Zdraví a internet Alena Černá PSY279.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
TYPOLOGIE KLIENTŮ s kým se mohu v praxi setkat
Advertisements

Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Motivace 1.úvodní pojmy 2. pracovní motivace 3. stimulace
VLIV RODINY A PROSTŘEDÍ NA STRAVOVACÍ ZVYKLOSTI DĚTÍ
Závislost, nebezpečná závislost.  - je stav, kdy někdo nebo něco je podmíněn nějakou okolností nebo situací  - kterou potřebuje (nebo si myslí že ji.
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Sociální patologie SCPT SCPA
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
MUDr. Radkin Honzák, CSc. Psychiatrická katedra IPVZ
Emoce (city).
Návykové látky, závislosti
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Školní výchova ke zdravým stravovacím návykům dětí
Náročné životní situace, konflikty
Jitka Navrátilová, PhD..  Přímá práce v rodině – home visiting (nástroj podpory rodiny.  Profesionální, či poloprofesionální pomoc rodině.
Náročné životní situace
Závislost na alkoholu PSY 442 Speciální psychiatrie
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Rizikového chování v dospívání
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Vypracoval: Jiří Novák 9.Třída
Socializační funkce rizikového chování Zisky a ztráty spojené s rizikem Jan Širůček, Michaela Širůčková Institut výzkumu dětí, mládeže a rodiny Fakulta.
VY_32_INOVACE_12 - Závislosti
Klasifikace duševních poruch
Deprese Diagnostika a léčba
Online svépomocný program pro osoby závislé na internetu
MASARYKOVA UNIVERZITA FAKULTA SOCIÁLNÍCH STUDIÍ KATEDRA PSYCHOLOGIE
Přetížení a přetrénování Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Fáze poradenského procesu
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Specifické metody SP LS 2014
Seminář Trauma.
Internalizované poruchy chování
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
Patologické hráčství David Kadlec , SOVČ 2011.
Rodina se závislým partnerem Vypracovala: Barbora Šindelková Kamila Vébrová.
ADHD PORUCHA POZORNOSTI S HYPERAKTIVITOU
Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa:Mírová 218/6, Dubí III Pozorka Název projektu KLÍČE K POZNÁVÁNÍRegistrační.
DEMENCE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jan Kumstát. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
POPORODNÍ DEPRESE Marie Skálová Tereza Pernicová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola praktická a mateřská škola Toužim, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Markéta Dornicová NÁZEV: VY_32_INOVACE_20_ZÁVISLOST TEMA:
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Vendulka Kudlíková. Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ludmila Jakubcová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Závislí jako cílová skupina sociálních služeb. Název školy: Střední škola sociální PERSPEKTIVA a Vyšší odborná škola, s.r.o. Adresa: Mírová 218/6 Dubí.
Psychologie v obezitologii MUDr. Lenka Mičínová Sáblíková
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název materiáluTeorie.
Závislosti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Miroslava Wrubelová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdraví a internet Alena Černá PSY279.
Osobnost Biologická (tělesná), sociální (společenská) a psychologická (duchovní) jednotka Struktura osobnosti Soubor relativně stálých vlastností.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Závislost na internetu
Autor : Mgr. Ludmila Jakubcová Jazyk : Čeština
Pavla Chomynová Ladislav Csémy
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
VY_32_INOVACE_1/20A-ICT/PE/ON
Specifika léčby dospělých dětí alkoholiků
Psychologie v obezitologii
VY_32 _INOVACE_PSYCHOLOGIE.13
Speciální psychiatrie – MKN 10 Organické duševní poruchy
Stres a jeho zvládání.
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Náročné životní situace
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Gambling a ČR jako ráj hazardu
Transkript prezentace:

Zdraví a internet Alena Černá PSY279

Závislost na Internetu - z čeho můžeme vyjít? Syndrom závislosti „Skupina fyziologických, behaviorálních a kognitivních fenoménů, v nichž užívání nějaké látky má u daného jedince mnohem větší přednost než jiné jednání, kterého si kdysi cenil více“ (MKN-10, s. 75) V popředí stojí touha po látce

