PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŽÁK SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI Z HLEDISKA LEGISLATIVY
Advertisements

Speciálně pedagogické centrum při MŠ a ZŠ Kyjov, Za Humny 3304,
Kariérové poradenství
Zdravotně znevýhodněný žák ve škole
Legislativní podmínky vzdělávání dětí a žáků s mentálním postižením
Časová dotace:16 hodin měsíčně. možnost konzultace problémů souvisejících se speciálními vzdělávacími potřebami žáků vytváření podmínek pro integraci.
REGISTRAČNÍ ČÍSLO: CZ.1.07/2.4.00/ NÁZEV PROJEKTU: VZNIK A ROZVOJ PARTNERSKÉ SÍTĚ PRO REALIZACI STÁŽÍ A APLIKOVANÉHO VÝZKUMU KATEDRY PSYCHOLOGIE.
POLYTECHNICKÁ VÝCHOVA A VZDĚLÁVÁNÍ V MŠ
PhDr. Jitka Kendíková ZŠ J. Gutha-Jarkovského
INKLUZE – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost
ŠPP Školní poradenská pracoviště Moravskoslezského kraje - východisko, koncepce - krajská síť a organizační struktura - metodika - vzdělávání
INKLUZÍVNÍ VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SVP
Inkluzivní škola Předpoklad rovných příležitostí ve vzdělávání
Poradenství v kontextu inkluzivního vzdělávání
Výstupy z Úvodního semináře
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Podpůrná a vyrovnávací opatření v inkluzivní škole
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami a žáků nadaných Seminář pro ředitele a koordinátory ZUŠ Čeladná 2009 PaedDr.KarelTomek.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Pedagogicko-psychologické poradenské služby
Rámcový vzdělávací program pro základní vzdělávání -
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
1. Setkání – Program seminářů, požadavky k zápočtu, požadavky ke zkoušce.
Minimální preventivní program školy
MATEŘSKÁ ŠKOLA OLOMOUC Blanická 16. Charakteristika školy Jedná se o předškolní zařízení, jeho nosným programem a účelem je poskytování výchovy a vzdělání.
Program – – 9.30 → základní informace o studiu
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Individuální integrace směřující k inkluzi
Speciální školství v roce 2006 (a věřme, že i v dalších letech) Jiří Pilař
Vzdělávání žáků se speciálními vzdělávacími potřebami
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Pedagogická diagnostika
Individuální vzdělávací plán
Pedagogika II. Lekce 8: Poruchy učení a chování
BUDOUCNOST Úspěch pro každé dítě. Ve znamení inkluzivního vzdělávání.
Žák se speciálními vzdělávacími potřebami a změny v legislativě.
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Šablony  Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání  Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy  Výzva č. 02_16_022 Podpora škol formou projektů.
Inkluze Inkluze je takový systém základního vzdělávání, který umožňuje všem dětem navštěvovat běžné základní školy, ideálně v lokalitě jejich bydliště.
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Centra podpory integrace & Speciálně poradenské centrum aplikovaných pohybových aktivit Čísla projektů: CZ.1.07/1.2.00/ CZ.1.07/1.2.00/ Časový.
Možnosti podpory žáků s diagnózou SMA/DMD v běžné škole.
Podmínky integrace SP a legislativní opatření Radka Horáková květen 2006.
Projekt Rozvoj školských poradenských pracovišť v číslech Analýza měsíčních výkazů o činnosti školních psychologů/speciálních pedagogů a pracovníků Poradenské.
ZÁKONY & VYHLÁŠKY PhDr. Lenka Gajzlerová MI3DC_DSP Speciální pedagogika OP3DC_DSP Speciální pedagogika.
Pokyn k vykazování dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami v Libereckém kraji Porada ředitelů škol a zařízení Libereckého kraje, 19.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
INDIVIDUALIZACE „Je způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní,
9. Tvorba individuálního plánu
Požadavky RVP PV Úloha diagnostiky při sledování
PODPORA INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ ŽÁKŮ SE SPECIÁLNÍMI VZDĚLÁVACÍMI POTŘEBAMI – PŘÍPRAVA A REALIZACE VZDĚLÁVÁNÍ PODLE IVP Mgr. Jiřina Bednářová.
PO IV na 2.stupni z pohledu školy.
Základní škola a Praktická škola, Jičín
Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
9. Tvorba individuálního plánu
Tisková konference Štrasburk dva roky poté
Speciálně pedagogická diagnostika
Pedie Co mají společné?.
Základní pojmy speciální pedagogiky
Pedagogická diagnostika Možnosti a typy diagnostiky
8. Spolupráce MŠ se školskými poradenskými zařízeními
Základní škola. Základní škola a Mateřská škola, Nová Ves, okres Liberec, příspěvková organizace.
PORADENSKÝ SYSTÉM v České republice
Základní škola Otokara Březiny, Jihlava Školní speciální pedagog Mgr
Krajský akční plán rozvoje vzdělávání Pardubického kraje
Podpůrná opatření 1. – 3.stupně
Digitální učební materiál
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

PEDAGOGICKÁ DIAGNOSTIKA VI. Eliška Vencálková 2009

Tvorba individuálního vzdělávacího programu, spolupráce s PPP Individualizace, integrace, inkluze Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Vzdělávání dětí mimořádně nadaných Individuální vzdělávací program Spolupráce s PPP

