Centrum pro transfer technologií1 XV004 Výzkum a vývoj v praxi Financování výzkumu Jan Alán.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Konference „Inovace a technologický transfer – výzva a příležitost pro Ústecký kraj“ 20. května května 2014, Ústí nad Labem
Advertisements

Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Metodika projektového investování - Případová studie Petra Wendelová Jim Wheeler Libor Cupal David Koudela 2. a Tato zakázka je financována Evropskou.
Aktuální úkoly MŠMT Odbor programů výzkumu a vývoje 2009.
Aktivity Ústeckého kraje v rámci implementace RIS ÚK.
Tento materiál vznikl jako součást projektu In-TECH 2, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. Název přednášky/cvičení.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
SVTP ČR v Jihomoravském kraji
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Příprava novely Sněm Rady vysokých škol.
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
Rozvoj kapacit dalšího profesního vzdělávání v Královéhradeckém kraji grantové schéma kraje pro období 2004 – 2006 Olga Zumrová.
1 Česká asociace rozvojových agentur Regionální inovační infrastruktura a inovační proces v krajích Manfred Hellmich Praha 29. listopadu 2005.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Krajský úřad Libereckého kraje SEMINÁŘ Možnosti spolufinancování projektů ze strukturálních fondů Evropské unie prostřednictvím operačních programů.
CZ / /0048 Centrum pro transfer technologií Technologické centrum AV ČR SSŠ AV ČR, VŠE, VŠCHT, ÚPV, ZeNTIVA, a.s., ČKD Nové Energo, a.s.
PROJEKT INNONET Seminář Inovační potenciál ČR Praha,
Cíle výzev Operačního programu Výzkum a vývoj pro inovace (OP VaVpI)
Výzkum, vývoj a inovace v ČR Výzkum, vývoj a inovace v ČR Seminář Ochrana průmyslového vlastnictví Praha, 6. června 2007.
Výzkum a vývoj a inovace v ČR Diskusní fórum k inovačnímu podnikání Brno, 3. října 2007.
Reforma systému výzkumu, vývoje a inovací v ČR  změny v pravidlech pro podporu VaV v právu ES  reforma VaVaI v ČR Inovační potenciál ČR Praha,
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Projekt Enterprise Europe Network Technologické centrum AV ČR Kouty nad Desnou APROCHEM2013, OZE2013, ODPADOVÉ FÓRUM
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Předsednictvo RVŠ dne Vladimír Kebo Informace o Kulatém stolu SPD a RVŠ dne
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
MANAGEMENT V PODMÍNKÁCH ZEMÍ VÝCHODNÍ EVROPY A RUSKA. Dle strategií České republiky jsou oblasti působení českých podniků na mezinárodních trzích jednou.
1 Operační program Výzkum a vývoj pro inovace Programovací období
Znalostní ekonomika Praha, 23. května 2006 Mgr. Tomáš Hruda Generální ředitel.
Podpora podnikání ze SF EU OP Podnikání inovace Globální cíl: zvýšit do konce programovacího období konkurenceschopnost české ekonomiky a.
1. Zkvalitnění služeb státních organizací pomocí strukturálních fondů příklad Technologické agentury ČR Marie Stehlíková vedoucí Projektové kanceláře.
Kvalitativní výzkum v pedagogických vědách: posílení profesních kompetencí absolventů Opera č ní program Rozvoj lidských zdroj ů Evropský sociální fond.
1 Spolupráce při realizaci projektů inovací na ESF MU Mgr. David Póč, Oddělení pro strategii a rozvoj.
Směrnice rektora 8/ řízení a správa projektů na MU
1 Visegrad, Norské fondy, veřejná výběrová řízení Mgr. Iva Minaříková.
Zápatí prezentace1 Evropské projekty a jejich podpora na ESF MU v roce 2009 Porada vedení fakulty+ vedoucí kateder předkládá: proděkan pro SaR.
Přednáška Evropská Studia 2006 JUDr. Kateřina Ronovská, Ph.D.
Strukturální fondy EU a priority MŠMT Ondřej Liška ministr školství, mládeže a tělovýchovy.
PRIORITNÍ OSA 1 Posílení výzkumu, technologického rozvoje a inovací
PRAKTICKÉ PŘÍKLADY ÚSPĚŠNÝCH INOVAČNÍCH PROJEKTŮ
Konference INOVACE JE ZÁKLAD VAŠÍ EXISTENCE Brno,
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
Transfer technologií v podmínkách VŠ INOVACE 2015 Miroslav Mašláň Univerzita Palackého v Olomouci Praha,
Zájmové sdružení právnických osob OK4Inovace Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Centrum pro výzkum, vývoj a inovace Life for Science. Science for Life.
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Prioritní osa 2 Výzva 2.3 Lidské zdroje ve Výzkumu a vývoji Mgr. Filip Týc Odbor programů výzkumu.
Vize ve vědě a výzkumu TECHNICKÁ UNIVERZITA V LIBERCI Univerzita s kladným nábojem.
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Výroční konference OP PIK
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
PROFIL FAKULTY Vzdělávací činnost Vědeckovýzkumné aktivity Bc. studium
Představení Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Citlivostní analýza a optimalizace II Zpracoval: Martin Bílek
Závěrečná konference projektu
Citlivostní analýza a optimalizace I Zpracoval: Martin Bílek
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
INOVACE 2017 Petr Očko předseda TA ČR
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Obecná část rozpočtového práva III
Technologická agentura
Obecná část rozpočtového práva III
Transkript prezentace:

Centrum pro transfer technologií1 XV004 Výzkum a vývoj v praxi Financování výzkumu Jan Alán

Centrum pro transfer technologií2 Obsah přednášky Definice pojmů v grantovém a projektovém financování Mechanismy financování výzkumu a vývoje v ČR Národní granty (GA ČR, TA ČR, MPO…) Mezinárodní granty (7 R.P., H2020) Dotační projekty Pro základní výzkum Pro aplikovaný výzkum Další možnosti financování výzkumu a vývoje Kontrahovaný a kolaborativní výzkum

Mechanismy financování výzkumu a vývoje Pojem „výzkum a vývoj“ Výzkum je systematická tvůrčí práce rozšiřující poznání, včetně poznání člověka, kultury nebo společnosti, metodami umožňujícími potvrzení, doplnění či vyvrácení získaných poznatků Základní výzkum Aplikovaný výzkum Centrum pro transfer technologií3

Základní výzkum Základní výzkum je experimentální nebo teoretické práce prováděné s cílem získat znalosti o základech či podstatě pozorovaných jevů, vysvětlení jejich příčin a možných dopadů při využití získaných poznatků Příklady: Evoluce a funkce komplexních genomů rostlin Formální verifikace stochastických systémů s reálným časem Centrum pro transfer technologií4

Aplikovaný výzkum Aplikovaný výzkum je experimentální nebo teoretické práce prováděné s cílem získání nových poznatků zaměřených na budoucí využití v praxi. Ta část aplikovaného výzkumu, jehož výsledky se prostřednictvím vývoje využívají v nových výrobcích, technologiích a službách, které jsou určeny k podnikání podle zvláštního právního předpisu (např. Obchodní zákoník), se označuje jako průmyslový výzkum Příklady: Optimalizace vrstevnatých systémů používaných v optickém průmyslu Využití hydrofobních a olejofobních povrchů při interakci s kapalinami Centrum pro transfer technologií5

Vývoj Vývoj je systematické tvůrčí využití poznatků výzkumu nebo jiných námětů k produkci nových nebo zlepšených materiálů, výrobků nebo zařízení anebo k zavedení nových či zlepšených technologií, systémů a služeb, včetně pořízení a ověření prototypů, poloprovozních nebo předváděcích zařízení Rozvoj – vylepšování stávajících již vyvinutých produktů Centrum pro transfer technologií6

Další důležité pojmy Výzkumný záměr - vymezení předmětu výzkumné činnosti právnické osoby nebo organizační složky, jeho cílů, strategie, nákladů a předpokládaných výsledků, který zajišuje v základním nebo aplikovaném výzkumu, s výjimkou průmyslového výzkumu, její koncepční rozvoj na období 5 až 7 let Specifický výzkum na vysokých školách - část výzkumu na vysokých školách, která je bezprostředně spojena se vzděláváním a na níž se podílejí studenti Centrum pro transfer technologií7

Další důležité pojmy Poskytovatel - správce kapitoly státního rozpočtu nebo územní samosprávný celek, který rozhoduje o poskytnutí podpory a který tuto podporu poskytuje Příjemce - organizační složka, právnická osoba nebo fyzická osoba, v jejíž prospěch bylo o poskytnutí podpory poskytovatelem rozhodnuto Výsledek - nové poznatky ve výzkumu a vývoji, vzniklé činností v rámci řešení projektu nebo výzkumného záměru, nebo jejich využití Uživatel - organizační složka, právnická osoba nebo fyzická osoba, která využívá výsledek ve své činnosti Centrum pro transfer technologií8

Mechanismy financování VaV v ČR Národní granty Jsou rozdělovány pomocí státních institucí ČR Ministerstva, Kraje, Města Finance ze státního rozpočtu ČR a EU Příklady: GA ČR, TA ČR, MPO TIP, VF (MO) Mezinárodní granty Jsou financovány evropským společenstvím (EU, popř. EHS), popř. i jinými zeměmi 7 RP, H2020, CIP, Swiss-Czech Cooperation, NIH (USA), GESHER/MOST (Izrael) Centrum pro transfer technologií9

