Dnes ty mně, zítra já tobě!

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sociální služby SOZ.
Advertisements

Role vztahu v pomáhajících profesích Prezentace v předmětu PORADENSTVÍ VE VZDĚLÁVÁNÍ.
Krok do života 1 projekt, který pomáhá mladým lidem odcházejícím z dětských domovů vstoupit do samostatného života.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost TATO PREZENTACE JE FINANCOVÁNA EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
Sebehodnotící zpráva oboru speciální pedagogika na PdF MU
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Pedagogika jako věda (vědecká disciplína)
Ústav pedagogických věd
Poradenství jako specifický druh psychologické pomoci
„Jekhetanes“ aneb spolu Sophia Dvořáková. KDO JSME? Šance pro Tebe je nestátní nezisková organizace. Šance pro Tebe působí v Pardubickém kraji, sídlo.
PORADENSKÉ PRACOVIŠTĚ POMÁHÁ INKLUZÍVNÍMU VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ ZÁKLADNÍ ŠKOLY.
PORADENSTVÍ ŠKOLA POVOLÁNÍ PŠP Zdokonalení diagnostického a poradenského systému v oblasti vzdělávání a volby povolání.
Doc. Michal Kaplánek, Th. D.
Školní poradenské pracoviště
Zařízení pro děti vyžadující okamžitou pomoc
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
► Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Školní poradenské pracoviště
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Středisko integrace menšin Opava Husova
Konflikty uvnitř interdisciplinárního týmu Proč vznikají a co se s nimi dá dělat Mgr. Radka Alexandrová Psycholožka DLBsH Rajhrad.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Čujkovova 31 Ostrava – Jih tel: tel:
Akademické centrum poradenství a supervize Nový subjekt mezi vysokoškolskými poradnami Vznik ACPS je součástí projektu „Zkvalitnění vzdělávání a odborné.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Teorie a metodika výchovy 2. lekce Základní pojmy Hodnoty ve výchově
Minimální preventivní program školy
Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako doplňující výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika.
Studijní program /obor Speciální pedagogika na Pedagogické fakultě MU
Multidisciplinární spolupráce ve zdravotnictví (MS)
Ústav pedagogických věd Masarykova univerzita. Personální obsazení Vedoucí pracoviště doc. PhDr. Milan Pol, CSc.
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
SPLBP_ZSE Základy speciální pedagogiky Etopedie
Praxe ve školní psychologii
PORADENSKÁ PSYCHOLOGIE JAKO ODBORNÁ A PROFESNÍ ČINNOST:
Praxe ve školní psychologii Školní psychologie jako aplikovaná psychologická disciplína.
Katedra sociální pedagogiky na Pedagogické fakultě MU Projekty zaměřené na zvyšování životních a profesních perspektiv sociálně znevýhodněných skupin.
Ústav pedagogických věd Mostní Zlín Tel: Fax:
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Poradenství v sociálních službách. Sociální poradenství Základní Odborné.
Psychologické disciplíny II. Část Aplikované. Jedná se o obory, které zkoumají určitou konkrétní oblast lidské činnosti z psychologických aspektů Jedná.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Speciální pedagogika Doc. PaedDr. Olga Zelinková, CSc.
1 Budoucnost péče o ohrožené děti Mgr. Jaroslav Fidrmuc zástupce náměstka ministryně pro vzdělávání Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
Zdravotně znevýhodnění jako cílová skupina sociálních služeb.
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Navazující magisterské studijní programy platnost od roku 2017/2018
KATEDRA SPECIÁLNÍ PEDAGOGIKY Bakalářské STUDIUM
ZŠ Integra na cestě… Ing. Libor Podešva, Ph.D.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji
4. Pedagogika sportu v systému věd
Seminář ke speciální pedagogice 1
PEDAGOGIČTÍ PRACOVNÍCI
Pedagogika jako vědecká disciplína
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Speciálně pedagogická diagnostika
Středisko výchovné péče FRÝDLANT
KKOV M/01 Maturitní obor 4-letý – denní forma
Základní pojmy speciální pedagogiky
PORUCHY CHOVÁNÍ ŽÁKŮ A JEJICH NÁPRAVA
Syndrom vyhoření a vzdělávání v sociální práci v pregraduálním studiu
§ 49 Domovy pro seniory. V domovech pro seniory se poskytují pobytové služby osobám, které mají sníženou soběstačnost zejména z důvodu věku, jejichž.
VĚDA A PRAXE RŮZNÁ POJETÍ PŘEDMĚT A METODY
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Středisko rané péče SPRP, pobočka Brno
Pedagog.
Transkript prezentace:

Dnes ty mně, zítra já tobě!

