Jeremjáš.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Exodus 20:8-11 Pamatuj na den odpočinku, že ti má být svatý. Šest dní budeš pracovat a dělat všechnu svou práci. Ale sedmý den je den odpočinutí Hospodina,
Bible – Písmo svaté Bible – z řečtiny; znamená kniha. Město Biblos bylo ve středověku známé výrobou papyru. Tak dalo vznik novému slovu, které se pak stalo.
Kázání na verše pro rok 2014 Jirka Pospíšil, , KC Vyškov.
JAK DOSÁHNOUT ZASLÍBENÍ... Jozue 14:5 Synové Izraele udělali, co Hospodin přikázal Mojžíšovi, a rozdělili si zem.6 Synové Judovi přišli v Gilgalu za.
…rádi bychom viděli Ježíše… (?) Jan 12, Někteří z poutníků, kteří se přišli o svátcích klanět Bohu, byli Řekové. 21 Ti přistoupili k Filipovi,
Žalmy 96:1-7 Zpívejte Hospodinu novou píseň, zpívej Hospodinu, celá zem! Zpívejte Hospodinu, jeho jméno chvalte, jeho spásu zvěstujte den co den. O jeho.
Integrita bezúhonnost
Písmo svaté Bible (biblos= kniha knih), Písmo svaté vznikala 1500 let
Já i dům můj budeme sloužit Hospodinu - Jozue 24:15.
STARÝ ZÁKON Vyškov, "Veškeré Písmo pochází z Božího Ducha a je dobré k učení, k usvědčování, k nápravě, k výchově ve spravedlnosti,..." 2.
A ty, Betléme efratský, ačkoli jsi nejmenší mezi judskými rody, z tebe mi vzejde ten, jenž bude vládcem v Izraeli, jehož původ je odpradávna, ode dnů.
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu 1. neděle adventní/část 1.
Anotace Žák se seznámí s obsahem Bible …. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Pojmenuje význam bible. Je schopen správně přiřadit významné.
Uctívání a chvála. Žalm 5,4-8: „Hospodine, ty můj hlas slyšíš zrána, ráno ti připravím oběť a budu čekat. Ty nejsi bůh, který má zálibu ve svévoli, zlý.
Abrahamův život víry Řím 4:1-4 Abrahamův život Povolání Gn 12;1-3 Smlouva Gn 15;1-6 Znamení smlouvy Gn 17;1-5,10 ZákonMojžíš.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo nesl schránu úmluvy? KNĚŽÍ 2. Kde uložili schránu úmluvy? VELESVATYNĚ 3. Jak vypadal chrám po přenesení schrány.
 Daniel 6:11 Když se Daniel dověděl, že byl podepsán přípis, vešel do svého domu, kde měl v horní pokoji otevřená okna směrem k Jeruzalému. Třikrát za.
26. Elijáš na hoře Karmel Po mnoha dnech, třetího roku, se stalo slovo Hospodinovo k Elijášovi: „Jdi a ukaž se Achabovi, chci dát zemi déšť.“ Elijáš.
Poselství o spáse Marc Chagall ( ) Fraumünster - vitráže.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Filosofie náboženské výchovy Zuzana Svobodová. Učitelství ve starozákonní době Prorocká služba.
2. TEOLOGIE BIBLE KLÍČOVÁ BIBLICKÁ TÉMATA Vyškov, BŠ EBED Ježíš říká: Zkoumáte Písma a myslíte si, že v nich máte věčný život; a Písma svědčí.
Z truhly moudrosti krále Šalamouna
Centrum pro katechezi v Olomouci  Jeho modlitba vede k naprostému sebedarování svému Otci.  V něm je modlitba plně zjevena a plně uskutečněna.
Místa setkávání lidstva s Bohem podle Bible
Poselství starozákonní svatyně
Z truhly moudrosti krále Šalamouna 1. Kdo to byl Eliáš? PROROK 2. Proč šel Eliáš za králem Achabem? ABY MU OZNÁMIL, ŽE PŘIJDE OBDOBÍ SUCHA 3. Kde žil.
Modlitba v domě Hospodinově: Anna, Samuel, David Vyrobilo centrum pro katechezi v Olomouci 2013.
