Sociální patologie SCPT SCPA

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ŠIKANA Co je šikana, její druhy Občanská výchova Milan Šimek.
Advertisements

Název šablony:Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT zaměření VM:6. ročník – Člověk a zdraví – Výchova ke zdraví – Formy násilí autor VM:Ing.
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
ŠIKANA.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
Vztahy mezi lidmi Seznamuje žáky se vztahy mezi lidmi ať už v pozitivním nebo negativním smyslu.
PROGRAM PROTI ŠIKANOVÁNÍ Vypracovala Mgr
Potřeby dětí a jejich hodnocení v systému sociálně-právní ochrany dětí
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.11
VY_32_INOVACE_VkZ Druhy a formy násilí
Mgr. Jolana Polzová Mgr. Jan Žufníček
Domácí násilí.
Sociální patologie SCPT SCPA
Prevence násilí na pracovištích 1. 2 šikana mobbing zastrašování urážky výhrůžky sexuální obtěžování rasové ponižování diskriminace fyzické napadení STRES.
Digitální učební materiál
Prioritní osa: 1 − Počáteční vzdělávání
VY_32_INOVACE_VkZ.6.01-Šikana-prezentace
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Šikana Zdroj: .
Sociální patologie SCPT SCPA
ŠIKANA Mgr. Radka Mrázová.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
Klára Šťastná 2.Ročník MK
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Střední odborná škola Otrokovice
NEBO-LI PRONÁSLEDOVÁNÍ OBĚTI CIZÍM ČLOVĚKEM, VYHROŽOVÁNÍ POMOCÍ SMS A VULGÁRNÍCH Ů Viktor Vašát 12 let 7.b Základní škola Šumperk,Vrchlického 22,Šumperk.
ZŠ A MŠ BOHUMÍN TŘ. DR. E. Beneše 456 okres Karviná, příspěvková organizace Digitální učební materiály ŠIII/2 VÝCHOVA KE ZDRAVÍ.
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální patologie SCPT SCPA
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
OBORY PSYCHOLOGIE Milana Reichlová.
Vzájemná pomoc Petr Machala. Alfred Adler říkal, že člověk usiluje získat osobní moc neúspěch může vyvolat pocit méněcennosti Jste v něčem lepší než ostatní?
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
RIZIKOVÉ CHOVÁNÍ VE ŠKOLE
TRESTNÍ PRÁVO Objekt trestného činu Mgr. Petr Čechák, Ph.D.
Šikana příčiny diagnostika praktická pomoc
Stanislav Bendl (PdO 1/2001).  Aktuálnost tématu manipulace a kritického myšlení (média, sekty, politika, obchod)  Stoupající brutalita pachatelů trestných.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Agrese a agresivita.
Sociálně patologické jevy
Sociální patologie SCPT SCPA
Sociální patologie SCPT SCPA
TEORIE A METODIKA VÝCHOVY Mgr. Kateřina Lojdová
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblast Sociální vztahy a dovednosti Předmět Zdravotnická.
Krizové situace : šikanování VY_32_INOVACE_7_VÝCHOVA KE ZDRAVÍ_2_ŠIKANOVÁNÍ Dětský domov, Základní škola a Střední škola, Duchcov, příspěvková organizace.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Domácí násilí ©Manová Pavla, Bc.. Domácí násilí je fyzické, psychické anebo sexuální násilí mezi blízkými osobami, ke kterému dochází opakovaně v jejich.
PROTIDROGOVÁ PREVENCE Agrese, šikana Zpracovala: Mgr. Bc. Eva Franzová Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Sociálně-patologické jevy u dětí a mládeže Pojem patologie Sociální deviace Sociální kontrola (vnější, vnitřní – formální/neformální)
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_35 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluŠikana Anotace Ž8ci se v průběhu.
Sociální patologie SCPT SCPA 3. přednáška Dělení poruch chování Příčiny poruch chování Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni.
Partnerské násilí Osobnost agresora.
Název projektu: ZŠ Háj ve Slezsku – Modernizujeme školu
Rizikové skupiny 2 Pojetí normality, deviace a deviantní chování
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
Šikana.
Datum: Projekt: Kvalitní výuka Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
Vymezení normality.
Školská sociální práce
Vymezení normality.
ŠIKANA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_INOVACE_05_šikana.
Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Digitální učební materiál
Transkript prezentace:

Sociální patologie SCPT SCPA 5. přednáška Šikana Doc. PaedDr. Marie Kocurová, Ph.D. FPE ZČU v Plzni

Terminologie Šikanování – zvláštní, samoúčelný, asymetrický typ agrese Agrese při šikanování není pouze prostředkem ale i cílem chování Šikana - jakékoliv chování, jehož záměrem je ublížit, ohrozit nebo zastrašovat jiného člověka, případně skupinu osob. Je to cílené, nevyprovokované užití síly jedincem nebo skupinou, obvykle opakovaně (Kolář) chicane = zlomyslné obtěžování, týrání bulling, mobbing, bossing

Přístupy k šikaně přístupy: z trestně právního pohledu: jev zásadně narušující lidská práva (zejména trestné činy proti životu a zdraví a trestné činy proti svobodě a lidské důstojnosti – hlava 7 a 8 TrZ) z psychologického pohledu: projev psychopatologie jedince ze sociopatologického pohledu jako projev patologických sociálních vztahů

Šikana Z etiologického pohledu: 1. Šikana jako nemocné chování 2. Šikana jako závislost 3. Šikana jako porucha vztahů ve skupině Typy šikanování: - fyzická agrese a používání zbraní - slovní šikanování a zastrašování zbraněmi - krádeže, ničení a manipulace s věcmi - násilné manipulativní příkazy

Fáze šikanování 1. Vznik ostrakismu - vytěsňováním šikanovaného jedince na okraj skupiny 2. Fyzická agrese a přitvrzování manipulace - ostrakizovaný jedinec slouží často jako obětní beránek, ventil v zátěžových situacích 3. Vytvoření jádra - vybuduje se jasná hierarchie „plnohodnotných a bezcenných“ členů skupiny 4. Většina přijímá normy agresorů - normy agresorů se stanou normami většiny 5. Totalita neboli dokonalá šikana - chování agresorů i oběti je ritualizováno - představuje formu brutálního násilí, na kterou oběť reaguje často absencemi, útěkem do nemoci, psychicky se zhroutí a někdy se dokonce pokusí o sebevraždu

Charakteristika oběti a agresora oběť: jedinec odlišný fyzicky, psychicky nebo sociálně jedinec s nízkým sebehodnocením agresor: podle Koláře 3 typy: Typ hrubý, primitivní, impulzivní: s kázeňskými problémy, má narušený vztah k autoritě. Někdy je zapojený do gangů páchajících trestnou činnost. Šikanuje nelítostně a tvrdě, užívá zastrašování. U těchto agresorů se často vyskytuje agrese a brutalita v rodině. Typ kultivovaný, slušný: zvýšeně úzkostný, někdy má sadistické tendence v sexuálním smyslu. Jeho násilí probíhá beze svědků, je cílené a rafinované. V rodinách těchto agresorů je časté uplatňování náročného přístupu, někdy až vojenského vyžadování kázně. Typ optimistický: výmluvný, dobrodružný, oblíbený agresor. Šikanuje pro pobavení sebe a ostatních. Snaží se, aby vynikla “humorná” stránka věci. V rodině tohoto agresora bývá vysledována subdeprivace a chybění morálních hodnot

Řešení šikany Optimální řešení šikany je prevence - výchova k empatii a kooperativním vztahům Pokud již k šikanování dojde - důležité zasáhnout v raných stádiích Běžnými prostředky je šikana řešitelná šikana do 3. stádia. Základní strategie - ochrana oběti a svědků Vyšetřování šikany – odpovědi na konkrétní otázky: Kdo? Kdy? Kde? Jak?.... Strategie vyšetřování Metodický pokyn č. 28 275/2000 - 22 K prevenci a řešení šikanování mezi žáky škol a školských zařízení

Konec páté přednášky