Konkrétní psychologie osobnosti

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
NÁSILÍ V RODINĚ.
Advertisements

Kojenecké období.
Projekt Fakultní nemocnice u sv
Psychosomatické obtíže u dětí a adolescentů
Etická hlediska péče o staré občany
Individuální psychologie
PRENATÁLNÍ STADIUM NOVOROZENEC KOJENEC BATOLE
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
Elementární prosociálnost Etika viva. Význam prosociálnosti Zvyšuje vnímání lidských práv Rozvinutí iniciativy a kreativity Dodává životu smysl Zjednodušuje.
Agrese a šikana jako pedagogické jevy
ŠABLONA: III/2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Role asistenta v Montessori pedagogice
Etika „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Rodina.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK 1
Komplexní řešení vývoje dětí Rodiče a rodina v životě dítěte
Osobnost v sociálním prostředí sociální aspekty osobnosti.
Emoce (city).
HUMANISTICKÁ PSYCHOLOGIE
Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu CZ.1.07/1.1.04/
PORUCHY PŘÍJMU POTRAVY doplňkový seminář k projektu
Dítě v dnešním světě - obrat k dítěti v pedagogice
VZESTUPY A PÁDY SILVIE QUISOVÁ. POROZUMĚT ZNAMENÁ POMOCI.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
Anotace: Výklad spojený s diskusí JMÉNO AUTORA: MGR. VLASTA KOLLARIKOVÁ DATUM VYTVOŘENÍ: ČÍSLO DUMU: VY_32_INOVACE_20_OSZV_ON Ročník: I. Vzdělávací.
E TIKA „Žít spolu a žít jeden pro druhého je vztah, ve kterém se zúčastnění mohou plně rozvinout svou osobnost.“ E. H. Erikson.
Rodina, ve které žiji Není nejmenších pochyb o tom, že je to v prostředí rodiny a domova, kde se všechny největší ctnosti, veškeré ctnosti, které vévodí.
Parametry funkční a dysfunkční rodiny v posouzení
Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
MEDIÁLNÍ KOMUNIKACE.
VÝVOJOVÁ PSYCHOLOGIE PhDr. Daniel Heller.
Střední zdravotnická škola, Národní svobody Písek, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Číslo DUM:VY_32_INOVACE_JIROCHOVA.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
Mladší dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
kurz pro lektory kurz pro lektory 19. a 19. a Mgr. Pavel Motyčka
Definice a vlastnosti Typy sociálních institucí Hodnoty a normy
Střední dospělost SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, druhý ročník
Agrese.
Narcismus.
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková ANOTACE: Tento modul slouží jako výukový materiál pro žáky 2. ročníku oboru Předškolní a mimoškolní pedagogika KLÍČOVÁ SLOVA:
2. DUŠEVNÍ VÝVOJ OSOBNOSTI, PORUCHY VÝVOJE OSOBNOSTI
Improvizace jako součást intermediálních aktivit v procesu sebepoznání a vztahové komunikaci Wanda Dobrovská Univerzita Palackého v Olomouci Katedra hudební.
Ivana Petriková, Tomáš Vebr
Fáze vyrovnávání se s narozením postiženého dítěte a jeho přijetí
Viktor Frankl Eliška Dlouhá V8A.
Alfred Adler Svatava Krejčová C4A.
AGRESE JAKO PRODUKT ZÁVISLOSTI
PSYCHOLOGIE VÝCHOVY A VZDĚLÁVÁNÍ
PERSEFONA, o.s.  Komplexní služby obětem domácího násilí sexuálního zneužívání znásilnění  Vzdělávání laické i odborné veřejnosti  Analytická a publikační.
Skupinová dynamika.
Tréning do předmětu SPR149 Využití filmu v sociální práci
Analýza duchovní situace Duchovní postoj Dialog s Bohem Duchovní hloubka Poslání Vzájemné ovlivnění všech prvků.
Agresivita ve sportu Doc.PaedDr. Marie Blahutková, Ph.D.
Craving a emoce při léčbě návykových poruch Jana Richterová 4.ročník.
Osobnostní rozvoj Znalost a aplikace principů M.M. Pravidla Komunikace a zdvořilostní formy chování Mravní hodnoty Já rodina okolí Zralá osobnost dítěte.
Osobnost žáka jako jeden ze subjektů výchovně-vzdělávacího procesu Autor: Miroslav Vild.
Barbora Pekařová, C3A.  bipolární porucha  závažné duševní onemocnění  porucha mozku (vrozené odchylky fungování mozku)  výrazné výkyvy nálad  povznesená.
Konflikt  Náročná situace, střetnutí protichůdných sil na cestě k cíli.  Situace, v níž je nutno vybrat z určitých variant či alternativ  Do konfliktu.
Psychosomatika a její souvislost s fyziologií zátěže
Výchova (definice) celoživotní společenský proces ovlivňování osobnosti…. proces záměrného působení na osobnost člověka… směřující k cíli vzájemné působení.
ZÁKLADNÍ ZNAKY A DRUHY CITŮ
Střední škola pedagogická, hotelnictví a služeb
Mgr.Michal Vičar Emoce.
Šikana.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Psychologie výchovy a vzdělávání
Náročné životní situace
Vzdělávací oblast: Člověk a společnost
Metodika podpory sociálního a emočního vývoje dětí předškolního věku
Transkript prezentace:

Konkrétní psychologie osobnosti 4. 5. 2004 Struktury osobnosti: schizoidní, depresivní, obsesivní a hysterická

Struktury osobnosti Rieman: Základní formy strachu (1961) Čtyři známé poruchy jako typologie osobnosti, kombinace typů Strach - ústřední pojem Paralela s otáčením Země kolem Slunce 4 základní formy strachu (strach ze sebeodevzdání, strach z izolace, strach z proměny, strach z nutnosti) a impulzy (individulizace, snaha po odevzdání se, snaha po stabilitě, snaha měnit se)

Schizoidní osobnost Strach z odevzdání se, vymezení vlastního já Soběstačnost, nezávislost, omezení kontaktu Kruh: málo komunikace - nedostatek empatie - projekce - málo komunikace Úzkost: projekce a vztahovačnost Rozum, intelekt, smysly Schizoid a láska: prožívá jako závislost, nemožná je důvěrnost, žárlivost, chlad, pochyba o možnosti být milován, ohrožení partnerem Schizoid a agrese: frustrace dítětě s nerozlišeným já - zloba, agrese zaměřená na odstranění strachu bez představy na ostatní, chybějí střední tóny. Životopisné pozadí: citlivý x expanzivní typ, odmítání matkou, svět není bezpečný, nevyzrálé emoce, úzkost - nejmarkantnější

Depresivní osobnost Strach stát se já, sebeobětování Závislost, zrušení já-ty, bojí se rozpadu vztahu - dětská závislost sebe na partnerovi či naopak. Kruh - malé já je závislé na velkém Ty, tím více vzrůstá strach já být samostatným Odříkavost, altruismus, nenaplnění přání (splnit musí jiní) - deprese, pocity viny Depresivní člověk a láska: nejdůležitější, snaha o maximální blízkost, deprese, pozbytí vlastního já nebo vyděračský vztah, málo úcty u druhého partnera Agrese - neslučitelná s láskou: vyhýbání, trpitel, vina na druhého, zaměření na sebe, kruh: selhání a deprese posilují inhibici agrese Životopisné pozadí: citliví, citoví, slabí. Závislost na matce a introjekce vztahu. Rozmazlující a odmítavé matky

Obsesivní osobnost Touha po trvání, strach ze změny Kruh: čím více bráníme změně, tím více strachu z ní navozujeme Lpění na tradici, váhání a pochybování, jednoznačnost, rozumnost, obsese jako převod na náhradní objekt Láska: znepokojuje nutnosti ztráty hranic, kontrola citů, boj o moc, nedostatek spontaneity, pravidla Agrese: zachází opatrně, spontánní projevy jsou nepatřičné, přílišné ovládání - nutkavé symptomy, boj za správnou věc, povolání, lstivost, moc, nemotornost, nerozhodnost Výchova: expanzivita, agresivita x přizpůsobivost. Konflikt mezi přáními a impulzy a prostředím. Vůle x nutnost poslouchat. Kontrola superega, spontánnost. Blokování impulzů. Víra v existenci absolutního řádu.

Hysterická osobnost Strach z nutnosti, usilování o změnu a svobodu Neuznání omezení a řádu, život z okamžiku v pseudorealitě, bez kauzality, zodpovědnosti. Přizpůsobení etiky, zásad, život bez kontinuity, projekce viny navenek, expanze ega Láska: prožitek, změna, vrchol. Rozšíření já, sugestivní, okouzlující, potvrzení výlučnosti a hledání velké lásky, dokonalost partnera. Ideální obraz rodiče - silná, idealizovaná či negativní vazba, nedostatek vzorů, milostný trojúhelník Agrese: rivalita a konkurence, bezstarostná, pružná agrese, intriky, scény, manipulace Vývoj: emoce, spontánnost. 4-6 let: neomezené možnosti, svět se odehrává kolem něj, nutnost pochopit omezení, zodpovědnost, mít vzory. Nekonzistentní, chaotické prostředí, rozporuplné - dítě nemá pevnou strukturu, manipuluje, nenachází identitu „Ženská hysterie“ jako obrana patriarchálnímu obrazu rodiny