Může být sousedské bydlení atraktivní pro české seniory? aneb český senior-cohousing v praxi.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh komunitního plánu na rok
Advertisements

Sociální služby SOZ.
Předmět úpravy Podmínky pro poskytování sociálních služeb a příspěvku na péči Podmínky pro vydávání oprávnění k poskytování soc.služeb, pro výkon veřejné.
Koncepce politiky bydlení v ČR do roku 2020 a sociální bydlení 18. Září 2012.
Zelené stezky Greenways
Sociální prevence -sport- Cílem projektů je vytvářet podmínky pro smysluplné a aktivní prožívání volného času v kriminálně rizikovém a sociálně patologickém.
PŘÍKLADY DOBRÉ PRAXE Ing. Marek Juha
Lokální ekonomika základ rozvoje. Kdo vyřeší náš problém Udělám to sám Dejte mi lidi, já to udělám Ať si to udělají sami.
Transformace sociálních služeb pro lidi s postižením
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
Programová konference ČSSD Michal Hašek Předseda Asociace krajů ČR a hejtman Jihomoravského kraje , Hradec Králové Silné, samostatné a spravedlivé.
Obecné cíle pro KPSS 1. Vytvoření objektivního a názorného informačního systému pro veřejnost 2. Zlepšení bytové politiky 3. Vznik asistenčních služeb.
21. dubna 2008 Výbor pro strategii a rozvoj STRATEGICKÝ PLÁN OBCE LIBČANY.
KRÁSNÁ LÍPA – NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV KRÁSNÁ LÍPA - NÁŠ BEZPEČNÝ DOMOV Město KrásnáMěsto Krásná Lípa se v roce 2007 zapojilo do projektu Ústecko – živý.
Komunitní terénní centrum Psychiatrické nemocnice Bohnice
Ročník Lenka Miketová ZSF OU v Ostravě
Seniorské bydlení. Seniorské bydlení v ČR Dostatečná kapacita Neefektivní rozmístění Pořadník: 15 % využitelnost Mezinárodní smlouva s Německem.
Zavádění procesu místní Agendy 21 Strategie, otevřenost, komunikace
KPSS Vsetínska v systému udržitelného rozvoje Seminář KÚ ZK, Hotel Moskva, 14. listopadu 2007 Ing. Petr Kozel, Společnost pro komunitní práci Vsetín o.p.s.
MĚSTO ČESKÝ BROD VEŘEJNÉ SETKÁNÍ V rámci procesu přípravy Strategického plánu rozvoje města Český Brod.
Společenská odpovědnost organizací
P13 MARKETING MĚST A OBCÍ Demokratická společnost by měla dát lidem příležitost spolupodílet se na rozhodnutích týkajících se jejích obce, města, regionu.
Centrum pro rozvoj péče o duševní zdraví v Moravskoslezském kraji
SEMINÁŘ Možnosti podpory podnikatelského sektoru a jeho dalšího rozvoje v Libereckém kraji Příprava projektu vědecko technického parku v Liberci Mgr. Tomáš.
Cesta k udržení mobility a soběstačnosti seniorů
Spolupráce obcí a málotřídních škol v České republice Dana Knotová, Kateřina Trnková Ústav pedagogických věd FF MU Brno.
Rodinné finance Ing. Petr Ježek, Ph.D. FSE UJEP 2010.
Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu Zavedli jsme systém environmentálního řízení a auditu IP „Podpora procesu transformace pobytových.
VOLEBNÍ PROGRAM Sdružení nezávislých kandidátů PERSPEKTIVA Komunální volby 2014 Drahelčice.
Životní úroveň obyvatel v České republice
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
SUBURBANIZACE.
NÁSTROJE LOKÁLNÍHO a REGIONÁLNÍHO ROZVOJE
