Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Enterprise Europe Network ČR a Svaz obchodu a cestovního ruchu ČR Úspěšná spolupráce.
Advertisements

Markéta Kadlecová: Evropské sítě NNO Evropské sítě NNO Zapojení českých sítí do nich Markéta Kadlecová Síťování nejen genderových NNO 24. ledna 2008.
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Předmět a prameny pracovního práva
Občanská nauka Politické strany ; VY_32_INOVACE_D2_16
Kurikulární reforma Únor 2008 PhDr. Maria Bezchlebová
MULTIKULTURNÍ SOUŽITÍ
Veřejná správa 5RE901Teorie a management veřejné správy Evropský sociální fond Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Název projektu: Kvalitní vzdělání.
Podmínky úspěšné realizace metodiky nového monitoringu Jiří Winkler, FSS MU Brno Projekt OP LZZ „Aktivní matching: Strategická podpora poradenství.
Postoje obyvatelstva k demokracii
Právní stát je takový stát, ve kterém je vztah mezi občanem a státem vymezen pomocí práva dříve (např. v rodové společnosti) existovalo tzv. zvykové (obyčejové.
VY_32_INOVACE_29-06 DUM 6 PRÁVO EU.
Projekt Kreativní města Future City Game Snímek 2 „Rozvoj města stojí na pomezí řádu a chaosu. Nemá žádný počátek ani konec. Rozvoj města je.
Základy státní správy Veřejná správa. Stát  Musí mít politickou autoritu, prostřednictvím kterých realizuje státní moc  Státní moc je nezávislá, uskutečňovaná.
Sociální konstruktivismus
Koncepty veřejného mínění Eliška Jungová, IKSŽ, FSV UK LS 2007/8.
STÁTNÍ SPRÁVA A SAMOSPRÁVA
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Inovace magisterského studijního programu Fakulty ekonomiky a managementu Registrační.
Žijeme ve společném světě Stav, vývoj, rizika a možnosti v soudobé „multikulturní“ společnosti a globálním světě.
Sociální skupina Sociální skupina je specifickým sociálním útvarem, vytvářený různým počtem jedinců a vždy určitým způsobem tak, že jedinci k sobě patří.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE PARTICIPACE a KOMUNIKACE. Role participace „Každá centrální moc, i když má minimální pravomoci, má stálou tendenci ve jménu efektivity.
aktuální problémy současného světa postoje, názory, jednání
Základní otázky demokracie
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
P RÁVO A BEZPRÁVÍ Uč. str Ve společnosti, kde platí právo, se musí dodržovat pravidla. Pod hrozbou postihu ze strany státní moci. Náš právní systém.
1 Institucionalizace výzkumů veřejného mínění. 2 USA – 30. léta minulého století USA – 30. léta minulého století Evropa – po 2. světové válce Evropa –
W.P Ekonomický a sociální výbor Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Občanský a družstevní sektor. překrývání sociální ekonomiky státu s občanským sektorem /nejsou totožné/ České organizace občanského sektoru občanská sdružení.
Etika ve VP. Etické problémy ve střední a východní Evropě Etické otázky v politice = chování lidí v politickém procesu, zlé a dobré úmysly v pol. procesu.
Průřezová témata.
Cíle sociální politiky „Základní“ cíle (sociální), obecně: Dimenze ochrany před riziky: –Ochrana před chudobou –Ochrana navyklého životního standardu –Přesun.
Politika Pavel Šuranský.
Občanská společnost a občanský sektor PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
VY_32_INOVACE_51_10 ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Sociální ekonomika Vývoj modelů sociálního charakteru státu – I. část Merkantilismus ( století) 1. WELFARE STATE – Stát veřejných sociálních.
Odpovědnost Accountability Problémy demokratického vládnutí.
NEZISKOVÉ ORGANIZACE VYMEZENÍ, VÝZNAM. 2 Občanská společnost občan Soukromý sektor stát VEŘ. PROSTOR Dána institucemi a organizacemi různého charakteru.
Sociologie 13 Sociologie politiky. politika správa veřejných záležitostí – Záležitosti týkající se velké části občanů, nebo všech (oproti soukromým záležitostem)
Implementace veřejného zájmu Veřejné politiky. CYKLUS VEP  KDE JSME ? (identifikace a formulace VZ) - různé varianty řešení problému (kriminalita, dopr.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
aktuální problémy současného světa
Alexis de Tocqueville / / Karl Marx /1818 – 1883/
Ekonomie 1 Magistři Šestá přednáška Lidský a sociální kapitál, princip přenesené ceny.
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
Vzdělání a trh práce Přednáška do předmětu Ekonomika školství
5. PROJEKCE MODERNÍCH ORGANIZAČNÍCH A ŘÍDÍCÍCH PODNIKOVÝCH STRUKTUR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology.
11. Vztah práva a státu a pojem právního státu
Nezaměstnanost. nezaměstnanost vzniká, pokud na trhu práce převyšuje nabídka zaměstnanců poptávku firem.
Digitální učební materiál Název projektu: Inovace vzdělávání na SPŠ a VOŠ PísekČíslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Škola: Střední průmyslová škola a.
Kanton St.Gallen 27. března 2013 Konference o demokracii Liberec Budoucnost a výzvy demokracie Dr. Benedikt van Spyk Právo a legistika, Státní kancelář.
ÚVOD DO STUDIA VYMEZENÍ ZÁKLADNÍCH POJMŮ Veřejné politiky Veřejné politiky.
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
DEMOKRACIE. Co je to demokracie? Rozhodněte o pravdivosti následujících tvrzení: 1)Demokracie je ideál, s nímž většina politiků nesouhlasí. 2)V demokracii.
ROZVOJ OS A TŘETÍHO SEKTORU V ČESKÝCH ZEMÍCH Přednáška OS, ZS 2011/12, KAP FF ZČU Lenka Strnadová.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
SOCIÁLNÍ VYLOUČENÍ/EXKLUZE
Sociologie pro SPP/SPR/VPL
Číslo projektu OP VK Název projektu Moderní škola Název školy
Subjekty a objekty veřejných politik
Sociální skupiny a role
ÚLOHA STÁTU VE ZDRAVOTNÍ POLITICE
Teorie a metodika výchovy seminář 1
Teorie fiskálního federalismu
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Státy světa Formy vlády a uspořádání států Proměna politické mapy
Vzdělání jako součást hodnotového zakotvení české společnosti
Transkript prezentace:

Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová Občanská společnost Mgr. Magdaléna Šťovíčková Jantulová

Občanská společnost V současnosti je ve společenskovědním zkoumání demokracie jedním z nejfrekventovanějších témat fenomén občanské společnosti, v souvislosti s novými demokratickými společnostmi ve střední a východní Evropě. Často diskutované otázky : Jaký je rozdíl mezi politickou a občanskou společností? Kde jsou hranice mezi trhem a občanskou společností? Jaký je vztah mezi občanskou společností a demokratickým vládnutím?

Občanská společnost Pojem občanské společnosti předpokládá syntézu soukromého a veřejného dobra a individuálních a společenských požadavků. Koncept občanské společnosti Normativní – poukazuje na určitou kvalitu sociálních vztahů Empirický – poukazuje na jistou společenskou strukturu jež tyto vztahy produkuje a zajišťuje

Občanská společnost Koncepty, které se zabývají rámcem, ve kterém se občanská společnost může rozvíjet Jak organizovat vztahy mezi státem a občanskou společností tak, aby podporovali demokracii Občanská společnost není primárně demokratická a mnoho skupin může využívat její svobody k prosazování nedemokratických cílů Koncepty zaměřující se na obsah občanské společnosti

4 funkcionální dimenze občanské společnosti … jež občanská společnost plní ve společnosti funkce, očekávání, hodnoty… Legitimizační Participační Ochranná Integrační

A. deTocqueville: Demokracie v Americe první systematická studie vztahu mezi demokracií a občanskou společností jeho koncepce obč.spol. patří k nejvýznamnějším proudům myšlení o obč.spol. za hlavní podmínku svobodné společnosti považuje dovednost svobodné spontánní sdružování lidí se kolem svých zájmů nezávislé na kontrole státní moci možnost prosadit své zájmy x poznání vzájemné závislosti a potřebnosti

A. deTocqueville: Demokracie v Americe Nejdůležitější jsou sdružení, které nemají žádné politické cíle – zprostředkující sdružení za klíčové považuje občanské spolky pro jejich ochranu před rozpínavostí státu a tyranií většiny Získávání občanských dovedností a postojů, které vedou k využívání dovedností umožňují samovládu, usměrňuje participaci občanů ve veřejných záležitostech spolky mají vliv na udržování a obnovování veřejného mínění a morálky, kterým musí vláda naslouchat legitimizuje činnost vlády, umožňuje mít vládě autoritu

