Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
LIDSKÁ PRÁVA V SOUKROMÉM A VE VEŘEJNÉM ŽIVOTĚ
Advertisements

Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Právní úprava v oblasti správního vyhoštění a zajištění
Právo pro podnikatele II
Právní vzdělání pro celý život reg. č.: CZ.1.07/2.2.00/
Povaha zprávy národního preventivního mechanismu Ochrana ohrožených dětí a jejich rodin Mgr. et Mgr. Ladislav Tomeček.
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření11.
 Lze jen s platným cestovním dokladem (identifikační průkaz – občanský průkaz, cestovní pas, včetně víza 30/90 dnů)  Občané EU mají možnost neomezeného.
Organizace soudnictví v ČR
Název vzdělávacího materiálu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Pracovní a trestní právo Datum vytvoření28.
Základy práva Trestní právo
Ochrana práv ve veřejné správě
Lidskoprávní aspekty řízení ve věcech dětí mladších 15 let I Děti v judikatuře Evropského soudu pro lidská práva Anna Hofschneiderová, Liga lidských práv.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
Od č in ě ní nemajetkové újmy v p ř ípad ě zásahu do osobnostního práva Problematika náhrady nemajetkové újmy © Vladimír Plecitý, 2013.
V ČESKÉ REPUBLICE 1.  chybějící definice diskriminace v hmotném právu  zákaz diskriminace – čl. 3 LZPS  mezinárodní úmluvy  judikatura ESLP (Belgický.
Ochrana práv ve veřejné správě
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Právní stát Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:červenec.
Bojím se organizovaného zločinu… Seminář v Evropském domě Doc., PhDr., Judr. Ivo Šlosarčík LL.M., PhD. Policejní a soudní spolupráce v post-lisabonské.
Dějiny slovenského práva I. Ladislav Vojáček II. – 03. Vybrané instituty středověkého a raně novověkého práva.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Vybrané skutkové podstaty trestných činů Ideální demokracie zahrnuje pět nezávislých mocí – výkonnou, zákonodárnou, soudní, výběrovou a dohlížecí.. Sunjatsen.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86  Název projektu: Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice  Registrační.
Správní právo trestní Ve veřejné správě se rozlišuje: soudní trestání
Právo na informace Tereza Danielisová,
Výkon rozhodnutí – obecná část I.
Všeobecná deklarace lidských práv
Správní právo trestní 1 Pojem a druhy správních deliktů.
Přednáška Správní řízení 4 M. Horáková
1 Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. SADA č. 22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _.
Lidská práva a soudnictví Brno, 25. října 2010 Jana Koláčková
Životní prostředí jako veřejný statek
Úvod do správního práva trestního 1. Přednáška Lucia Madleňáková.
Petra Marušáková Dita Pelantová VSRR, 1.ročník
PRÁVO PROTI DOMÁCÍMU NÁSILÍ ZAHRANIČNÍ ÚPRAVY RAKOUSKO.
Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof.
Judikatura ESLP II Ochrana lidských práv v Evropě 14. dubna 2005.
Lidská práva a jejich dodržování VY_INOVACE_32_OBN_911 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
Listina základních práv a svobod VY_INOVACE_32_OBN_913 Autor: Mgr. Marcela Šudichová Vytvořeno: listopad 2012 Hotelová škola, Obchodní akademie a Střední.
Přednáška pro IV. jarní semestr bakalářského studia Úvodní výklady, subjekty trestního řízení Doc. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., Univ. Priv. Prof
Judikatura ESLP III Ochrana lidských práv v Evropě 19. dubna 2005.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia Úvodní výklady prof. JUDr. Jaroslav Fenyk, Ph.D., DSc
ZÁKLADY TEORIE PRÁVA IV. Právní vztahy
2. Správní trestání a správní delikty
Rodinné právo Otázky manželství Vztahy mezi rodiči a dětmi Vztahy vznikající při NRP Zákon o rodině Zákon č. 94/1963 Sb. v platném znění.
Občanské právo absolutní: Dědické Moc Jan, Vocl Martin C3B Gymnázium Jiřího Ortena, Kutná Hora
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr. Veronika Kubincová Název materiálu: VY_32_INOVACE_16_12_ Orgány právní ochrany Číslo projektu:
Praha & EU: Investujeme do vaší budoucnosti Evropský sociální fond Gymnázium, Praha 10, Voděradská 2 Projekt OBZORY Listina základních práv a svobod.
S YSTÉM PRÁVA Vytvořila Ing. Lenka Hřibová, Květen 2016.
Nástin přednášek – studijní pomůcky. Právní odpovědnost  sekundární povinnost vznikající fyzické či právnické osobě za porušení primární povinnosti,
Právo nebýt mučen Lidská práva a soudnictví Brno, 26. října 2009 Jana Koláčková.
OB21-VVP-HUM-OBN-MIK-U Trest smrti Mgr. Marie Mikulcová.
Lidská práva Leden Osnova Definice Členění Historie Právní normy v ČR Organizace.
Právo nekalé soutěže: Právní prostředky ochrany
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
Práva a povinnosti mezi manželi
liga lidských práv „blíže spravedlnosti“
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Právní rámec terapie pachatelů domácího násilí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Název vzdělávacího materiálu
Název projektu: Moderní škola
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Lidská práva Leden 2016.
Přednáška pro VIII. jarní semestr magisterského studia
ŠKOLA: Základní škola Velké Karlovice, okres Vsetín
Právní rámec pomoci obětem domácího a sexuálního násilí
ZÁKLADNÍ PRÁVA A SVOBODY SPRÁVNÍ PRÁVO
Transkript prezentace:

Judikatura ESLP Ochrana lidských práv v Evropě 5. dubna 2005

Právo na život Operace ozbrojených složek státu; úmrtí ve vazbě; sebevraždy; eutanazie Operace ozbrojených složek státu; úmrtí ve vazbě; sebevraždy; eutanazie McCann a další v UK – usmrcení teroristů z IRA McCann a další v UK – usmrcení teroristů z IRA Gülec v. Turecko - úmrtí patnáctiletého gymnazisty na manifestaci Gülec v. Turecko - úmrtí patnáctiletého gymnazisty na manifestaci

Zákaz mučení a nelidského zacházení a trestání Definice: Definice: Mučení – úmyslné nelidské jednání působící velmi vážné a kruté utrpení, jehož cílem je například získání informací nebo přiznání Mučení – úmyslné nelidské jednání působící velmi vážné a kruté utrpení, jehož cílem je například získání informací nebo přiznání Nelidské zacházení a trestání – jednání působící intenzivní fyzické nebo psychické utrpení. Nelidské zacházení a trestání – jednání působící intenzivní fyzické nebo psychické utrpení. Ponižující zacházení nebo trestání – zacházení, které v člověku vyvolává pocit hrubého pokoření před jinými osobami nebo ponížení před sebou samým, nutí ho jednat proti své vůli či přesvědčení, nebo narušuje jeho psychickou nebo fyzickou odolnost. Ponižující zacházení nebo trestání – zacházení, které v člověku vyvolává pocit hrubého pokoření před jinými osobami nebo ponížení před sebou samým, nutí ho jednat proti své vůli či přesvědčení, nebo narušuje jeho psychickou nebo fyzickou odolnost.

Zákaz mučení a nelidského zacházení a trestání  Zásah ozbrojených složek a policie, zatčení, podmínky držení ve vazbě  Diskriminační jednání  Tělesné tresty  Lékařská péče  Emigrace, azyl, vyhoštění a vydání do ciziny  Životní podmínky  Délka trestu

Zákaz otroctví a nucených prací „nucená a povinná práce“ – definice „nucená a povinná práce“ – definice Van der Muselle v. Belgie 1983 – povinnost advokátního koncipienta zastupovat klienty v trestních řízeních bez nároku na mzdu Van der Muselle v. Belgie 1983 – povinnost advokátního koncipienta zastupovat klienty v trestních řízeních bez nároku na mzdu

Právo na svobodu a osobní bezpečnost Po článku 6 nejčastěji namítán Po článku 6 nejčastěji namítán Vyžaduje, aby zbavení svobody bylo materiálně a procesně v souladu s vnitrostátním právem Vyžaduje, aby zbavení svobody bylo materiálně a procesně v souladu s vnitrostátním právem Ochrana před svévolí státu Ochrana před svévolí státu

Právo na spravedlivý proces Airey v. Ireland (1979) – odmítnutí poskytnout právní pomoc nemajetné manželce, která usilovala o rozvod se svým násilnickým manželem Airey v. Ireland (1979) – odmítnutí poskytnout právní pomoc nemajetné manželce, která usilovala o rozvod se svým násilnickým manželem Kreuz v Polsko (2001) – překážkou pro podání žaloby na náhradu škody neúměrně vysoký soudní poplatek Kreuz v Polsko (2001) – překážkou pro podání žaloby na náhradu škody neúměrně vysoký soudní poplatek

Uložení trestu jen na základě zákona Zákaz retroaktivity použití trestního zákona Zákaz retroaktivity použití trestního zákona Nelze od této zásady odstoupit! Nelze od této zásady odstoupit! Dosah širší: odsouzení a trest jen na základě zákona, který definuje podstatu TČ a tresty, které za něj lze uložit. Dosah širší: odsouzení a trest jen na základě zákona, který definuje podstatu TČ a tresty, které za něj lze uložit. C. R. v. UK – znásilnění manželky C. R. v. UK – znásilnění manželky