Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.14 Netradiční omáčky1 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2
PŘÍLOHY A DOPLŇKY K HLAVNÍM POKRMŮM Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:bešamel, veloute, demiglace, vinagrette Anotace: Materiál je určen k seznámení se s netradičními a méně používanými omáčkami v teplé kuchyni.
NETRADIČNÍ OMÁČKY 1
Bešamel: světlá jíška + mléko + sůl + muškátový květ Je základem k omáčkám: Bohemia – bešamel + bílé víno Cibulová – bešamel + cibule dušená na másle Krémová – bešamel + smetana, máslo, žloutky Mornay – bešamel + žloutky + strouhaný sýr
NETRADIČNÍ OMÁČKY 1 Veloute: světlá jíška + vývar na zjemnění - smetana + žloutky je pojmenována podle použitého vývaru: rybí veloute drůbeží veloute zvěřinové veloute hovězí veloute
NETRADIČNÍ OMÁČKY 1 Veloute je základem k omáčkám: Ciboulette – velute + pažitka nebo cibulka Citronová rybí – rybí veloute + citronová šťáva + kůra + muškátový květ + žloutky a máslo na zjemnění Česká houbová – hovězí veloute + dušené houby + zjemnění kysanou smetanou
NETRADIČNÍ OMÁČKY 1 Španělská: Hnědá základní omáčka je základem pro omáčky: Česká jalovcová – španělská omáčka + dušené hříbky na slanině Zvěřinová – španělská omáčka + zvěřinový vývar + červené víno na dochucení
OPAKOVÁNÍ Jaké omáčky připravíš z bešamelu? Omáčku bohemia, cibulovou, krémovou, mornay. Jaké omáčky připravíš z veloute? Ciboulette omáčku, citronovou rybí, českou houbovou. Jaké omáčky připravíš ze španělské omáčky? Českou jalovcovou a zveřinovou.
OPAKOVÁNÍ OMÁČKY: Jalovcová Bohemia Citronová rybí Zvěřinová Cibulová Ciboulette Krémová Mornay ZÁKLAD:
OPAKOVÁNÍ OMÁČKY: Jalovcová Bohemia Citronová rybí Zvěřinová Cibulová Ciboulette Krémová Mornay ZÁKLAD: Španělská Bešamel Veloute Španělská Bešamel Veloute Bešamel
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.