1. Já chtěl bych, Bože můj, mít srdce plné síly, | když slyším pozvání, ať za tebou se dám. | Však bojím se, že hřích mi bude příliš milý | a touhu po.
Identifikátor materiálu: EU –
Charakteristika Zachea: 1.hříšník 2.malý 3.bohatý.
ŠKOLA:Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:Šablony – Gymnázium Tanvald ČÍSLO ŠABLONY:III/2.
Ve tvých nádvořích je lépe než kdekoliv jinde Proč by mělo být křesťanům (člověku) lépe v Hospodinových nádvořích, než kdekoliv jinde ? Jak to vypadá.
Literatura hebrejská BIBLE.
Syropalestina.
A Písmo svaté. * Boží Duch se vznášel nad vodami (Gen 1,2) * Oznámení Abrahámovi, že se mu narodí syn (Gen 18,1n) * Příslib narození Samuela (1Sam 1,11n)
4. Setkání – Důležité Osoby Starého zákona
Život podle Božího slova Jak si mladík udrží svou stezku čistou? Musí se vždy držet tvého slova. Žalm
Síla modliteb Modlitební procházky. Jako věřící jsem povolaní do vztahu s Otcem nebeským a tedy v neposlední řadě k modlitbám. Modlitbou rozumíme rozhovor.
Centrum pro katechezi, Olomouc 2013
Letnice Jóel 3:1 I stane se potom: Vyleji svého ducha na každé tělo. Vaši synové i vaše dcery budou prorokovat, vaši starci budou mít sny, vaši jinoši.
VĚROUKA JUDAISMU ŽIDOVSKÝ MONOTEISMUS ZÁKON PROROCI MESIANISMUS BIBLE
Nehemjáš.
ÚVOD DO STUDIA PŘEHLEDU BIBLE
1.Paralipomenon.
Ageus.
1.Jaký byl Daniel? UPŘÍMNÝ, VĚRNÝ HOSPODINU 2. Co žádali protivníci Daniela po králi? ABY VYDAL ROZKAZ NEMODLIT SE K HOSPODINU, JEN UCTÍVAT KRÁLI 3. Co.
Sofonjáš. Autor a datum vzniku Sofonjáš – „skrytý v Hospodinu“ Prorokoval za vlády krále Joziáše v Období pŘ. Kr. Současník Jeremjášův.
Lukášovo evangelium. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův spolupracovník - lékař - jeho popis Kristových uzdravení (např. 4:38-40, 5:15-25, 6:17-19, 7:11-15,
MOJŽÍŠ-DAVID-UČEDNÍCI
Daniel.
Ezdráš.
Skutky apoštolské. Autor a datum vzniku Lukáš - Pavlův osobní lékař - spolupracovník na díle evangelia - očitý svědek některých událostí - 3 x v Písmu.
Matoušovo evangelium.
Markovo evangelium. Autor a datum vzniku Marek 50. – 60 po. Kr.
AC Slavkov u Brna, Spolu s Bohem... Žij život bez strachu!!! AC Slavkov u Brna,
Galatským 5:22-23 Ovocem Ducha je však láska, radost, pokoj, trpělivost, laskavost, dobrota, věrnost, mírnost, sebeovládání.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu Moderní škola Název školy Střední hotelová škola, s.r.o., Floriánské nám.
HAPPY END …no comment... KRIZE SVĚTOVÉHO EKOSYSTÉMU.
Význam bible OB21-VVP-HUM-CJL-BUJ-L ) úkol: Vytvoř myšlenkovou mapu (co si vybavíš, když se řekne bible):
ZŠ Brno, Řehořova 3 Občan, žák a společnost Výchova k občanství ročník III
Sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska sv. Faustýna Kowalska Maria Faustina /Helena/ Kowalska.
BIBLE = KNIHY STARÝ ZÁKON NOVÝ ZÁKON
Jan 1.: Na počátku bylo Slovo… …to světlo svítí v temnotě a temnota ho nezachvátila … …pravé světlo, které osvěcuje každého člověka, přicházelo.
Židům 1. kapitola Bůh mluví a ANDĚLÉ.
Boží vůle IV. – Vstup a vytrvání v Boží vůli
BIBLE Starý zákon.
Biblické verše....
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
Transkript prezentace:

Jeremjáš

24 KNIH STARÝ ZÁKON TANACH MOJŽÍŠŮV ZÁKON TÓRA (PENTATEUCH) Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium PROROCI NAVÍM (starší) Jozue Soudců Samuel (2 knihy) Královské (2 knihy) (pozdní) Izajáš Jeremjáš Ezechiel 12 malých proroků SPISY KETUVÍM (poezie) Žalmy Přísloví Jób MEGILÓT-(5 svitků svátečních) Píseň písní Rút Pláč Kazatel Ester (historické) Daniel Ezdráš-Nehemjáš Paralipomenon (2 knihy) 24 KNIH

39 KNIH STARÝ ZÁKON MOJŽÍŠŮV ZÁKON (PENTATEUCH) Genesis Exodus Leviticus Numeri Deuteronomium HISTORICKÉ KNIHY Jozue Soudců Rút 1.Samuelova 2.Samuelova 1.Královská 2.Královská 1.Paralipomenon 2.Paralipomenon Ezdráš Nehemjáš Ester PROROCKÉ KNIHY (velcí) Izajáš Jeremjáš Pláč Ezechiel Daniel (malí) Ozeáš Jóel Ámos Abdiáš Jonáš Micheáš Nahum Abakuk Sofonjáš Ageus Zacharjáš Malachiáš POEZIE Jób Žalmy Přísloví Kazatel Píseň písní 39 KNIH

Autor a datum vzniku Jeremjáš, editorem sekretář Báruk? (Jer 36:18) 627 – 586 př. Kr.

Jeremjáš Jeremjáš znamená – „Bůh sráží dolů“, „Hospodin boří“ ale také „Bůh vyvyšuje“ Jeremjáš - kněz a prorok, syn Chilkijáše z Anatótu (45 km severně od Jeruzaléma)

Jeremjáš – plačící/lkající prorok 3:17  Jestliže o tom nechcete slyšet, vskrytu bude plakat má duše kvůli vaší povýšenosti, slzy mi proudem potečou z očí, až bude Hospodinovo stádce vedeno do zajetí. 14:17 Z mých očí tekou slzy dnem i nocí bez přestání, neboť těžká rána rozdrtila panenskou dceru mého lidu velikou, bolestnou ranou.

2 Par 33:3-6 „Znovu vybudoval posvátná návrší, která jeho otec Chizkijáš zbořil, nastavěl oltáře baalům a udělal posvátné kůly a klaněl se veškerému nebeskému zástupu a sloužil mu. Zbudoval oltáře v Hospodinově domě, o němž Hospodin řekl: "V Jeruzalémě bude navěky dlít mé jméno." Na obou nádvořích Hospodinova domu nastavěl oltáře veškerému nebeskému zástupu. Své syny provedl v Údolí syna Hinómova ohněm, věštil z oblaků a obíral se hadačstvím a čarováním, ustanovil vyvolavače duchů a jasnovidce; dopouštěl se mnohého, co je zlé v očích Hospodina, a tak ho urážel.“

Králové a proroci v rozděleném království, 931-586 Rok př. Kr. Severní království Jižní království Proroci 931 Jarobeám Rechabeám Abiáš Ása Jóšafat Jóram Achazjáš Ataljáš Joáš Amasjáš Azarjáš Jótam Achaz Chizkiáš Menaše Ámon Jošiáš Joachaz, Jojakím, Jojakín, Sidkiáš - pád Jeruzaléma Achiáš Šemajáš Ida Azarjáš Chananí Jehú Eliáš Mikajáš Eliezer Elíša Jójada Zachariáš Jonáš Ozeáš Ámos Izajáš Odéd Míka Sofonjáš Jeremjáš, Chulda Abakuk (Ezechiel, Daniel) 1. Královská Nádab Baeša Éla (Zimrí) Omrí (Tibní) Achab Achazjáš Jóram Jehú Joachaz Joáš Jarobeám II. Zekarjáš Poslední králové (Šalům, Menaše, Pekachjáš, Pekach, Hóšea) - pád Samaří 909 885 841 2. Královská 752 722 640 586

Rozdělení knihy Jeremjášovo prorocké povolání (2-45) Proroctví určená Židům (46-51) Proroctví určená pohanům (52) Pád Jeruzaléma

Rozdělení knihy Kapitola 1 Jeremjášovo prorocké povolání Kapitoly 2-45 Proroctví určená Židům Kapitoly 46-51 Proroctví určená pohanům Kapitoly 2-45 Pád Jeruzaléma

