Srovnání české a francouzské stáže - obsah. Lenka Handschuhová Česká praxe: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Francouzská praxe: Univerzita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ECVET v Programu celoživotního učení
Advertisements

Obce sobě Podpora meziobecní spolupráce Projekt Svazu měst a obcí ČR.
Doc. Dr. Ing. Miloš Kvarčák Návrhy na dlouhodobý záměr FBI
Potřeby a strategický rozvoj měst v evropském kontextu Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České republiky Konference.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
Nástroje územního plánování
Nástroje územního plánování Přípravné Územně plánovací podklady územně analytické podklady územní studie Plánovací Politika územního rozvoje Územně plánovací.
Veřejná správa – úvod.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
VZOR PREZENTACE – ÚVODNÍ JEDNÁNÍ PRACOVNÍ SKUPINY
CZ / /0037 Přímá komunikace mezi fakultami a průmyslem – Brána k výzkumu Žadatel: MEDICOMP s.r.o. Partneři: PřF UK Praha, MFF UK Praha,
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
1 Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST října 2008 Mgr. Kateřina Bučková.
Krajské zřízení Přednáška M. Horáková.
Zvýšení kvality řízení KÚPK aktivita A3 Informační strategie Analýza Workshop
NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ. Národní soustava povolání (NSP) je otevřená soustavně aktualizovaná databáze informací o potřebách trhu práce, vytvářená zaměstnavateli.
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A6 Rozpočet a plánování tvorby projektů a jejich následná realizace.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
EUROPASS EUROPASS PaedDr. Miroslava Salavcová
Základní informace Veřejná správa – činnost veřejnoprávní korporace spravující veřejné záležitosti ve veřejném zájmu financovaná z veřejných prostředků.
Obecní zřízení N SP1 Přednáška M. Horáková. Rozsah problematiky 1/2 Základní právní úprava Obec Druhy obcí Základ obce Působnost obcí Oprávnění obce vydávat.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Od 1. dubna 2011 je účinný zákon o Úřadu práce České republiky, kterým se mění struktura a řízení úřadů práce. Tolik citace z tisku, co to však znamená?
Seminář školních metodiků prevence okresu Liberec Kateřina Gruntová, DiS.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
MÍSTNÍ SPRÁVA II. ..
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
1 Pracovní náplň českých stáží. Stáže 1. Krajská agentura pro zemědělství a venkov MZe ČR Kraj Vysočina 2. Odbor mezinárodních vztahů,
JEDEN CÍL, SPOLEČNÁ CESTA Ministerstvo vnitra České republiky Příspěvek Ministerstva vnitra k informatizaci územních samospráv Ing. Tomáš Holenda ředitel.
Prezentace ITP ÚP Ústeckého kraje pro konferenci ITP ve Velkých Karlovicích Úřad práce v Chomutově – metodiky realizace postupových kroků v oblasti poradenství.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Územní samospráva Obce
Terciární vzdělávání. Struktura Vysokoškolské (5A, 6) Vyšší odborné (5B) – 1992/93, 1995/96 Třístupňová struktura vysokoškolského vzdělávání: bakalářský.
Postavení Nejvyššího kontrolního úřadu v rámci systému státní správy České republiky Jeho význam, fungování a systém kontrol.
Pracovní náplň českých stáží Petra Bernardová, Ivana Dočkalová, Barbora Haltofová, Kristýna Rusňaková.
1 PRŮBĚH STÁŽE Spolupráce s tutorem, přístup instituce Kamila Kouřilová, Lucie Morávková, Veronika Němcová, Jana Vitáková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Interaktivní personální portál
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Současné prostředí v České republice pro víceúrovňové vládnutí RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo vnitra.
Jméno Příjmení Konference IDS – Žďár nad Sázavou NABÍDKA VZDĚLÁVÁNÍ A STÁŽÍ V OBORU DOPRAVNÍ TELEMATIKY Ing. Martin Langr, Ph.D.
1 SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR Ing. Rychtářová Miluše vedoucí Správního odboru Nový Bor 5. ledna 2016.
Územní správa a samospráva RNDr. Oldřich Hájek, Ph.D.
Podpora meziobecní spolupráce Prezentace výsledků dotazníkového šetření ORP Poděbrady.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Seminář Svazu měst a obcí České republiky , Praha Úloha architekta při rozvoji města Ing. arch. Marek Janatka, Ph.D.
PREZENTUJÍCÍ Comenius Regio na Vysočině Pro koordinační schůzku dne připravil tým ComReg, prezentuje RNDr. Kamil Ubr.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
Vodohospodářské aktuality
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
SPRÁVNÍ ODBOR MĚSTSKÉHO ÚŘADU NOVÝ BOR
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
ÚVODNÍ SETKÁNÍ SE STAROSTY
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Multimediální prezentace vzdělávacích oblastí ŠVP
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Závěrečná konference projektu
Městská část Praha 6 Postup příprav GDPR Ing. Jan Holický, MBA
PODPORA SOCIÁLNĚ-PRÁVNÍ OCHRANY DĚTÍ NA KRAJSKÉM ÚŘADĚ JIHOMORAVSKÉHO KRAJE II Metodické setkání na téma „Standardy kvality sociálně-právní ochrany na.
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Datum konání: 5. února 2018 Místo konání: Velké Meziříčí, JUPITER club
Praktické aspekty příprav českého předsednictví leden - červen 2009 Eurocentrum Ústí nad Labem 22. října 2008.
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Srovnání české a francouzské stáže - obsah