Národní grantové příležitosti Grantová agentura České Republiky (GA ČR) Finanční podpora na vědecké projekty a pro začínající vědce Standardní grantové projekty – základní výzkum Postdoktorské projekty – základní výzkum mladých vědců Mezinárodní grantové projekty Projekty na podporu excelence v zákl. výzkumu Centrum pro transfer technologií10

Národní grantové příležitosti Technologická agentura České Republiky (TA ČR) Centralizace státní podpory aplikovaného výzkumu (reforma systému VaV z roku 2009) Program Alfa - aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje zejména v oblasti progresivních technologií, materiálů a systémů, energetických zdrojů a ochrany a tvorby životního prostředí Program Beta – granty pro orgány státní správy Centrum pro transfer technologií11

Národní grantové příležitosti Technologická agentura České Republiky (TA ČR) Program Gama - podpora ověření výsledků aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje (dále jen „VaV“) z hlediska jejich praktického uplatnění a na přípravu jejich následného komerčního využití Program Delta - podporu spolupráce v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji prostřednictvím společných projektů podniků a výzkumných organizací a významnými zahraničními technologickými a inovačními agenturami Centrum pro transfer technologií12

Národní grantové příležitosti Technologická agentura České Republiky (TA ČR) Program Omega - podpora projektů aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje, jejichž výsledky mají vysoký potenciál pro uplatnění v řadě oblastí celospolečenského života (společenské vědy) Centra kompetence - Program je zaměřen na podporu vzniku a činnosti center výzkumu, vývoje a inovací v progresivních oborech s vysokým aplikačním a inovativním potenciálem a perspektivou pro značný přínos k růstu konkurenceschopnosti České republiky Centrum pro transfer technologií13

Národní grantové příležitosti Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO TIP) Program realizuje účelovou podporu průmyslového výzkumu a vývoje z prostředků státního rozpočtu určených na tento účel v rozpočtové kapitole Ministerstva průmyslu a obchodu nové materiály a výrobky nové progresivní technologie nové informační a řídící struktury Centrum pro transfer technologií14

Národní grantové příležitosti Grantová agentura MU projektů vysokoškolského specifického výzkumu, prováděného studenty při uskutečňování akreditovaných doktorských nebo magisterských studijních programů, který je bezprostředně spojen s jejich vzděláváním projektů programu rektora Masarykovy univerzity na podporu tvůrčí činnosti studentů (příprava diplomových prací, tvorba studentských časopisů), výzkumné činnosti zaměstnanců MU Centrum pro transfer technologií15

Mezinárodní grantové příležitosti SoMoPro – South Moravian Programme for Distinguished Researchers Program jihomoravského kraje rozdělující peníze Evropské komise Cíle: 1. Podporovat aktivity a projekty v oblasti vědy, výzkumu a inovací v Jihomoravském kraji. 2. Poskytnout výzkumníkům plnohodnotné zázemí pro získávání nových znalostí a kariérní rozvoj Centrum pro transfer technologií16

Mezinárodní grantové příležitosti Horizon 2020 (program Evropské unie) Rozdělení € 70 mld. V období Sloučení všech finančních instrumentů do Inovační unie Podpora inovací Centrum pro transfer technologií17

Mezinárodní grantové příležitosti Mezinárodní visegrádský fond – posilování spolupráce členských států Finanční mechanismus EHP/Norska - Podpora je určena na projekty rozvoje a spolupráce neziskových organizací, výzkumných institucí a subjektů veřejného i soukromého sektoru GESHER/MOST - Program mezinárodní spolupráce mezi Českou republikou a státem Izrael v aplikovaném výzkumu a experimentálním vývoji Granty NIH – možnost využití výzkumných kapacit v USA Centrum pro transfer technologií18

Kontrahovaný a kolaborativní výzkum Kontrahovaný výzkum – na základě smlouvy (kontraktu) se soukromou firmou je prováděn výzkum a vývoj na univerzitě Kolaborativní výzkum – výzkum probíhá zároveň na univerzitě/akademii věd/výzkumném ústavu a v soukromé společnosti, kdy si partneři vyměňují informace a společně postupují k naplnění cíle Centrum pro transfer technologií19

Jak porozumět grantovému financování? Sledujte webové stránky poskytovatelů Nechejte si zasílat newsletter těch, kteří Vás zajímají Navštěvujte semináře poskytovatelů Např na BVV seminář TA ČR Centrum pro transfer technologií20