Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
Advertisements

Orientace firmy FitVitalita s.r.o v aktuálním podnikatelském prostředí
Výživa II – alpské lyžování
Lidské zdraví a potrava - pokračování
VÝŽIVA – základní složky potravy
Zásady zdravé výživy a nemoci způsobené nevhodnou stravou
Pitný režim.
Zdravý životní styl základní principy.
Zásady výživy sportovce
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
DETOXIKACE – očista organismu
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník. SPRÁVNÁ VÝŽIVA Prvouka 3.ročník.
Zdravá výživa Michaela Šrámková.
Příprava stravy v rodině
„EU peníze středním školám“ Název projektuModerní škola Registrační číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název aktivity III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
16.1 Jaké živiny jsou obsaženy ve stravě?
Pitný režim sportovce Školení trenérů licence A Fakulta tělesné kultury UP Olomouc Biomedicínské předměty Doc. MUDr. Pavel Stejskal, CSc.
. CIVILIZAČNÍ CHOROBY.
Pitný režim a děti Dana Růžičková, DiS., nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí 14. května 2008.
NEINFEKČNÍ NEMOCI VYSOKÝ KREVNÍ TLAK.
Předmět: Potraviny a výživa Ročník: první
VY_32_INOVACE_04_ Přírodověda pro 4. ročník
PITNÝ REŽIM NA ŠKOLÁCH a jak ho naplňovat
Poruchy výživy. Pavel Šuranský.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
„Sami“ si vybíráme cestu zdraví nebo nemoci..
Zdravé stravování KC3.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Zdravá výživa I Dagmar Šťastná.
OBEZITA U DĚTÍ prim. MUDr. Martin Zítek Dětské oddělení Krajská nemocnice Liberec,a.s.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Zásady zdravého stravování. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví,
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Milan Urbášek Dostupné z Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA Přáslavice.
VÝŽIVA „Patrně jediný způsob, jak si zachovat zdraví, je jíst, co ti nechutná, pít, co se ti oškliví, a dělat, co se ti nechce.“ Mark Twain.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
Metodická komise OSÚ-ZL Cvičitel lyžování © 2010.
VODA PITNÝ REŽIM Monika Crhová (
6 NÁPOJŮ, KTERÉ BYSTE NEMĚLI PÍT PŘED BĚHÁNÍM Jak na běžecké tejpování.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
Číslo v digitálním archivu školy VY_52_INOVACE_VZ_27 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluVysoký krevní tlak Anotace V prezentaci.
Zásady zdravé výživy Autor: Bc. Balonová Soňa. Výživa – patří k důležitým činitelům, které ovlivňují zdraví člověka. Způsob stravování je nedílnou součástí.
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
VY_32_INOVACE_Luk_II_08 Živiny Název projektu: OP VK Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ OP Vzdělání pro konkurenceschopnost 1.4. Zlepšení.
Výživa a zdraví. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Umění, kultura, sport, zdraví, svět práce–
PEČUJEME O ZDRAVÍ VY_32_INOVACE_II-C-14. Výživa - rostlinná, živočišná (živiny, vitamíny, jídelníček) Obranyschopnost - nemoc, úraz, imunita Pohyb a aktivita.
Příjem a výdej energie. V čem měříme množství energie? Množství energie (ať již obsažené v potravinách či potřebné pro správnou funkci našeho těla) měříme.
P YRAMIDA VÝŽIVY Zpracovala: Mgr. Kateřina Holá Speciální základní škola, Česká Kamenice, Jakubské nám. 113, příspěvková organizace.
Pravidelný pitný režim! Pohyb na čerstvém vzduchu!
Název školy Základní škola a mateřská škola, Jetřichov, okres Náchod
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
PESTROST STRAVY.
5-denní jídelníček.
DUM / VYDMUCHOV / POLIAČÍKOVÁ/ JAZYK A JAZYKOVÁ KOMUNIKACE/ 027
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
ZDRAVÁ VÝŽIVA VLIV VÝŽIVY NA ZDRAVOTNÍ STAV LIDÍ
Výživa.
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Výživa, zdraví a výkon Michal Jeník 15.12.2012

FAKTORY OVLIVŇUJÍCÍ ZDRAVÍ: životní styl 60% - genetická zátěž 10-15% - životní prostředí 20% - lékařská péče 5-10%