Jak se diagnostikuje závislost? Během posledního roku došlo alespoň ke 3 z následujících jevů: Silná touha nebo puzení užívat látku Potíže v kontrole užívat látku (začátek, ukončení, množství) Somatický odvykací stav Průkaz tolerance (vyšší dávky pro vyvolání efektu) Zanedbávání jiných potěšení nebo zájmů, zvýšené množství času k získání nebo užívání látky Pokračující užívání přes jasný důkaz zjevně škodlivých následků

Další možné vysvětlení dle diagnostických manuálů Návykové a impulzivní poruchy Opakované činy, které nemají žádnou jasnou racionální motivaci a obvykle škodí vlastním zájmům nositelů i zájmům jiných lidí Impulzy k činnosti, které nelze kontrolovat Patologické hráčství, pyromanie, kleptomanie, trichotillomanie

Závislost na Internetu Internet addiction (IA) Internet pathological use Internet addiction disorder Addictive behavior on the internet Excessive internet use (EIU) Problematic internet use (PIU) Závislostní chování na internetu

Závislost na Internetu Diag. kritéria – původně satira (1995, Goldberg, NY) 1996 – Kimberly Young – Závislost na Internetu Zejména USA, Čína, Jižní Korea (u nás – adiktologie)

Vymezení IA Young: jakékoliv online kompulzivní chování, které interferuje s normálním životem a způsobuje vážné problémy s rodinou, přáteli a pracovním prostředím Beard a Wolf (2001): používání internetu, které s sebou přináší do života jedince psychologické, sociální, pracovní nebo školní komplikace Shapira (2000): neschopnost jedince mít kontrolu nad svým užíváním internetu, což pak vede ke stresu a/nebo zhoršení fungování Mitchel (2000): kompulzivní nadužívání internetu a podrážděné nebo náladové chování v důsledku nemožnosti jeho užívání

Addiction TO Internet x ON Internet Addiction on the Internet Závislost projevující se na internetu internet jen jako prostředí, kde se vyskytuje; pravděpodobně i v jiném prostředí budou patrné problémy; internet se pak dá brát jako ještě relativně dobré prostředí v porovnání se závislostmi jinými Addiction to the Internet Závislost na internetu spojená přímo s internetem, bez nějž by nevznikla

Existuje vůbec nějaká závislost na Internetu? Je to problém, který vznikl v důsledku existence internetu, nebo jde jen o projevy určitých problémů v online rostředí? Ve studiích chybí kauzalita – tedy není jisté, jestli internet sám o sobě podporuje/vede k závislosti, nebo jestli člověk se sklony k takovému chování internet nadužívá Tento fenomén se tedy stále zkoumá a na jeho uchopení se pracuje

Zdravotní důsledky Narušení denního rytmu Zanedbávání hygieny Zanedbávání výživy Spánková deprivace Bolesti hlavy, očí Zhoršení orientace v čase

Dlouhodobě… Změna životního stylu Pokles fyzické aktivity Nemoci pohybového ústrojí Obezita Sociální stažení z RL vztahů Ztráta přátel Problémy ve vztazích Zanedbávání povinností Pozdní příchody Zhoršená koncentrace, snížená výkonnost

Zase diagnostické manuály… Kam IA zařadit? Poruchy vyvolané užíváním návykové látky Obsedantně-kompulzivní poruchy Jiné návykové a impulzivní poruchy (F 63.8) Jiné druhy trvale maladaptivního chování, které nejsou sekundární k rozpoznanému psychiatrickému syndromu a kde se zdá, že osoba opakovaně selhává ve snaze odolat impulzům se takto chovat a je tu prodromální období napětí s pocitem uvolnění v době činu (MKN-10)

