Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Advertisements

Atmosféra Země.
Abiotické podmínky života
ATMOSFÉRA Obecná část Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem.
Vzduch Mgr. Helena Roubalová
GLOBÁLNÍ OTEPLOVÁNÍ Matěj Martinák IX.A.
Vzduch Je stejnorodá směs plynných látek: 78%dusíku, 21% kyslíku, 1% ostatních plynů (oxid uhličitý, vodní pára, vzácné plyny (argon) a případně další.
Atmosféra Země. Atmosférický tlak
David Juran.  je proces, při kterém dochází ke snadnému pronikání slunečního záření do naší atmosféry  ale také zároveň špatné propouštění tepelného.
Globální oteplování Štěpánka Štindlová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO: NÁZEV: VY_32_INOVACE_180_Atmosféra AUTOR: Ing. Gavlas Miroslav ROČNÍK, DATUM: 7.,
ATMOSFÉRA Vzdušný obal Země Video: počasí, klima, tornádo a hurikán.
Složky krajiny a životní prostředí
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Jitka Dvořáková
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Iveta Konvičná Dostupné z Metodického portálu ISSN , financovaného.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
Krajina a životní prostředí
ATMOSFÉRA.
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Vzduch ( environmentální příručka – 5.ročník )
Atmosféra VY_32_INOVACE_00_ATMOSFÉRA autor: Helena Nováková
GLOBÁLNÍ EKOLOGICKÉ PROBLÉMY Autor: Mgr. Helena Nováková Škola: Základní škola Slušovice, okres Zlín, příspěvková organizace Registrační číslo projektu:
Stavba a složení atmosféry. Globální oteplování.
Atmosféra.
VZDUŠNÝ OCHRANNÝ OBAL ZEMĚ
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Atmosféra Adéla Hegarová.
Atmosféra Filip Bordovský.
Nové Hrady Přírodní chemická laboratoř
Atmosféra Země a její složení
Světadíly Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jana Rudická. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
PRACOVNÍ LISTY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Věra Fišerová. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Vznik a vývoj atmosféry Země
GLOBÁLNÍ ZMĚNY Skleníkový efekt a globální oteplování Kyselý déšť
Název projektu: Modernizace vzdělávání Pořadové číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Název klíčové aktivity:NOVACE A ZKVALITNĚNÍ VÝUKY V OBLASTI PŘÍRODNÍCH.
Skleníkový efekt Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
= souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv.
Vlastnosti plynů Pohyb je základní vlastnost všech těles ve vesmíru. Toto tvrzení platí pro celý vesmír – pro hvězdy, planety, komety, pro celé galaxie.
Atmosféra Složení a stavba Projekt: Mozaika funkční gramotnosti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.1.02/ ZEMĚPIS.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Miroslav Kaňok, DiS. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN , financovaného.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_05_„ČISTÝ.
= vzdušný obal Země (atmos = pára z řečtiny) - zabraňuje výkyvům teplot na Zemi - chrání Zemi před kosmickým zářením, meteority - umožňuje život na Zemi.
Fyzika a chemie společně CZ/FMP/17B/0456 SOUBOR VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ FYZIKA + CHEMIE ZŠ A MŠ KAŠAVA ZŠ A MŠ CEROVÁ.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Lenka Knotková. Dostupné z Metodického portálu ; ISSN Provozuje.
Sluneční soustava Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Pavel Žižka. Dostupné z Metodického portálu ISSN: ,
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor:Mgr. Jiří Hajn Název DUM:Atmosféra Název sady:Přírodopis – geologie Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_Inovace_
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: PhDr. Milan Simon NÁZEV:VY_32_INOVACE_ S 20 TEMA: Atmosféra – plynný obal Země.
Atmosféra.
Atmosféra je plynný obal Země, který je k Zemi připoután gravitační silou, která nám zaručuje, že plyny neuniknou do okolního vesmírného prostoru. Model.
Ovzduší – teplotní inverze Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Radomír Hůrka. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu VY_52_INOVACE_PR_04_ATMOSFÉRA.
Planety sluneční soustavy
Slunce a sluneční soustava
Přírodní vědy DUM 21 Základní podmínky života PŮDA I.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc
Atmosféra Země.
Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu ISSN.
Výskyt, příprava, vlastnosti, užití
6. ATMOSFÉRA VY_32_INOVACE_11_Z4
VY_32_INOVACE_ Atmosféra Autor Mgr. Renáta Hořejšková
ATMOSFÉRA atmosféra a její vlastnosti
VY_32_INOVACE_C9-013 Název školy ZŠ Elementária s.r.o Adresa školy
Problémy Ozónové vrstvy.
KRAJINNÁ SFÉRA PŘÍRODNÍ SLOŽKA ČLOVĚKEM TVOŘENÁ SLOŽKA
ATMOSFÉRA.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_04-07
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Autor: Mgr. M. Vejražková VY_32_INOVACE_07_ Vzduch
Prezentace určena pro názornou ukázku toho, co je více a co je méně.
Transkript prezentace:

Obr. 1 ATMOSFÉRA Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Martina Kršková. Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz; ISSN 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozuje národní ústav pro vzdělávání, školské poradenské zařízení a zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků (NÚV).