Jeremjášovo prorocké povolání v.6 „Ach, Panovníku, Hospodine, podívej, neumím mluvit, vždyť sem jen mládenec.“ v.7 „Neříkej, jsem jen mládenec, ale ke všem, ke kterým tě pošlu, jdi a vše, co ti přikáži, mluv.“

Jeremjášovo prorocké povolání Snaha Judy o odstranění Jeremjáše (11:18-23; 12:6; 20:1-2; 26:11; 37:15-16; 38:4-6)

(2-45) Proroctví určená Židům Kapitoly 2-25 – 12 Jeremjášových kázání (ohlášení soudu) Kapitoly 26-29 – Reakce Judy na Jeremjášovo poselství Kapitoly 30-33 – Budoucí obnova Židů Kapitoly 34-45 – Vykonání soudu

Hlavní témata: 1)Svrchovanost Boží (1:10; 5:15; 6:19, 21; 9:7-11, 15-16; 10:18; 13:9, 13; 16:9, 18; 18:6-12, 17; 19:3, 15; 21:3-7; 23:3-6; 25:8-13; 29:17-19, 31-32; 30:3, 8- 11, 15, 17, 18-24; 31:1, 4, 8; 32:37-44; 33:5-9; 39:16-18; 50:18-20; 51:1-2) 2)Hřích a odsouzení Judy (2-29, 34, 38, 39)/ Národy (25, 46-51) 3)Falešní proroci (5:30-31; 14:13-16; 23:9-40; 27:1-29:32)

Hlavní témata: 4)Pronásledování Jeremjáše (1:18-19; 11:18-21; 15:19-21; 20:1-2; 26:7-24; 36:1-26; 37:13-16; 38:1-6; 43:1-4) 5)Jeremjášovo stěžování (11:18-12:6; 15:10-18; 17:14-18; 18:18-23; 20:7-18) 6)Budoucí obnovení Judy a Izraele (1:10; 3:11-4:2; 12:15; 16:14-15; 23:1-8; 24:4-7; 30:1-33:26; 46:27-28; 50:4-5, 19-20, 34) 7)Budoucí obnovení národů (46:26b; 48:47; 49:6, 39)

Hlavní témata: 8)Obnovení jeho lidu v budoucnu při příchodu Mesiáše (23:3-8; 30-33)

Aplikační poselství: Náš nemorální svět potřebuje pokání jako sůl. Bůh zaslibuje svým věrným, že budou mezi ostatními zářit, přinášet naději pro budoucnost a dávat sílu ochablým. Budeme Bohu poslušní jako Jeremjáš a necháme se použít k hlásání Jeho slova i za cenu odmítnutí, těžkostí a pronásledování?

Nejdůležitější učení: -Boží soud je stejně jako Boží požehnání důkazem Jeho věrnosti svému slovu -Bůh jistě svým způsobem a ve svém čase potrestá hřích jednotlivce i hříchy společnosti -Mínění většiny není důkazem Boží vůle -Pokání vždy znamená skutečně odvrácení se od hříchu, Bůh nepřijímá formální projevy zbožnosti, které nejsou podložené skutečnou vírou

Nejdůležitější učení: -Když důvěřujeme sami sobě místo Bohu, duchovně se mu vzdalujeme -I tváří v tvář soudu, Bůh nabízí Izraeli naději na budoucí obnovu -pravý Boží muž mluví jen Boží slovo a je vytrvalý a věrný -Nikdy nedělejme kompromisy s Božím slovem kvůli tomu, co si myslí lidé nebo jak na něj reagují

Nejdůležitější učení: -Jeremjáš je živým příkladem poslušnosti a věrnosti člověka, kterého Bůh volá do svých služeb, aby mluvil Jeho slovo -Bůh je vždy věrný svým zaslíbením

Závěrečné povzbuzení: 29:12-14  Když mě budete volat, půjdete a budete se ke mně modlit, vyslyším vás. Když mě budete hledat, naleznete mě, pokud mě budete hledat celým svým srdcem. Dám se vám nalézt, je Hospodinův výrok. Změním váš úděl a shromáždím vás ze všech národů a ze všech míst, kam jsem vás zahnal, je Hospodinův výrok, a přivedu vás zpět na místo, odkud jsem vás odvedl.