Lenka Handschuhová Česká praxe: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Francouzská praxe: Univerzita Rennes II

Česká praxe: Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy; Odbor vysokých škol Pozorovací/teoretická část: seznámení s praktickými aspekty chodu centrálního orgánu státní správy, s jednotlivými spravovanými agendami studium platné legislativy a stěžejních dokumentů definujících záměr a cíle ministerstva účast na mnoha schůzích týkajících se rozdílných oblastí vysokého školství Praktická část: konzultace se zaměstnanci skupiny pro výzkum a vysoké školství týkající se mé diplomové práce aktivní účast na vytváření koncepce výkonových ukazatelů pro vysoké školství

Francouzská praxe: Univerzita Rennes II, Oddělení lidských zdrojů Pozorovací/teoretická část: seznámení se systémem vysokého školství ve Francii, studium zákona o vysokých školách, vnitřních směrnic a nařízení univerzity Rennes II seznámení s chodem Oddělení lidských zdrojů schůzky s širším vedením univerzity Rennes II Praktická část: výzkum na téma: "Analýza procesu administrování vysokoškolských pedagogů”, konkrétně na všech 5 fakultách univerzity schůzky s vedoucími agend zabývajících se administrováním vysokoškolských pedagogů a jednotlivými vedoucími administrativních oddělení fakult návrhy zlepšení tohoto procesu na základě společných diskuzí

Srovnání konzultace pracovní náplně proběhla předběžně e- mailem s tutory, na obou stážích pozorovací a praktická část se doplňovaly 50% na 50 % odborný obsah obou praxí byl na vysoké úrovni na české stáži bych nic neměnila, obsahově ideální, pomohla mi znalost vysokoškolského prostředí v ČR francouzská stáž byla vzhledem k mé studii krátká obtíže byly v pochopení a vstřebávání velkého množství informací za velmi krátký čas a také vytíženost mého mentora ideální stav by byl 6 měsíců - celý semestr

Doporučení nebát se kontaktovat jakoukoli organizaci rovnou zavolat a zeptat se, ušetříte čas znát organizaci dopředu a mít přesnou představu, na které oddělení chcete jít a co vás zajímá DP stanovit si kritéria výběru (velikost a postavení instituce, náklady...)

Dominika Páldiová Česká praxe: Kancelář Poslanecké sněmovny Francouzská praxe: Centre de Gestion de la Fonction Publique Territoriale d'Ille-et- Vilaine

Česká praxe: Kancelář Poslanecké sněmovny Pozorovací/teoretická část: studium dokumentů a platné legislativy, seznámení s jednotlivými oddělení účast na jednání Poslanecké sněmovny, na zasedáních výborů a komisí Poslanecké sněmovny Praktická část: organizace tiskových konferencí organizace spojená s jednáním Poslanecké sněmovny překlady pro Výbor pro evropské záležitosti a Kontrolní výbor zápisy ze schůzí

Francouzská praxe: Centre de Gestion de la Fonction Publique Territoriale d'Ille-et-Vilaine Pozorovací/teoretická část: účast na zasedáních a na schůzi administrativního výboru výjezdy do terénu např. inspekce technického oddělení v obci Chartres de Bretagne Praktická část: spoluorganizace výběrových řízení na veřejné posty organizace konkurzu pro zaměstnání v místní samosprávě samostatný projekt: Bilan de l'emploi

Srovnání Česká praxe zaměřena spíše teoreticky (60%) Francouzská praxe zaměřena prakticky Česká praxe příliš krátká, tutor příliš vytížen Obsah francouzské praxe: neměnila bych

Doporučení včas se dohodnout s tutorem na náplni praxe nedělat praxi během letních měsíců

Dagmar Smejkalová Česká praxe: Úřad městyse Budišov Francouzská praxe: Caisse d´Allocations Familiales (Pokladna rodinných příspěvků)