PITNÝ REŽIM

PITNÝ REŽIM: vylučování odpadních látek z těla - metabolismus (trávicí šťávy) - krevní oběh - přenos důležitých látek (kyslík, oxid uhličitý, vitamíny) - dobrý stav kůže a sliznic - udržování tělesné teploty (pocení)

NEDOSTATEK VODY V ORGANISMU: suchá kůže, zhoršení činnosti ledvin - relativní nadbytek iontů, minerálů - pokles fyzické a duševní výkonnosti - únava, nevolnost, bolesti hlavy, ztráta chuti k jídlu - zvýšené riziko úrazů, zmatenost Doba přežití bez vody 2-3 dny!

Nedostatek vody = vznik nervozity voda prodlužuje život, dává sílu, osvěžuje srdce, zlepšuje zrak - vyplavuje jedovaté látky a soli z těla - příjem od 2,5 – 4 litry/den Nedostatek vody = vznik nervozity a vznik nemocí!!! ČISTÁ VODA

LIMONÁDY, KOLY obsahuje kolem 10 kostek cukru na jednu sklenici, množství chemikálií a absolutně žádnou zdravou látku - poškození zubní skloviny poruchy trávení a pálení žáhy

VODA S OCHUCENÍM citron šumivé tablety (přínos i další látky)

NEKTAR = zbytky ovoce z výroby džusu + voda + cukr + barviva DŽUSY A NEKTARY NEKTAR = zbytky ovoce z výroby džusu + voda + cukr + barviva kvalitní 100% džusy (poznáme je podle krátké expirační doby, hesla „bez přidaného cukru“ a vyšší ceny) Džus má ve 100g 10-15g cukru (3 kostky cukru)

ZELENINOVÉ ŠŤÁVY mají léčebný účinek na tělo v neředěném stavu je to potravina zelí - prevence cukrovky červená řepa – silně zásaditá, prevence zácpy Šťáva má ve 100g 2,5-3,5g cukru

ČAJE Zelený a bílý čaj - obsahuje antioxidanty, přispívá ke snížení tělesné váhy Černý čaj – vyvazuje z těla železo Bylinkový čaj – individuální použití Ovocný čaj – lze i bez ibišku (nepřekyseluje) Rooibos – ideální vždy

DOPORUČENÍ - PITNÝ REŽIM: naučit se propíjet se dnem, člověk není velbloud - pít před a po každém jídle - menší množství častěji - množství zvýšit při nemoci, průjmech, za horka, při intenzivním pohybu pít zejména neslazené tekutiny - pozor na bublinkaté nápoje

KVALITNÍ A PESTRÁ STRAVA

„Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli!“ ROZLOŽENÍ DNE: snídaně 30 minut po probuzení rozestupy mezi jídly 2 - 4 hodiny poslední jídlo 3 hodiny před spaním „Snídej sám, obědvej s přítelem a večeři dej nepříteli!“ 30-60 druhů potravin a nápojů/týdně (pestrý, rozmanitý jídelníček plný barev)

ENERGIE POTRAVIN: Co můžete, ale nemusíte znát: 1kJ = 4,2*1Kcal 1g bílkovin = 4 Kcal 1g sacharidů = 4 Kcal 1g tuků = 9 Kcal

ROZLOŽENÍ MAKROŽIVIN: Co můžete, ale nemusíte znát: 50-55% sacharidy 20-25% bílkoviny 25-30% tuky bílkoviny lehký propočet: 0,8g / 1 kg váhy vláknina: 30g / den realita 8-10g/den

A CO CUKR? pokud si denně dáme kousek kvalitní hořké čokolády ráno, po obědě, odpoledne, tak ta trocha energie nenabourá náš metabolismus

NA CO SE ZAPOMÍNÁ? nadbytečný příjem tuků živočišných tučná masa, uzeniny,výrobky s majonézou, tučné sýry, smetanové výrobky, pokrmy rychlého občerstvení, čipsy, sladké pečivo, curkářské výrobky rostlinné tuky mají příznivý účinek - nenasycené mastné kyseliny - olivový, řepkový olej, ořechy, semínka, rybí tuk

