- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

OPEN REPOSITORIES 2010 MADRID, 6. – MGR. LENKA NĚMEČKOVÁ ÚSTŘEDNÍ KNIHOVNA ČVUT.
ECVET v Programu celoživotního učení
3. výročí podepsání memoranda o spolupráci mezi Senátem PČR a AV ČR Vila Lanna
12. září 2014 Slide N° září 2014 Slide č. 1 Sekretariát Urbact URBACT II Evropský program územní spolupráce při integrovaném a udržitelném.
1 Projekty 7. RP Petra Martináková, MSc RP – chystané výzvy Představení – Petra Martináková, MSc –Finanční manažerka projektu OP VK „Právo do praxe,
Priorita č. 3 Aktivní zapojení výzkumné a vývojové základny do rozvoje podnikání.
AKVŠ – profesionalita – spolupráce Marta Machytková předsedkyně VV.
Aktivity Asociace knihoven vysokých škol ČR v oblasti OA Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO 1 5. setkání českých uživatelů systému DSpace
Celostátní síť pro venkov
OMC Pracovní expertní skupina
Otevřený přístup nabírá obrátky Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Horizont 2020: Attribution 4.0 InternationalAttribution.
Spolupráce lokálních institucí Seminář Komunitní role veřejných knihoven ZLÍN
Evropská strategie zaměstnanosti a víceúrovňové vládnutí – sen nebo skutečnost? Milena Jabůrková, Ondřej Mátl a Gabriela Nováková Zpráva zpracována pro.
Technologické platformy a dopravní výzkum
W.P Výbor regionů Stanovisko ke sdělení Komise pro Radu, Evropský parlament, Ekonomický a sociální výbor a Výbor regionů „Posilování místní dimenze.
Michal Pazour MPO © 2007 Ministerstvo průmyslu a obchodu Spolupráce vysokých škol & podnikatelského sektoru (VŠB-TU Ostrava, )
Otevřená metoda koordinace - příležitost pro samosprávy? Milena Jabůrková Svaz měst a obcí ČR.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Program celoživotního učení Ústí nad Labem
Dům zahraničních služeb Vypracovala: Eva Jermanová.
Problematika GIS Úvod do INSPIRE česká informační agentura životního prostředí Jiří Hradec, CENIA.
OMC Pracovní skupina pro součinnost ve vzdělávání, zejména uměleckém.
Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO Novinky v projektu OpenAIRE plus.
Šíření povědomí o Evropské strategii zaměstnanosti Národní vzdělávací fond PhDr. Miroslava Kopicová.
1 Nabídka stáží ve školicích institucích a individuální stáže IEF, IOF, IIF (Akce Marie Curie) Ing. Emil Kraemer, PhD. Tel.:
GMES, SEIS Bc. Jana Darmopilová, H2IGE1 LS Co je GMES/Copernicus?  GMES = Global Monitoring for Environment and Security (Globální monitoring životního.
KANCELÁŘ CZELO: PARTNER ČESKÉHO VaVaI V BRUSELU ANNA VOSEČKOVÁ.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Regionální inovační infrastruktura v ČR JUDr. Vladimír Gašpar, předseda představenstva ČARA 4. prosinec 2007, Praha – Inovace 2007.
CPVŠK 2006, UP Olomouc jde do světa … Iva Prochásková, UK UPa.
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
INOVACE 2011 Pražská rada pro výzkum a ekonomiku (PRVEK) Bohuslav Svoboda Primátor hl. m. Prahy
INSPIRE Stav a výhled.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Barbora Vacátková, Klastry a Enterprise Europe Network ČR European Commission Enterprise and Industry.
Zkušenosti s evropskými infrastrukturními projekty (ESFRI) a spolupráce v rámci ERIC (European research infrastructure consortium) a související komunikace.
Technologické centrum AV ČR a projekt PACITA Zastoupení EK v ČR 10. července 2012 Lenka Hebáková Oddělení strategických studií Technologické centrum AV.
AKTUÁLNÍ SITUACE V PROJEKTU RIS – ČASOVÝ HARMONOGRAM červen 2005 – květen 2006červen 2007 – leden 2008 Fáze 0 – definice projektu Fáze 1 - analýza Fáze.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
Zapojení se do "evropských" procesů a diskusí o sociálním začleňování Sociální inkluze ve světle současného vývoje a nového programovacího období Seminář.
Projekt GINIE - role a přínosy CAGI při vytváření Evropské geoinformační sítě.
Připojení repozitáře k OpenAIRE Mgr. Pavla Rygelová Ústřední knihovna VŠB-TUO.
PaedDr. Pavla Břusková generální ředitelka a předsedkyně představenstva Agentura pro regionální rozvoj,a.s., Ostrava Inovační rozvoj regionů 2010 Žilina,
MU Brno Od Memoranda k Helsinskému komuniké Moravská zemská knihovna Mgr. Jana Nejezchlebová.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Mezioborová síť spolupráce pro policy development v oblasti udržitelného rozvoje Přehled aktivit COŽP 26. září 2011, Jana Dlouhá.
Krajské akční plány Základní východiska
1 Jednotné evropské nebe Zapojení ŘLP ČR, s. p. do projektu SESAR Doprava – Investice do dopravní infrastruktury Ing. Jan Klas Generální ředitel.
N. Witzanyová Lichtenštejnský palác 16. října 2012; obrázky v prezentaci jsou z webu EK ohledně Evropského výzkumného prostoru
Středisko podpory poradenských služeb Národní vzdělávací fond, o.p.s. Opletalova Praha 1 Ing. Zuzana Freibergová
1 Aktuální otázky budoucnosti kohezní politiky EU Ing. arch. Daniela Grabmüllerová, MBA, Ph.D. ředitelka Odboru evropských záležitostí Ministerstvo pro.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
CEITEC – představení centra a možností spolupráce Roman Badík Projektový manažer Brno,
Územní agenda Evropské unie Odbor rozvoje a strategie regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj Staroměstské náměstí Praha 1.
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
ESPON – Identifikace územních aspektů informační společnosti
Aktuální otázky v oblasti kohezní politiky a rozvoje měst
ESPON Priorita 4 – projekt ESPONTrain
OpenAIRE Plán managementu dat
Charakteristika a nástroje
Operační program VaVpI spuštěn
TTnet (Training of Trainers Network)
Nástroje otevřeného publikování
Rozvoj inovací v EU.
Metodická podpora projektu P-KAP krajskému akčnímu plánování
Aktuální informace o KAP
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Etické komise v Evropské Unii
Transkript prezentace:

- strategie pro harmonizaci politik otevřeného přístupu v Evropském výzkumném prostoru Mgr. Daniela Tkačíková Ústřední knihovna VŠB-Technická univerzita Ostrava Attribution 4.0 InternationalAttribution 4.0 International (CC BY 4.0)

Obsah  Evropská komise a otevřený přístup  Evropská komise: tvůrce politiky  Evropská komise: grantová agentura  Projekty OpenAIRE, FOSTER a PASTEUR4OA…  Východiska projektu PASTEUR4OA  Cíle projektu  Výsledky řešení projektu  Jak dál v České republice…

Evropská komise a otevřený přístup  tvůrce politiky: navrhuje legislativu  grantová agentura: 7.RP a H2020  budovatel kapacit: podpora politik OA i projektů (infrastruktura): OpenAIRE, PASTEUR4OA a FOSTER aj.OpenAIRE PASTEUR4OAFOSTER Tři klíčové dokumenty ( ): SDĚLENÍSDĚLENÍ: Posílené partnerství Evropského výzkumného prostoru pro excelenci a růst SDĚLENÍSDĚLENÍ: Cesta za lepším přístupem k vědeckým informacím: Jak zvýšit přínosy veřejných investic do výzkumu DOPORUČENÍDOPORUČENÍ: 2012/417/EU: Doporučení Komise ze dne 17.července 2012 o přístupu k vědeckým informacím a jejich uchovávání

OpenAIRE

FOSTER Facilitate Open Science Training for European Research, PASTEUR4OA Open Access Policy Alignment Strategies for European Union Research

Východisko: otevřený přístup v Evropě  Rozdílná úroveň rozvoje otevřeného přístupu v evropských zemích (nejen v EU)  Výrazné rozdíly v oblasti tvorby a implementace politik otevřeného přístupu  Nedostatečné povědomí o otevřeném přístupu u tvůrců politik výzkumu  Málo informací o účinnosti politik otevřeného přístupu – brzda dalšího rozvoje a sjednocení těchto politik v Evropě

Hlavní cíl projektu Podpora rozvoje politik otevřeného přístupu k vědeckým publikacím a výzkumným datům v členských státech EU v souladu s doporučením EK ze dne o přístupu k vědeckým informacím a jejich uchovávání… …s ohledem na maximální soulad s politikou otevřeného přístupu rámcového programu Horizont 2020… Projekt PASTEUR4OA by měl pomoci rozvíjet a/nebo posilovat strategie a politiky otevřeného přístupu na národní úrovni a usnadňovat jejich koordinaci mezi všemi členskými státy.

Řešení projektu  vybudovat síť odborných center v členských státech EU (Key Node organizace)  rozvíjet koordinovaný a společný program činností na podporu politiky na národní úrovni pod vedením projektových partnerů v návaznosti na výsledky projektu MedOANet (Mediterranean Open Access Network)  provést analýzu politik otevřeného přístupu a změřit jejich účinnost; na základě důkazů identifikovat mezery v těchto politikách s využitím zkušenosti řady organizací:  EOS (EnablingOpenScholarship), Jisc, SPARC Europe, LIBER, EIFL a dalších…  za účelem zajištění stejných podmínek pro vědce z členských států EU i mimo (Island, Makedonie, Norsko, Srbsko, Turecko)

10 Working Together to Promote Open Access Policy Alignment in Europe

 Londýn, Velká Británie; Birkbeck, University of London, 1.–  Setkání odborníků na otevřený přístup, tj. zástupců účastníků projektu a zástupců Key Node organizací.  Setkání bylo organizováno Jisc a skládalo se z několika workshopů, na kterých byly formou prezentací představeny dosavadní výsledky implementace politik otevřeného přístupu.  Formou pracovních skupin, kdy byli účastníci rozděleni podle své zeměpisné příslušnosti (a podle současné úrovně prosazení otevřeného přístupu), proběhly diskuse, jejichž cílem bylo stanovit a vyhodnotit úkoly, které bude nezbytné realizovat, aby došlo k vytvoření a realizaci národních politik OA v souladu s politikou Evropské komise.  Součástí diskuse byla také příprava regionálních konferencí pro manažery výzkumu.

Working Together to Promote Open Access Policy Alignment in Europe

Výsledky řešení projektu

Work Package 3 report: Open Access Policies

Work Package 3 report: Open Access Policies

Jak dál v České republice…

Děkuji za pozornost! & Další informace: PASTEUR4OA, Open Access Policy Alignment STrategies for European Union Research:   