ATMOSFÉRA Z řečtiny: atmos ‒ pára, sphaira ‒ koule Co to je? = souvislý plynný obal Země Atmosféra nemá jednoznačnou vrchní hranici, plynule řídne a přechází do vesmíru. Všeobecně uznávanou hranicí může být tzv. Karmanova hranice (100 km nad hladinou světového oceánu). Těleso může být obklopeno atmosférou pouze za předpokladu, že má dostatečnou hmotnost na to, aby plyn vázalo gravitační silou. Jakou má funkci? Kliknutím na otázku se zobrazí odpověď. odděluje planetu od okolního vesmíru chrání Zemi před přímým působením slunečního záření tím, že pohlcuje UV záření Chrání pozemský život před nebezpečnou sluneční a kosmickou radiací a svou tepelnou setrvačností snižuje teplotní rozdíly mezi dnem a nocí.

Vrstvy atmosféry EXOSFÉRA TERMOSFÉRA MEZOSFÉRA STRATOSFÉRA TROPOSFÉRA Obr. 2 Vrstvy atmosféry 500 km EXOSFÉRA 85 km TERMOSFÉRA 50 km MEZOSFÉRA 10‒16 km STRATOSFÉRA TROPOSFÉRA

TROPOSFÉRA Která vrstva je nejnižší část atmosféry zahrnuje 90 % hmotnosti atmosféry vyskytují se zde nejvýznamnější povětrnostní jevy vzniká zde počasí Obr. 3 Na rovníku je troposféra mocná kolem 18 km, směrem k pólům její tloušťka klesá a u pólů dosahuje ještě níže k 9 km. Celková teplota je v rozmezí 17 °C až do ‒52 °C. V troposféře se odehrává naprostá většina toho, co ovlivňuje náš život.

Která vrstva STRATOSFÉRA obsahuje OZÓNOVOU VRSTVU, která pohlcuje UV záření nebezpečné pro živé organismy Obr. 4 UV záření je pro člověka neviditelné, někteří živočichové jej ale vnímají. Jeho zdrojem je Slunce. Ozonová díra nad Antarktidou Nachází se ve výškách 11 až 50 km nad hladinou moře. Až do 30 km je v ní stálá teplota od ‒45 do ‒75 °C. Vrstva stratosféry mezi 25 až 35 km se nazývá ozonová vrstva, protože obsahuje vysokou koncentraci ozonu.

OZÓN Co je to? Ozón je relativně nestabilní molekula tvořená třemi atomy kyslíku (O3). Čím je užitečný? Ozón nacházející se ve stratosféře plní funkci „UV filtru“‒ štítu, který brání pronikání škodlivého krátkovlnného UV záření k zemskému povrchu. Čím je škodlivý? Kliknutím na otázku se zobrazí odpověď. Ozón v přízemní atmosféře působí škodlivě na živé organismy, poškozuje dýchací orgány živočichů i rostlin. OZON (O3) vzniká působením: a) elektrických výbojů b) krátkovlnného UV záření na molekuly kyslíku

OZONOVÁ DÍRA Co je to? oblast stratosféry s oslabenou vrstvou O3 Ozonová díra nad Antarktidou – velikost Afriky Příčiny vzniku? Obr. 5 freony (chladicí zařízení, aerosoly, …) Kliknutím na otázku se zobrazí odpověď. Důsledky? větší průnik UV záření, které je škodlivé

MEZOSFÉRA STRATOSFÉRA TROPOSFÉRA Obr. 6 ÚKOL!!! Přiřaď k vrstvám atmosféry uvedené jevy a předměty. družice MEZOSFÉRA oblaka bouřka STRATOSFÉRA dopravní letadlo rogalo hořící meteorit TROPOSFÉRA meteorologický balón

Které plyny jsou zastoupeny v atmosféře? Složení atmosféry Které plyny jsou zastoupeny v atmosféře? 21 % O2 78 % NO2 1 % vzácné plyny (0,038 % CO2, Ar, He, CH4, H2, vodní páry, ...) Kliknutím na otázku se zobrazí odpověď. Atmosféra je směsí plynů, v níž jsou dále přítomny vodní kapičky, ledové krystalky a různé znečišťující příměsi původu přírodního (prachové částečky, pylová zrna) i antropogenního (produkty člověka). V důsledku intenzivního vertikálního promíchávání vzduchu se jeho složení do výšky asi 100 km téměř nemění.

