MU Brno 3.10. 2008 Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Evropa 2020 Integrované směry
VÝZNAM PROFESNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ PRACOVNÍKŮ VEŘEJNÉHO A SOUKROMÉHO SEKTORU
ECVET v Programu celoživotního učení
Co se mají žáci ve škole naučit ? Doplňující pedagogické studium pro učitele Mgr. K. Starý.
Vzdělávání pro konkurenceschopnost Obecně Řídícím orgánem je MŠMT Řídícím orgánem je MŠMT Založen na principu partnerství Založen na principu partnerství.
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání
Memorandum o celoživotním učení
Vývoj konceptu kompetencí v celoživotním učení a vzdělávání – teoretická východiska a aplikace v neformálním vzdělávání PhDr. Michaela Tureckiová, CSc.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Evropská strategie zaměstnanosti a problém vzdělávání pracovní síly
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Evropské iniciativy pro rozvoj odborného vzdělávání Miroslav Procházka Praha Ustavující konference TTnetu České republiky.
Evropská komise - GŘ pro vzdělávání a kulturu – odd. A3 Michel Aribaud
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Lisabonské cíle vzdělávání v evropském a národním kontextu Praha, – Praha.
KLÍČOVÉ KOMPETENCE Lucie Hučínová Výzkumný ústav pedagogický v Praze
Role škol v kariérovém poradenství z pohledu programu Euroguidance
Třetí role vysokých škol - spolupráce s průmyslem a soukromým sektorem 10. zasedání předsednictva Rady VŠ 22. března 2007 V. Kebo, B. Tremlová.
IVIG Praha, Odborná pomoc veřejných knihoven informačním a studijním centrům škol.
Lenka Míkovcová10. března Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Rozvoj lidských zdrojů jako „motor“ ekonomického růstu Lenka Míkovcová.
PAS MLÁDEŽE Akce 1.1 – Výměny mládeže (organizátorům)
Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
Politika sociální inkluze v Evropské unii
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Zpráva mezinárodní komise UNESCO ,,Vzdělávání pro 21.století"
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Prioritní osa 4 Podpora celoživotního učení a rovného přístupu ke kvalitnímu vzdělávání jednání Řídicího výboru Operačního programu Výzkum,
Sociální politika Téma: Vzdělávací politika FSS MU Brno, 2006.
Bílá kniha Národní program rozvoje vzdělávání v ČR.
PRACOVNÍ SKUPINA VZDĚLÁVÁNÍ A ZAMĚSTNANOST 11. září 2015.
„JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ KONFERENCE „JAK NA SPOLEČNÉ VZDĚLÁVÁNÍ“ Karlovy Vary 8. Února 2016.
© Berman Group. Strategický plán a tvorba koncepce rozvoje města Písku do roku 2025 Komise pro strategický rozvoj Vyhodnocení nadřazených koncepčních.
Setkání expertní skupiny v rámci partnerské sítě TTnet Téma - polytechnické vzdělávání Ing. Tomáš CIMBÁLNÍK Mgr. Petr Paníček Praha,
Mládež v pohybu – iniciativa strategie Evropa 2020.
SEMINÁŘ K PROBLEMATICE EVROPSKÉHO SOCIÁLNÍHO FONDU Evropský sociální fond v ČR * Městská knihovna, Praha.
Mezinárodní seminář: Kvalifikovaná pracovní síla jako zdroj konkurenceschopnosti České republiky Vytvoření konkurenceschopného pracovního trhu.
Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy. Název projektu: Místní akční plán vzdělávání ORP Svitavy Reg. číslo: CZ /0.0/0.0/15_005/ Realizátor.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Možnosti podpory celoživotního učení v programech financovaných Evropskou unií Ing. Marek Mora Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy ČR 10. května.
Místní akční plán rozvoje vzdělávání ORP Trhové Sviny CZ /0.0/0.0/15_005/
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Strategie rozvoje Jihomoravského kraje 2020 Rozvoj CR Brno, 4. listopadu 2015.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Operační programy Výzkum, vývoj a vzdělávání a Zaměstnanost HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Integrovaný regionální operační program
Místní Akční Plán rozvoje vzdělávání
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Rozvoj inovací v EU.
Polytechnické vzdělávání v praxi
KURIKULUM V SOUČASNÉ ŠKOLE
Národní program rozvoje vzdělávání v ČR
Kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání. kvalita a akční plánování rozvoje vzdělávání.
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
NÁRODNÍ PROGRAM ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ V ČR
Transkript prezentace:

MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová

MU Brno Úvod Od 90. let výrazné rozšíření služeb knihoven – informační technologie Knihovník jako prostředník mezi uživatelem a knihovnou Potřeba celoživotního odborného vzdělávání knihovníků

