Úvod do supervize Jitka Navrátilová 5.3. 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Videotrénink interakcí
Advertisements

Dita Pelantová Šárka Lukešová 3.VSRR
Management Ing. Jan Pivoňka.
Vstup absolventů středních škol na trh práce
Zvládání rizik vyplývajících z pracovního stresu ve společnosti EDUCACONSULT M&J Consulting Pardubice, Česká republika
Martina Pastuchová klinický psycholog a terapeut, supervizor
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
1 Týmová práce TYMP 2/ C3 Manažer a leader. Klíčové kompetence. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJ PRACOVNÍKŮ - 5 Řízení lidských zdrojů.
Případová studie: UNIC-Services Ltd. Firma UNIC-Services  Založena roku 1993 IT pracovníkem, jménem Saara Remes-Ulkunniemi  Firma nabízí vzdělávací.
Analýza a popis pracovního místa
Role supervize v bilanční diagnostice BDg z pohledu poradce pro dospívající z dětských domovů Tento projekt je financován z ESF a státního rozpočtu ČR.
Na Poříčí 12, Praha 1, tel.: , fax: Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová.
KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Název projektu: KLÍČ K ROZVOJI PROFESNÍCH KOMPETENCÍ Soukromá vyšší odborná škola sociální o.p.s., Jihlava (projekt.
SCHOLA SERVIS od roku 2006 realizovala celkem 9 projektů financovaných fondy Evropské unie 8 projektů úspěšně ukončila, jeden je od roku 2012 v realizaci.
Úvod do supervize Mgr. Klára Aronová
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Etická výchova ve školách – projekt 2010 Začínáme u mladé generace.
Význam odborné praxe v rámci vysokoškolského profesního vzdělávání
Pracovní skupina Pracovní skupinu tvoří určitý počet osob na jednom pracovišti, kteří jsou spjatí společnou činností, vnitřní strukturou sociálních pozic.
Aktuální rizika dobrovolnického programu v nemocnicích a význam metodických doporučení MUDr.Ivana Kořínková Garant a konzultant zdravotně sociálních dobrovolnických.
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Základní škola a Odborná škola Zbůch, V Sídlišti 349, Mgr. Milena Peteříková Konference projektu 11. listopadu 2009 Studijní a vědecká knihovna,
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
On-line forma výuky Cvičení z techniky a technického vzdělávání Zpracoval: Jan Drobný (209671)
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
1 Týmová práce TYMP 1/ C1 Význam týmové práce. Tým a skupina. Pavla Kotyzová UNIVERZITA TOMÁŠE BATI VE ZLÍNĚ, FAKULTA MULTIMEDIÁLNÍCH KOMUNIKACÍ, ÚSTAV.
Supervize v rámci sociální práce Specifické metody SP LS 2014 Specifické metody SP LS 2014.
Systém 360° zpětné vazby v Cabot Corp.
(Katedra psychologie FF UK Praha)
Mgr. Michal Majer, KAPPA-HELP Přerov
Supervizní vztah Jitka Navrátilová Vztah jako předpoklad učení Vztah mezi supervizorem a supervidovaným je centrem celého procesu. Supervizní.
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
Řídící struktury, malé a velké organizace
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Projektová výuka na školách HEURÉKA CZ, spol. s r.o vzdělávací společnost pro podporu a rozvoj efektivity a adaptability lidských zdrojů a mezilidských.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Andrea Brožová Doubková
OBHAJOBA BAKALÁŘSKÉ DIPLOMOVÉ PRÁCE
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
Supervize. Slovo supervize můžeme doslovně přeložit jako nadhled. Jde o činnost, při které supervizor pomáhá pracovníkovi (supervidované osobě) získat.
Supervize Dr. Martina Richterová Těmínová. Supervize je: Intensivní, mezilidsky zaměřený individuální vztah, v němž je úkolem jedné z osob usnadňovat.
PEČOVATELSKÉ CENTUM PRAHA 7 Domov Svojšice Realizace systému profesního vzdělávání v Domově Svojšice.
Další vzdělávání v sociálních službách Potřeba nebo netřeba?
Zhodnocení II. zahraniční stáže Mgr. Petra Trtíková vedoucí zdravotního úseku.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Praxe Úvod do supervize Jitka Navrátilová
SUPERVIZE z Jak se učit ze zkušenosti svého týmu? Mgr. et Mgr. Veronika Víchová CACIO 8.září 2016
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů ve zdravotnictví
HARTMANN partnerem ve vzdělávání profesionálů v sociálních službách
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Analýza vnitropodnikové komunikace ve vybrané organizaci Autor práce: Zdeňka Sukdoláková Vedoucí.
Zpětná vazba Jitka Navrátilová
Vytváření pracovních míst – jejich analýza a popis
Analýza potřeb škol Většina škol rozvíjí inkluzívní vzdělávání prostřednictvím činností spadajících do základní nebo mírně pokročilé úrovně. Inkluzívní.
PROFESE UČITELE Radek Šír.
Úvod do supervize Jitka Navrátilová
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Vztah řízení výkonu a pracovního hodnocení zaměstnanců ve vybraném.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Metoda VTI Intenzivní forma pomoci v domácím prostředí rodiny, přímo tam, kde problém vzniká (80.léta 20. stol. v Holandsku) Rodiny, které mají obtíže.
Fáze ÚOS Jitka Navrátilová.
Osobnost supervizora Jitka Navrátilová
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Výstupy pracovních skupin
Mgr. Monika Havlíčková Olomouc
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Úvod do supervize Jitka Navrátilová 5.3. 2013

