Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_499 C 2. Cukrářská technologie

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Advertisements

Moučníky z tvarohového těsta
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_TP_2.21 SOU Obořiště
Jádroviny musí se přebrat, odstranit skořápky, žluklá jádra,
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_635_Klu
Téma: Ověřování gastronomických dovedností a vědomostí
Moučníky z litého těsta
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Sněhové kokosy Z bílků ušleháme sníh, po částech do něj všleháme krupicový cukr, poté moučkový cukr a nádobu vložíme do horké vodní lázně a šleháme, až.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):2.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Šlehané hmoty Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál.
Autor:Blanka Štrublová Zpracováno: Ročník (obor):1.CU H/01 Cukrář Tematická oblast:Těsta Předmět:Technologie Anotace:Výukový materiál slouží.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
VY_32_INOVACE_11_ODV_622_Klu
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Střední odborné učiliště zemědělské a služeb, Dačice, nám. Republiky 86 Název projektu:Zvýšení kvality profesní přípravy žáků SOU Dačice Registrační číslo.
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_487 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_488 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_492 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_494 Ročník:2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář H/01 Tematický okruh:Hmoty a korpusy Téma:Hmota na vaničky.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_491 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_497 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_490 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo :VY_32_ INOVACE_ TEC_481 Ročník: 2. Vzdělávací obor: Cukrářská technologie Tematický okruh: Hmoty a korpusy Téma: Lehké šlehané hmoty Jméno autora:
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_500 Ročník: 2. Cukrářská technologie
TŘENÉ LINECKÉ TĚSTO Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_495 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_482 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_486 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_489 Vzdělávací obor: Cukrář H/01
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_498 Ročník: 2. Cukrářská technologie
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_496 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk,
Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_485 Ročník : 2. Cukrářská technologie
Výukový materiál byl zpracován v rámci projektu OPVK 1.5
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
Z LEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VÝUKU TECHNICKÝCH OBORŮ A ŘEMESEL Š VEHLOVY STŘEDNÍ ŠKOLY POLYTECHNICKÉ P ROSTĚJOV REGISTRAČNÍ ČÍSLO CZ.1.07/1.1.26/
C UKRÁŘSKÉ TECHNOLOGIE – PEVNÁ TĚSTA A LINECKÉ TĚSTO TŘENÉ Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Název školyStřední škola hotelová a služeb Kroměříž Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Autor Mgr. Eva Drlíková Název šablonyVY_32_INOVACE CUT Název DUMuCUT C.
Cukrářské technologie – písčité (nahřívané) šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_Salamonová_ Méně trvanlivé náplně
Třené, jádrové a smetanové výrobky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Likérové špičky
Třené, jádrové a smetanové výrobky
VY_32_INOVACE_ Laskonky
VY_32_INOVACE_ Lehké šlehané hmoty - charakteristika
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Polevy a náplně Autor: Gražyna Salamonová, Mgr..
Cukrářské technologie – těžké šlehané hmoty
VY_32_INOVACE_ Výrobky Modelované brambory
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – pevná těsta a linecké těsto třené
Cukrářské technologie – výrobky ze zvláštních šlehaných hmot
Jádrové hmoty.
Těžké šlehané hmoty / TŠH/.
VY_32_INOVACE_ Nahřívané šlehané hmoty
Transkript prezentace:

Číslo : VY_32_ INOVACE_ TEC_499 C 2. Cukrářská technologie Vzdělávací obor: Cukrář 29-54-H/01 Tematický okruh: Korpusy a hmoty Téma: Jádrová hmota III Jméno autora: Petra Kulhánková Vytvořeno dne:  20.11.2012 Metodický popis, (anotace) Podpora hodiny – využití jádrové hmoty v cukrářské výrobě. Tento materiál slouží k seznámení žáků s učivem a následnému procvičení látky. Žáci si osvojují znalosti o výrobě této hmoty. . Slouží i k opakování učiva pro 3.ročník.

Mandlová hmota nepečená Kokosky Jádrová hmota III Mandlová hmota nepečená Kokosky

Mandlová hmota petit - four SUROVINY Mandle cukr krupice bílky 2 : 1

Výrobní postup Mleté mandle a cukr krupici provlhčíme částí bílků Směs zjemníme ne třecím stroji Zjemněnou směs doředíme bílky a necháme odležet Po odležení hmotu rozmícháme

hmotu tvarujeme sáčkem s řezanou trubičkou na plechy s fólií ( vymazané a vysypané ) Vzniklé arabesky se ozdobí proslazeným ovocem nebo mandlí Necháme oschnout Pečeme při 240°C Po upečení ještě potíráme klovatinou Spodní část potahujeme v CKP

Mandlová hmota nepečená SUROVINY: Mandle – mleté Persiko Cukr krupice Bílky / žloutky Marmeláda – meruňková Citropasta Vanilín Proslazená pomerančová kůra

Výrobní postup Oloupané mandle a persiko hrubě nastrouhat Přidáme cukr, marmeládu a pom.kůru, citropastu a vanilín a promícháme Provlhčíme částí bílků/ žloutků a zjemníme Po zjemnění přidáme zbylé bílky/ žloutky a rozmícháme Připravená hmota se nechá opět uležet do druhého dne

Hmota na kokosky Suroviny : Bílky Cukr krupice Kokos marmeláda http://vanocnicukrovi.cz/recepty/04_kokosky http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vanocni-cukrovi/18315-michal-pece-nejlepsi-kokosk

Výrobní postup I. Cukr krupici a bílky nahřejeme za stálého míchání na 60°C Přimícháme kokos Hmotu zjemníme na třecím stroji Přidáme marmeládu a lehce ve stroji vymícháme Tvarujeme na plechy s papírem Pečeme při 160- 180°C do zlaté barvy

Výrobní postup II. Bílky ušleháme s cukrem pevný sníh Nahřejeme na 60°C Přidáme kokos a marmeládu a promícháme Prochladlou hmotu stříkáme sáčkem s hladkou trubičkou na plechy s papírem http://www.cukrarna-mikulcova.cz/cajove-pecivo.php

Souhrnné otázky 1. Vyjmenuj suroviny na hmotu na kokosky 2. Na kolik °C se nahřívá hmota na kokosky 3. Která surovina , dělá kokosky vláčné ? 4. Jak využijeme korpus kokosky

Správné odpovědi 1. bílky, cukr krupice, strouhaný kokos ( marmeláda ) 2. nahříváme na 60°C 3. Vláčnost kokosek způsobuje přidání marmelády 4. Vyrobíme plněnou kokosku s kakaovým máslem a lineckým kolečkem

Použité zdroje Literatura : BLÁHA L., CONKOVÁ V., KADLEC F., vydáno v roce 2001 , Cukrářská výroba II. ,nakladatelství INFORMATORIUM, spol. s r.o. Obrázky : 1. http://www.vitaminy-mineraly.info/category/potraviny/ 2. http://ovoce.ertk.info/peach/broskve_pochazeji_z_ciny.html 3. http://vanocnicukrovi.cz/recepty/04_kokosky 4. http://www.prozeny.cz/recepty/recepty-a-vareni/vanocni-cukrovi/18315-michal-pece-nejlepsi-kokosk 5. http://www.cukrarna-mikulcova.cz/cajove-pecivo.php