JUPITER, SATURN, URAN, NEPTUN ÚKOL!!! Přemýšlej, které planety mají atmosféru? MERKUR VENUŠE nemá horká atmosféra, CO2, CO Obr. 7 MARS Obr. 8 řídká atmosféra, CO2 Obr. 9 Kliknutím na název planety se zobrazí odpověď JUPITER, SATURN, URAN, NEPTUN Obr. 10 H2, He, NH3, CH4 Obr. 13 Uran Obr. 11 Obr. 12

Vznik atmosféry Jak a z čeho vznikla? původně ze sopečných plynů s rozvojem života a rozšířením fotosyntetizujících sinic a řas se množství O2 postupně zvyšovalo až na dnešních 21 % Kliknutím na otázku se zobrazí odpověď. Obr. 14 Obr. 15 Obr. 16

Skleníkový efekt Je to proces, při kterém atmosféra způsobuje ohřívání planety tím, že snadno propouští sluneční záření na povrch Země, ale nepropouští ho zase zpět do vesmírného prostoru. Obr. 17

Skleníkový efekt Proč vzniká? příčina je v nadměrné koncentraci skleníkových plynů v atmosféře: vodní páry H2O, CO2, CH4 Skleníkový efekt se vyskytuje přirozeně na Zemi téměř od jejího vzniku. Bez výskytu skleníkových plynů by průměrná teplota při povrchu Země byla −18 °C. Skleníkový efekt je nezbytným předpokladem života na Zemi. Antropogenní skleníkový efekt je označení pro příspěvek lidské činnosti k skleníkovému efektu. Je způsoben spalováním fosilních paliv, kácením lesů a globálními změnami krajiny. Antropogenní skleníkový efekt přispívá ke globálnímu oteplování. Kliknutím na otázku se zobrazí odpověď.

CO2 CH4 PLYN PŘIROZENÉ ZDROJE UMĚLÉ dýchání organismů rozklad org. látek v půdě vulkanická činnost odplyňování oceánů lesní požáry spalování fosilních paliv vypalování deštných pralesů CH4 bahenní plyn tlení těžba uhlí a zemního plynu chov hospodářských zvířat skládkování odpadů

2. HOŘENÍM CO (např. svítiplyn) 3. HOŘENÍM ORG. LÁTEK (např. methanu) Oxid uhličitý Jakými 3 způsoby vzniká? 1. SPALOVÁNÍM C + O2 CO2 2. HOŘENÍM CO (např. svítiplyn) 2CO + O2 2CO2 3. HOŘENÍM ORG. LÁTEK (např. methanu) CH4 + 2O2 CO2 + 2H2O

ZDROJE OBRÁZKŮ Obr. 1: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Picture_taken_at_aprox._100,000_feet_above_Oregon_by_Justin_Hamel_and_Chris_Thompson.jpg> Obr. 2: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Earth6391.jpg> Obr. 3: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lightning_over_Oradea_Romania_cropped.jpg> Obr. 4, obr. 5: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Antarcitc_ozone_layer_2006_09_24.jpg> Obr. 6: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Atmosphere_layers-cs.svg> Obr. 7: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Venus.jpg> Obr. 8: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:MESSENGER_first_photo_of_unseen_side_of_mercury.jpg> Obr. 9: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Mars_Hubble.jpg> Obr. 10: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Jupiter.jpg> Obr. 11: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Saturn_%28planet%29_large.jpg> Obr. 12: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Uranus.jpg> Obr. 13: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Neptune_Full_Disk_View_-_GPN-2000-000443.jpg> Obr. 14: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Lava_forms.jpg Obr. 15: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Public domain na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Diatoms_through_the_microscope.jpg>

珪素鳥. Obr. 16: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Spirogyra_sp.jpg> CHRIS. Obr. 17: [cit. 2011-02-04]. Dostupný pod licencí Creative Commons na WWW: <http://commons.wikimedia.org/wiki/File:Luftverschmutzung-Ursachen%26Auswirkungen.svg>