Ochrana spotřebitele ve světě

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
CEBRE Česká podnikatelská reprezentace při EU
Advertisements

Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Působnost České obchodní inspekce v oblasti ochrany spotřebitele
Spotřebitelský poradní výbor a spotřebitelské organizace
Mezinárodní nevládní organizace, transvládní organizace
Malé a střední podnikání Small and Medium Enterprise.
Finanční možností svépomocných skupin
E-Česko 2006 Státní informační a komunikační politika Praha Vladimír Mlynář.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Mezinárodní integrace
HESLO NA WIFI KULTURAEVROPA. RE: FORMA, na které záleží aneb zaměstnávání osob s chronickým duševním onemocněním PARALELNÍ ŽIVOTY je název projektu, který.
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
OECD a finanční vzdělávání Stálá mise České republiky při OECD v Paříži Prof. Ing. Karel Dyba, CSc., velvyslanec Třetí mezinárodní konference k finanční.
MEZINÁRODNÍ ORGANIZACE
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Národní tým expertů ECVET Národní tým expertů ECVET Šíření a podpora evropského nástroje pro zvýšení kvality mobilit ECVET a jeho zavádění.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Sustainable Construction and RES in the Czech Republic Irena Plocková Ministry of Industry and Trade CR, Na Františku 32, Praha, CR.
Aktuální nedostatky ochrany českých spotřebitelů
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Zapojení pacientů a veřejnosti MUDr. Tomáš Kuhn Centrum pro klinické doporučené postupy Ústav sociálního lékařství a zdravotní politiky LF UP v Olomouci.
Jméno autora: Mgr. Zdeněk Chalupský Datum vytvoření:
ÚŘAD VLÁDY ČESKÉ REPUBLIKY Úřad vlády ČR a Ministerstvo pro místní rozvoj ČR CESTA K INFORMACÍM O EVROPSKÉ UNII V ČESKÉ REPUBLICE.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
VEŘEJNÁ EKONOMIKA A SPRÁVA
Komunitární program PROGRESS Jitka Zukalová, MPSV, oddělení Evropské unie.
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Rok existence Evropského spotřebitelského centra © 2006 ESC Praha při Ministerstvu průmyslu a obchodu ČR.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
1 Opatření 4.1 JPD3 Zvýšení adaptability zaměstnavatelů a zaměstnanců na změny ekonomických a technologických podmínek jako podpora konkurenceschopnosti.
Půl na půl – rovné příležitosti žen a mužů Vzdělávání zaměstnavatelů v oblasti rovných příležitostí žen a mužů TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM.
Státní správa Petr Machala.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Iniciativa EQUAL v ČR. Iniciativa EQUAL Samostatná forma pomoci ze strukturálních fondů týkající se mezinárodní spolupráce při prosazování nových prostředků.
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
DLOUHODOBÝ ZÁMĚR VZDĚLÁVÁNÍ A ROZVOJE VZDĚLÁVACÍ SOUSTAVY KRÁLOVÉHRADECKÉHO KRAJE (2012 – 2016)
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
EVROPSKÁ UNIE.
Ochrana spotřebitele ve světě
Evropská unie EuroSafe - European Association for Injury Prevention and Safety Promotion EuroSafe - European Association for.
Hospodářský registr Ing. Jiří Pavlíček Konference ISSS 2006 Hradec Králové, 4. dubna 2006.
Neziskové formy podniku -> Ekonomika a neziskový sektor Ekonomika a neziskový sektor
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
O CHRANA SPOTŘEBITELE V EU – ČÁST 1 Prezentace 2015.
Page 1 Energetická závislost EU - Možná řešení - Daniela Štoková.
Státní bytová politika Ing. David Slavata, Ph.D Ekonomika bydlení.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Představení podnikatelských aktivit v regionu. Kdo jsme: RHK Brno je samostatným právním subjektem v rámci sítě HK ČR. Byla zřízena na základě Zákona.
Politika podpory vědy a výzkumu Politika ochrany spotřebitele Mgr. Oldřich Hájek.
9.A Zdroj vyhledávání: Internet Dne Patrik Pavlica Renata Schiebertová.
POZADÍ VZNIKU ALKOHOLOVÉ STRATEGIE V EU A JEJÍ SOUČASNÁ PODOBA.
EUROREGION ELBE/LABE 1 Společný Fond malých projektů v EUROREGIONU ELBE/LABE
Z AJIŠŤOVÁNÍ VEŘEJNÝCH SLUŽEB Kontrahování služeb se soukromým a neziskovým sektorem.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Spolupráce organizací občanské společnosti na úrovni EU
Sociální zabezpečení v EU
Česká inspekce životního prostředí
Subjekty a objekty veřejných politik
Sociální podnikání a lokální ekonomika Mgr. Alena Zieglerová
Informační zdroje české veřejné správy
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Prioritní osa 4 Spolupráce institucí a komunit
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Transkript prezentace:

Ochrana spotřebitele ve světě + spotřebitelské organizace v ČR Ralph Nader : "the best way to ask society how the economy is doing is to measure the health, safety and economic well-being of consumers."

