Biochemie 1.část © Biochemický ústav LF MU 2008 - (H.P.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Lipidy.
Advertisements

Lipidy jsou estery vznikající reakcí vyšších mastných kyselin a alkoholů alkohol glycerol =propan – 1,2,3 - triol = glycerin.
Lipidy přítomnost MK a alkoholů nerozpustnost v H2O syntéza acetyl-CoA
Metabolismus A. Navigace B. Terminologie E. Sacharidy I. Enzymy
S A C H A R I D Y IV. Monosacharidy PaedDr. Jiřina Ustohalová
Základní škola národního umělce Petra Bezruče, Frýdek-Místek, tř. T. G. Masaryka Projekty SIPVZ Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006.
PaedDr. Jiřina Ustohalová
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin
Lipidy estery alkoholů a vyšších mastných kyselin.
LIPIDY I Rozdělení, vlastnosti
Škola: Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
SACHARIDY. tvoří většinu přírodních organických látek na Zemi jejich molekuly se skládají z atomů uhlíku, vodíku a kyslíku slouží jako energetický zdroj.
OLIGOSACHARIDY A POLYSACHARIDY
LIPIDY.
LIPIDY.
Cukry = Sacharidy = Uhlovodany = Uhlovodany = Glycidy
Peptidy.
SACHARIDY.
Výuková centra Projekt č. CZ.1.07/1.1.03/
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Sacharidy - cukry nejrozšířenější přírodní látky
biomembrány a membránový transport
Cukry (sacharidy, glycidy) - Jsou to nejrozšířenější organické látky, tvoří největší podíl organické hmoty na Zemi. Funkce: zásobní látky v organismu.
Vypracoval Miloslav Čunek
Sacharidy.
LIPIDY VY_32_INOVACE_3.3.CH3.01/Cc CZ.1.07/1.5.00/
Nutný úvod do histologie
Struktura a funkce lipidů
STEROIDY RNDr. Jitka Šedivá.
Sloučeniny v organismech
Steroidy.
CHEMIE 9. ROČNÍK SACHARIDY Autorem materiálu je Ing. Jitka Hadamovská,
Estery vyšších mastných kyselin a alkoholů
SACHARIDY CUKRY RZ
LIPIDY 1.
Sacharidy.
Lipidy jednoduché složené.
LIPIDY.
Základy výživy a krmení hospodářských zvířat
Sacharidy glycidy karbohydráty, uhlohydráty, uhlovodany
Sacharidy Mgr. Lenka Fasorová.
Cukry Alice Skoumalová.
Monosacharidy Hexosy Fischerovy vzorce D - galaktosa D - glukosa 2 4
Čtyři hlavní skupiny organických molekul v buňkách
Tuky Výživa ve sportu I.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
SACHARIDY - nejrozšířenější přírodní látky přítomné ve všech rostlinných a živočišných buňkách - jejich molekuly se skládají z atomů C,H a O.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.Alexandra Hoňková. Slezské gymnázium, Opava, příspěvková organizace. Vzdělávací materiál.
 Sacharidy patří mezi nejvýznamnější přírodní sloučeniny  Sacharidy vznikají fotosyntézou – pomocí slunečního záření vznikají z oxidu uhličitého.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_CH18 Název školy Církevní střední odborná škola Bojkovice Husova 537, Bojkovice
SACHARIDY Řec. „sákcharon“=cukr=sladkost Uhlovodany, uhlohydráty, karbohydráty – nepřípustné v Č. nomenklatuře (C X (H 2 O) n ) Jedna ze základních živin.
Lipidy - struktura, rozdělení, vlastnosti
Zlepšování podmínek pro výuku technických oborů a řemesel Švehlovy střední školy polytechnické Prostějov registrační číslo CZ.1.07/1.1.26/
Funkce tukové tkáně Energetická rezerva (lipolýza→FFA→zdroj energie)
Přírodní látky 1. Sacharidy.
Cukry Alice Skoumalová.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov, příspěvková organizace
Název školy: Základní škola Městec Králové Autor: Ing. Hana Zmrhalová
Lipidy.
CHEMIE - Polysacharidy
Buňka  organismy Látkové složení.
Lipidy Gabriela Uherčíková, Bakalářská práce,
Sacharidy Doc. Mgr. Martin Modrianský, Ph.D.
Lipidy obecný popis.
Sacharidy – obecný přehled
MONOSACHARIDY TERMINOLOGIE OPTICKÁ IZOMERIE TYPY VZORCŮ
SACHARIDY.
Lipidy (lípos = tuk, řec.)
Význam a výskyt sacharidů
Transkript prezentace:

Biochemie 1.část © Biochemický ústav LF MU 2008 - (H.P.)

SACHARIDY

Výskyt Živočišná říše Rostlinná říše VŠEOBECNĚ ROZŠÍŘENÉ LÁTKY fotosyntéza CO2 , H2O , sluneční energie zelené rostliny VŠEOBECNĚ ROZŠÍŘENÉ LÁTKY

Význam • ZDROJ ENERGIE glukosa, glykogen, škrob • strukturní složka pojivo, membrány nukleové kyseliny • rozlišovací funkce (rozpoznávání) cytoplasmatické membrány receptory

Rozdělení • monosacharidy • oligosacharidy : n  2-10 disacharidy Sacharidy – polyhydroxyaldehydy a polyhydroxyketony Rozdělení • monosacharidy • oligosacharidy : n  2-10 disacharidy • polysacharidy : n > 10 (až tisíce monosacharidových jednotek)

MONOSACHARIDY Běžné názvy - triviální Aldosy Ketosy -osa -ulosa Názvy - Počet uhlíků + zakončení (-osa, -ulosa) pentosa pentulosa hexosa hexulosa Běžné názvy - triviální

Nejjednodušší monosacharidy (triosy) glyceraldehyd dihydroxyaceton * * Jeden asymetrický uhlík … 1 C

* * * Glyceraldehyd 1 C ⇒ 2 enantiomery D-glyceraldehyd L-glyceraldehyd * * (-OH směřuje vpravo ) ( -OH směřuje vlevo )

D - a L - : konfigurace -OH skupiny na nejvzdálenějším uhlíku od karbonylové skupiny D - glukosa * * * *

D - řada cukrů L - řada cukrů dle -OH skupiny nejvzdálenější od karbonylové skupiny „-OH skupina“ je vpravo „-OH skupina“ je vlevo (podle D-glyceraldehydu) (podle L-glyceraldehydu) zrcadlo D-glukosa L-glukosa

Cyklické formy monosacharidů : pyranosy furanosy Při cyklizaci vzniká nový hydroxyl - poloacetalový (anomerní) hydroxyl na C1 Fisherova cyklická forma Haworthova projekce Fisherovy projekce projekce D-glukosa -D-glukopyranosa

a- anomer b- anomer Anomery : poloha -OH skupiny na anomerním uhlíku (C1) a- anomer b- anomer -OH skupina -OH skupina pod rovinu kruhu nad rovinu kruhu -D-glukopyranosa -D-glukopyranosa

Oxidace monosacharidů oxidace aldehydové skupiny  aldonové kyseliny D-glukosa  D-glukonová kyselina • oxidace primární alkohol.skupiny  uronové kyseliny D-glukosa  D-glukuronová kyselina detoxikace

• redukce aldehydové skupiny  cukerné alkoholy D-glukosa  D-glucitol Esterifikace • reakce hydroxylové skupiny sacharidu s kyselinou glukosa-6-fosfát ribosa-5-fosfát glukosa-6-fosfát

Tvorba glykosidů • O-glykosidy : oligosacharidy, polysacharidy vazba O-glykosidová (reakce anomerního hydroxylu s alkoholickou skupinou) • N-glykosidy : nukleosidy vazba N-glykosidová (reakce anomerního hydroxylu s -NHR skupinou)

Významné monosacharidy Hexosy Glukosa Galaktosa Fruktosa Pentosy Ribosa Deoxyribosa

