BVV12Zk Základy obchodního práva 22. 10. 2012 Alena Pokorná.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Evropská soukromá společnost s r. o
Advertisements

Obchodní společnosti právní úprava - základní pojmy založení a vznik
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Obchodní společnosti.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
STŘEDNÍ ODBORNÁ ŠKOLA A STŘEDNÍ ODBORNÉ UČILIŠTĚ NERATOVICE Školní 664, Neratovice, tel.: , IČO: , IZO: Ředitelství.
Ustavení a vznik.
Komanditní společnost
Veřejná obchodní a komanditní společnost
Právní forma organizace
Výukový materiál zpracován v rámci oblasti podpory 1.5 „EU peníze středním školám“ Název školy Obchodní akademie a Hotelová škola Havlíčkův Brod Název.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice,příspěvková organizace Autor: Ing. Vlasta Švachová Datum: Název: VY_32_INOVACE_9.3.6.
ZÁKLADY PODNIKÁNÍ Ing. Gabriela Dlasková
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová EKONOMIKA
Společnost s ručením omezeným
ZSV – Obchodní společnosti
1. Založení OK = zakladatelské právní jednání - Společenskou smlouvou (je-li 2 a více společníků - Zakladatelskou listinou (je-li 1 společník - lze pouze.
 VOS je společnost alespoň dvou osob  Týto osoby se účastní - na podnikání, - správě majetku a - ručení za dluhy  Společníci ručí za dluhy VOS společně.
- od nová právní úprava – nově se řídí „Zákonem o obchodních korporacích (ZOK)“ č. 90/2012 Sb., dále Novým občanským zákoníkem (NOZ) č. 89/2012.
Podnikání Ing. Vojtěch Jindra
EKONOMIKA OBCHODNÍ SPOLEČNOSTI Ing. Hana Kročová
Obchodní společnosti jako právní formy podnikání
ČVUT v Praze, Fakulta stavební Podnikání ve stavebnictví 126 EMM – Ekonomika a management Zimní semestr 2010 / 2011 Ing.Zdeněk Burda
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
Základní pojmy a instituty:
VEŘEJNÁ OBCHODNÍ SPOLEČNOST. Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO_1167 Ročník:1. Vzdělávací obor:Ekonomika podniku Tematický okruh:Právní formy podnikání.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Základy podnikání v praxi Ing. Iva Krejčí CZ.1.07/3.1.00/
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM
Obchodní společnosti.
Jednání podnikatele Fyzická osoba - sama
- k valné hromadě – hlasování za každou 1 Kč vkladu – 1 hlas (možno odlišně upravit ve SS)
Charakteristika ručení Společník (ručitel) třetí osoba (věřitel) Obchodní společnost (dlužník) povinnos t platit Povinnost zaplatit, pokud nezaplatí společnost.
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
Komanditní společnost
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Kamila Tkáčová Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Obchodní společnosti.  Obecně  právnická osoba, kterou tvoří společenství osob  (společníci),v níž je provozována podnikatelská  činnost na společné.
MIKROEKONOMIKA TYPOLOGIE PODNIKŮ.
Obchodní společnosti. veřejná obchodní společnost veřejná obchodní společnost komanditní společnost komanditní společnost společnost s ručením omezeným.
Zákon o obchodních korporacích. Obchodní korporace 90/2012 Sb., zákon o obchodních společnostech a družstvech (zákon o obchodních korporacích) Kolizní.
Proces konstituování korporace Příprava zřizovacích procesů Založení korporace Splnění vkladové povinnosti Získání podnikatelského oprávnění Návrh na zápis.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Společnost s ručením omezeným – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí,
EKONOMIKA Tematický celek: Podnik a podnikání Téma: Akciová společnost – kapitálová obchodní společnost Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno.
Obchodní korporace: jednotlivé formy obchodních korporací. Mgr. Monika Příkazská Základy obchodního práva.
7. PRÁVNÍ FORMY PODNIKÁNÍ
Kategorizace osob Dosavadní úprava Nová úprava Osoby Osoby člověk
Výkladová prezentace pro podporu výkladu učitele.
Ekonomické vzdělávání Tematická oblast: Podnik a podnikání
Obchodní společnosti I.
K.S. 1. Pojem: společnost v níž jeden nebo více společníků ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v obchodním rejstříku.
Rozdíly mezi různým podniky právnických osob
Podnik 4.
Postup při zřizování obchodní společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Obecná úprava obchodních společností a družstev
KOMANDITNÍ SPOLEČNOST
Veřejná obchodní společnost
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Právní postavení společníků
Společnost s ručením omezeným charakteristika
Charakteristika veřejné obchodní společnosti
Základní kapitál Základní kapitál je peněžní vyjádření souhrnu
Charakteristika společnosti
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Další vnitrostátní předpisy
Postup při zřizování obchodní společnosti
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tématický celek
Veřejná obchodní společnost
Transkript prezentace:

BVV12Zk Základy obchodního práva Alena Pokorná

 §§ 76 – 92 ObchZ  právnická osoba  osobní obchodní společnost  nejméně dvě osoby podnikají pod společnou firmou  společníci ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně celým svým majetkem  založena vždy za účelem podnikání  nikoli tzv. podnikatel podle formy  vhodná pro malé a střední podnikání  služby, cestovní ruch, drobná řemeslná výroba, rodinné podniky

 firma musí obsahovat označení:  „veřejná obchodní společnost“  „v.o.s.“  „veř. obch. spol.“  „a spol.“ (je možné, obsahuje-li firma jméno alespoň jednoho ze společníků)

 FO i PO  nejméně dvě osoby  počet společníků není zákonem omezen  společníkem jen FO, která splňuje všeobecné podmínky provozování živnosti podle živnostenského zákona (ŽZ) a u níž není dána překážka provozování živnosti stanovená ŽZ  je-li společníkem PO, vykonává práva a povinnosti spojená s účastí ve společnosti její statutární orgán, popřípadě jím pověřený zástupce, který splňuje podmínky podle ŽZ (v obou případech musí jít o FO)

 společenská smlouva  písemná s úředně ověřenými podpisy  povinné náležitosti (nutná shoda):  firma a sídlo společnosti  určení společníků  předmět podnikání  dále vhodná ustanovení, která budou organizovat vlastní činnost společnosti a upraví právní postavení společníků (zákon většinou řeší dispozitivně) :  úprava významných dispozic s majetkem, způsob rozhodování o změně spol. smlouvy, pravidla pro obchodní vedení, úprava rozdělování zisku, kdo bude statutárním orgánem a jak bude jednat jménem společnosti, rozdělení likvidačního zůstatku, stanovení vypořádacího podílu atd.

 existence společnosti vázána na konkrétní osoby společníků, společníci sami svou činností realizují účel, pro který byla společnost zřízena, předpokladem aktivní spolupráce, vzájemná důvěra, osobní iniciativa, rozsah kapitálových vkladů sekundární význam  práva a povinnosti  povinnosti  majetkové  nemajetkové  práva  majetková  nemajetková 

 povinnost vkladová  menší význam - ZK se netvoří obligatorně, tudíž společníci nemusí ze zákona poskytnout do ZK vklad  pokud dohoda, pak vklady povinné a tvoří se ZK (nezapisuje se do OR), možné stanovit jen pro některé společníky a pro jiné nikoliv  společník povinen splatit svůj vklad ve lhůtě stanovené ve spol. smlouvě, jinak bez zbytečného odkladu po vzniku společnosti, popřípadě po vzniku své účasti ve společnosti (vzniká-li účast za trvání společnosti)  hodnota nepeněžitého vkladu – ve spol. smlouvě, znalecký posudek se nevyžaduje  spol. smlouva by měla stanovit i způsob plnění vkladové povinnosti – jednorázově nebo ve splátkách, hotově nebo na účet  povinnost podílet se na úhradě ztráty  ztrátu zjištěnou účetní závěrkou nesou společníci rovným dílem (spol. smlouva může stanovit odlišně)

 povinnost podílet se osobně na podnikatelských aktivitách společnosti  zákon ji výslovně neupravuje  projev osobní povahy společnosti  klíčový význam má v tomto spol. smlouva  jaké činnosti budou vykonávat, jak budou spolupracovat  povinnost zdržet se konkurenčního jednání  konkurenční jednání by mohlo vést ke střetu zájmů společníků a společnosti a mohlo by zájmy společnosti poškodit  spol. smlouva může upravit zákaz konkurence odchylně od zákona či úplně vyloučit