Kdo jsme se tu sešli a proč? Kdo jsem? Z jaké jsem organizace/jaké mám zkušenosti se supervizí? Jaký je můj zájem ve vztahu k supervizi? Co bych si odsud chtěl odnést?

Proč supervizi? Sociální pracovník: * sebeobraz * osobnost * schopnost zvládat Podpora: * v rámci organizace * mimo organizaci Stresové reakce * úzkost * nemoc * vyhoření Formy stresu sociálního pracovníka (Pramen: Fineman, 1985: 34) Pracovní systém: * vztahy na pracovišti * klienti * nepostižitelnost úspěchů * organizační vlivy * nedostatek kvalifikace * jiné Osobní systém: * osobní vztahy * zdraví

Co je supervize? (1) Je „čistou mezilidskou interakcí, jejímž obecným cílem je, aby se jedna osoba, supervizor, setkávala s druhou osobou, supervidovaným, ve snaze zlepšit schopnost supervidovaného účinně pomáhat lidem“. (Hess, 1980, s.25)

Co je supervize? (2) Supervize může být definována jako kontrola práce druhého pracovníka se sankční autoritou monitorovat a řídit jeho výkon s cílem zajistit dostatečný výkon (včetně spokojenosti klienta). Caspi, Reid (2002)

Jaké má supervize funkce? Supervize má podle Kadushina (1976) tři hlavní funkce: 1. Vzdělávací 2. Podpůrná 3. Řídící

AD 1/ Vzdělávací funkce supervize Supervizor pomáhá: lépe rozumět klientovi a jeho situaci; více reflektovat své reakce, pocity ve vztahu ke klientovi; lépe rozumět tomu, jak účinkuje zvolený způsob práce s klientem; hledat nové způsoby práce; předává poznatky, zkušenosti.

AD 2/ Podpůrná funkce supervize Supervizor například: pomáhá zpracovávat emoce, které vznikají při kontaktu pracovníka s těžkými, bolestnými i neřešitelnými situacemi; pomáhá zvládat emoce, které vznikají v souvislosti s empatií s klientem; pracuje s emocemi souvisejícími s domnělým/reálným selháním; pracuje s emocemi pracovníka v souvislosti s jeho fungování v organizaci; pracuje s dalšími emocemi, které mohou vzniknout v souvislosti s prací s klientem .

