SPI, IS VS 26.10. 2012. Legislativa spojená s IS VS Ochrana informací, vč. komunikace Některé služby informační společnosti Přístup k informacím, vč.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Advertisements

Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Správní právo Pojem správního práva.
Veřejná moc a veřejná správa
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Vypracovaly: Nikola Dreslerová, Eva Šenkeříková
Jeden cíl, společná cesta Ministerstvo vnitra České republiky Postup projektu CZECH POINT.
Ochrana osobních údajů při poskytování informací
Základní registry veřejné správy
Informační systém základních registrů. Obsah Úvod Komunikace se základními registry Autentizace a autorizace Práce s údaji Funkcionalita v rámci Portálu.
Veřejná správa – úvod.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
Zákon č. 365/2000 Sb., o informačních systémech veřejné správy a o změně některých dalších zákonů Zveřejněno ve Sbírce zákonů ČR, částka 99/2000.
SPRÁVA ZÁKLADNÍCH REGISTRŮ Listopad CÍL PREZENTACE 1.Jak vznikl nový úřad 2.Proč nový úřad vznikl.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Vzor titulní strany: Sociální služby 2. ročník Studijní obor: Sociální činnost Každý nový snímek musí mít logo a název projektu včetně čísla!!! Rozložení.
Úvodní slovo Ministerstva vnitra „ fiat lux“ budiž světlo Mikulov, 6. září 2011.
Registr dlužníků státu
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
JIP a KAAS Co umí. A co nabízí ve vztahu k základním registrům.
Podpora a rozvoj komunikační infrastruktury ISVS Ing. Lubomír Moravčík
Dopady spuštění základních registrů na subjekty územní samosprávy
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Regulační prostředí Mediální právo České republiky.
Legislativní řešení registru územní identifikace, adres a nemovitostí Vladimír Weis ISSS 2006 Hradec Králové –
Právo na informace Tereza Danielisová,
MV ČR 1 Nové podmínky pro krajské projekty Ing. Jaroslav Svoboda MV ČR.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
Registry veřejné správy Koncepce a legislativní zabezpečení Konference ISSS března 2001 Hradec Králové Ing. Ebbo Petrikovits Úřad pro veřejné.
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Finanční kontroly ve veřejné správě IT podpora kontrolovaných procesů při správě prostředků SR a EU Konference ISSS Hradec Králové, březen 2004 RNDr. Zdeněk.
Základní registry ve veřejné správě
Vydávání výstupů z informačních systémů veřejné správy
ISSS 2003 Koncept využitelných stávajících datových zdrojů pro Portál veřejné správy ISSS 2003 Krajský úřad Plzeňského kraje Odbor informatiky Václav Koudele.
Poskytování informací podle zákona č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím Krajský úřad Zlínského kraje Odbor právní a Krajský živnostenský.
Seminární práce z předmětu SIPOL
Ministerstvo informatiky Cíle a plány 2003 Vladimír Mlynář ISSS
Právní předpisy obcí Krajský úřad Zlínského kraje, únor 2015
Státní správa Petr Machala.
Státní správa.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Základní registry.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Moderní zdroj statistických informací.
Evidence obyvatel podle z.č. 133/2000 Sb., v plat. znění.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 Portál veřejné správy portal.gov.cz Ing. Dana Bérová
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Spojení základních registrů s okolním světem Hradec Králové 2012.
Elektronizace veřejné správy eGovernment 20. duben 2009, 10 min. nové zákony, povinnosti a možnosti pro obce CzechPOINT, datové schránky, spisová služba.
Územní identifikace a adresy v RÚIAN Jiří Formánek.
REGISTRY VEŘEJNÉ SPRÁVY Obecné principy schváleného věcného záměru zákona o registrech veřejné správy Seminář sdružení Nemoforum Prostorová identifikace.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Seminář k soutěži Parádní web 21. leden 2014 Ing. Kamil Válek tajemník Městského úřadu Uherský Brod.
DATOVÉ SCHRÁNKY Ing. Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra pro veřejnou správu, informatiku, legislativu a archivnictví.
Odbor veřejné správy, dozoru a kontroly Transpoziční novela zákona o svobodném přístupu k informacím Mgr. et Mgr. Tomáš Jirovec odbor veřejné.
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
EGonovi tluče srdce!!!.
INTEGROVANÝ OPERAČNÍ PROGRAM pro období 2007–2013
Telekomunikační a informační infrastruktura
Zákon o svobodném přístupu k informacím I. část
Informační zdroje české veřejné správy
Informace pro externí administrátory
Ing. Rostislav Babarík Úloha a postavení Ministerstva informatiky ČR ve vztahu k územním samosprávám Ing. Rostislav.
Ivan Langer stínový ministr vnitřních věcí červen 2006
Mikroregion Bystřicko - CSS
Transkript prezentace:

SPI, IS VS

Legislativa spojená s IS VS Ochrana informací, vč. komunikace Některé služby informační společnosti Přístup k informacím, vč. o životním prostředí => IS VS prostředím nutně spojujícím obojí

Svobodný přístup k informacím Zajištěn nejobecnějšími dokumenty demokratických států Všeobecná deklarace lidských práv (OSN 1948) V ČR Listina základních práv a svobod, hl. čl. 17: „(1) Svoboda projevu a právo na informace jsou zaručeny. (…) (3) Cenzura je nepřípustná. (…) (5) Státní orgány a orgány územní samosprávy jsou povinny přiměřeným způsobem poskytovat informace o své činnosti. (…)“ => dle odst. 5 nutné najít zákonný důvod pro odepření informace, ne pro její získání V ČR speciální úprava (vychází ze směrnic EU): Zákon č. 123/1998 Sb. o právu na informace o životním prostředí Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Zákon o SPI Řeší tradiční i elektronický přístup k informacím Úplná informační povinnost: státní orgány (ústavní orgány státu, územní orgány SS, veřejné ozbrojené a neozbrojené sbory), orgány územní samosprávy (obcí a krajů), veřejné instituce Částečná informační povinnost: subjekty, na něž byl zákonem přenesen výkon veřejné moci, veřejnoprávní korporace (profesní komory), FO i PO nadané výkonem veřejné moci Ve výroční zprávě statistiky žádostí za předchozí rok

Zákon o SPI – co poskytnout Poskytnutí informace Na žádost (dané požadavky, termíny, fáze postupu, možné kompenzace nákladů na zpracování) – nemusí být zdůvodněná Zveřejnění – § 5 kdo a co musí zpřístupnit a zveřejnit, s ohledem na IS VS zajímavé hl. odst. 5 a 6odst. 5 a 6 Výluka z působnosti z.: průmyslové vlastnictví (patenty, ochranné známky, označení původu), informace upravené jiným zákonem (např. OÚ, utajované informace, obchodní tajemství, důvěrnosti majetkových poměrů a další) + názory, budoucí rozhodnutí či nové informace

Zákon o právu na informace o životním prostředí Kdo, co a do kdy musí zveřejnit či zpřístupnit + vzdělávání Žádost nemusí být zdůvodněná Podmínky i výjimky podobné jako u SPI, termíny jiné Vláda ČR tvoří 1x ročně zprávu o stavu životního prostředí, projednává Parlament

ISVS Původní myšlenka před základními registry ISVS obecné, nejasně vymezeno X základní registry = páteř ISVS, již jasný obsah i hlavní funkce Stránky ISVS Po výpadku opět stránky udržovány, ideu ISVS převzaly základní registry

Zákon č. 365/2000 Sb., o ISVS Upravuje služby Portálu veřejné správy – ten už nejen pro zpřístupňování informací, ale i pro komunikaci Důraz na vzájemné propojení IS VS Správci IS VS musí předávat data do dvou informačních systémů: IS o datových prvcích a IS o ISVS Ověřování výstupů z IS VS viz CzechPOINT Od weby státní správy přátelské pro osoby se zdravotním postižením (blind-friendly)

Od ISVS k základním registrům IS VS nespolupracují, duplikované informace Aktuální a hodnověrné referenční datové zdroje Zákon č. 111/2009 Sb., o základních registrech – zastřešení, vymezení pojmů, základní vymezení všech ZR a jejich propojení Změny: z. 100/2010 Sb., 424/2010 Sb., 263/2011 Sb., 167/2012 Sb. 4ZR + systém ZR + převodník ORG Ostré spuštění K změnám termínů a finančních dotací viz Kolik budou stát základní registry?Kolik budou stát základní registry?

