4 KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA 4.1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
KMT/FPV – Fyzika pro přírodní vědy
Advertisements

Kmitavý pohyb.
Proč se tělesa zahřívají při tření?
Geometrické znázornění kmitů Skládání rovnoběžných kmitů
SPŠ SE Liberec a VOŠ Mgr. Jaromír Osčádal
Kmitavý pohyb 1 Jana Krčálová, 8.A.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Kmitavý pohyb 2 Jakub Báňa.
Mechanické kmitání.
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
24. ZÁKONY ZACHOVÁNÍ.
Smykové tření, valivé tření a odpor prostředí
Jako se rychlost v průběhu kmitání mění
Fyzika – mechanické kmitání a vlnění
Strojírenství Stavba a provoz strojů Kinematické mechanizmy II (ST41)
S ložené kmitání. vzniká, když  na mechanický oscilátor působí současně dvě síly  každá může vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru  a oba.
DYNAMIKA HARMONICKÉHO POHYBU.  Vychýlíme-li kuličku z rovnovážné polohy směrem dolů o délku y, prodlouží se pružina rovněž o délku y.  Na kuličku působí.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 01. Úvod Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
Elektronický materiál byl vytvořen v rámci projektu OP VK CZ.1.07/1.1.24/ Zvyšování kvality vzdělávání v Moravskoslezském kraji Střední průmyslová.
ZRYCHLENÍ KMITAVÉHO POHYBU.  Vektor zrychlení a 0 rovnoměrného pohybu po kružnici směřuje do středu kružnice a má velikost:  Zrychlení a kmitavého pohybu.
Šablona:III/2č. materiálu: VY_32_INOVACE_FYZ44 Jméno autora:Mgr. Alena Krejčíková Třída/ročník:2. ročník Datum vytvoření: Výukový materiál zpracován.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
Geometrické znázornění kmitů Skládání kmitů 5.2 Vlnění Popis vlnění
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Periodické pohyby, kmitavé pohyby.
34. Elektromagnetický oscilátor, vznik střídavého napětí a proudu
Kmitavý pohyb matematického kyvadla a pružiny
Poznámky pro výuku Předmět: FYZIKA Autor: Jaroslava Šmerdová
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_FYZIKA1_14 Tematická.
Mechanický oscilátor Mgr. Miluše Hamplová EU OPVK ICT2-2/ICT13 Základní škola Olomouc, Heyrovského 33 Určeno pouze pro výuku Žádná část ani celek nesmí.
Autor:Ing. Bronislav Sedláček Předmět/vzdělávací oblast: Fyzikální vzdělávání Tematická oblast:Mechanické kmitání Téma:Jednoduchý kmitavý pohyb Ročník:1.
MECHANICKÉ KMITÁNÍ 03. Harmonické kmitání Mgr. Marie Šiková KMITAVÉ A VLNOVÉ JEVY
SLOŽENÉ KMITÁNÍ.  Působí-li na mechanický oscilátor současně dvě síly, z nichž může každá vyvolat samostatný harmonický pohyb oscilátoru,
Kmitavý pohyb
Skládání kmitů.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Ivana Brhelová Název šablonyIII/2.
KMITAVÝ POHYB KMITAVÝ POHYB  Kmitavý pohyb vznikne tehdy, pokud vychýlíme zavěšenou kuličku na pružině z rovnovážné polohy.  Rovnovážná poloha.
KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA
Kmitání.
Moment setrvačnosti momenty vůči souřadnicovým osám x,y,z
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Kmitání mechanických soustav 1 stupeň volnosti – vynucené kmitání
Mechanické kmitání Mgr. Kamil Kučera.
Kmity frekvence f (Hz) perioda T = 1/f (s) w = 2p.f
Mechanické kmitání Mechanické kmitání
Co je mechanické kmitání? 2. Jak se dělí mechanické kmitání? 3. Jak se vypočítá okamžitá výchylka? 4. Co je amplituda? 5. Jak se vypočítá.
Definice periodického pohybu: Periodický pohyb je pohyb, který se v pravidelných časových intervalech opakuje, např. písty spalovacího motoru,
Č.projektu : CZ.1.07/1.1.06/ Portál eVIM Kmitavý pohyb.
Střední průmyslová škola elektrotechnická a informačních technologií Brno Číslo a název projektu:CZ.1.07/1.5.00/ – Investice do vzdělání nesou nejvyšší.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Kmity, vlny, akustika Pavel KratochvílPlzeň, ZS Část I - Kmity.
Fyzika pro lékařské a přírodovědné obory Ing. Petr Vácha ZS – Mechanické kmitání.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_432_Kmitání a vlnění Název školy Masarykova střední škola zemědělská a Vyšší odborná.
Mechanické kmitání - test z teorie Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastFYZIKA - Kmitání, vlnění a elektřina.
Harmonický oscilátor – pružina pružina x pohybová rovnice počáteční podmínky řešení z počátečních podmínek dostáváme 0.
Mechanické kmitání, vlnění
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Název školy: Gymnázium, Roudnice nad Labem, Havlíčkova 175, příspěvková organizace Název projektu: Moderní škola Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Skládání rovnoběžných kmitů
Jaká síla způsobuje harmonické kmitání?
Část II – Skládání kmitů, vlny
MECHANICKÉ VLNĚNÍ.
Harmonický oscilátor – pružina
Kmity, vlny, akustika Část I – Kmity, vlny Pavel Kratochvíl
Kmitání Mgr. Antonín Procházka.
ROVNICE POSTUPNÉ MECHANICKÉ VLNY.
Mechanické kmitání, vlnění
Mechanické kmitání a vlnění
Energie.
Měření fyz. veličin – PRINCIPY PŘÍSTROJŮ
Transkript prezentace:

4 KMITÁNÍ A VLNĚNÍ, AKUSTIKA 4.1 MECHANICKÉ KMITÁNÍ

4.1.8 Tlumené kmitání Kmitání, které by probíhalo neomezeně dlouho beze změn své amplitudy, se nazývá kmitání netlumené. Ze zkušenosti však víte, že amplituda výchylky mnohých kmitavých pohybů se postupně zmenšuje, až kmitání zanikne. Probíhá kmitání tlumené.

PŘÍČINY TLUMENÉHO KMITÁNÍ Tlumení zapříčiňují síly, které vznikají v samotném oscilátoru (síly, které vznikají deformací pružných částí oscilátoru), při styku oscilátoru s prostředím (odporová síla, kterou působí prostředí na oscilátor). V obou případech se část mechanické energie oscilátoru postupně mění ve vnitřní energii oscilátoru a prostředí, čímž se oscilátor i prostředí v jeho nejbližším okolí zahřívá.

ODPOROVÁ SÍLA PROSTŘEDÍ Oscilátor kmitá ve vzduchu – odporová síla je malá, k tlumení kmitů dochází pozvolna ve vodě – odporová síla je značně větší, amplituda výchylky se v poměrně krátké době zmenší na nulovou hodnotu v oleji – kmitání vlastně vůbec nenastane

TLUMENÉ KMITÁNÍ V PRAXI Zákonitosti tlumeného kmitání (matematický popis dosti náročný) jsou hojně využívány v technické praxi. Tlumením se omezují zejména nepříznivé účinky kmitavých pohybů: kmitání kol automobilů při jízdě na nerovném terénu (tlumiče pérování) kmitavý pohyb ruček měřících přístrojů (speciální tlumící zařízení), ... Kmitavé pohyby koná řada strojích částí, např. píst ve válci. Nežádané kmity vznikají při provozu některých strojů, ale kmitat mohou i stavby (mosty).

ÚLOHY Popište vzájemné přeměny kinetické a potenciální energie pružnosti u oscilátoru realizovaného kmitáním kuličky na pružině. Při kmitání tělesa na pružině z krajní do rovnovážné polohy se mění potenciální energie pružnosti v kinetickou, při pohybu z rovnovážné polohy do krajní naopak.

ÚLOHY Jaký kmitavý pohyb by konala kulička na pružině ve vakuu, tlumený nebo netlumený? Odpověď zdůvodněte. Tlumený, deformací pružiny se mění část mechanické energie oscilátoru ve vnitřní energii pružiny.