Individualizace, integrace, inkluze Individualizace výuky „Způsob diferenciace výuky, při níž se zachovávají heterogenní třídy žáků jako základní sociální jednotka a provádí se diferenciace vnitřní, obsahová i metodická, respektující individuální zvláštnosti žáků” (J. Průcha, E. Walterová, J. Mareš 1995)

Individualizace, integrace, inkluze Integrované vzdělávání „Přístupy a způsoby zapojení žáků se zvláštními vzdělávacími potřebami do hlavních proudů vzdělávání a do běžných škol” (J. Průcha, E. Walterová, J. Mareš 1995)

Individualizace, integrace, inkluze Inkluzivní vzdělávání „Je založeno na otevřenosti a schopnosti školy vyučovat ve třídách společně žáky s různým typem zdravotního postižení či znevýhodnění, s různými možnostmi a nadáním” Klára Dočekalová, 2008

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Týká se dětí: zdravotně postižených (mentálně, tělesně, zrakově, sluchově, s vadami řeči, s více vadami, autismem, vývojovými poruchami učení nebo chování zdravotně znevýhodněných (oslabených, dlouhodobě nemocných, se zdravotními poruchami, jež vedou k poruchám učení a chování) sociálně znevýhodněných (z rodin s nízkým socioekonomickým statusem, s nařízenou ústavní, ochrannou výchovou,azylanti, uprchlíci)

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Formy speciálního vzdělávání Individuální integrace - v běžné škole (je upřednostňováno, pokud má škola podmínky) - ve speciální škole pro jiné postižení Skupinová integrace - ve třídě či oddělení běžné školy - ve třídě či oddělení speciální školy Vzděláváním v samostatné škole pro žáky se zdravotním postižením (speciální škola) Kombinací všech tří výše popsaných forem

Vzdělávání dětí se speciálními vzdělávacími potřebami Individuální integrace v běžné MŠ je upřednostňována za předpokladu, že: je to v zájmu dítěte má k integraci podmínky jsou podmínky vytvořené předem, ne až „za pochodu” jsou u dítěte postupně naplňovány jeho vývojové a individuální možnosti (s důrazem na sociální složku soužití a hru)

Vzdělávání dětí mimořádně nadaných Nadané dítě charakterizují mimořádné výkony v určité oblasti, které podává ve srovnání s výkony svých vrstevníků. v předškolním věku lze hovořit spíše o latentním nadání nadané dítě je potřeba identifikovat co nejdříve (ve školním věku je mnohdy pozdě) týká se 2% jedinců v populaci

Vzdělávání dětí mimořádně nadaných Projevy nadaného dítěte: velmi brzy - v nízkém věku projevuje nadání má opakovaně zjištěný vysoký osobnostní potenciál pro podání mimořádných výkonů: - intelektových - tvořivých - v některé/ých oblasti/tech: ≫ projevuje silný zájem ≫ má oproti vrstevníkům pokročilé znalosti ≫ je při řešení úkolů angažované a vytrvalé ve srovnání s vrstevníky podává výjimečné výsledky

Vzdělávání dětí mimořádně nadaných MŠ vytváří pro integraci vhodné podmínky: realizací pestré a široké vzdělávací nabídky komplexním zaměřením na celou osobnost dítěte, bez předčasné specializace možností kompenzovat nerovnoměrnosti ve vývoji zařazováním obohacujících a různě náročných individuálních vzdělávacích programů využíváním příležitostí k rozpoznání nadaných dětí

Individuální vzdělávací plán (program) IVP je podmínkou, ale i pomůckou pro integraci postižených a nadaných dětí do MŠ je součástí dokumentace dítěte často bývá svázán s finančními nároky (na dotaci) co má obsahovat stanoví: Vyhláška MŠMT č. 73/2005 Sb., o vzdělávání dětí, žáků a studentů se speciálními vzdělávacími potřebami a dětí, žáků a studentů mimořádně nadaných

Individuální vzdělávací plán (program) IVP : je oporou a vodítkem pro učitelku počítá (pokud to jde) s angažovaností rodičů pomáhá rozvíjet sociální kompetence dítěte umožňuje dítěti postupovat v souladu s jeho předpoklady, možnostmi a zvláštnostmi

Individuální vzdělávací plán (program) Tvorba IVP: vychází z diagnostiky odborného pracoviště (PPP, SPC) opírá se o pedagogickou diagnostiku učitelek MŠcentra) respektuje názory a ujednání s rodiči je dílem obou učitelek ve třídě (příp. i asistenta pedagoga) sleduje stejné rámcové cíle a záměry RVP PV upravené v ŠVP podle speciálních potřeb dětí

Spolupráce s PPP Služby poskytované PPP: Komplexní a zaměřená psychologická a speciálně psychologická diagnostika Psychologická a speciálně pedagogická intervence Informační a metodická činnost. Příprava podkladů pro vzdělávací opatření, dokumentace, atp. Služby PPP jsou poskytovány na základě písemného souhlasu zákonných zástupců dětí

Spolupráce s PPP Oblasti spolupráce PPP s MŠ : Diagnostika školní zralosti a připravenosti dítěte na školu (skupinová, individuální) Diagnostika dětí z důvodů jejich nerovnoměrného vývoje Diagnostika dětí při jejich problémech ve výchově, chování, adaptaci v MŠ Poradenské konzultace a doporučení pedagogům vzdělávajícím děti, které jsou v péči poradny