Šablona III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_TPP_504 Ročník: 2. Vzdělávací obor: 65-51-H/01 Kuchař - číšník Předmět: Technologie přípravy pokrmů Tematický okruh: Předběžná příprava potravin Téma: Předběžná příprava jatečného masa Jméno autora: Roman Rumler Vytvořeno dne: 05. 10. 2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – žáci si osvojí znalosti s předběžnou přípravou potravin živočišného původu – jatečného masa (hovězí, telecí, vepřové a skopové maso….)
Předběžná příprava jatečného masa Jatečný zvířata dělíme na masa: hovězí telecí vepřové skopové jehněčí kůzlečí králičí koňské Do provozoven je dodáváno vcelku, dělené na poloviny, čtvrtě, na jednotlivé části, případně vykostěné.
Předběžná příprava jatečného masa Úkony spojené s předběžnou úpravou masa: omytí masa odblanění masa (pomocí lezovacího nože) krájení masa na pravidelné kusy (šály) o hmotnosti 1 – 1,5 kg na plátky na kostky na nudličky naklepání plátků masa špikování a protýkání masa (význam, jak špikujeme, jakými surovinami, čím špikujeme, kombinovaný způsob) ochucování masa – kořením, bylinkami, nakládání do oleje
VY_32_INOVACE_TPP_504_pracovní_list Napiš dělení jatečního masa - __________
VY_32_INOVACE_TPP_504_pracovní_list_řešení Správné řešení. - hovězí - telecí - vepřové - skopové - jehněčí - kůzlečí - králičí - koňské
Použité zdroje http://www.nasevyziva.cz http://www.multiweb.cz/hrnecku-var/pupravazeleniny.html Obrázky jatečních zvířat - http://www.google.cz/search?q=Obr%C3%A1zky+jate%C4%8Dn%C3%ADch+zv%C3%AD%C5%99at&hl=cs&rlz=1T4ADFA_csCZ483CZ488&tbm=isch&tbo=u&source=univ&sa=X&ei=TAc5Ude_KYeo4AT2r4HACg&ved=0CDEQsAQ&biw=1366&bih=540