Ochrana spotřebitelů 15.3. 1962 – J.F. Kennedy – 4 práva spotřebitelů (světový den spotřebitelských práv): právo na informaci, právo na výběr, právo na bezpečnost a právo být vyslyšen EU: V dubnu 1975 schválila Rada První program politiky na ochranu a k informování spotřebitelů obsahující pět základních práv spotřebitelů: a) právo na ochranu zdraví a bezpečnosti spotřebitele; b) právo na ochranu hospodářských zájmů spotřebitele; c) právo na náhradu škody; d) právo na informace; e) právo na vytváření a zapojování se do práce spotřebitelských sdružení.

rezoluce Valného shromáždění OSN č rezoluce Valného shromáždění OSN č. 39/248 z roku 1985, o ochraně spotřebitele. (a) Ochrana spotřebitelů před hazardem pro jejich zdraví a bezpečnost (b) Podpora a ochrana ekonomických zájmů spotřebitelů (c) Přístup spotřebitelů k adekvátním informacím a možnost výběru podle individuálních přání a potřeb. (d) Vzdělávání spotřebitelů včetně vzdělávání v otázkách životního prostředí a sociálních a ekonomických dopadů výběru spotřebitelů (e) Dosažitelnost účinných spotřebitelských náhrad. (f) Svoboda vytvářet spotřebitelské skupiny a jiné odpovídající skupiny nebo organizace a příležitost těchto organizací prezentovat svá stanoviska při ovlivňování rozhodovacích procesů. (g) Podpora udržitelných spotřebitelských modelů Anebo jednodušeji: 4 práva dle Kennedyho +: Právo na uspokojení základních potřeb Právo na náhradu Právo na vzdělání Právo na zdravé životní prostředí

Práva spotřebitelů V ČR: PRÁVO NA: ochranu zdraví a bezpečnost ochranu ekonomických zájmů odškodnění informace a výchovu zastoupení při řešení uplatňování nároků sdružování k ochraně zájmů spotřebitelů odpovědnou volbu ve vztahu k životnímu prostředí a sociálním dopadům spotřeby.

Česká republika Ochrana spotřebitelů - Ministerstvo průmyslu a obchodu http://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/ Koncepce spotřebitelské politiky na léta 2006 až 2010 (součást evropské Strategie ochrany spotřebitele) http://www.businessinfo.cz/cz/clanek/koncepce-a-politiky/koncepce-spotrebitelske-politiky-na-leta/1000502/38451/ ČR a EU – práva spotřebitelů v EU – vzdělávací portál DOLCETA _ http://www.dolceta.eu/ceska-republika/index.php a Evropské spotřebitelské centrum http://www.mpo.cz/cz/ochrana-spotrebitele/esc/

ČR - spotřebitelské organizace Sdružení obrany spotřebitelů http://www.spotrebitele.cz časopis Štít spotřebitele, Brno – Křenová ul. Spotřebitel.cz http://www.spotrebitel.cz časopis DTest a Qmagazín Sdružení českých spotřebitelů http://www.regio.cz/spotrebitel Sdružení pro bezpečnost potravin a ochranu spotřebitele http://www.food-consumer.cz STRÁNKY V REKONSTRUKCI Biospotřebitel http://www.biospotrebitel.cz/ Občanské poradny http://www.obcanske-poradny.cz/aktuality.htm http://www.kormidlo.cz/index.shtml?apc=c2a-_-_--&cat=994 Katalog občanské společnosti Sdružení spotřebitelů elektřiny http://elektrina.ecn.cz/ KONTAKTY NA SPOTŘEBITELSKÉ ORGANIZACE V ČR – na MPO http://www.mpo.cz/dokument5724.html cca 10 v r. 2007

