interpretace Pojetí cílů LV: estetickovýchovný charakter, recepční podstata – literární komunikace … V této době: kořeny dnešního pojetí předmětu. V kurikulu (osnovách) se tyto tendence výrazněji projevily v polovině 70. let.

Výchova čtenáře v 70. a 80. letech Pokračuje rozvíjení přístupů započatých v 60. letech. Z autorů literárněvýchovné teorie:  O. Chaloupka, S. Cenek, J. Plch, V. Obert, J. Kopál Čítanky v 70. a 80. letech:  Postupné rozšiřování spektra národních literatur, autoři nové generace.  Méně zatížené snahou o světonázorovou výchovu.

Výchova čtenáře po roce 1990 Literárněvýchovná teorie nadále navazuje především na osvědčené strukturalistické přístupy v interpretaci textů, spíše okrajově přijímá i další podněty z oblasti literární vědy (např. recepční estetiky, teorie fikčních světů).  Z autorů publikací zaměřených na výchovu čtenáře: V. Obert, J. Toman, V. Vařejková, O. Chaloupka, L. Lederbuchová

Další kontext výchovy čtenáře v současnosti:  Otázky rozvíjení čtenářské gramotnosti (výzkumy PISA, PIRLS).  Výzkumy čtenářství dětí a mládeže (Gabal – Helšusová, Trávníček).  Podpora individuálního čtenářství – akce knihoven, škol a dalších institucí (např. projekt Rosteme s knihou).  Nabídka informací z oblasti nové literatury pro děti a mládež – tištěná periodika, webové portály, nabídky nakladatelství …