DOPORUČENÍ - množství proměnlivé - dle věku, pohlaví, výšky a hmotnosti změna dle zdravotního stavu, aktivit, režimu dne, podnebí a období výběr OZNAČENÝCH potravin – známý obsah živin i škodlivin skladování a výběr kuchyňských úprav potravin (omezení smažení,uzení)

- snížení množství soli a rafinovaného cukru - pravidelné rozložení stravy přes celý den – prevence hladovění - správně časově oddělené jídlo od sportovní aktivity - dostatek tekutin (1/2 čisté vody a zbytek 100% ovocné šťávy), hypotonické nápoje - před a po velmi aktivním tréninku doplňovat vitamíny - omezení nápojů typu Cola

Pokud dospělí nesnídají, nejedí zeleninu, ovoce a celozrnné pečivo… pak nemohou očekávat, že děti budou jíst jinak – zdravě

POHYB

LIDSKÉ TĚLO JE STVOŘENO K POHYBU nečinnost = lenost - nemoci pohybového aparátu - nadváha - obezita - nemoci srdce, cévního systému - špatná fyzická kondice

POHYB VERSUS SPORT - pohyb, to není jenom sport a soutěž - můžeme ho pojmout i jako možnost sebevyjádření a rozvoje kreativity - pohyb může být spojený s filosofií (bojová umění, jóga), s estetikou (tanec), s nápravou zdravotních obtíží (zdravotní cvičení) apod.

POHYBOVÁ AKTIVITA alespoň 20-30 minut denně - pohyb musí bavit - nechtějte vše strhnout - radit, které cvičení je pro děti a mládež nejvhodnější - zátěž zvyšujte postupně - vyberte vhodnou dobu ke cvičení - nezapomeňte na odpočinek - pohyb nesmí stresovat

PŘÍČINY ZMĚN POHYBOVÝCH AKTIVIT - pokles výkonnosti s věkem nebo vyřazení z týmu změny aktivit s nástupem do školy či do zaměstnání, s přestěhováním následek vyčerpání z nezvyklého pohybu při změně hmotnosti (imunitní změny, častá nemocnost, úrazy)

POZITIVNÍ VLIV PRAVIDELNÉ POHYBOVÉ AKTIVITY - kvalitní spánek bez problémů s usnutím trénovaný člověk= větší šance přežít krizové zdravotní situace vyšší dosažení věku bez vážných chorob uspokojení s vlastní image, zvýšení sebedůvěry vyšší odolnost vůči stresu, menší riziko úzkosti a deprese, menší riziko oběhových chorob

PITNÝ REŽIM A POHYB energetické nápoje dodávají energii a povzbuzují (obsah 8 až 20 procent cukru a látky stimulující výkon a koncentraci - kofein, taurin a nikotinamid) iontové nápoje harmonizují případnou nerovnováhu mezi ionty (minerálními látkami) v těle, způsobenou třeba zvýšeným pocením

IONTOVÉ NÁPOJE osmolalita – sodík, draslík, sůl izotonické – shodné s krví, vhodné doplnění tekutin po zátěži, regenerace hypotonické – nižší než krev, vhodné při zátěži hypertonické – vyšší než krev, po náročném fyzickém výkonu k regeneraci. NIKDY PŘI ZÁTĚŽI!!

ISOTONICKÉ IONTOVÉ NÁPOJE

ZAPOJENÍ RODINY

JAK NA TO? většinu stravy připravuje škola, rodiče říct dětem a rodičům co víte z dnešní přednášky díky tomu můžete mít možnost zasáhnout do toho, co domů nakupují tím ovlivníte co budou následující dny jíst zlepšíte zdraví sportovcům i celé jejich rodině

JAK NA TO? - pozvat rodiče na akce, které budou ve spojení se zdravým životním stylem pořádané oddílem informace, jak žít zdravě, budou dostávat děti i rodiče

PRAVIDELNOST

VŠECHNY ZMĚNY JE TŘEBA DĚLAT POSTUPNĚ

PRAVIDELNOST, TO JSOU RITUÁLY, TEDY VĚCI STÁLE SE OPAKUJÍCÍ

ZMĚNY SE STÁVAJÍ SOUČÁSTÍ VAŠEHO ŽIVOTA!

RYCHLOST ZMĚN JE INDIVIDUÁLNÍ!!

NIC VÁS NEZASTAVÍ!!!