Teorie optimální velikosti města
Domov Trmice Za Humny 580 Gorkého 889
1 Budoucnost komunitních služeb v ČR Zuzana Jentschke Stőcklová náměstkyně ministryně pro sociální a rodinnou politiku.
Shrnutí závěrů prvního konferenčního dne. Komunitní plánování, komunitní služby – jejich dostupnost a financování v Jihočeském kraji Mgr. Petr Studenovský.
Aktuální výzvy z operačních programů. Integrovaný regionální operační program Srpen –silnice II. a III. tříd (průběžná výzva) –Provozní a animační náklady.
Domov pro osoby se zdravotním postižením v Horním Benešově
PRORODINNÁ POLITIKA.  Prorodinná politika = souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny. Obecně se jedná o podporu rodin ve výkonu jejich přirozených.
KLÍČOVÁ AKTIVITA Č. 6 – RANÁ PÉČE Registrační číslo projektu: CZ.1.04/3.2.00/ Tento projekt je financován z prostředků ESF prostřednictvím OP LZZ.
Domov pro seniory Chotěboř. Z historie  Město Chotěboř již několik let uvažuje o výstavbě zařízení pro seniory.  Původní záměr výstavby domu s pečovatelskou.
Místní akční skupina Lanškrounsko, z.s. Nám. J. M. Marků Lanškroun
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Otevřená diskuse pro oblast obcí Brzánky, Hoštka, Račice, Štětí a Záluží.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 26. srpna 2016.
Dotazníkové šetření. Cílem ankety je zjistit potřeby obyvatel města Toužim, zlepšit přehled městských zastupitelů o vnímání jejich potřeb z hlediska poskytování.
MA-G 21 Konference pro podnikatelský sektor Náměšť nad Oslavou 15. října 2012 Petr Holý.
Lidé s mentálním postižením jako cílová skupina sociálních služeb.
2. zasedání Řídícího výboru projektu Místní akční plán (MAP) rozvoje vzdělávání pro SO ORP Čáslav CZ /0.0/0.0/15_005/ Základní škola Zbýšov,
N ÁSTROJE ZVYŠOVÁNÍ KVALITY ŘÍZENÍ ÚŘADU Společenská odpovědnost úřadu.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Ing. Sylva Sládečková, Magistrát města Ostravy, 11. dubna 2016.
Nová témata v SCLLD Mgr. Jiří Hrubý MAS Bobrava, z.s.
Jednodušší cesta k dotacím v novém programovém období Místní akční skupina Rakovnicko.
Dopady demografických změn Autor prezentace Název organizace Název události (mítingu) | Kde se koná | Datum konání.
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
KOMUNITNÍ PLÁN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB NA DOBŘÍŠSKU A ZAPOJOVÁNÍ VEŘEJNOSTI
Doc. PhDr. Kateřina Ivanová, Ph.D.
Prezentace k výzkumu cílové skupiny Další osoby ohrožené sociálním vyloučením pro přípravu 5. komunitního plánu Autorský tým Centrum praktických a evaluačních.
Ing. Roman Vodný, Ph.D. ředitel odboru územního plánování MMR
Osobní prodej Osobní forma komunikace s 1 nebo více zákazníky
Integrovaný plán rozvoje města Opava pro Integrovaný operační program
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko
Dostupnost návazných seniorských služeb a role PL
SmoČR a senioři v obcích
Role SVAZU při podpoře městské mobility
Chráněné bydlení Luhačovice Mlýnská Luhačovice
Vyhodnocení dotazníkového průzkumu CSR
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