D – Glukosa • koncentrace v krvi 3,3-5,6 mmol/l • nejrozšířenější v přírodě „hroznový cukr“ stavební jednotka škrobu, glykogenu, celulosy • koncentrace v krvi 3,3-5,6 mmol/l regulace inzulinem a glukagonem patolog.stav: diabetes mellitus • zdroj energie (přednostně mozek,erytrocyty) (Glukopur) • součást nitrožilních infuzí

D - galaktosa • epimer glukosy - opačná konfigurace na C-4 • vázaná v laktose (disacharid) součást glykoproteinů, glykolipidů D – fruktosa • „ ovocný cukr “ • nejrozšířenější ketosa • volná - med • vázaná - v sacharose (disacharid)

D - ribosa a D - 2 - deoxyribosa • pentosy • stavební jednotky nukleových kyselin ribosa

OLIGOSACHARIDY 2-10 jednotek Vazba glykosidová Např.: a-1,4 nebo b-1,4 a-, b- : podle konfigurace anomerního hydroxylu vstupujícího do vazby 1,4 : číslice značí polohu uhlíkových atomů vstupujících do vazby

DISACHARIDY Maltosa Laktosa Sacharosa Cellobiosa • 2 monosacharidy spojené glykosidovou vazbou O-glykosidy • Nejvýznamnější oligosacharidy Maltosa Laktosa Sacharosa Cellobiosa

Maltosa • „sladový cukr“ • slad, enzymatická hydrolýza škrobu ve střevě • 2 molekuly glukosy, -1,4 glykosidová vazba  - maltosa

Laktosa • „mléčný cukr“ • galaktosa a glukosa, -1,4 glykosidová vazba • mléko : kravské 4-6 % ženské 6 % menší sladivost než sacharosa  - laktosa

Sacharosa • „cukr řepný , třtinový“ • glukosa a fruktosa, b–2,1 glykosidická vazba • konzumace - krystalická forma

Cellobiosa • stavební jednotka celulosy • 2 molekuly glukosy, -1,4 glykosidová vazba  - cellobiosa

POLYSACHARIDY • až tisíce monosacharidových jednotek • glykosidová vazba :  - glykosidová vazba  - glykosidová vazba 1 4 a 1  6 • řetězce lineární (bez větvení) i rozvětvené • nerozpustné ve vodě, koloidní roztoky • nejsou sladké

Významné polysacharidy Homopolysacharidy Heteropolysacharidy Škrob Glykogen Celulosa Inulin Příklady: Chondroitinsulfát Heparin Agar Hemicelulosy Pektiny

Škrob • zásobní látka rostlin brambory, obiloviny, banány, rýže, těstoviny pudinkový prášek • ve vodě – koloidní roztok • glukosové jednotky • směs amylosy (10-20%) a amylopektinu (80-90%) • nejvýznamnější zdroj sacharidů pro člověka

Složení škrobu Amylosa Amylopektin 20 % škrobu -1,4 glykosidová vazba řetězec nevětvený rozpustná ve vodě Amylopektin 80 % škrobu -1,4 a -1,6 glykosid.vazba řetězec větvený nerozpustná ve vodě

řetězec větvený: -1,4 vazby a -1,6 vazby  větvení Glykogen • zásobní látka v lidském organismu (játra, sval) • „živočišný škrob“ • vznik - syntéza ze sacharidů přijatých potravou • glukosové jednotky • struktura podobná amylopektinu řetězec větvený: -1,4 vazby a -1,6 vazby  větvení • významný zdroj glukosy  energie krátkodobé hladovění

Celulosa • stavební rostlinný polysacharid • glukosové jednotky, -1,4 glykosidová vazba • řetězec nevětvený, lineární tvar stavební jednotka – cellobiosa (disacharid) • nerozpustná ve vodě • nestravitelná pro člověka – vláknina potravy zdroj celulosy – zelenina, ovoce, celozrné pečivo • lékařství- obvazová vata, buničitá vata, práškovitá forma