 právo na podíl na zisku  zisk se dělí rovným dílem, spol. smlouva může stanovit jinak  nutno rozdělit všechen zisk mezi společníky, ti si potom svou část zisku zahrnou jako svůj příjem do vlastních daňových přiznání (u společnosti jako takové se zisk nezdaňuje)  společníci mohou po zdanění poskytnout své části společnosti zpět v podobě vkladu nebo úvěru  právo na vypořádání  vypořádací podíl  podíl na likvidačním zůstatku

 právo podílet se na řízení společnosti  předpoklad, že společníci budou řídit společnost sami podle zásad, které mezi sebou dohodli  tři okruhy  rozhodování o statutárních otázkách, právech a povinnostech společníků (např. změna spol. smlouvy, zrušení spol., rozdělení zisku)  rozhodování o provozu podniku společnosti  navazování vnějších vztahů se třetími osobami  provádění činností ve všech třech oblastech náleží přímo společníkům, účast třetích osob je vyloučena  právo na informace

 podíly společníků na společnosti jsou stejné, nestanoví-li spol. smlouva jinak  převod podílu  vhledem k osobnímu charakteru společnosti bude netypický a výjimečný (pokud, tak schválen všemi společníky)  přechod podílu  smrt FO i zánik PO  podíl se dědí/přechází na právního nástupce, pokud to spol. smlouva připouští a ve společnosti zůstanou kromě dědiců/právních nástupců alespoň dva společníci

 zákon nepředepisuje vnitřní strukturu orgánů, která by byla podobná struktuře v kapitálových společnostech  právo řídit činnost společnosti mají přímo společníci  k přijetí rozhodnutí je třeba souhlas všech společníků, nestanoví-li zákon nebo spol. smlouva, že stačí souhlas většiny  pokud většinový princip, má každý ze společníků jeden hlas (spol. smlouva může stanovit jinak)

 obchodní vedení (tento pojem zákon nedefinuje)  rozhodování o záležitostech provozu podniku běžné povahy, které je nutno zajišťovat opakovaně a kterými je realizován zapsaný předmět podnikání společnosti  tj. organizace a řízení podniku, který náleží společnosti, řízení zaměstnanců, rozhodování o provozních záležitostech, např. zásobování, odbyt, reklama, vedení účetnictví atd.  k obchodnímu vedení je oprávněn každý společník  dohodnou mezi sebou zásady, kterými se budou řídit  možnost pověřit ve spol. smlouvě jen některé společníky

 vztahy společnosti ke třetím osobám  statutárním orgánem všichni společníci (spol. smlouva může stanovit, že jen někteří či jeden)  pokud více, oprávněn jednat jménem společnosti každý samostatně, nestanoví-li spol. smlouva jinak  omezit jednatelské oprávnění statutárního orgánu může jen spol. smlouva (vůči třetím osobám neúčinné)  ručení  společnost odpovídá za své závazky celým svým majetkem  společníci ručí za závazky společnosti veškerým svým majetkem společně a nerozdílně (neomezeně)

 kromě obecných důvodů zrušení a zániku společnosti i důvody, jež vycházejí z osobního charakteru v.o.s. a spojují zrušení společnosti se zánikem účasti jednotlivých společníků na v.o.s.  výpověď společníka  smrt společníka, ledaže spol. smlouva připouští dědění podílu, podíl zdědil dědic (neodmítl dědictví) a ve společnosti zůstávají alespoň dva společníci  zbavením nebo omezením způsobilosti k právním úkonům některého ze společníků  atd.  zbývající společníci se mohou změnou společenské smlouvy dohodnout, že společnost trvá i nadále bez společníka, jehož se důvod zániku týká (do tří měsíců), ve společnosti musí zůstat alespoň dva společníci

 změna spol. smlouvy je možná jen se souhlasem všech společníků  nyní: ke změně spol. smlouvy je nutný souhlas všech společníků, společníci se ale mohou ve spol. smlouvě dohodnout, že stačí většina  možnost upravit ve spol. smlouvě tzv. kaduční řízení (vyloučení společníka ze společnosti pro nesplnění vkladové povinnosti)  nyní: nelze; porušuje-li společník závažným způsobem svoje povinnosti, může společnost podat návrh na jeho vyloučení rozhodnutím soudu  možnost splácet vklady prací nebo službami (umožňuje-li to spol. smlouva)  nyní: nelze  upravena náhrada rozumných výdajů, které společník vynaložil při zařizování záležitostí společnosti  nyní: speciálně neupraveno  převod podílu je zákonem výslovně zakázán  nyní: v úpravě v.o.s. převod podílu výslovně zakázán není, vzhledem k osobnímu charakteru v.o.s. bude však převod podílu spíše netypický a výjimečný

