Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.. tak to je Brněnská přehrada.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VODA 8. třída.
Advertisements

Realizace opatření ve vazbě na projekt „Čisté povodí Svratky“
Současný stav rybníků a možné příčiny rozvoje planktonních sinic
Biomonitoring volných vod Nové Hrady. Biomonitoring vod -zkoumá se obsah ropných látek, film na hladině -přestup kyslíku z atmosféry do vody omezen emulze.
Projekt „Environmentální výchova ve školních úlohách, experimentech a exkurzích“ Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.10/
ZNEČIŠŤOVÁNÍ VODY A VYČERPÁNÍ ZDROJŮ PITNÉ VODY
VY_32_INOVACE_ 04 - Znečišťování vod
Vodní nádrž Šance.
Aplikovaná hydrobiologie II.
Jan Urbánek Septima A EUTROFIZACE VOD
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Lidé a příroda.
Čím se podle tebe lidé v Egyptě živili
Biomonitoring volných vod Schrems Kvalita vody – mikrobiologická fyzikální chemická biologická nezávadnost barva chuť zápach.
Klinická propedeutika
PEDOSFÉRA PŮDA NA ZEMI.
Realizace opatření na Brněnské údolní nádrži
Co se ti vybaví pod pojmem krajina?. Krajina o Krajina je to, co vidíme kolem sebe… o Krajina je část zemského povrchu, který se liší od svého okolí…
PLANKTON.
Sinice jsou : Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často.
Pedosféra Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková.
Úkol č. 4, skupina č. 198 Odpovědná spotřeba Brněnská přehrada.
VY_32_INOVACE_Př-b 6.,7.06 Anotace: Prezentace popisuje vlastnosti, vysvětluje rozdíly mezi viry, bakteriemi. Vzdělávací oblast: Viry, bakterie, sinice.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona : III/2VY_32_INOVACE_599.
V jejich těle probíhá fotosyntéza V jejich těle probíhá fotosyntéza Existovali již před 3,5 miliardami let Existovali již před 3,5 miliardami let Obsahují.
Oceánobiologie III. Moře a člověk. Co všechno člověk dokáže !  Technické zásahy do pobřeží a v šelfu  Znečištění –Eutrofizace –Ropa a ropné uhlovodíky.
Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Šablona/číslo materiálu:III/2 VY_32_INOVACE_BI614 Jméno autora:Mgr. Lucie Křepelová Třída/ročník3. ročník.
Ohrožování základních složek biosféry
EKOSYSTÉM RYBNÍKA Ekologický přírodopis pro 6
Odpadní voda Mgr. Helena Roubalová
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Abiotické faktory prostředí
SINICE A VODNÍ KVĚT Kateřina Neumannová 3.ART 2007
Sinice a jejich vliv na člověka
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s nejbližším okolím města.
Vodní nádrže.
Rostlina = autotrofní eukaryotický organismus, který je schopen přeměnit světelnou energii v energii chemickou procesem zvaným fotosyntéza = organismy,
Antropogenní vlivy – human impacts
PELAGRA David Soukal 2. HA. Příčiny onemocnění Nedostatek vitamínu B3 (niacinu) Vzniká, chybí-li v organismu protipelagrový činitel, tj. kyselina nikotinová.
Ing. Eliška Kotíková Kokořínsko,
Sinice jsou Sinice jsou velice jednoduché prokaryotické organismy - s jistým zjednodušením je možno říci, že se jedná o gramnegativní bakterie s chlorofylem.
SPOLUPRÁCE S PARTNERY – ZÁKLAD KVALITNÍ ODBORNÉ VÝUKY
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k seznámení žáků s částí Českomoravské vrchoviny,
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Eutrofizace vod Ing. Lenka Holišová.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: V/2 Název: Využívání.
Autotrofní organizmy, nejstarší organizmy s fotosyntézou rostlinného typu. Některé produkují toxiny, které způsobují alergie, ekzémy. Často váží plynný.
Ekosystémy.
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY I
SLADKOVODNÍ EKOSYSTÉMY II
RYBNÍK JAKO CELEK.
Hydrosféra základní složka života
Les-Lesní patra.
Znečištění hydrosféry Lukáš Tureček,Lucie Tomečková A.
Čistota vody je obecný pojem, vyjadřující obsah cizích látek ve vodě Skutečně chemicky čistou vodu H 2 O lze připravit pouze laboratorně!H 2 O.
Rostlinná plasmatická blána mitochondrie cytoplasma ribozomy jádro vakuola chloroplasty buněčná stěna buňka.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast fyzická geografie ČR Datum vytvoření29.10.
9.B, 15 let Ak.Heyrovského Chomutov Ústecký kraj Kontakt na školu:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Vladimír Mikulík. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
Průmyslová hnojiva. s rozvojem zemědělství postupně přestalo postačovat použití statkových hnojiv => rozvoj výroby průmyslových hnojiv dodávají do půdy.
Základy ekologie pro střední školy 1. CZ.1.07./1.5.00/
NÁZEV PROJEKTU: INVESTICE DO VZDĚLÁNÍ NESOU NEJVYŠŠÍ ÚROK
EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický celek: RYBNÍK
ŽIVÁ A NEŽIVÁ PŘÍRODA Jasmína Dolejší,
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_05_20_nekvalitní voda.
NÁZEV ŠKOLY: Masarykova základní škola a mateřská škola Melč, okres Opava, příspěvková organizace ČÍSLO PROJEKTU: CZ.1.07/1.4.00/ AUTOR: Mgr. Lumír.
Vodní nádrže 2017 DYNAMIKA FYTOPLANKTONU VODÁRENSKÉ NÁDRŽE HAMRY V PRŮBĚHU BIOMANIPULAČNÍCH OPATŘENÍ Radovan Kopp, Tomáš Zapletal, Pavel Jurajda, Zdeněk.
Problémy Ozónové vrstvy.
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Název školy: Základní škola a mateřská škola Domažlice , Msgre B
Transkript prezentace:

Brněnská přehrada made by Jiří Antonín, HG 3.

tak to je Brněnská přehrada

Něco málo čísel vybudována v letech v údolí řeky Svratky zatopením obce Kníničky plocha 252 ha, dlouhá 10 km, široká až 800 m, max.hloubka je 19 m hráz vysoká 34,5 m, dlouhá 120 m účel - zásobárna pitné a užitkové vody pro Brno - rekreační oblast - vodní sporty, rybáři, cyklisté její největší problémy - eutrofizace, sinice, řasy („kvetení přehrady“)

přehradní hráz

Hlavní náplň prezentace

Brněnská přehrada v období svého „rozkvětu“

a sinice „v plném rozkvětu“

Co to vlastně je eutrofizace? je obohacení vody živinami (dusík, fosfor) projevuje se řadou změn vodního ekosystému, změnami v kvalitě vody nebo ovlivněním ekologické rovnováhy nejvýraznějším projevem je přemnožení sinic co je to vlastně sinice? - (=cyanobakterie) zelené bakterie s chlorofylem proč se tak rozmnožují? (dusík a fosfor)

cyanobakterie

Vodní květ původně termín pro nakupení okem viditelných sinic u vodní hladiny (dnes i pro masový rozvoj zelených řas) některé druhy mohou přežít i zimu!!! čím škodí? (cytotoxiny, ohrožení člověka, škody v ekosystému)

zelená řasa

Proč zrovna Brněnská přehrada? sinice a kvetení bylo v přehradě vždycky potřeba se vrátit o několik desítek let dřív, cca do 50.let 20.stol. bodové znečištění půdní eroze nedostatek „čističek“

Možné řešení problémů? „běh na dlouho trať“ - neexistence jednoduchého řešení omezení přísunu živin (fosfátů) odstranění vnitřních a vnějších zdrojů živin dobudování systému „čističek“ rozumné využívání zemědělské krajiny krátkodobá opatření (zdrže, vypouštění) tím vším se zabývá mnoho organizací

Vliv na člověka? 3 hlavní skupiny onemocnění: - poruchy zažívacího traktu - alergické reakce (respirační) - onemocnění jater projevy - zvracení, malátnost, křeče, oslabení imunity, podráždění kůže, ekzémy, dušení, zánět spojivek, poruchy funkce jater !! aktivátor rakovinných procesů !! při vnějším podráždění lze vyléčit poměrně snadno, při vnitřním „užití“ dochází k toxikaci organismu a vyjímkou není smrt

Sinice útočí (embryo Drápatky vodní)

A z čeho jsem čerpal? časopis Živa 5/2004 domácí knihovna

DĚKUJI ZA POZORNOST