Vláknina Nerozpustná Rozpustná celulosa, hemicelulosa, lignin pektiny obilniny, zelenina, ovoce podporují peristaltiku střeva Rozpustná pektiny složka mezibuněčných vrstev vyšších rostlin (jablka,brambory) ve vodě-koloidní,viskozní roztoky za chladu viskozní roztoky přechází na gely (džemy) ze střevního obsahu váží toxické kovové ionty

Význam vlákniny podporuje peristaltiku tlustého střeva přispívá k vylučování žlučových kyselin zpomaluje absorpci požitých monosacharidů vztah obsahu vlákniny v potravě a výskytu kolorektálního karcinomu

LIPIDY

Heterogenní skupina látek Původ • Rostlinný • Živočišný Přirozené látky Heterogenní skupina látek

Funkce • zdroj energie tukové buňky • strukturní funkce biologické membrány • ochranná funkce tepelná izolace - tuková tkáň neurony - myelinová pochva ---------------------------------------------------------------------- • zdroj esenciálních mastných kyselin

Lipidy »» mastná kyselina + alkohol ! Lipidy »» mastná kyselina + alkohol Ester mastné kyseliny a alkoholu Amid mastné kyseliny a aminoalkoholu

Rozdělení lipidů Jednoduché Složené • Acylglyceroly • Fosfolipidy mastná mastná další kyselina kyselina složka alkohol alkohol • Acylglyceroly • Fosfolipidy • Vosky • Glykolipidy

Mastné kyseliny jako složka lipidů Fatty acids - FA • alifatické monokarboxylové • sudý počet uhlíků • hlavní výskyt - v přirozených tucích a olejích

Rozdělení mastných kyselin • nasycené - SAFA (saturated fatty acid) • nenasycené mononenasycené - MUFA (monounsaturated fatty acid) polynenasycené - PUFA (polyunsaturated fatty acid)

Názvosloví mastných kyselin Systematické názvy 18 : 3 (9,12,15) poloha dvojných vazeb počet dvojných vazeb počet uhlíků 1 Triviální názvy

18 : 3 (9,12,15) Řada n-3 n n-3 18 :2 (9,12) Řada n-6

Nasycené mastné kyseliny zkrácený zápis triviální název výskyt 4:0 máselná mléčný tuk 6:0 kapronová mléčný tuk 16:0 palmitová většina tuků 18:0 stearová většina tuků Kyselina stearová

Nenasycené mastné kyseliny zkrácený zápis řada triv. název výskyt 18:1(9) n-9 olejová rostl.oleje – olivový 18:2(9,12) n-6 linolová rostl.oleje – slunečnicový 18:3(9,12,15) n-3 a-linolenová rybí tuk 20:4(5,8,11,14) n-6 arachidonová fosfolipidy Arachidonová kyselina

Konfigurace na dvojných vazbách cis Přirozené mastné kyseliny

cis trans Přirozené MK. Vznik při ztužování tuků Nepříznivé účinky Ztužené pokrmové tuky a výrobky z těchto tuků (dle způsobu výroby) !!! Přirozený výskyt: Podkožní tuk přežvýkavců Máslo Uspořádání molekul v membránách

Mastné kyseliny v organismu výskyt vázané - lipidy volné - krevní plasma

 zdroj mastných kyselin pro lidský organismus POTRAVA SYNTÉZA V ORGANISMU

! biosyntéza - ne všechny MK esenciální mastné kyseliny linolová kyselina a-linolenová kyselina

Význam: biosyntéza fyziologicky účinných látek Esenciální MK Zdroj: rostlinné oleje – slunečnicový rybí tuky Význam: biosyntéza fyziologicky účinných látek (ikosanoidů) Nedostatek – snížená odolnost k infekci

Vyšší primární alkohol Vazba esterová Alkoholy jako složka lipidů  MK Glycerol MK  Vazba esterová  MK Sfingosin 18 C aminoalkohol Vazba amidová  MK Vyšší primární alkohol Vazba esterová mastné alkoholy, sudý počet uhlíků (n > 10)