Diagostika IA Známky závislosti snadno maskovatelné díky faktické nutnosti internet v dnešní době používat V počátcích hojně používané měřítko čas strávený online – ten ale sám o sobě nestačí Základ „závislosti“ – cyklus návratů ke zdroji závislosti i přes negativní důsledky

Kritéria závislosti (Griffiths) 6 základních komponent (všechny musí být přítomny): Význačnost – aktivita na internetu se stane nejdůležitější v životě a dominuje kognitivním a emocionálním procesům i chování Změny nálad – online aktivita ovlivňuje subjektivní prožívání Tolerance – větší dávky internetové aktivity jsou potřeba k navození původní nálady Abstinenční příznaky – negativní pocity, když je činnost na internetu ukončena nebo nemůže probíhat Konflikt – interpersonální nebo intrapersonální konflikt Recidiva – tendence vrátit se k nadměrnému používání internetu i po obdobích kontroly

Diagnostická kritéria (Beard a Wolf podle Young, 2001) 5 příznaků – všechny přítomny: (1) zaujetí internetem (přemýšlení o předchozích aktivitách na internetu nebo o těch budoucích), (2) potřeba používat internet ve stále delších časových úsecích, aby člověk dosáhl uspokojení, (3) opakovaná neúspěšná snaha kontrolovat, přerušit nebo zastavit používání internetu, (4) neklid nebo podrážděnost při pokusu přerušit nebo vzdát se používání internetu, (5) překračování původně plánovaného času připojení k internetu.

… a dále (Beard a Wolf) + alespoň 1 z následujících: (1) v důsledku používání internetu ohrožení nebo riskování ztráty důležitého vztahu, zaměstnání nebo příležitosti v kariéře, (2) lhaní členům rodiny, terapeutům nebo dalším osobám za účelem zastírání nadměrného používání internetu, (3) používání internetu jako způsob útěku od problémů nebo snaha zbavit se dysforické nálady (například pocitů bezmoci, viny, úzkosti a deprese).

Dotazníky na IA Internet Addiction Test (IAT) – 20 položek Online Cognition Scale (OCS) Internet-Related Addictive behavior Inventory (IRABI) Compulsive Internet Use Scale (CIUS)

IAT Rozlišuje uživatele jako mírně, středně a závažně „závislé“ Instrukce – vyplnit s ohledem na čas na internetu, který je spojen s neakademickými a nepracovními aktivitami (především rekreační) Škála: 0 nehodí se (1) Výjimečně – (2) příležitostně – (3) – pravidelně (frequently) – (4) často (often) – (5) vždy

Výsledky IAT 0-30: normální rozsah 31-49: mírný 50-79: střední 80-100: závažný probrat s klientem položky, které zaškrtl na úrovni 4 nebo 5

Prevalence IA Obecná populace: Studenti VŠ: Adolescenti: 1999 (Greenfield) – 17000 uživatelů internetu  6 % IA 2006 (Abaoujaoude et al.) – 12,5 % (USA) má jeden nebo více příznaků IA 2003 (Whang, Lee a Chang; Korea) – N = 13588 – 3,5 % (IAs), 18,4 % (possible IAs - PAs) 2006 (Cui et al.; Čína) – 9,7-11 % IAs Studenti VŠ: 1997 (Scherer) – 13 % z 531 VŠ studentů 1999 (Morahan-Martin, Schumacher) – 14 % 2001 (Yang) – 10 % (Uni.of Taiwan) Adolescenti: 1998 (Finsko) – 12-18 let – 4,7 % dívek a 4,6 % chlapců

Proč vzniká IA? Kognitivně-behaviorální model (R.A. Davis) (2001) Teorie deficitu sociálních dovedností (S.A:Caplan) (2003) Interpersonální teorie (Liu a Kuo, 2007)

