VODA.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Pro úvod bych se rád podíval na koloběh vody
Základní podmínka života
autor: Jakub Jirák, 8. ročník
zpracovaný v rámci projektu EU
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Voda a její okolí.
Rámci projektu Digitální učební materiál vytvořený v rámci projektu: HUMANIZACÍ ŠKOLSTVÍ K ROVNÝM PŘÍLEŽITOSTEM CZ.1.07/1.4.00/ Dětský domov, základní.
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G
Aktivita č.5: Tajemství chemie
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
VY_32_INOVACE_G Voda Opakovací otázky
podmínka života na Zemi
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Vše o vodě a jejich vlastnostech.
Voda.
Základní vzdělání - 2. stupeň
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/
vypracovala: Vendula skalová
Voda Veronika Drzková, 2.E.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
Druhy vod.
Voda a vzduch = základ života
VODA Kateřina Beranová.
Voda Co o ní víme?.
Voda Zpracoval: Lukáš Holý.
VODA Lukáš Mráček, 2.L VOS a SPŠE Božetěchova 3, Olomouc.
Voda a vzduch.
VODA – DĚLENÍ A ČISTIČKY VODY
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Aktivita č.6: Poznáváme chemii Prezentace č. 6 Autor: Lenka Poláková
Výukový materiál: VY_32_INOVACE_Druhy vod Název projektu: Šablony Špičák Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Šablona: III/2 Autor VM: Mgr. Šárka Bártová.
Voda Jaroslav Martykán 79974
Vzduch Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
VODA.
Voda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Půčková. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky.
Základní podmínka života
Speciální vzdělávací potřeby Klíčová slova Druh učebního materiálu
Opakování voda, vzduch.
4.1 Voda a vzduch Atmosféra Hydrosféra - vzdušný obal Země
Voda je jedna z nejdůležitejších látek na Zemi. Převážná část 97% tvoří oceány a moře (slaná voda). jezera a řeky tvoří 3% (sladká voda), a 2% tvoří.
RZ RZ v ní životVznikl v ní život Koloběh vodyKoloběh vody „obnovitelná“látka Kolem řekKolem řek vznikaly osady a města Civilizace.
Voda a vzduch 1. VODA RZ
ZŠ Benešov, Jiráskova 888 CHEMIE
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Číslo projektu MŠMT: CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu: VY_32_INOVACE_12_05_úvod do chemie Název školy: ZŠ, PŠ a MŠ Česká Lípa, Moskevská 679, příspěvková.
Hydrosféra. obsah úvod skupenství vody výskyt vody v přírodě zásoby vody význam vody funkce vod použití vody oběh vody kontrolní otázky.
Název školyZákladní škola Kolín V., Mnichovická 62 AutorMgr. Jiří Mejda Datum NázevVY_32_INOVACE_05_CH7 TémaRozdělení vody podle použití RočníkSedmý.
VY_32_INOVACE_Slo_I_13 Voda 2 ppt. Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4.
Voda VY_32_INOVACE_1A_16 Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Sada 1 Člověk a příroda MŠ, ZŠ a PrŠ Trhové Sviny.
Voda Mgr. Helena Roubalová
1 VODA Střední škola, Základní škola a Mateřská škola, Karviná, příspěvková organizace VODA / DUM/ VYDMUCHOV/ OWCZARZOVÁ / ČLOVĚK A PŘÍRODA/ 010 Autor:
DĚLENÍ SMĚSÍ... aneb jak rozdělit směs na jednotlivé složky …
VODA vodárna a čistírna odpadních vod Jaké existují druhy vod dle obsahu nečistot? pitná - musí být zdravotně nezávadná - získává se z podzemí či úpravou.
Neživá příroda - voda. Voda Voda je součástí neživé přírody, patří mezi kapalné látky. Voda je bezbarvá (průhledná) látka, bez vůně a bez chuti. Nemá.
Projekt: OP VK Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Autor:
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Tomáš.
VODA ŽIVOTADÁRNÁ KAPALINA.
Výskyt vody v přírodě II.
VODA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ J. E. Purkyně Libochovice
Voda hydrosféra základní podmínka života (tělo člověka – 60 – 70%vody)
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
VY_32_INOVACE_C8-007 HYDROSFÉRA Název školy ZŠ Elementária s.r.o
VODA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název sady materiálů Chemie 8. ročník
NEŽIVÁ PŘÍRODA Anotace: Materiál je určen k výuce přírodovědy ve 4. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními znaky a dělením neživé přírody.
Druhy vod.
3.2 Není voda jako voda Vodu člověk využívá k nejrůznějším účelům. Podle toho rozlišujeme vodu na pitnou, užitkovou a odpadní. PITNÁ VODA - zdravotně.
Transkript prezentace:

VODA

VODA je ZÁKLADNÍ PODMÍNKA PRO ŽIVOT BEZBARVÁ KAPALINA VYSKYTUJE SE TŘECH SKUPENSTVÍCH

SKUPENSTVÍ VODY KAPALNÉ

PLYNNÉ

PEVNÉ

CHEMICKÝ VZOREC VODY

BOD VARU, BOD TUHNUTÍ BOD VARU = teplota při níž se voda začíná měnit v páru = 100 oC BOD TUHNUTÍ = teplota při níž se voda začíná měnit v pevnou látku (sníh,led) = 0 oC

KOLOBĚH VODY V PŘÍRODĚ

Pitná Užitková Odpadní Destilovaná Měkká Tvrdá Minerální Slaná

Dělení podle minerálů Destilovaná voda Průhledná, bez chuti, nesmrdí Používá se do akumulátorů v autech, do žehliček atd.

Měkká voda Dešťová voda, voda v potocích a řekách Má málo minerálů Je dobrá na praní prádla

Tvrdá voda Prochází zemskou kůrou a proto má víc minerálů Dočasně tvrdá: po převaření už tvrdá není, na stěnách hrnce nebo varné konvice pak vzniká vodní kámen Trvale tvrdá

Minerální voda Má velké množství minerálů Je dobrá na pití (ale nesmí se pít zase moc) Má léčivé účinky (u jejich pramenů byly postaveny lázně) Obsahuje plyny: 1. oxid uhličitý, těm říkáme „kyselky“ 2. sirovodík, těm říkáme „smraďavky“

Slaná voda Tvoří většinu veškeré vody Obsahuje hodně rozpuštěných solí (v Atlantském oceánu je v 1 litru vody asi 28 gramů solí)

Dělení podle čistoty Pitná voda Musí být průhledná, bez barvy, nesmí smrdět a být škodlivá pro zdraví (ani při dlouhodobém pití nesmí způsobit žádnou nemoc) Získává se z podzemní nebo povrchové vody Čištění se provádí ve vodárnách

Užitková voda Čerpá se z podzemních i povrchových zdrojů Neobsahuje látky zdraví škodlivé Můžeme se jí mýt, koupat se v ní, prát prádlo nebo napájet zvířata Nesmíme ji pít, vařit s ní nebo sní mýt nádobí

= voda která odtéká potrubím ze záchodu nebo z umyvadla, použitá voda v průmyslu, zemědělství i laboratořích Je zdraví škodlivá Před vypuštěním do řeky se čistí (aby byla čistá jako před použitím) Když se vyčistí málo, znečistí se řeka a ubude množství živočichů ve vodě Odpadní voda

Čistění odpadní vody: nečistoty se nechají usadit nebo se přefiltrují Pak se čistí chemickými látkami Potom se působení kyslíku a mikroorganismů některé škodliviny rozpustí Při tom vznikají „biologické kaly“, které se používají jako hnojivo a plyny (ty se spalují a používají k ohřívání vody při čištění)

Koloběh vody i jinak

Ve vodárně Voda se scedí přes vrstvy písku (tím se zbaví hrubších nečistot) Potom se usazováním odstraní pevné látky Následně se do vody přidávají látky, které na sebe zbylé nečistoty „přilepí“(nečistoty se potom odstraní pří průchodu přes pískový filtr) Pak se voda desinfikuje chlórem nebo ozónem (chlór ale částečně ve vodě zůstane a pak má voda nepříjemnou chuť; ozón po čištění nezůstane, ale jeho používání je velmi drahé)

OPÁČKO JAKÉ MŮŽEME ROZLIŠIT SKUPENSTVÍ VODY? Kapalné, plynné, pevné Tuhé, tekoucí, pára

JAKÝ JE CHEMICKÝ VZOREC VODY? A) O2H B) H2O C) 2HO

PŘI JAKÉ TEPLOTĚ SE MĚNÍ VODA V PÁRU? A) 0 OC B) 10 OC C) 100 OC

JE VHODNÁ MINERÁLNÍ VODA K PITÍ? ANO NE

DĚKUJI ZA POZORNOST A UŽIJ SI PŘESTÁVKU!!!!!