 §§ 93 – 104 ObchZ  právnická osoba  osobní (resp. smíšená) obchodní společnost  dva druhy společníků – komanditisté a komplementáři  právní úprava speciální k úpravě v.o.s. - ustanovení o v.o.s. se použijí přiměřeně i na k.s., pokud vlastní úprava k.s. nestanoví něco jiného  právní postavení komanditistů se přiměřeně řídí úpravou, která platí pro společníky s.r.o.  založena vždy za účelem podnikání  nikoli tzv. podnikatel dle formy

 firma musí obsahovat označení:  „komanditní společnost“  „k.s.“  „kom. spol.“  obsahuje-li firma jméno komanditisty, ručí tento za závazky společnosti jako komplementář

 FO i PO (PO je většinou komanditista)  nejméně dvě osoby - jeden komplementář a jeden komanditista  počet společníků není zákonem omezen  komplementáři  ručí za závazky společnosti neomezeně celým svým majetkem  komanditisté  ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v OR

 společenská smlouva  písemná s úředně ověřenými podpisy  povinné náležitosti (nutná shoda):  firma a sídlo společnosti  určení společníků  předmět podnikání  určení, kteří ze společníků jsou komplementáři a kteří komanditisté  výše vkladu každého komanditisty  v praxi spol. smlouva obsahuje i další ustanovení o činnosti společnosti a právním postavení společníků

 práva a povinnosti komplementářů  viz úprava postavení společníků v.o.s.  práva a povinnosti komanditistů  povinnosti  majetkové  nemajetkové  práva  majetková  nemajetková

 povinnost vkladová  základní povinností komanditistů  povinen vložit do ZK vklad ve výši určené spol. smlouvou – min Kč (možná různá výše pro jednotlivé komanditisty)  povinnost splatit vklad ve lhůtě stanovené spol. smlouvou, jinak bez zbytečného odkladu po vzniku společnosti, popř. po vzniku účasti na společnosti (vzniká-li účast komanditisty za trvání společnosti)  ZK se tvoří obligatorně, ale jeho výše se do OR nezapisuje  povinnost podílet se na úhradě ztráty  komanditisté nemají (pokud spol. smlouva nestanoví jinak)

 povinnost podílet se osobně na podnikatelských aktivitách společnosti  komanditisté nemají (tuto povinnost může stanovit spol. smlouva )  povinnost zdržet se konkurenčního jednání  na komanditisty nedopadá (tuto povinnost může stanovit spol. smlouva )

 právo na podíl na zisku  z důvodů daňových nutno primárně určit, jaký díl zisku připadne komplementářům a jaký díl zisku zůstává pro společnost, tento díl je potom po zdanění určen pro komanditisty  pokud spol. smlouva mlčí, zisk se dělí na dvě stejné části - dělení uvnitř obou částí se řídí spol. smlouvou, pokud pravidlo chybí, dělí se část připadající komplementářům stejným dílem a část, která po zdanění u společnosti připadla komanditistům, podle výše jejich splacených vkladů  právo na vypořádání  vypořádací podíl  podíl na likvidačním zůstatku

 právo podílet se na řízení společnosti  nepřísluší oběma skupinám společníků v totožné míře  většímu riziku spojenému s činností společnosti jsou vystaveni komplementáři jako neomezeně ručící společníci, proto pouze tito oprávněni k obchodnímu vedení společnosti  navazování vztahů s třetími osobami mimo společnost přísluší opět jen komplementářům, kteří jsou statutárním orgánem společnosti  vyloučena účast třetích osob na řízení společnosti  právo na informace

 podíly společníků na společnosti jsou stejné, nestanoví-li společenská smlouva jinak  převod  komplementáři jako ve v.o.s.  komanditisté jako v s.r.o.  přechod  komplementáři jako ve v.o.s.  komanditisté  smrt FO - dědí se, pokud spol. smlouva nevylučuje, na vlastní existenci společnosti nemá smrt komanditisty vliv  zánik PO (komanditisty) nevede ke zrušení společnosti., podíl PO na společnosti přechází na jejího právního nástupce, pokud tento přechod spol. smlouva nevylučuje

