KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR •byl založen v roce 1949; •v posledních deseti letech rozhodoval více.
Advertisements

Dozor Dozor nad výkonem samostatné působnosti obce krajský úřad MV
Zápisy právních vztahů k nemovitostem
Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR.
Vedení správního řízení
Přezkum rozhodčích řízení a jejich vykonatelnost Mgr. Milan Polák.
Rozhodčí soud pro zdravotnictví Externí přezkum nároků z veřejného zdravotního pojištění JUDr. Ondřej Dostál, Ph.D., LL.M. České zdravotnické fórum Centrum.
15. Moc soudní a výklad práva
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Právní stát, demokracie a sociální stát Katedra práva.
Dozor nad úvěrovým trhem z pohledu České obchodní inspekce
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky EIA Cesta k environmentálnímu stavitelství (průběh)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
BRUSEL Ia Tomáš Břicháček Seminář ČAK Uznávání a výkon.
Řešte své zahraniční pohledávky opravdu rychle!. Rozhodčí soud při HK ČR a AK ČR byl založen v roce 1949; v posledních deseti letech rozhodoval více než.
Ústavní soudnictví J.Kožiak. Ústava - čl. 83 a následující Ústava - čl. 83 a následující Zákon o ústavním soudu č. 182/1993 Zákon o ústavním soudu č.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 3 - KS VŠFS 2014.
VY_32_INOVACE_ 09 - Moc soudní. Soudní moc vykonávají jménem republiky nezávislé soudy Ústava zdůrazňuje nezávislost a nestrannost soudců VY_32_INOVACE_.
UZNÁNÍ A PROHLÁŠENÍ VYKONATELNOSTI ROZHODNUTÍ
ÚSTAVNÍ VÝVOJ A ÚSTAVNÍ
1 Soudní ochrana v oblasti správy věcí veřejných Jitka Bělohradová.
1 Stavební zákon - účast veřejnosti Jitka Bělohradová.
Snížení základního kapitálu akciové společnosti – základní zásady
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO.
Dělba moci Moc soudní.
Vnitřní závazné předpisy
ÚSTAVNÍ PRÁVO Moc soudní v ČR
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
VZTAH SOUDNICTVÍ OBECNÉHO A ROZHODČÍHO PŘEDNÁŠKA Č. 4.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ
Tento studijní materil byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Správní proces Úvodní přednáška JUDr. Petra Foltasová.
Návrh znění pracovní smlouvy. Pracovní smlouva uzavřena v souladu s ustanovením § 33 zákona č. 262/2007 Sb., zákoníku práce ve znění pozdějších předpisů.
PATOLOGICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY I ČÁST. DĚLENÍ A) mohou způsobit přímo neplatnost doložky B) působí spíše problémy v zahájení či postupu v řízení.
UZNÁNÍ A VÝKON CIZÍCH ROZHODČÍCH NÁLEZŮ PŘEDNÁŠKA Č. 6.
MEDIACE ČESKÁ ZKUŠENOST III. KONZULTACE. OSNOVA 1. ZÁKONNÉ PODMÍNKY PRO REALIZACE MEDIACE V ČESKÉ REPUBLICE 2. K PROCESU MEDIACE POJETÍ MEDIACE VZTAHY.
Soudní ochrana práva veřejnosti na účast ve veřejné správě 28. dubna 2010.
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová Tereza Kyselovská.
1 Dáky v nemoci, mateřství a rovnocenné otcovské dávky.
Hospodaření s majetkem obcí a krajů. Úvodem právní úprava obsažená v OZř a KZř je velmi kusá široký prostor pro uplatnění obecných předpisů (občanský.
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS Určení práva pro rozhodování sporů Vnitrostátní spory Podle příslušné smlouvy Obchodní zvyklosti Mezinárodní.
1 Exekuční právo-modelové řízení I. část JUDr. Ing. Radovan Dávid, Ph.D.
1 Referendum Jitka Bělohradová. 2 Referendum Projev přímé formy demokracie –Jeho zvláštní projevy: plebiscit, veto –Další formy přímé demokracie: lidová.
Účast veřejnosti ve veřejné správě 12. května 2009.
1 Účast veřejnosti na rozhodování ve veřejné správě – základní pojmy Jitka Bělohradová.
Občanské právo procesní
Správní řád -vybrané instituty
Řešení sporů – úvod I. konzultace Naděžda Rozehnalová.
Základy koncernového práva MV608K Právo obchodních společností 1.
Ochrana práv spotřebitelů v energetických odvětvích JUDr. Petr Scholz, Ph.D. ředitel sekce legislativně správní Praha, květen 2013.
Magistrát města Mostu Radniční 1/ Most IČ: DIČ: CZ Seminář pro žadatele Dotační program 2016 úvod
Rozhodčí řízení Přednáška VŠFS Právní povaha RŘ - zákon úprava rozhodování majetkových sporů nezávislými a nestrannými rozhodci Výsledkem.
Správní řízení Vendula Povolná Ekologický právní servis Září 2007.
Vymáhání daní Základy finančního práva Olga Sovová.
Školský zákon ve vztahu k zákonným zástupcům (pro ředitele málotřídní školy) Zákon č. 561/2004 Sb., o předškolním, základním, středním, vyšším odborném.
Uznání a výkon cizího rozhodnutí JUDr. Tereza Kyselovská.
ORGÁNY PRÁVNÍ OCHRANY A SANKCE
Rozhodčí řízení Přednáška 6 VŠFS 2016.
Registr smluv v kontextu zákona o zadávání veřejných zakázek
ADR a rozhodčí řízení Přednáška 4 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 9 VŠFS 2016.
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Exportujte do zahraničí, ale obchodní spory řešte v ČR
Rozhodčí řízení Přednáška 7-8 VŠFS 2015.
Finanční arbitr 26. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Rozhodčí řízení Přednáška 7 VŠFS 2016.
Rozhodčí řízení Přednáška 10 VŠFS 2016.
Důvodová zpráva a RIA 2. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Legislativní pravidla vlády II - věcný záměr, návrh zákona
ČR a EU, judikatura ÚS, Ústava ČR, pojem „ultra vires“
ÚSTAVA ČESKÉ REPUBLIKY
ARBITRÁŽNÍ ŘÍZENÍ A NOVÝ OBČANSKÝ ZÁKONÍK
Transkript prezentace:

KONZULTACE ČÍSLO 2 NĚKOLIK POZNÁMEK KE SPOTŘEBITELSKÉMU ROZHODČÍMU ŘÍZENÍ 1

OSNOVA 1.ÚVOD 2.PROBLEMATICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY 3.NÁVRH NOVELY 4.JEDNOTLIVÉ BODY 2

ÚVOD – PROBLÉMY S ROZHODČÍM ŘÍZENÍM OCHRANA SPOTŘEBITELE – VIZ I EVROPSKÉ SMĚRNICE PROSTŘEDÍ V ĆR REAKCE VRCHNÍHO SOUDU V PRAZE A NEJVYŠŠÍHO SOUDU ĆR LEGISLATIVNÍ ŘEŠENÍ 3

PROBLEMATICKÉ ROZHODČÍ DOLOŽKY ŘÍZENÍ AD HOC NEUVEDENÍ PRAVIDEL NEUVEDENÍ ROZHODCE 4

NÁVRH NOVELY Cíle: zvýšit ochranu spotřebitele jako slabší strany ve spotřebitelských sporech (a tím vyrovnat pozici s ochranou hmotně právní) obnovit důvěru veřejnosti v rozhodčí řízení 5

Novela obsahuje k zajištění cílů: a) povinnost uzavírat rozhodčí smlouvu na samostatné listině a nikoli jako součást hlavní smlouvy upravující práva a povinnosti stran, b) povinnost uvádět v rozhodčí smlouvě určité údaje obligatorně, c) povinnost informovat včas spotřebitele o následcích uzavření rozhodčí smlouvy, c) zpřísnění kvalifikačních podmínek na osobu rozhodce, d) povinnost rozhodců rozhodovat spotřebitelské spory v souladu s právními předpisy na ochranu spotřebitele, a e) zavedení možnosti soudního přezkumu, zda v rozhodčím řízení bylo rozhodnuto v souladu s právními předpisy na ochranu spotřebitele. Pozor – platí pro ad hoc rozhodčí řízení. 6

POKRAČOVÁNÍ d) zpřísnění kvalifikačních podmínek na osobu rozhodce, e) povinnost rozhodců rozhodovat spotřebitelské spory v souladu s právními předpisy na ochranu spotřebitele, a f) zavedení možnosti soudního přezkumu, zda v rozhodčím řízení bylo rozhodnuto v souladu s právními předpisy na ochranu spotřebitele. Pozor – platí pro ad hoc rozhodčí řízení. 7

Navrhovaný obsah rozhodčí smlouvy má mít informace o: a) rozhodci nebo o tom, že rozhoduje stálý rozhodčí soud, b) způsobu zahájení rozhodčího řízení, c) odměně rozhodce, o předpokládaných druzích nákladů, které mohou spotřebiteli v rozhodčím řízení vzniknout a o pravidlech pro jejich přiznání 8

POKRAČOVÁNÍ d) místu konání rozhodčího řízení, e) způsobu doručení rozhodčího nálezu spotřebiteli, a f) skutečnosti, že pravomocný rozhodčí nález je soudně vykonatelný. 9

A CO PŘEZKUM? Rozhodčí nálezy vydané ve spotřebitelských sporech bude možné napadnout i z věcných důvodů. Novela zákona stanoví právo obrátit se na soud s návrhem na zrušení rozhodčího nálezu, pokud rozhodce rozhodoval v rozporu právními předpisy stanovenými na ochranu spotřebitele nebo pokud bylo rozhodnuto ve zjevném rozporu s dobrými mravy či veřejným pořádkem. PROBLÉM NEBO DOBRÉ ŘEŠENÍ? 10

11 Děkuji za pozornost Tento studijní materiál byl vytvořen jako výstup z projektu č. CZ.1.07/2.2.00/ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.