Svět a EU OSN (kromě FAO) - Department of Economic and Social Affairs http://www.un.org/esa/sustdev/sdissues/consumption/cpp1225.htm OECD – Committee on Consumer Policy http://www.oecd.org/department/0,2688,en_2649_34267_1_1_1_1_1,00.html Směrnice o ochraně sp. e-komerci,podvodných a klamavých praktikách v přeshraničním obchodě, linky na členské země OECD a instituce v rámci ochr. Sp. European Commission - Health and Consumer Protection  http://ec.europa.eu/dgs/health_consumer/index_en.htm DG SANCO 2 komisaři – zdraví a ochrana spotřebitele http://ec.europa.eu/consumers/cons_info/10principles/cz.pdf 10 hlavních zásad ochrany spotřebitele ANEC - European Organisation for Consumer Participation in Standardisation http://www.anec.org 1995 – nezisková organizace, nestátní BEUC - European Consumers' Organisation http://www.beuc.org (Bureau Européen des Unions des Consommateurs) - 1962 – 41 sp.org z 30 evrop. Zemí - za ČR SOS; „poradenství“ pro orgány EU; současné priority: Chemikálie – REACH, digitální služby, výživa, finanční služby…)

Rakousko Spotřebitelský časopis Konsument r. 1970 – ochrana sp. – „státní záležitost“ Spolkové ministerstvo pro sociální záležitosti a ochranu spotřebitele http://www.bmsg.gv.at/cms/site/liste.html?channel=CH0034 Ochrana práv mužů, seniorů, tělesně postižených… koordinující orgán – ministerstva (např. Ministerstvo pro zdraví a ženy….) + SPOLKOVÉ ZEMĚ (včetně dozoru) – např.: http://www.noe.gv.at/Gesellschaft-Soziales/Konsumentenschutz.html - (~ SZPI, OVZ,ČOI, VS) Zákon o bezpečnosti produktů Provoz portálu „právo spotřebitelů: Komora zaměstnanců http://noe.arbeiterkammer.at/www-110.html „Rada spotřebitelů“ na rakouském normalizačním institutu http://www.verbraucherrat.at/start_e.html VEREINS FÜR KONSUMENTENINFORMATION (70% soukr. prs) http://www.konsument.at/konsument/Default.asp?cookie%5Ftest=1 Spotřebitelský časopis Konsument

Německo Bundesministerium für Ernährung, Landwirtschaft und Verbraucherschutz politika ochrany spotřebitele Zákon o potravinách, spotřebních předmětech a krmivech http://www.bmelv.de/cln_044/DE/00-Home/__Homepage__node.html__nnn=true http://www.verbraucherschutzkompass.de/index.html Bundesamt für Verbraucherschutz und Lebensmittelsicherheit (BVL) – r. 2002 (SZPI + ČOI + SS + OZ +PÚ…) www.bvl.bund.de/ Verbraucherzentrale Bundesverband - http://www.vzbv.de/go/ zastřešující organizace 16 spolkových centrál , např. http://www.verbraucherzentrale-berlin.de/vz/html/index.php a 24 politicky orientovaných spotřebitelských svazů Od r. 2004 měřen Index ochrany spotřebitele – pořadí spolkových zemí (6 parciálních indexů – z dalších „podindexů“ – například kontrola potravin, projekty…) Stiftung Warentest 1964 – Spolkový sněm, r. 2005 477 000 abonentů, 821000 ztažených placených článků na internetu, 1981 testů produktů, 283 zaměstnanců Testy, analýzy, zprávy a informace, kalkulačka cen http://www.stiftung-warentest.de/online/

Polsko Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumentów - r. 1990 – „antimonopolní úřad“ www.uokik.gov.pl (MPO ČR) prosazování státní politiky ochrany spotřebitele a „ochrany konkurence“ Zákon o konkurenci a ochraně spotřebitele spolupráce s municipálními a „okresními“ ombudsmeny (360) oblasti ochrany spotřebitele + dozor – bezpečnost produktů, kvalita paliv, značky CE Státní politika ochrany spotřebitele: Strategie ochrany spotřebitele(2004-2006) Obchodní inspekce http://www.giih.gov.pl/ Federace spotřebitelů http://www.federacja-konsumentow.org.pl/ Sdružení polských spotřebitelů http://www.skp.pl/

Slovensko Ministerstvo hospodárstva http://www.economy.gov.sk/index/index.php Systém ochrany spotrebiteľa v SR uznesenie vlády SR č. 455/1993" a "Zásady spotrebiteľskej politiky SR – uznesenie vlády SR č. 116/1995" Zákon o ochrane spotrebiteľa Slovenská obchodná inšpekcia http://www.soi.sk/ Úrad verejného zdravotníctva http://www.uvzsr.sk/ Štátna veterinárna a potravinová správa http://www.svssr.sk/ Politika kvality poľnohospodárských výrobkov a potravín – M podohospodárstva Spotrebiteľská informačná agentúra http://www.spotrebitelinfo.sk/ Asociácia spotrebiteľov Slovenska http://www.test-magazin.sk/ Slovenská asociácia spotrebiteľských subjektov http://www.spotrebiteliask.sk/

