Od bestselleru k výzkumu

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ADVENT 2012 Bůh přichází ke mně – já přicházím k Bohu
Advertisements

Lidé pro manželství nevhodní
Zkušenosti OSPOD s hostitelskou péčí
VOLNÝ ČAS TRÁVENÍ VOLNÉHO ČASU PATŘÍ MEZI ZÁKLADNÍ PSYCHOLOGICKÉ POTŘEBY KAŽDÉHO ČLOVĚKA.
Centrum pro katechezi Olomouc, 2013
Hodnotová orientace svobodné generace
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Pozitivní hodnocení sebe
Dopady CR na rezidenty, případová studie Lipno nad Vltavou Pavlína Kubů 1.
Vzdělávání zaměstnanců Střediska sociálních služeb městské části Praha 9 je finančně podpořeno z Evropského sociálního fondu v rámci realizace projektu.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Pro ty co mám ráda Lidé přicházejí do našich životů z nějakého DŮVODU, na určité OBDOBÍ anebo na CELÝ ŽIVOT. Když je budeme umět rozlišovat, tak budeme.
Nitro a osobní historie člověka o kterého se staráme Doc. Ing. Aleš Opatrný, Th.D. KTF UK v Praze Sekce spirituální péče Společnosti lékařské etiky ČLS.
Možnosti vizualizace výuky
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink Cíl: V době vymezené na seminář zopakovat a prohloubit znalosti a dovednosti účastníků v oblasti.
Švec Vlastimil - Krátká Jana - Kubiatko Milan - Pravdová Blanka
Vlastní hodnocení školy ► evaluace = lat. valere – přeneseno do angličtiny= self-evaluation ► Scrivena, 1991 = „proces určování podstaty, hodnoty a ceny.
ČÍSELNÉ SOUSTAVY Desítková Dvojková.
Manželské problémy a sex
Kurz rodinného poradenství pro pracovníky pomáhajících profesí
Rozdíly mezi osobnostmi
Na čem stavět vztah.
PSY 414 Praxe a stáže (manželství a rodina) Garant: Milan Pilát Asistentka: Kristína Kicková Katedra psychologie FSS MU 2014/2015.
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Adolescence (16 – 18 až 20 – 22 let).
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Hrou proti AIDS Je interaktivní projekt primární prevence HIV/AIDS, jehož cílem je dát mládeži možnost netradičním způsobem, tj. hrou, osvojit si základní.
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Teorie motivace Adéla Furiková.
Vůle.
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Kurz pro výchovné poradce Právní rámec výkonu poradenské činnosti
Názor veřejnosti na téma DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ (vyhodnocení dotazníkového šetření) Královéhradecký kraj Ing. Jarmila Halouzková
Vyrobilo Centrum pro katechezi v Olomouci, Bohoslužba oběti Centrum pro katechezi Olomouc, 2015 Chléb a víno – Tělo a Krev Kristova – reálný duchovní.
Nový pracovní řád pro naše zaměstnance
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 10. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Prvá študentská vedecká konferencia v odbore špeciálna pedagogika a liečebná pedagogika ŠTUDENT NA CESTE K PRAXI Analýza podpůrných opatření a poradenských.
SOCIÁLNÍ KOMUNIKACE KAPITOLA 8. Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Marketing pro NNO aneb jak se nenechat semlít Postřehy z letošního ročníku soutěže Být vidět Tomáš Jindříšek & Matěj Novák
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: Provozuje.
Název příspěvku: K pedagogické přípravě učitelů SOŠ z pohledu edukátora Karel OURODA, Ph.D., Mgr. et Mgr. novinář a odborný pedagog Workshop partnerství.
„Násilí věc (ne)veřejná“ představení projektu konference k průběhu implementace EHP a NF, Praha Nositel projektuSPONDEA, o.p.s. Poskytovatel komplexu služeb.
Evropské strukturální a investiční fondy Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání P-KAP: Kariérové poradenství prezentace pro Olomoucký kraj Mgr. Miroslav.
Koučink dětí a mladistvých obětí obchodování Praha
S POLEČNOST A PEČUJÍCÍ OSOBY Konference Podpora pečujících osob Jan Michalík, Petra Tomalová.
Komunikační a prezentační dovednosti / C2b
Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rodina, příbuzenství.
VZTAHY A PRAVIDLA SOUŽITÍ V PROSTŘEDÍ KOMUNITY - Rodina
KOMUNIKACE Zápis do sešitu
Koučink dětí a mladistvých
Strukturace učiva Příprava učitelova.
NAMALUJEME SI STROM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Michaela Holubová. Dostupné z Metodického portálu
Vztahy mezi pohlavími Volba životního partnera
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Pedagogická komunikace 8. lekce: Proxemika
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr
ANOTACE SEZNÁMIT ŽÁKY S ROZVOJEM VŠECH TŘÍ ČÁSTÍ SEBEDŮVĚRY -
seminář Teorie a metodiky výchovy
Jejich přijímání a vyjádření
Prohlédni si obrázky a zamysli se, co vyjadřují:
Násilná osoba aneb co s ní
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.03
Psychologie dospělých
Týmová spolupráce v zájmu dítěte pohledem pracovníka OSPOD Mgr
Sociální psychologie.
Konflikt Sociální psychologie.
Úvod do sociologie PhDr. Jaroslava Šťastná, Ph.D.
Rodičovství biologické a pěstounské
Transkript prezentace:

Od bestselleru k výzkumu Pět jazyků lásky aneb naučte se mluvit jazykem lásky toho druhého Gary Chapman

Populárně naučné „návody na spokojené manželství/partnerství“ Zaručená poptávka a odbyt Nevyrovnaná kvalita publikací Různé výchozí zdroje a koncepce Většina doporučení vychází z klinické a poradenské praxe autorů Nebo ale také jen z vlastní zkušenosti… Můžeme tedy pochybovat o obecné platnosti těchto doporučení…

Metafora „citové nádrže“ Metafora „různých jazyků a dialektů“ lásky Koncepce „5 jazyků lásky“ jako prostředku udržování vztahu (strategy of relational maintenance?) Metafora „citové nádrže“ Metafora „různých jazyků a dialektů“ lásky Abychom mohli ve vztahu (i v životě) dobře fungovat, potřebujeme doplňovat palivo (láskou partnera)

Nádrž není doplňována, vysychá – „už mně nemiluje, už se nemilujeme“ Koncepce „5 jazyků lásky“ jako prostředku udržování vztahu (strategy of relational maintenance?) Partner tak v dobré víře možná činí (doplňuje palivo = vyjadřuje lásku), ale možná používá jiný jazyk, kterému nerozumíme. (Vznik nedorozumění mezi partnery) Nádrž není doplňována, vysychá – „už mně nemiluje, už se nemilujeme“ Rozdíl „zamilovanost“ a „vědomá partnerská láska“

5 jazyků lásky v manželství/partnerství Slova ujištění Pozornost Přijímání darů Skutky služby Fyzický kontakt

Kategorizace výpovědí manželských párů – pilotáž 2005 64 manželských párů – sběr dat prostřednictvím studentů kursu Psychologie manželství a soužití v rodině Totožné otázky (viz seminární úkol) Kategorizováno na základě koncepce 5LL Vzniklé kategorie jsou následující:

Kategorie č. 1 Slova ujištění: Komplimenty Ocenění Pochvaly (i před druhými lidmi) Slovní podpora, ujištění Verbální vyjádření vztahu Zdrobněliny v oslovení

Kategorie č. 2 Soustředěná pozornost Společné aktivity partnerů Vnímaná blízkost (ne pouhá přítomnost, ale soustředění na partnera) Vzájemné naslouchání Vnímaný zájem, starost a obavy o vlastní osobu Obecné vyjádření potěšení z partnerovy přítomnosti či těšení se na ni Humor

Kategorie č. 3 Obdarovávání Poskytování a přijímání darů

Kategorie č. 4 Skutky služby Instrumentální činnosti

Kategorie č. 5 Fyzický kontakt Partnerské doteky v průběhu běžného dne Mazlení, něžnosti Oční kontakt Sex

Kategorie nad rámec 5LL Kategorie č. 6 Bezpodmínečné přijetí, tolerance Vytrvalost ve vztahu Oběť (partner pro druhého dělá něco, co sám nemá rád)

Kategorie č. 7 Vlastnosti partnera – obecné pojmy a obecně vymezené chování Pozitivně i negativně vymezené Pozn.: Respondenti výzkumu mnohdy reálně nesplnili zadání – měli uvádět chování, nicméně uváděli obecné vlastnosti jako „je hodná“…jejichž konkrétní podobu se můžeme již jen domýšlet…

Další kategorie… 8) Nezařaditelné 9) Nevím, nedokážu vyjádřit 10) Nevyjadřuji

Liší se muži a ženy v tom, jak vyjadřují partnerovi svou lásku Liší se muži a ženy v tom, jak vyjadřují partnerovi svou lásku? (otázka 3) Slova ujištění – bez rozdílu Soustředěná pozornost – ženy Obdarovávání – muži Skutky služby – ženy Fyzický kontakt – bez rozdílu Bezpodmínečné přijetí – bez rozdílu

a každý z nás se pro ni může rozhodnout už dnes. Láska je volba a každý z nás se pro ni může rozhodnout už dnes. G. Chapman Děkuji za pozornost