 řídící působnost soustředěna v rukou komplementářů, ale o základních otázkách, které se týkají existence společnosti a důležitých prvků právního postavení společníků, rozhodují komplementáři společně s komanditisty  změna spol. smlouvy- souhlas všech společníků, nestanoví-li tento zákon jinak, spol. smlouva může stanovit, že stačí souhlas většiny komplementářů spolu se souhlasem většiny komanditistů  ostatní záležitosti - s ouhlas komplementářů společně s komanditisty většinou hlasů, nestanoví-li spol. smlouva jinak  při hlasování má každý společník jeden hlas, nestanoví-li spol. smlouva jiný počet hlasů  k obchodnímu vedení společnosti jsou oprávněni pouze komplementáři

 vztahy společnosti ke třetím osobám  statutárním orgánem komplementáři  každý je oprávněn jednat jejím jménem samostatně, pokud ze spol. smlouvy nevyplývá něco jiného  všichni komplementáři nebo jen někteří z nich i jen jeden  omezení jednatelské působnosti, které by mohlo vyplývat ze spol. smlouvy, působí jen ve vnitřním vztahu společnosti a osoby, která je statutárním orgánem, vůči třetím osobám je neúčinné  komanditista může být k jednání za společnost statutárním orgánem zmocněn, jedná potom jako zástupce společnosti

 ručení  společnost odpovídá za své závazky celým svým majetkem  komplementáři  ručí za závazky společnosti společně a nerozdílně celým svým majetkem (neomezeně)  komanditisté  ručí za závazky společnosti do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v OR

 k.s. má 4 společníky, z toho 2 komplementáře a 2 komanditisty, ZK ve výši ,-Kč, každý komanditista se zavázal ke splacení vkladu ve výši ,-Kč, komanditista č. 1 splatil ,-Kč, komanditista č. 2 splatil pouze ,-Kč, tzn. komanditista č. 1 za závazky společnosti neručí, komanditista č. 2 ručí v rozsahu ,-Kč (rozhodující zápis v OR!)  rozdíl oproti ručení v s.r.o. – viz níže!

 kromě obecných důvodů zrušení a zániku společnosti i důvody, jež vycházejí z osobního charakteru k.s. a spojují zrušení společnosti s právními skutečnostmi, které vedou k zániku účasti jednotlivých komplementářů na k.s.  zánik účasti komanditisty ve společnosti zrušení a zánik společnosti zpravidla nezpůsobuje

 zákon nestanoví minimální výši vkladu komanditisty  nyní: min. výše vkladu komanditisty činí 5.000,-Kč  nově se zavádí tzv. komanditní suma  standardně komanditisté ručí do výše svého nesplaceného vkladu zapsaného v OR  dle ZOK možnost alternativního ručení do výše tzv. komanditní sumy, která bude uvedena ve spol. smlouvě  komanditní suma nesmí být nižší než vklad  komanditní suma se snižuje v rozsahu, ve kterém komanditista splnil svou vkladovou povinnost  příklad:  vklad komanditisty činí ,-Kč, komanditní suma činí ,- Kč, splatil-li komanditista na vklad ,-Kč, ručí v rozsahu ,-Kč - tedy nikoliv pouze do výše nesplaceného vkladu (30.000,-Kč), ale do výše komanditní sumy, která se snížila na ,-Kč), splatil-li komanditista na svůj vklad ,-Kč (tj. celý vklad), ručí nadále do výše komanditní sumy, tedy v rozsahu ,-Kč

 Bejček, J., Hajn, P., Kotásek, J. a kol.: Nástin obchodního práva I. Úvodní část. Soutěžní právo. Obchodní společnosti a družstva. Brno: Masarykova univerzita, ISBN  Eliáš, K., Pokorná, J., Dvořák, T. a kol.: Kurs obchodního práva. Obchodní společnosti a družstva. 6. vydání. Praha: C.H.Beck, ISBN

 Eliáš, K. a kol.: Nový občanský zákoník s aktualizovanou důvodovou zprávou. Ostrava: Sagit, s. ISBN  Havel, B. a kol.: Zákon o obchodních korporacích s aktualizovanou důvodovou zprávou. Ostrava: Sagit, s. ISBN