Velká Británie Ministersto obchodu a průmyslu - „Confident Consumers“ http://www.dti.gov.uk/ http://www.dti.gov.uk/consumers/index.html Spotřebitelská politika, obecné rady, odkazy na konkrétní organizace a instituce – OFT, Consumer Direct – on-linea telef. poradna, Community Legal Service Direct, Trading Standards Central Product Recalls – nebezpečné výrobky, Financial Service Authority,… National Consumer Council http://www.nfcg.org.uk/intro.htm - zřizovatel je DTI DEFRA – Department for Environment, Food and Rural Affairs FoodAware (~bezpecnostpotrain.cz) http://www.nfcg.org.uk/intro.htm BBC Watchdog http://www.bbc.co.uk/consumer/tv_and_radio/watchdog/ 1957 Which? - Expert advice from an independent source http://www.which.net (kampaně –regulace: Real.Kanc., právní služby a poradenství,penze…spolupráce s BSI, ISO a tzv. Office of Fair Trading – podávání „super-complaints“ proti hráčům na trhu, kteří poškozují práva spotřebitelů a konkurenční boj několik druhů tématických časopisů, knižní publikace….) 7OO OOO abonentů, spolupráce na státní regulaci Island – 1953 – členové pouze jednotlivci

Švédsko Švédská spotřebitelská agentura - Konsumentsverket http://www.kov.se/ (informace několika jazycích – AJ, FJ, FiJ, arabština a „bosenština“…, pro slepce) – státní organizace – dozor a poradenství (ne individuální – lokální veřejná správa) – státní spotřebitelská politika; spolupráce se Švédským úřadem pro potraviny a Národním výborem pro stížnosti spotřebitelů; návody a rady pro koupi produktů Švédský úřad pro „spotřebitelské pojištění“ http://www.konsumenternasforsakringsbyra.se/frames.asp?url=/artikel/article.asp?_tp_article_id=54&avd=ART_CON&menu=ART_CON Švédský úřad pro rady spotřebitelům v otázkách elektřiny http://www.elradgivningsbyran.se/artikel/article.asp?_tp_article_id=109&avd=ART_OOS + úřad pro bankovní a finanční služby, + úřad pro telekomunikační a internetové služby Sveriges Konsumentrad – nezávislá sp.org. http://www.sverigeskonsumentrad.se/start.asp?sida= Švédská spotřebitelská koalice http://www.konsumentsamverkan.se/ - zejména potraviny

USA a jiné…. USA Federal Trade Commission http://www.ftc.gov/ - consumer.gov (informace – např. katastrofy, oheň, nebezpečí, děti – zdraví, bezpečnost…..) U.S.CPSC - U.S.Consumer Product Safety Commission (am. Kongres) – (ČOI – bezpečný výrobek)  http://www.cpsc.gov Hong Kong - Consumer Council (vládní organizace – dozor a poradenství- obchod služby + poskytovatelé hypoték a pronájmů nemovitostí) http://www.consumer.org.hk/website/ws_en/ - „dozor“ na základě nařízení (např. o čísnké medicíně, o zástaárnách, o pyramidovém prodeji….) Nový Zéland Consumers Institute http://www.consumer.org.nz/Default.asp?bhcp=1 - nezisková nezávislá organizace – testování a „dozor“ nad dodržováním práva (např. oblast legislativy „Sousedstí a životní prostředí“ – práva psů, legislativa o plotech,legislativa o odtažení aut, prodej na odpočíadlech; Index práv dětí a mládeže od 7-20 let….)

CI - Consumers International 230 organizací z 113 zemí světa (ofic. zastoupení na 5 kontinentech) http://www.consumersinternational.org Podpora vlád některých zemí, granty, projekty, fondy a členské příspěvky Specificky zaměřené „roční“ kampaně –farmaceutika a káva (etický podnik?, etický konzumerizmus), GMO, práva spotřebitelů – 2006 – udržitelná energie Programy – budování kapacit,vzdělávání, normy, společenská zodpovědnost, právo, udržitelná spotřeba…. Aktivity – Články – např. australská cena rodičů za otravující útočící reklamu f. McDonalds (hračka Happy Meal) Publikace Konference, kongresy Člen za ČR – Sdružení obrany spotřebitelů