1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Struktura daní v ČR.
Advertisements

Podnikání Podnikáním se rozumí soustavná činnost prováděná samostatně podnikatelem vlastním jménem a na vlastní odpovědnost za účelem dosažení zisku. Podnikatelem.
OCHRANA DUŠEVNÍHO VLASTNICTVÍ v České republice a EU
Účtování daní Pro účtování daní se používají účty:
Struktura daní v ČR.
Prekérní pracovněprávní vztahy větší flexibilita na úkor zaměstnanců Jaromíra Kotíková VÚPSV.
Vize daňové reformy doc. Ing. Alena Vančurová, Ph.D. Vysoká škola ekonomická v Praze Fakulta financí a účetnictví Katedra veřejných financí
SOCIÁLNÍ POLITIKA STÁTU
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
Kratochvil Nezbytné znalosti podnikatele ve venkovské turistice Ing. Marie Stříbrná Podnikatelské minimum a další aspekty Právní minimum Standard.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Podmínky zápočtu VFA Docházka 50% Docházka 50% Prezentace referátu Prezentace referátu Test Test.
Komerční a nekomerční pojištění
Podnik, jeho cíle a funkce
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra. Veřejné finance Finance představují proces tvorby, rozdělování a užití peněžních fondů a peněžního kapitálu. Finance.
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Příjmy a výdaje v daňové evidenci
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
Právní procesy. Právní řád Předpisy zákonné –Ústava –Ústavní zákony –Zákony –Zákonná opatření Předpisy prováděcí –Vládní nařízení –Vyhlášky –Vyhlášky.
Podnik 6.hodina. Podnik jako soubor osobních,hmotných a nehmotných složek podnikání Podnik je právně samostatný subjekt trhu, zakládaný a provozovaný.
ÚČTOVÁNÍ VE TŘÍDĚ 3: ZÚČTOVACÍ VZTAHY (základní schémata)
ŽIVNOSTENSKÝ ZÁKON Upravuje vstup do podnikání. POJMY ŽIVNOST Soustavná činnost provozovaná samostatně, vlastním jménem, za účelem dosažení zisku a za.
Veřejné finance Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.  Je schvalován každý rok parlamentem  Obsahuje část příjmovou a část výdajovou VY_32_INOVACE_ 17 Státní rozpočet.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D., Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 6. října 2014.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Daňová teorie a politika
Daňová soustava I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Základy daní úvod do českého daňového systému
Zdanění subjektů terciárního sektoru
Finanční gramotnost Jana Leciánová Gymnázium Uherské Hradiště, 2013 Pojištění.
Právní procesy.
Typy rozpočtů Název školyGymnázium Zlín - Lesní čtvrť Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuRozvoj žákovských kompetencí.
VEŘEJNÉ ZDRAVOTNÍ POJIŠTĚNÍ
Úvod do zvláštní části správního práva Správa na úseku živnostenského podnikání Pro bakaláře.
Základní prvky daňové techniky
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary, Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. JANA KOVAŘÍKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_09_DAŇOVÁ.
DANĚ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
POVINNÉ A NEPOVINNÉ POJIŠTĚNÍ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu
PŘÍMÉ A NEPŘÍMÉ DANĚ Kristýna Nevolová Lucie Krausová C2A.
Daňová soustava v ČR Daně tvoří významnou část příjmů státního rozpočtu a jsou významným nástrojem ovlivňování ekonomiky státem Daně tvoří významnou část.
Státní rozpočet a daně Občanský výchova 9. ročník.
ZÁKONNÁ POJIŠTĚNÍ - teorie Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková.
Finanční právo Nováčková Dominika, Kateřina C3A. Finanční právo souhrn právních norem, obsahem jsou finanční vztahy, to znamená vztahy získávání, shromažďování,
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. října 2015.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Osnova: 1.Význam daňové soustavy 2.Definice daně 3.Právní úprava daní 4.Rozdělení daní v ČR 5.Základní pojmy 6.Otázky k opakování s řešením 7.Zdroje Daňová.
Určeno pro: žáky 4.ročníku středních škol Vzdělávací obor: Základy společenských věd, Občanská nauka Tematický okruh: Základy práva Téma: Finanční právo.
Daňový systém ČR Rozdělení daní. 3. ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání Název vyučovací oblasti: Podnik Ročník / obor studia: II. – III. r./ Hotelnictví.
FINANČNÍ GRAMOTNOST DANĚ ZŠ HejniceZ. Hyxa. DANĚ Daně a veřejné rozpočty daně jsou jedním ze zdrojů příjmů veřejných rozpočtů. Veřejné rozpočty jsou státní,
Obsah veřejných rozpočtů I 4. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 37.
DAŇOVÁ SOUSTAVA.
Správa sociálního zabezpečení
Obecná část daňového práva procesního I
Prof. Ing. Václav Vybíhal, CSc.
Obecná část daňového práva procesního I
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název školy: SOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast: Ekonomie Předmět: Finanční gramotnost Tematický.
Název projektu: Moderní škola
EVIDENCE VÝNOSŮ A NÁKLADŮ V ÚČETNICTVÍ
Daňová soustava v ČR Daňová soustava v ČR Musí odpovídat soustavám EU
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Základy podnikání živnostenské podnikání, postup při ohlášení živnosti
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Transkript prezentace:

1 Optimalizace daní a odvodů podniku VŠFS, Zima 2006 Jiří Přibyl

2 Podnik, daně a odvody

3 Podnik je soubor hmotných, osobních a nehmotných složek podnikání. K podniku náleží věci, práva a jiné majetkové hodnoty, které patří podnikateli a slouží k provozování podniku nebo vzhledem k své povaze mají tomuto účelu sloužit. Podnik je společenství lidí a prostředků, které jsou spojeny za účelem zabezpečování různých činností za účelem zajištění vlastního prospěchu. Podnik vstupuje na trh a zabezpečuje pro jiné různé výkony (zboží nebo služby) za účelem dosažení zisku.

4 Podnik, daně a odvody vlastníkem podniku je podnikatel:  fyzická osoba  právnická osoba podnikatel je daňovým subjektem  poplatníkem  plátcem

5 Podnik, daně a odvody daně:  daň z příjmů fyzických osob  daň z příjmů právnických osob  daň z přidané hodnoty  daň silniční  daň z nemovitostí  daně spotřební  daň z převodu nemovitostí, darovací, dědická

6 Podnik, daně a odvody další odvody:  pojistné na všeobecné zdravotní pojištění  pojistné na sociální zabezpečení a příspěvek na státní politiku zaměstnanosti  pojistné zákonného pojištění odpovědnosti zaměstnavatele za škodu při pracovním úrazu nebo nemoci z povolání  místní poplatky  různé poplatky podle zvláštních předpisů (např. za vypouštění odpadních vod, za odběr podzemních vod a další)

7 Podnik, daně a odvody minimalizace – co největší snížení daňové povinnosti umožněné daňovými předpisy snaha o minimalizaci může být cíleně využívána státem k motivaci subjektů optimalizace – řízení daňové povinnosti v dlouhodobějším horizontu, nejen z pohledu jedné daně

8 Podnik, daně a odvody daňová úspora – snížení daně na základě možností daných zákonem, úspory mohou být spojeny se stimulačním efektem vyhýbání se dani – snižování daňové povinnosti vyhledáváním skulin v daňových předpisech daňový únik – jednání neoprávněně zkracující daňovou povinnost, při větším rozsahu může zakládat trestný čin krácení daně