Pomáhající profese Profese - druh pracovní činnosti vyžadující odbornou přípravu Povoláním - označujeme určitou pravidelně vykonávanou pracovní činnost. Je vykonávána za mzdu. Povolání si lidé vybírají na základě svých schopností a znalostí.

Základní oblasti působení pomáhajících profesí: Zdravotnictví Školství Sociální sféra

Které jsou ty „pravé“??? učitel bankovní makléř právník školník vychovatel zdravotní sestra ekomon prodavač psychiatr terénní soc. pracov. účetní psycholog policista řidič

Rizika??? empatie vysoká psychická náročnost rychlé rozhodování, řešení akutních situací (někdy krizová intervence)‏ syndrom vyhoření (burn out)‏

Sociální pedagog versus...? Sociální pracovník Pedagog volného času Vychovatel Speciální pedagog Pomáhající profese ve škole

vs. sociální pracovník Sociální pracovník je orientován na potřeby základní a fyziologické, sociální pedagog se orientuje na uspokojování tzv. metapotřeb (např. seberealizace)‏ sociální pracovník – pomáhá tady a teď x sociální pedagog: usiluje o změnu a rozvoj osobnosti prostřednictvím výcho- vy, následná pomoc

vs. pedagog volného času Organizuje volný čas cílové skupiny; Sociální pedagog se zaměřuje na výchovné problémy objevující se ve volném čase, plánuje volný čas s výchovným a preventivním záměrem. Soc. pedagog se zaměřuje na sekundární a terciární prevenci ve volném čase s cílem ke změně životního stylu. Důležité je terapeutické působení.

vs. vychovatel Domovy mládeže, internáty, dětské domovy... Sociální pedagog může tuto profesi vykonávat podle zákona o pedagogických pracovnících. Jeho funkce je zde především preventivní.

vs. speciální pedagog Somatopedie, psychopedie, oftalmopedie, surdopedie, logopedie, etopedie; Velké pole působnosti sociálního pedagoga v inkluzivním přístupu („Je normální být jiný“) můžeme spatřovat v přípravě prostředí. Etopedie je mnohdy vnímána jako hraniční disciplína mezi těmito dvěma obory.

vs. pomáhající profese ve škole Sociální pedagog by mohl být koordinátorem výchovně pedagogických funkcí (zatím není v katalogu pedagogických profesí); Mohl by i pracovat jako: výchovný poradce, školní metodik prevence... Sociální pedagog by měl ve škole možnost působit jak na žáky tak i na učitele a tím vytvářet přznivé klima školy (vytvářel by a realizoval preventivní programy atd.);

vs. poradce Sociální pedagog by se měl orientovat ve formách další pomoci a způsobech jejich působení, sám doplňuje informace klientům. Odborné poradenství při akutních krizích do jeho kompetencí nenáleží. Zajisté by mohl být odborníkem v poradenství životního stylu, osobnostního rozvoje, seberealizace a integrace.

Závěrem Emancipace oboru (z hlediska profesionálních aktivit, vyvíjených při práci s klientem, zohlednit a zdůraznit nutnost sociálně-pedagogického přístupu). Sociální pedagog vyniká svou schopností pracovat s každým členem polečnosti, pozitivně ovlivnit životní styl jedince, poskytnou mu odborné poradenství a v případě potřeby s ním dlouodobě na změnách v jeho životě pracovat. Činnosti sociálního pedagoga mají preventivní charakter a především dlouhodobé dopady.

Literatura: KRAUS, B. Základy sociální pedagogiky. MAŇÁK, J et al. Kapitoly ze sociální pedagogiky a sociální psychologie. SOJÁK, P. (ed.) Symposium sociální pedagogiky na Pdf MU 2 PŘADKA, M.; KNOTOVÁ, D.; FALTÝSKOVÁ, J. Kapitoly ze sociální pedagogiky