Modely mentální retardace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Komunikace s uživateli knihoven s mentálním postižením Eva Cerniňáková Městská knihovna v Praze.
Advertisements

Zákon o sociálních službách
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Analýza pracovního místa Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Výhody & nevýhody tvorby Projektu podpory zdraví vzhledem k tvorbě Školního vzdělávacího programu Tomáš Blaha SZÚ Praha 2005.
Podpůrný metodický seminář I.
TEORETICKÉ OTÁZKY BEZPEČNOSTI
Socializace Škola: Cyrilometodějské gymnázium a střední odborná škola pedagogická Brno Označení: CZ.1.07/1.5.00/ , VY_32_INOVACE_nov42 Autor Mgr.
AKTIVNÍ STÁRNUTÍ A MEZIGENERAČNÍ SOLIDARITA, ČILI JAK VŠTE VEDE STUDENTY K RESPEKTU A CHÁPÁNÍ STARŠÍCH OBČANŮ Mgr. Lenka Hrušková, Ph.D. VŠTE v Českých.
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
Psychopedie zabývá se klienty s mentální retardací, poruchami duševními (pervazivní vývojové poruchy, SPU a poruchy chování, schizofrenií, afektivními.
Podpora jedinců s postižením při vstupu na volný trh práce v Rakousku PhDr. Lucie Procházková.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Problematika supervize pracovníků v sociálních službách
Předmět sociologie Věda společenská a behaviorální
Psychologie osobnosti a sociální psychologie. Alfréd Adler (1870 – 1937)  Zakladatelem druhé vídeňské psychologické školy  Za základní význam v životě.
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Vznik lidského myšlení Filip Bordovský. Vznik lidského myšlení Rozum, neboli schopnost myslet se u lidí vyvinula na základě velkého množství faktorů:
ZÁKLADY SPECIÁLNĚPEDAGOGICKÉ DIAGNOSTIKY
Zdravá škola.
Kvalita praktické výuky a masové vzdělávání: zkušenosti PdF Vlastimil Švec & Tomáš Janík Edukační praxe v éře masového vzdělávání 6. listopadu 2013.
PSYCHOLOGIE LIDSKÉHO VÝVOJE
Psychologie II Sociální psychologie
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
 Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o.  Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT  Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Alternativní a augmentativní komunikace
Magisterské studium navazující I. ročník navazujícího studia – učitelství zdravotnických předmětů pro střední školy.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Poradenství pro zdravotně postižené Pojetí a přínos kurzu Anna Kučerová.
PSYCHOLOGIE JE VĚDNÍ OBOR, KTERÝ SE ZABÝVÁ PROŽÍVÁNÍM (PSYCHICKÝMI JEVY) A CHOVÁNÍM ČLOVĚKA.
Pedagogická diagnostika
INVALIDITA JAKO SOCIÁLNÍ UDÁLOST
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Prezentace a pilotáž finální verze posuzovacího nástroje vybraných komponent a charakteristik kvality výuky cizího jazyka GA ČR P407/11/0262 Podpořeno.
PhDr. Petra Potměšilová, Ph.D.
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS Jitka Navrátilová
Speciální pedagogika jako pedagogická disciplína
UČENÍ EVA JEŘÁBKOVÁ.
Gerontopsychologie v praxi Mgr. Kateřina Bartošová Mgr. Markéta Kukaňová.
Sociální psychologie se zaměřením na sport
Pedagogická diagnostika
Děti v riziku Lenka Hloušková Dana Knotová Petr Novotný Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Praktické dovednosti absolventa z praxe do praxe CZ.1.07/2.2.00/
Vývojová psychologie Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Základy speciální pedagogiky
Pervazivní vývojové poruchy Setkali jste se již s problematikou autismu ? Shlédli jste nějaký film s danou tématikou a co Vás na něm zaujalo ? Jaké znaky.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
Funkce a mezipředmětové vztahy předmětu sociální péče.
Česká koncepce oboru ošetřovatelství.  Vychází z: - Koncepce ošetřovatelství České republiky z roku 1998, - respektuje doporučení: Organizace spojených.
Osobní bezpečí. Sebepojetí Sebepojetí - znamená porozumět sám sobě, svému JÁ, svým náladám, chování Sebepojetí – zahrnuje sebepoznávání, sebehodnocení.
Osobní asistence. osobní pomoc osobám se zdravotním postižením zahrnuje služby, které zmírňují důsledky postižení pro jedince při všech jeho činnostech.
MENTÁLNÍ RETARDACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluMentální.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, o.s. Barbora Uhlířová.
ČLOVĚK s mentálním postižením Společnost pro podporu lidí s mentálním postižením v České republice, z.s. Barbora Uhlířová.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Projekt na podporu neformální péče v ORP Hodonín
Osobnost člověka SPOLEČENSKÁ VÝCHOVA 3
Inteligence DUM_19.
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
Společenská odpovědnost v Rodinném pivovaru BERNARD
Sociální práce s rodinou 4
KOGNITIVNÍ PSYCHOLOGIE
Vzdělávaní a stanovení cílů ÚOS
Standardy pro základní vzdělávání
Zpracovala Ing. Lenka Hřibová, říjen 2017
KOMPETENCE TERMÍN : Oprávněnost, způsobilost, pravomoc
Poznávací proces Mgr. Vladimír Velešík.
KLIMA NAŠÍ ŠKOLY 2018/19 Pravidelné diagnostikování prostředí, ve kterém se vzdělávají naši žáci.
Transkript prezentace:

Modely mentální retardace PhDr. Martin Lečbych SPOLU Olomouc, Středisko podpory integrace Katedra psychologie FF UP Olomouc

Co je model ? Zjednodušením pozorované skutečnosti. Prostředek sloužící k pochopení, výkladu a orientaci. R. D. Laing (2000) – „Tatáž skutečnost pozorovaná z různých hledisek dává vzniknout zcela odlišným popisům. Z odlišných popisů mohou vzniknout zcela odlišné teorie, které vedou ke zcela odlišným způsobům chování.“

Medicínský, limitační model Diagnostický – hodnocení kognitivních a rozumových schopností + hodnocení adaptace jedince na prostředí. Vymezen jednotlivcem. Zdůrazňuje nedostatky a omezení jedince - limity.

Pečující, ochranitelský model Navazuje na medicínský. Předpokládá, že lidé s MR potřebují díky omezením a nedostatkům komplexní péči (často považováni za „chudáčky“). Snaha chránit osoby s MR před neúspěchem a zklamáním. Preferuje se chráněné prostředí.

Popisný model Předchází negativním jevům spojeným s nálepkováním (labeling). Vyhýbá se užívání diagnóz k popisu člověka, hledá alternativní způsoby vyjadřování. Popisuje projevy konkrétního člověka v konkrétním prostředí.

Ekologický, podpůrný model Vznikl ve snaze vytvořit praktický model MR pro oblast integrace. MR není chápána jako absolutní charakteristika vymezená jednotlivcem, ale je chápána jako interakce jedince s faktory prostředí. Rozhodující je podpora osoby s MR.

Pilíře ekologického modelu Možnosti (kompetence) – popisují to, co jedinec dokáže a v čem se dokáže zapojit mezi ostatní. Prostředí – popis nároků, které dané prostředí na jedince klade. Síly, které v prostředí působí. Fungování – míra podpory, kterou jedinec potřebuje, aby dokázal zvládnout nároky prostředí. Čas – určení doby, po kterou bude podpora v daném prostředí působit.

Klasifikace osob podle typu podpory Žádná podpora Dohlížení (monitoring) Pobízení gestem nebo slovem Částečná fyzická asistence Plná fyzická asistence

Měří se pomocí Support intensity scale – Škála míry podpory Oblasti podpory Život v domácnosti Život v komunitě Učení, vzdělávání Zaměstnání Zdraví a bezpečí Sociální aktivity Měří se pomocí Support intensity scale – Škála míry podpory

Výhody ekologického, podpůrného modelu v oblasti integrace Větší využitelnost v praxi. Popis kompetencí a možností umožňuje vytvořit lepší představu o zapojení než popis omezení. Míra podpory odráží konkrétní věci, které člověk k zapojení potřebuje. Míra podpory nekoresponduje se stupněm postižení intelektu. Časová dimenze upozorňuje na vývoj a nutnost zrání osobnosti.

Děkuji Vám za pozornost a přeji hezký zbytek dne PhDr. Martin Lečbych