Kognitivně-behaviorální model 2 typy problémového používání internetu Specifické – vázané na konkrétní aktivitu/aplikaci – takové chování by tito lidé pravděpodobně vykazovali i mimo internet Generalizované – obecně nadměrné používání internetu, typicky spojené se sociálním aspektem – je vázané na internet a mimo něj by se neprojevilo

KBT model Příčiny: Vzdálené – psychopatologické dispozice, situační podněty (pozitivní posilování chování – emoce) Blízké – maladaptivní myšlenky (sebepochyby, podceňování, neg.sebehodnocení), soc.izolace, nedostatek sociální opory

Teorie deficitu soc.dovedností Riziko IA je u osob s psychosoc. problémy (osamělost, soc. úzkost, deprese), kteří vnímají vlastní soc. kompetence jako horší  online komunikace se jim zdá snadnější, neohrožující  preferenci online světa před RL

Interpersonální teorie Vychází z H.S.Sullivana Lidé jsou neoddělitelní od mezilidských vztahů, kt.je utváří Úzkost jedince je úměrná úzkosti lidí, kt.o něj v dětství pečovali  komplikované vztahy s rodiči souvisejí s problémy v mezilidských vztazích  zvýšená soc.úzkost  preference online vztahů

Ohrožení Nejvíce ohrožení – VŠ studenti Podle Young: Přístup k internetu – zadarmo, kdykoliv Velké množství „volného času“ Nový zážitek svobody od rodičovské kontroly Žádná kontrola toho, co dělají online Podpora používání netu ze strany školy Sociální odcizení – noví lidé (USA) – legální podávání alkoholu až od 21 let

Problémové oblasti IA Online hry Online komunikace/vztahy Kybersex/OSA Online gambling

Léčba? Kognitivně-behaviorální terapie Efektivní u jiných návykových poruch Young – několik intervencí využívajících KBT: Zmapovat strukturu dne a praktikovat její opak Zmapování zanedbávaných činností Stanovení cílů – kolik hodin a kdy (doporučuje se často krátké úseky) Externí upozornění Abstinence – pokud se nedaří snížit používání problémových aktivit Upomínkové karty – 5 problémů, které mu závislost způsobila a 5 přínosů omezení internetu

Léčba závislosti na kybersexu Omezit používání netu během víkendů a večerů Používat internet jen když jsou kolem jiní lidé Určit místa, kde internet nesmí používat (hotely..) Postavit monitor tak, aby na něj viděl někdo další Nastavit na pozadí a šetřiče obrazovky fotky blízkých nebo důležitých lidí

Literatura Grifitths, M.D. (2010). The role of context in online gaming excess and addiction: some case study evidence. International Journal of Mental Health and Addiction, 8, 119-125. Griffiths, M.D. (2000). Does Internet and computer „addiction“ exist? Some case study evidence. Cyberpsychology and Behavior, 3, 211-218 Subrahmanyam, K., & Šmahel, D. (2011). Digital Youth: The Role of Media in Development. New York: Springer. Vondráčková Holcnerová, P., Vacek, J. & Košatecká, Z. (2009). Závislostní chování na internetu a jeho léčba. Česká a slovenská psychiatrie, 105(6-8), 281-289. Wan, Ch.-S. & Chiou, W.-B. (2006). Psychological Motives and Online Games Addiction: ATest of Flow Theory and Humanistic Needs Theory for Taiwanese Adolescents. CyberPsychology & Behavior, 9(3). Yee, N. (2006). Motivations for play in online games. CyberPsychology & Behavior, 9(6). Young, K. & de Abreu, C.N. (eds)(2011). Internet Addiciton. A handbook and guide to evaluation and treatment..John Wiley & Sons: New Jersey. Young, K. (2004). Internet Addiction: A New Clinical Phenomenon and Its Consequences. American Behavioral Scientist, 48 (4), 402-415. Young, K. (2009). Understanding Online Gaming Addiction and Treatment Issues for Adolescents. The American Journal of Family Therapy, 37, 355–372.