může být sousedské bydlení atraktivní pro české seniory? aneb český senior-cohousing v praxi

diskuse o benefitech, které vytvářejí reálnou přidanou hodnotu v rezidenčním developmentu „marketing = cena + lokalita“ cena – bez vztahu k hodnotě lokalita = status quo adresy a kde jsou služby, incentivy, zážitky, emoce …? mluví se o společenské odpovědnosti firem: jak to funguje mezi lidmi navzájem?

internetový průzkum – 1000 respondentů na podkladu libret: co konkrétně vás na projektu Zåhrada zaujalo nejvíce? 29% - v zeleni, park, kontakt s přírodou ideální pro děti, zeleň zpříjemní bydlení 19% - obchody a služby po ruce 14% - pohodlí komunikace intranetem 13% - sousedské bydlení, sociální vztahy 13% - architektura, design 11% - dětská hřiště, koutky pro děti 11% - zóna bez aut 10% - krásné prostředí 9% - ekologie, nízkoenergetické řešení

analýza - B. Legátová, FA ČVUT, ateliér Kohout Tichý, 2009: víte, co je cohousing? ano 27%, ne 73% chtěl/a byste žít v cohousingu? ne 85%, prům. věk 25, nevadilo by mně 4%, 47 let, ano 4%, 45 let, žiji v cohousingu 7%, 64 let nejblíže ke cohousingu mají v ČR malé vsi: počet obyvatel do 100, navzájem se vesměs znají, jen několik přátel / nepřátel společný prostor (hospoda, „kulturák“) vznikl (také) jejich přičiněním každá domácnost nezávislá (odstupňováno – „výminky“) akční rádius chodce

závěry průzkumu Legátové: pro českou mentalitu cohousing neatraktivní - leda s výhradami - „např. společné večeře takřka nepřicházejí v úvahu“ - obava ze ztráty svobody, volnosti (srv. DD …?) stav péče o seniory v ČR: nedostatek lůžek je mýtus jsou ovšem nevhodně využívána část kapacit fyzicky zastaralá – typologicky a vybavením nevyhovující nedostatečná kapacita, ale i dostupnost ambulantní péče

koncepce produktu Zåhrada: „hardware i software“ služby + zážitky = životní styl finanční služby vlastnictví nemovitosti konzumenti poskytovatelé služeb věková skladba, lokální společenství udržitelná komunita

1.obyvatelé se podílejí na plánování 2.urbanismus a architektura podporují vznik a udržování sousedských vztahů 3.soukromé domy / byty doplňují společné prostory a prostranství 4.chod a provoz řídí samotní obyvatelé 5.není hierarchická struktura /rozhodování 6.neexistuje sdílená ekonomika + poučení „sídliště vs. vesnice“: udržitelné společenství: přirozená, úplná věková struktura přirozená, smíšená sociální struktura integrace „starousedlíků“ a „přistěhovalců“ příjemci i poskytovatelé služeb zájemci o práci i zaměstnavatelé

specifické potřeby seniorů: - sociální interakce - pocit užitečnosti - pocit bezpečí / jistoty, dosažitelnost zdravotní pomoci - bezpečnostní infrastruktura, eliminace barier pohybových i smyslových - přiměřeně usnadněná péče o domácnost i o sebe sama spolupráce developera a společenství: „hardware & software“

interpretace v Zåhradě: přirozené sousedské společenství: úplná a „rovnoměrná“ věková struktura - inkluze – zaměstnání – zájmové aktivity – rekreace, rehabilitace - „obsluha“ = pomoc s péčí o domácnost, o sebe sama– lékařská péče – bezpečí „hardware & software“

úplná a přirozená věková struktura = více cílových skupin, přizpůsobení produktu specifickým potřebám = různé „styly bydlení“ „zralý věk – pracuji doma – rádi sportujeme – máme děti – mám zdravotní handicap“

„obsluhované bydlení“

kluby – pavlače – dvory - terasy

inkluze – zaměstnání – zájmové aktivity – rekreace, rehabilitace - lékařská péče – bezpečí

inkluze & synergie: služby – odbyt – příležitost zaměstnání – rekreace, zájmové aktivity

intranet: komunikace mezi sousedy – s „obsluhou“ i se službami – s lékaři - s technickou správou, služby komerční i sousedské

Metrostav Development: Vackov alfa rezidence

(senior)-cohousing = praktický nástroj: společenské inkluze bezpečnosti: „dobrý soused lepší než placená služba“ synergií provozních i uživatelských úspor: sdílení kapacit, efektivní komunikace (podpořená intranetem) optimalizuje technickou správu domů, přehledná nabídka služeb optimalizuje jejich ceny, sousedské služby jsou ekonomicky výhodnější alternativou komerčních optimalizace podnikání a výdělečné činnosti činnosti: v udržitelném společenství se potkává poptávka a nabídka pracovních příležitostí, co-working

senior-cohousing: životní styl, udržitelný do pozdního věku