Česká praxe: Úřad městyse Pozorovací/teoretická část seznámení se s chodem úřadu studium dokumentů městyse, legislativy, rozhovor s úředníky získání informací o kompetencích úřadu v rámci státní správy a samosprávy, o projektech a žádostech o dotace, zadávání veřejných zakázek, vnitřních předpisech, veřejnoprávních smlouvách, Czech POINTu Praktická část administrativní zpracování Oznámení o záměru v území k vydání územního souhlasu, Programového prohlášení zastupitelstva

Francouzská praxe: Pokladna rodinných příspěvků Pozorovací/teoretická část seznámení se s fungováním různých oddělní pokladny a jejich činností účast na vnitřních schůzích a zasedáních instituce (Administrativní rada) Praktická část sepsání studie na téma Řízení Pokladny rodinných příspěvků účast na festivalu TAM TAM

Závěr, srovnání konzultace náplně praxe předem neproběhla na české převládala pozorovací část, na francouzské praktická, na obou praxích chybělo praktické zapojení do běžných úkolů vykonávaných pracovištěm česká stáž přínos: prohloubení a ujasnění znalostí získaných z přednášek, pozorování rozdílu mezi teorií a praxí francouzská praxe přínos: poznání francouzkého systému sociálního zabezpečení zvláště větve rodina, prohloubení kompetence samostatně vypracovat studii

Doporučení Náplň praxe: včas dohodnout s tutory Ideální stav pokud chceme stejný obsah praxí a diplomové práce: nejdříve znát instituci francouzské praxe dále si vybrat téma DP zvolit si českou praxi

Pavlína Dočkalová Česká praxe: Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Poslanecké sněmovny Francouzská praxe: Office de Tourisme et des Congrès de Rennes Métropole

Česká praxe : Výbor pro veřejnou správu a regionální rozvoj Pozorovací/teoretická část: účast na jednání Poslanecké sněmovny přijetí zahraniční delegace studium legislativy, návrhů zákonů a usnesení výbor u Praktická část: administrativní činnosti vypracování studie o Problematice sídelní roztříštěnosti České republice

Francouzská praxe : Office de Tourisme et des Congrès de Rennes Métropole Pozorovací/teoretická část: seznámení se s činnostmi jednotlivých oddělení účast na tiskové konferenci a na prohlídkách organizovaných turistickou kanceláří Praktická část: překlad informačních materiálů do češtiny poskytování informací a rad turistům tvorba a aktualizace databází

Srovnání Česká praxe klady: zaměřena spíše prakticky, uplatnění teoretických znalostí zápory: nedostatečné začlenění do chodu instituce, přístup tutora - časová vytíženost, délka praxe Francouzská praxe klady: začlenění do kolektivu, komunikace s klienty, zapojení do běžných činností, délka praxe zápory: méně odborné zaměření

Doporučení před nástupem na praxi zkonzultovat její náplň návaznost obou praxí česká praxe v delším časovém horizontu (2-3 měsíce)

Marta Boudná Česká praxe: Krajský úřad Jihomoravského kraje, odbor regionálního rozvoje, oddělení strategického rozvoje Francouzská praxe: Hôtel de Rennes Métropole, oddělení mezinárodních vztahů a evropských partnerství

Česká praxe: Krajský úřad Jihomoravského kraje, Oddělení strategického rozvoje Pozorovací část/teoretická část: seznámení se základními právy a povinnostmi na pracovišti seznámení s bezpečnostními pokyny studium struktury krajského úřadu Praktická část: vypracování podkladového materiálu k metodice dalšího vzdělávání v Jihomoravském kraji vypracování podkladů k povodním na území kraje v roce 2010

Francouzská praxe: Hôtel de Rennes Métropole, Oddělení mezinárodních vztahů a evropských partnerství Pozorovací/teoretická část: seznámení s organizací v instituci Rennes Métropole a v instituci Městského úřadu Rennes účast na schůzkách oddělení Praktická část: příprava podkladů pro přijetí zahraničních delegací organizační a administrativní záležitosti spojené s přijímáním zahraničních delegací příprava dokumentů, spoluúčast na zajištění organizačních záležitostí pro Renneskou delegaci vyslanou do Kanady zpracování podkladu k dokumentu - Dotace pro obnovu měta Sendaï

Srovnání Česká praxe klady: aplikace teoretických znalostí v praxi, možnost spolupracovat na připravovaném projektu, rozvoj praktických dovedností zápory: délka stáže, nemožnost lepšího začlenění do chodu oddělení, časová vytíženost tutora Francouzská praxe klady: výborné začlenění do kolektivu, vyloženě praktické zaměření stáže, možnost pracovat se zahraničními delegacemi zápory: neshledány

Doporučení českou praxi hledat co nejdříve a vykonat ji v jednom bloku nespoléhat na umístění na francouzské praxi v podobném úřadě jako v ČR praxi vykonávat v oblasti, o kterou má student skutečně zájem

DĚKUJEME ZA POZORNOST