Jednoduché lipidy estery mastných kyselin a alkoholu Acylglyceroly Vosky estery MK a glycerolu estery MK a mastných alkoholů (lanolin, včelí vosk) triacylglyceroly palmitová, stearová, olejová kys. rozdělení: tuky a oleje

Tuky Oleje • vyšší obsah • vyšší obsah nasycených MK nenasycených MK • pevné konzistence • tekuté konzistence sádlo olivový olej máslo slunečnicový olej ztužené tuky rybí oleje

Hydrolýza triacylglycerolů v organismu: enzymy - lipasy triacylglycerol  glycerol + MK in vitro - hydrolýza v alkalickém/kyselém prostředí zmýdelnění

! MÝDLO - tenzid Zmýdelnění • hydrolýza v alkalickém prostředí tuk + NaOH  glycerol + mýdlo triacylglycerol sůl mastné kyseliny ! MÝDLO - tenzid (snižuje povrchové napětí)

Tenzidy Polárně – nepolární charakter: polární skupina: aniontová, kationtová amfoterní, neiontová nepolární část: alkylový řetězec, uhlovodíkový cyklický skelet Struktura tenzidu:

Chování tenzidu Na fázovém rozhraní Ve vodě micela Vzduch voda Snižuje povrchové napětí na fázovém rozhraní micela

Tenzidy jako emulgátory protřepání stání Olej + voda hrubá emulze olej + voda Olej + voda + tenzid stabilizovaná emulze stabilizovaná emulze Emulgační efekt: stabilizace emulze Emulze typu olej ve vodě o/v (př.mléko) Emulze typu voda v oleji v/o (př.máslo) V organismu: emulgace tuků v tenkém střevě tenzid - žlučové kyseliny - vyšší mastné kyseliny tuk

Tenzidy při trávení tuků Typ Žlučové kyseliny 2-Acylglycerol Anionty MK Fosfolipidy aniontový neiontový amfoterní

Mýdlo TENZID sodná sůl vyšší mastné kyseliny RCOONa • Výroba mýdla: alkalická hydrolýza tuků • Vlastnosti mýdla: Chování mýdla v tvrdé vodě : vznik vápenaté soli vyšší mastné kyseliny Chování roztoku mýdla ve vodě : koloidní roztok (pěna) alkalická reakce Disociace : RCOONa → RCOO- + Na+ Hydrolýza : RCOO- + H2O → RCOOH + OH-

Ztužování • hydrogenace dvojných vazeb nenasycených MK oleje  ztužený pokrmový tuk trans - MK ? (dle způsobu výroby)

! Žluknutí • tuky s nenasycenými MK • soubor reakcí oxidačního štěpení dvojných vazeb MK ( peroxidace lipidů) přítomnost O2 , světla, vlhkosti, mikroorganismů, tepla • nepříjemný pach a chuť ! potraviny uchovávat v temnu, chladu, omezený přístup vzduchu, je vhodný přídavek antioxidantů (tokoferol)

Sádlo Máslo relativně stabilní rychle žlukne bezvodý tuk asi 20% vody vyšší MK (C18) nižší MK (C4-C12) hůře stravitelné lehce stravitelné nejsou vitamíny vitamíny A, E, D cholesterol cholesterol

! Tuky ve výživě • zvýšit spotřebu rostlinných olejů (nenasycené MK) • zvýšit podíl rybích tuků • omezit spotřebu sádla (cholesterol !) • POZOR na „skryté tuky“ : paštiky, ořechy, sýry, smažené potraviny, mražené dorty, nanuky ! studená kuchyně VHODNÉ - rostl. oleje slunečnicový, olivový fritování, smažení NEVHODNÉ - slunečnicový olej VHODNÉ - ztužené pokrmové tuky oleje s vyšší oxidační stabilitou (olejová, palmitová kyselina) olivový olej (olejová kyselina)

Složené lipidy fosfolipidy glykolipidy mastná kyselina alkohol další složky fosfolipidy glykolipidy

Fosfolipidy Glycerolfosfolipidy Sfingofosfolipidy mastná kyselina alkohol další složky glycerol kyselina fosforečná sfingosin dusíkatá sloučenina Glycerolfosfolipidy Sfingofosfolipidy

