Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola hospodářská a lesnická, Frýdlant Bělíkova 1387, příspěvková organizace Šablona:III/2 Sada:VY_32_INOVACE_TE2.18 Netradiční omáčky5 Vytvořeno: Ověřeno: Třída:SUS2
PŘÍLOHY A DOPLŇKY K HLAVNÍM POKRMŮM Vzdělávací oblast:Odborné předměty Předmět: Technologie Ročník: 1. Autor: Mgr. Bc. Eva Štrosnerová Časový rozsah:1 vyučovací hodina Pomůcky:notebook, projektor Klíčová slova:omáčka bagdádská, bavorská, brusinková, česneková, cikánská Anotace: Materiál je určen k seznámení se s dalšími druhy netradičních omáček využívaných při přípravě pokrmů.
NETRADIČNÍ OMÁČKY 5
Bagdádská omáčka: je omáčka připravená z čerstvých žampiónů podušených + majonézy + kečupu + nastrouhané okurky + cibule
NETRADIČNÍ OMÁČKY 5 Barbecue omáčka: je omáčka z rajčatového pyré + cibule + česneku + chilli papriček vhodná jako příloha ke grilovaným pokrmům
NETRADIČNÍ OMÁČKY 5 Bavorská bylinková omáčka: je omáčka z nasekaných bylinek + majonézy + jogurtu + cukru + sojové omáčky + citronové šťávy
NETRADIČNÍ OMÁČKY 5 Brusinková omáčka: je z brusinek + kečupu + dalších surovin je vhodná k: pečeným a grilovaným masům uzenému masu zvěřině nevhodná je k: rybám
NETRADIČNÍ OMÁČKY 5 Bylinková omáčka k fondue: je studená omáčka vhodná jako příloha k masovým fondue
NETRADIČNÍ OMÁČKY 5 Česneková omáčka: je připravená ze: zakysané smetany + prolisovaného česneku + nasekané petrželky + čerstvě drceného pepře je to studená omáčka krémové barvy
OPAKOVÁNÍ Jaká omáčka je z podušených žampiónů? Omáčka bagdádská. Z jakých surovin je omáčka bavorská? Je z bylinek, majonézy, jogurtu, cukru, sojové omáčky a citronové šťávy. K čemu není vhodná brusinková omáčka? K pokrmům z ryb.
OPAKOVÁNÍ Jaká omáčka je vhodná k masovému fondue? Omáčka bylinková k fondue. Jakou barvu má omáčka česneková? Je krémově zabarvená. Z jakých surovin je připravená česneková omáčka? Je ze zakysané smetany, česneku, pažitky a pepře.
Použité zdroje ŠINDELKOVÁ, Alena. Kuchařské práce – Technologie 1.díl.1.vyd. Praha: Parta, 2001, ISBN Pokud není uvedeno jinak, jsou použité objekty vlastní originální tvorbou autora. Materiál je určen pro bezplatné používání pro potřeby výuky a vzdělávání na všech typech škol a školských zařízení. Jakékoliv další využití podléhá autorskému zákonu. Veškerá vlastní díla autora (fotografie, videa) lze bezplatně dále používat i šířit při uvedení autorova jména.