Správa základních registrů = správní úřad, samostatná organizační složka státu V čele ředitel jmenovaný ministrem vnitra Vznik k zákonem č.111/2009 Sb., o základních registrech Zajištění provozu a bezpečnosti ZR Vazby mezi ZR a ZR a agendovými IS

Definice IS ZR IS ZR = referenční rozhraní Jediné vnější komunikační rozhraní Komplexní služby definované v katalogu eGON služeb, ty poskytuje všem subjektům s ohledem na jejich aktuální oprávnění Publikuje služby ZR Ověřuje oprávnění pro přístup do ZR Zaznamenává a ukládá všechny logy do ZR Rozhraní IS ZR realizováno na technologii KIVS Určeno pro užití VS, ne občanů

IS VS pro všechny Portál VS ČRPortál VS ČR – Už jste procházeli? EgoncentrumEgoncentrum – přehledné? Czech POINTCzech POINT – viz minule Administrativní registr ekonomických subjektůAdministrativní registr ekonomických subjektů – vyhledávání subjektů i osob; Jak se Vám líbí zveřejňované informace? Něco chybí nebo přebývá? Seznam držitelů datových schránek Český úřad zeměměřičský a katastrálníČeský úřad zeměměřičský a katastrální – vyhledávání parcely, stavby, mapa… přes katastr nemovitostí Adresy podle části ČR Registr a adresář knihovenRegistr a adresář knihoven pod Ministerstvem kultury Statistiky Ministerstva vnitra ČRStatistiky Ministerstva vnitra ČR => co se s tím dá dělat? Např. Kde jsmeKde jsme Český statistický úřad

IS VS – pro instituce nejen VS a občany Datové schránkyDatové schránky – viz příště; Jak se líbí? A co „nová webová aplikace, která umožňuje interaktivním způsobem seznámení s funkcemi a uživatelským rozhraním webového portálu datových schránek“?nová webová aplikace Knihovna připravované legislativyKnihovna připravované legislativy – klíčové vyhledávání a informování Poslanecká sněmovna – dokumenty – sněmovní tiskysněmovní tisky Informační systémy nevládních neziskových informacíInformační systémy nevládních neziskových informací – spíše rejstříky, možné filtrovat/vyhledávat Centrální evidence dotací ze státního rozpočtuCentrální evidence dotací ze státního rozpočtu – některé záznamy dost neúplné (např. jen příjemce a výše dotace, bez účelu) Strukturální fondyStrukturální fondy – peníze vždy základ

IS VS – primárně pro VS IS o datových prvcíchIS o datových prvcích – hl. pro účely VS IS o ISVSIS o ISVS – bohatý popisný zdroj, jasně patrná roztříštěnost IS VS, základ pro zmapování a řešení napojování E-pusaE-pusa (Elektronický portál územních samospráv) E-krajE-kraj – základní informace o stavu ICT na úřadech, hl. pro krajské a místní samosprávy (autorizovaná část), pro veřejnost katalog veřejných elektronických služeb úřadů a jimi zřizovaných organizací

Zdroje Výše odkázané IS a weby Informační systémy veřejné správy Kolik budou stát základní registry? Kniha Právo na internetuPrávo na internetu Schválen návrh novely zákona o základních registrech a novely krizového zákona Správa základních registrů Zákon č. 123/1998 Sb. o právu na informace o životním prostředí Zákon č. 106/1999 Sb., o svobodném přístupu k informacím

Otázky Musí mi zákon dát oprávnění chtít informaci? Když chci získat informaci o aktivitě orgánu VS, musím pro to uvést důvod? Mohu žádat o informaci dle SPI ústně/telefonem/ em bez e-podpisu? Mohu dle SPI chtít informaci: Kolik stály posudky na ŽUB? Kdy bude dokončen ŽUB? Co si magistrát myslí o ŽUB? Od České obchodní inspekce rozhodnutí o udělení pokuty provozovatelům e-shopů? Od zdravotní pojišťovny zdravotním pojišťovnám údaje o poskytnutých finančních prostředcích z veřejného zdravotního pojištění soukromým lékařům, kteří provozují praxi jako fyzické osoby? Od Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže úplný a aktuální jmenný seznam členů všech rozkladových komisí, které působí při ÚOHS? rozkladových komisí K čemu slouží Portál VS? Jak se dostanu k informacím z ROB? Existují prostředky, jak zjistit, že někdo zneužil informace ze základních registrů? Najdu, kde je nejbližší CzechPOINT? Jak? Když chci zjistit bližší informace o ekonomickém subjektu, se kterým chci navázat spolupráci, co použiji? Zjistím majitele konkrétního bytu? Jak? Zjistím, jak má vypadat změna autorského zákona a jak daleko je proces jejího schvalování? Kde? Kde zjistím, jako služby mohu chtít od okolních obecním a podobných úřadů?

Děkuji za pozornost.