MU Brno Úvod Rozvoj společnosti – globální Celosvětová potřeba Rok celoživotního vzdělávání 1996 Dokumenty mezinárodní

MU Brno Vzdělávání pro 21. století Zpráva Mezinárodní komise pro výchovu a vzdělávání vypracovaná pro UNESCO – koncepce učení, které probíhá celý život Změna pohledu na učení – zodpovědnost má nejen stát, ale i samotný jednotlivec a zaměstnavatel

MU Brno Čtyři základní typy učení: Učit se poznávat Učit se jednat Učit se žít společně Učit se být J. Delors. Učení je skryté bohatství, UNESCO 1996

MU Brno Memorandum o celoživotním učení 6 klíčových myšlenek: Všeobecný, stálý přístup k učení Zvýšení investic do lidských zdrojů Vývoj účinných metod pro učení Podpora lokálních a regionálních programů Nový přístup k poradenství, profesní orientaci Uznání a ocenění účasti na vzdělávání Memorandum o celoživotním učení, v Bruselu, celoevropská veřejná diskuse 2001

MU Brno Memorandum klade důraz na kontinuitu celoživotního vzdělávání – bez ohledu na životní etapu, místo, čas, formu vzdělání podporu aktivního občanství podporu zaměstnatelnosti koncepční pojetí vzdělávání propojení formálního, neformálního a informálního vzdělávání a učení

MU Brno Lisabonská strategie Strategický plán vzdělávání do roku 2010 formulovala EU na zasedání Rady Evropy v březnu 2000 v Lisabonu – cílem ekonomika, hospodářský růst Nový fenomém, požadavek rozvíjení tzv. klíčových kompetencí

MU Brno Klíčové kompetence 1. Komunikace v mateřském jazyce 2. Komunikace v cizím jazyce 3. Matematická gramotnost a kompetence v oblasti přírodních věd a technologií 4. Kompetence v oblasti informační a komunikační technologie 5. Kompetence k učení (učit se učit)

MU Brno Klíčové kompetence 6. Interpersonální sociální a občanské kompetence 7. Podnikatelské dovednosti 8. Kulturní rozhled Společný základ pro evropské systémy vzdělávání a odborné přípravy Identifikované pro etapu základního vzdělávání, dále rozšiřované

MU Brno Kodaňská deklarace Příprava rozšíření evropské spolupráce v odborném vzdělávání a přípravě Význam role evropských sociálních partnerů pro rozvoj, oceňování, uznávání odborných kompetencí a kvalifikací na všech úrovních Cílem vytvořit základ pro mobilitu a snadnější přístup k celoživotnímu vzdělávání Schválená 30. listopadu

MU Brno Maastrichtské komuniké Ministři odpovědní za odborné vzdělávání a přípravu 32 zemí v Evropě ( ) Komuniké o budoucích prioritách zvýšené evropské spolupráce v odborném vzdělávání a přípravě Modernizovat systémy OVP tak, aby měla Evropa konkurenceschopnou ekonomiku Integrovat všechny Evropany do tvořící se znalostní společnosti

MU Brno Maastrichtské komuniké Spojilo Kodaňský proces pevněji s pracovním programem Vzdělávání a odborná příprava 2010 (dokument evropské komise schválený v roce 2004) Poprvé zavedlo národní priority: zlepšit investice, zaměřit se na ohrožené skupiny, rozvíjet metody otevřeného učení, rozvíjet pedagogické metody … Na evropské úrovni: rámec kvalifikací, systém kreditů pro OVP …

MU Brno Helsinské komuniké Revize priorit a strategií Kodaňského procesu – komuniké ze dne Rozšířit a zlepšit investování do lidského kapitálu a přizpůsobit systémy vzdělávání a odborné příprava Celoživotní vzdělávání zahrnuje učení ve všech formách a uspořádáních Zajistit dobře fungující trh profesní přípravy a široký základ kvalifikací

MU Brno Helsinské komuniké Dvojí úkol: zaujmout mladé lidi a pracující Přispívat ke konkurenceschopnosti a zlepšovat sociální soudržnost Evropská a národní politika pro zlepšování odborného vzdělávání a přípravy (OVP)

MU Brno Reakce České republiky Rámcové vzdělávací programy Školní vzdělávací programy Do praxe 2007/2008 základní školství Příprava ( ) střední školy, gymnázia

MU Brno Strategie celoživotního učení ČR Vláda ČR schválila Strategii celoživotního učení v České republice – usnesení č. 761 ze dne 11. července 2007 Mapování této oblasti a návrhy na podporu a rozvoj celoživotního učení Implementační plán Strategie do

MU Brno Změny Záleží na nás