AD 3/ Řídící stránka supervize Supervizor v této funkci: dbá na to, aby klient obdržel službu v příslušné kvalitě; pomáhá v organizaci uplatňovat standardy a pracovní postupy; dbá na etické principy práce s klientem; nese spoluodpovědnost za práci s klientem; má sankční pravomoc vůči svěřenému pracovníkovi.

Přehled úloh supervizora Úloha Funkce Poskytovat prostor, v němž mohou supervidovaní uvažovat o obsahu a procesu své práce Hádej Rozvíjet porozumění a dovednosti v práci Získávat informace a jinou perspektivu týkající se vlastní práce Získat zpětnou vazbu o obsahu i procesu Být uznáván a mít oporu jako člověk i pracovník Zajistit, aby jako člověk a jako pracovník nebyl jedinec nucen zbytečně nést obtíže, problémy, projekce sám Mít prostor k prozkoumávání a vyjádření osobních trápení, vracejících se podnětů, které přináší práce Lépe plánovat a využívat osobní i odborné zdroje Být sám aktivní, nikoliv jen reagovat Zajistit kvalitu práce

Přehled úloh supervizora Úloha Funkce Poskytovat prostor, v němž mohou supervidovaní uvažovat o obsahu a procesu své práce Vzdělávací Rozvíjet porozumění a dovednosti v práci Získávat informace a jinou perspektivu týkající se vlastní práce Vzdělávací/ podpůrná Získat zpětnou vazbu o obsahu i procesu Vzdělávací/podpůrná Být uznáván a mít oporu jako člověk i pracovník Podpůrná Zajistit, aby jako člověk a jako pracovník nebyl jedinec nucen zbytečně nést obtíže, problémy, projekce sám Mít prostor k prozkoumávání a vyjádření osobních trápení, vracejících se podnětů, které přináší práce Podpůrná/řídící Lépe plánovat a využívat osobní i odborné zdroje Řídící/podpůrná Být sám aktivní, nikoliv jen reagovat Zajistit kvalitu práce Řídící

Formy vzdělávací supervize Výuková supervize Orientace na předání maxima informací, zkušeností v dané oblasti. Kasuistická supervize praktikujících studentů ve škole. Výcviková supervize Rovněž zdůrazňuje vzdělávací funkci, supervidovaný je ve výcvikové, učňovské roli. Supervizor má i řídicí odpovědnost. Studenti sociální práce na praxi pod vedením svých instruktorů. Řídící supervize Řídící supervize se uplatňuje zejména tam, kde supervizor je interním zaměstnancem a má roli nadřízeného supervidovaného. S Supervizor je současně vedoucím určitého pracoviště, úseku Poradenská (konzultační) supervize Supervizor je často externistou. Supervidovaný se supervizorem konzultuje otázky bez podřízené vazby. Supervidovaný je spíše zkušený pracovník.

Typy supervize a jejich ne/výhody Typ supervize +++ Klady --- Zápory Individuální Soustředí se na jednotlivého pracovníka a jeho práci. Je intenzivní, dává jednotlivci prostor, umožňuje detailní a dlouhodobé vedení pracovníka i případu. Časová a finanční náročnost. Skupinová Je časově úsporná, ekonomicky výhodnější. Skupina dodává podpůrnou atmosféru. Možnost vytěžit znalosti, osobní i profesní zkušenosti více osob (nejenom kolegů). Nedokáže tak dobře sledovat individuální potřeby. Supervize je ovlivněna skupinovou dynamikou (např. soupeřivost).

Zvláštní formy skupinové supervize Týmová supervize Od skupinové se odlišuje tím, že supervidován je tým pracovníků, který má společnou pracovní vazbu (nejenom supervizi). Supervize mezi kolegy Pokud není dostupný supervizor, lze si pomoci také autosupervizí.

Proces supervize v TCS TCS nabízí soubor kroků, které supervizor i supervidovaný sledují během supervize Tyto kroky mají napomoci systematicky artikulovat a naplňovat vzdělávací cíle. TCS je vlastně automapa pro vedení supervizního sezení.

Supervize A hurá do toho… Děkuji za pozornost