Rober Putnam Robert Putnam: Jak zařídit, aby demokracie fungovala (v originále Making Democracy Work – Putnam 1993) Otázka: proč v některých oblastech Itálie jsou demokratické instituce kvalitnější a existují tam déle než v jiných. Odpověď : zarozdíly je odpovědná občanská kultura a sociální kapitál jednotlivých regionů. Sociálním kapitálem : důvěra mezi členy společnosti a pravidla jednání, která jim dovolují spoléhat se jeden na druhého. sociální kapitál dovoluje překonávat tzv. dilemata kolektivního jednání, jakým je například známé vězňovo dilema nebo tragédie obecní pastviny.

Rober Putnam jeden ze současných představitelů neotocquevilliánského proudu spojuje silnou občanskou společnost s vysokou hladinou občanské angažovanosti a sociální důvěry role dobrovolných organizací „škola demokracie“ – tvorba a udržování demokratických praktik přispívají k tvorbě lidského a sociálního kapitálu Lidský kapitál – občanské dovednosti Sociální kapitál – důvěra a sociální sítě – rys sociální organizace: sítě, normy (sociální závazky), sociální důvěra jež usnadňují kooperaci a koordinaci Důvěra – aby byla kooperace možné, musí si lidé navzájem důvěřovat Sítě –sítě jako nástroj k produkci dalších typům sociálního kapitálu formou přímé interakce mezi aktéry; důležitá je struktura sítě Sociální závazky – zájem lidí podílet se na veřejných záležitostech

Robert Putnam Téma: proměna podoby občanských organizací a tedy i sociálního kapitálu a vliv této proměny na občanské závazky Jaký typ organizací či sítí přispívá k tvorbě sociálního kapitálu ve formě reciprocity, řešení dilematu kolektivní akce, prohlubování sociální identity? Horizontální struktura vztahů produkuje sociální kapitál Jaký může mít vliv na tvorbu sociálního kapitálu elektronická síť?

Gabriel A. Almond a Sidney Verba zvedli pojmy politická a občanská kultura snažili se najít odpověď na otázku: jaké jiné faktory než ekonomický blahobyt pomáhají k upevnění demokracie Nejvhodnější pro demokracie je občanská kultura vyvážená kombinace základních typů politické kultury – tedy parochiálních, poddanských a občanských politických postojů život občanů se neskládá jen z politických aktů.

Almond a Verba : tři ideální typy politické kultury: 1. parochiální (lokální) politická kultura, která se utváří ve společnostech a v obdobích s chybějícími či ne zcela vyvinutými politickými institucemi, k nimž navíc určitá skupina nezaujímá postoj. 2. poddanská politická kultura, jež je typická pro společnosti, v nichž jsou již politické instituce rozvinuté a fungují, ale občané ještě nemají politická práva, a nemohou se tedy aktivně zapojovat do politického rozhodování. 3. participační (účastnická) politická kultura, odpovídající rozvinutým společnostem, ve kterých jednotlivci disponují politickými právy, což jim umožňuje aktivně se politického života účastnit.

Gabriel A. Almond a Sidney Verba dobrovolné asociace hrají důležitou roli v demokratické politické kultuře v rozvoji občanských kompetencí shromažďují občanské požadavky – zprostředkování vztahu mezi jedincem a státem, reprezentují potřeby a požadavky, alternativní kanál pro politickou komunikaci jedinci jsou prostřednictvím dobrovolných asociací zahrnuti to širšího světa členství v dobrovolných asociacích ovlivňuje politické postoje – pluralismus - a kompetence jedinců míra členství vypovídá o politických institucích společnosti

Gabriel A. Almond a Sidney Verba typ organizace a míry aktivity ovlivňuje roli dobrovolných organizací politické vs. nepolitické organizace pasivní členství v organizacích prokazuje vyšší úroveň občanských kompetencích než neúčast na žádné občanské aktivitě důležitý faktor je, v kolika asociacích jedinci participují

občanská kultura podle Almonda a Verby sociální kapitál v Putnamově nenabízejí konečnou odpověď na otázku, co je nutnou a postačující podmínkou kvalitní a stabilní demokracie, ale říkají poměrně hodně o tom, co musí být splněno, aby se společnost mohla považovat za více než jen formálně demokratickou