Glycerolfosfolipidy mastná kyselina Lecitin (fosfatidylcholin) mastná kyselina glycerol kyselina fosforečná esterová vazba esterová vazba cholin serin inositol Lecitin (fosfatidylcholin) • buněčné membrány • přirozený tenzid

Sfingofosfolipidy Sfingomyelin • plasmat.membrány kys.fosforečná - cholin sfingosin mastná kyselina amidová vazba Sfingomyelin • plasmat.membrány • myelinová pochva neuronů

Glykolipidy mastná kyselina alkohol další složky sfingosin sacharidová složka sacharidová složka sfingosin mastná kyselina • cytoplasmatické membrány neurony erytrocytární membrány Amidová vazba

Steroidy • hydrofobní • fyzikálně - chemické vlastnosti podobné lipidům • živočišný steroid - cholesterol prekursor dalších živočišných steroidů Kruh - steran

Cholesterol • Struktura: 27 C Cyklický skelet Alkoholová skupina na C-3 Dvojná vazba Osmiuhlíkatý řetězec na C-17 17 3 5 6 • Výskyt v organismu: volný nebo esterifikovaný

Význam cholesterolu pro organismus • biologické membrány • výchozí látka pro biosyntézu: žlučové kyseliny steroidní hormony vitamin D3 (kalciol)

 Jaké jsou zdroje cholesterolu pro lidský organismus ? POTRAVA SYNTÉZA V ORGANISMU

Cholesterol v lidském organismu hodnota v séru : 3,8 - 5,2 mmol/l (dle WHO) závislost na věku • transport cholesterolu v lipoproteinech • riziko kardiovaskulárních onemocnění • stanovení celkového cholesterolu Chol, (HDL-Chol, LDL-Chol)

Lipoproteiny : obal - proteiny (apoproteiny) cholesterol (CHOL) fosfolipidy (PL) jádro - triacylglyceroly (TG) estery cholesterolu (CHE)

Typy lipoproteinů a jejich význam chylomikrony - transport lipidů z potravy VLDL - lipoproteiny o velmi nízké hustotě - transport lipidů z jater LDL - lipoproteiny o nízké hustotě - transport cholesterolu do tkání HDL - lipoproteiny o vysoké hustotě - transport cholesterolu ze tkání

Cholesterol a riziko kardiovaskulárních onemocnění zvýšený cholesterol v plasmě Stanovení podílu cholesterolu ve frakcích LDL a HDL LDL-cholesterol: je mírou aterogenní hypercholesterolemie zvýšený LDL-cholesterol  riziko HDL-cholesterol: zvýšený HDL-cholesterol  dobrá schopnost organismu vyloučit nežádoucí nadbytek cholesterolu

Další steroidy • Žlučové kyseliny • Kalcioly • Steroidní hormony

Žlučové kyseliny 24C Příklady: cholová kyselina chenodeoxycholová deoxycholová kyselina litocholová kyselina Cholová kyselina • vznik v játrech (primární žlučové kyseliny) • součást žluči • emulgátory při trávení lipidů (aniontové tenzidy)

Kalcioly 27C není steranový skelet, kruh B rozštěpen Kalcioly = vitaminy D 27C není steranový skelet, kruh B rozštěpen Příklady: cholekalciferol (kalciol,vitamin D3) ergokalciferol (erkalciol, vitamin D2) Cholekalciferol • člověk: vznik cholekalciferolu - v kůži (UV paprsky) z provitaminu D (7-dehydrocholesterolu) • rostliny: vznik ergokalciferolu – ozářením ergosterolu Zdroje kalciolů: dostatek slunečního záření potrava – rybí oleje, máslo, žloutek, mléko

Steroidní hormony Kortikoidy – hormony kůry nadledvin • glukokortikoidy (kortisol) • mineralokortikoidy (aldosteron) Pohlavní hormony • mužské: androgeny (testosteron) • ženské: estrogeny (estradiol) gestageny (progesteron)